Pirmas virimas nuo 0

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
Lukas``
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 2019-06-30, 09:07

Pirmas virimas nuo 0

Standartinė Lukas`` » 2019-06-30, 12:50

Sveiki,

Pradėjau domėtis alaus virimu namuose (šiuo atveju - bute), pradėjau skaitinėti forumą, vikį ir pan., bet vis tiek iškilo gana daug klausimų, į kuriuos išsamių atsakymų neradau, o paskaitęs šį forumą supratau, kad iš Jūsų, alaus korifėjai :geek: , galiu gauti tikrai daug naudingų žinių, kurios yra būtinos mano, kaip visiškai žalio :mrgreen: , alaus vyrimui.

Tad noriu pradėti nuo pradžių. Savasalus.lt apžiūrėjau pradedančio aludario rinkinį, bet man, kaip pirmą kart ketinančiam virt alų, 20 litrų šio Dievų gėrimo, manau, kad yra per daug, plius bute nelabai būtų kur tiek sandeliuoti (rūsio neturiu :( ), tad noriu paklausti ar naudojant salyko ekstraktą, vietoj, pavyzdžiui, naudojant šį receptą (http://www.savasalus.lt/lt/alaus-rinkin ... ktu-2.html) virti tik 6 litrus misos, atitinkamai dedant visų ingrindientų per pusę (tikriausiai didžiausias 'hemarojus' būtų atsverti mieles, tačiau maistines svarstykles turiu, tad gal kažkaip išeitų) ir gauti 12, o ne 24 litrus galutinio produkto?

Jei į pirmą klausimą atsakymas taip, galima, tada galima prieiti prie antro, o jei ne - negaiškite laiko ir nebeskaitykit :)

Antras klausimas būtų toks, kad tikriausiai 30 l fermentavimo indas, esantis savasalus.lt, būtų šiek tiek per didelis 10-čiai litrų alaus? Tad noriu paklausti kokio minimalaus dydžio turėtų būti fermentavimo indas verdant tokį kiekį? Ar užtektų 20l fermantacinio indo (maistinio kibiro iš Senukų ar kitos parduotuvės)?

Jei taip, tai kaip tada daryti su burbuliatoriumi? Kažkoks vartotojas šiame forume rašė, kad tiesiog pradurti skylę dangtyje ir uždengti popierium, tačiau tokie žvejų sprendimai man neatrodo labai patrauklūs, žinant, kad infekcija gali labai greitai pasiglemžti draugužį, tad išgręžti skylę ir įdėti burbuliatorių? Jei taip, tai kuris geresnis/leistų mažiau garsų, ar S raidės ar trijų dalių (savasalus.lt)?

Bei kaip dėl fermentacijos buto sąlygomis? Gal kažkas bandėte? Įdėti kur nors į spintą nenaudojamą tamsiai, kur nebus indas liečiamas, ar jausis kažkoks diskomfortas (pvz.: didelis burbuliatoriaus garsas, kvapas ar kas nors kito)? Bei, kiek skaičiau, mieles reikia rinktis pagal temperatūrą, kurioje bus fermentuojamas alus?

Taip pat dėl antrinio fermentavimo, tai kaip supratau, tai po savaitės ~ perpilti į kitą indą, kad visos nuosedos liktų pirmame ir toliau laikyti tokiomis pat sąlygomis savaitę~?

Na, jei iki čia man pavyks prieiti, jau būsiu labai laimingas, bet vis dar ne iki galo, nes norisi alaus su puta, tad kaip dėl brandinimo? Bute vienintelė tokia vėsi vieta būtų tik šaldytuve, tad kaip dėl brandinimo šaldytuve? Pliusai-minusai, ar geriau man nebenusišnekėt ir ieškot kitos šalčiausios vietos bute? Ar galima ir kažkur spintoje paslėpti, kur būtų tamsu ir kiek įmanoma vėsiau?


Ačiū už atsakymus <3

STR
Pranešimai: 74
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Re: Pirmas virimas nuo 0

Standartinė STR » 2019-06-30, 13:42

Sveikas,
1. Galima virti ir 1 litrą alaus. Viskas tas pats. Tik kadangi Viskas tas pats, norisi už savo darbą gauti kuo daugiau.
2. Fermentavimo indas, iš mano praktikos, turėtų tūrėti bent 1/5 laisvos vietos. Tai jeigu 12 litrų misos, tai 20 litrų kibiro tikrai užtenka. Aišku, yra oksidacijos reikalai, kurie sako, kad kuo mažesnė laisvos vietos dalis, tuo geriau. Bet pirmuose virimuose daug galvos dėl to nesukčiau.
3. 3 Dalių burbuliatorius geriau. Praleidžia mažiau oro į kibirą, geriau išvalyti. Dėl garso negaliu labai pasakyti, bet blogiau tikrai nebus. Bet bent jau pačiam alaus virėjui burbuliatorius tikrai neįkyrės :)
Dėl uždengimo popieriumi tai nepatarčiau...
4. Fermentuoti bute yra problemų tik vasarą, kai didelis karštis. Daugiau didelių problemų nėra, jeigu nenori išvirti tikrai ypatingo alaus (nes tokiam reikia reguliuoti fermentacijos temperatūrą). Bet kadangi alaus kiekis nėra didelis, galima bandyti vėsinti alų įvairiais metodais.
Daugiau apie tai gali pasiskaityti šioje temoje: viewtopic.php?f=29&t=1347&p=23607#p23607
Jeigu vėsinti nesi nusiteikęs, naudočiau kitas mieles nei rinkinyje. Nottingham mielės nelabai draugauja su tokiomis temperatūromis, kurios šiuo metu susidaro. Ieškok mielių, kurios tinka ir bent prie 25C, nes tiek tikrai bus.
5. Antrinė fermentacija. Pirmiausiai, beveik niekas nedaro tokio dalyko, kaip antrinė fermentacija, tai tiesiog patogus terminas, kurį visi vis dar naudoja. Perpylimo esmė yra alaus nuskaidrinimas atskiriant mieles (pagrinde) nuo alaus. Tikrai patarčiau nedaryti antrinės fermentacijos, nes tai labai oksiduoja alų, ypač, kai nelabai žinai, ką darai. Bet nežinau tavo plano, kaip žadi iš fermenterio alų perpilti į butelius. Tas čia svarbu.
6. Alų išpilsčius į butelius (kartus su cukrumi) esmė yra tokia: Palauki kol alaus karbonizuojasi (1-2 savaitės) prie kambario temperatūros. Tada jau butelius reikia laikyti kuo šalčiau. Pageidautina iki 10-12C. Gali būti ir 1C, gali būti ir 20C. Skirtumas čia bus terminas, kiek ilgai galėsi branginti. Kambario temperatūroje man alus išstovėdavo iki 3 mėnesių kažkur. Bet čia viskas priklauso nuo daug kitų niuansų. O alaus prie 10C pas mane alus stovi ir virš metų.

Fermentavimo metu alaus kvapas tikrai nebus bėda.

Lukas``
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 2019-06-30, 09:07

Re: Pirmas virimas nuo 0

Standartinė Lukas`` » 2019-06-30, 14:31

Dėkui už greitą ir išsamų atsakymą! Bet dabar kilo naujų klausimų, kurie buvo kilę ir anksčiau, bet pamiršęs buvau, o būtent dėl alaus "užgazavimo", tai būtent skaičiau, kad pilant cukrų į butelius gali normaliai nesuveikti jis bei didelė infekcijos galimybė, dėl to geriau cukraus mišinį (vanduo ir cukrus) užvirti ir atšaldytą sumaišyti po fermentacijos, tačiau taip pat rašo, kad negalima tame pačiame inde, kur fermentavosi, tai kaip išspręst šitą klausimą? Turėt antrą indą, į jį perpilt alų, supilt cukraus sirupą, išmaišyt ir greit supilstyt į butelius ar yra koks kitas work-around'as?
Taip pat vienur rašo, kad padarius kranelį inde yra gerai pro jį leist, kiti sako kad gausi mielių centimetrą butelių dugne, tai kas teisus? Kadangi jei tai tiesa, tai bandyčiau su šlangute per viršų "užčiulpus" (nežinau kaip teisingai tai vadinasi, na bet manau supratot :roll: ).

Taipogi kiek žiūrėjau ir skaičiau, tai darant savo salyklą, o ne iš ekstrakto, verdant santykis 1kg/3l vandens, o koks santykis turėtų būt ekstrakto ir vandens? Toks pats ar koks kitas?

Bei paskutinis klausimas dėl fermentacijos temperatūros. Na o jei šaldant kaip sužinot, ar nenušaldžiau? Termometrą pridėt prie indo, bet ar tada nerodys pieno riebumo? O atidarinėt ir kaišiot termometrą tai nelabai patraukliai skamba..

STR
Pranešimai: 74
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Re: Pirmas virimas nuo 0

Standartinė STR » 2019-06-30, 15:20

1. Kaip užgazuoti reikia spręsti tik po to, kai sužinosi, kaip nori pilstyti.
Jeigu planas "užčiulpti" (metodas burna - žarna) ir tiesiai iš fermentavimo kibiro į butelius, tai A) nusiteik, kad bent 1 litrą alaus paleisi ant grindų, B) gazuoti galima tik pilant cukrų (arba cukraus tirpalą) į butelius tiesiai, kiekvieną atskirai, C) nuolatos turėsi bijoti ar nepasigavo alus infekciją nuo tavo lupų, todėl turėsi alų išgerti gana greitai. C problemą galima išspręsti naudojant ne burną, o sanitarinį skysti slėgiui žarnoje sudaryti, bet kitos problemos vis tiek liks, bei išlaistysi dar daugiau alaus.
Šiek tiek geresnis variantas yra pirkti sifoną ir prie jo pritaisyti alaus leidimo antgalį:
https://www.savasalus.lt/lt/iranga/sifonai.html
https://www.savasalus.lt/lt/iranga/ivai ... elius.html
Taip išspręstum A ir C problemas.
Norint daryti tvarkingai, reikia nusipirkti sifoną, antgalį alaus pilstymui ir visiškai atskirą kibirą su kraniuku. Jeigu ne problema nukeliauti į Kauną, Alutekse kibirus su kraniuku parduoda šiek tiek pigiau, nei savasalus.
Tokiu atveju susifonuoji alų iš fermentavimo indo į kibirą su kraniuku (buteliavimo kibirą), į tą kibirą supili cukraus tirpalą. Tada arba palauki kol cukrus pasiskirsto, arba švelniai pamaišai. Tuomet prie kibiro kraniuko pritaisyti antgalį ir pilstyti alų į butelius.
Čia rasi šiek tiek šių procesų nuotraukų aiškumui: http://howtobrew.com/book/section-1/a-c ... ttling-day
2. Mielės butelio dugne, tavo atveju, neišvengiamos. Ar yra skirtumas tarp 1mm ir 1cm, čia jau tau reikės spręsti. Bet tikrai turėsi alų laikyti pastatytą ir išmokti atsargiai pilstyti alų į taurę :)
3. Ekstraktą reikia praskiesti su vandeniu pagal receptą ir viskas. Jokių ten santykių nėra, visiškai skirtingi dalykai su salyklu.
4. Pigus variantas žiūrėti fermenterio temperatūra yra šis: https://www.savasalus.lt/lt/iranga/term ... wferm.html
Dar pigesnis - pochuizmas :) Supylei, padėjai kur šalčiausia, ir laukti dvi savaites nesukdamas galvos :)

Užmiršau parašyti, kad fermenuoti patariu 2 savaites viename fermenteryje jo nedarynėjant.

Hombra
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2016-10-15, 23:53

Re: Pirmas virimas nuo 0

Standartinė Hombra » 2019-07-04, 15:23

Sveikas prisijungęs!
verdant iš ekstrakto, pats vertinu maždaug taip - 1 indas 1,7 kg ekstrakto = 10l misos. Verdu 9l puode, fermentuoju 11,5l plastikiniam kibire: https://www.senukai.lt/p/maistinis-kibi ... -11-l/2q02

Burbuliatorius tinka bet koks. Pats naudoju tą pačią šlangutę, kuria paskui išpilstau. Vienas galas į skylę kibiro dangtyje, kitas į 3l stiklainį su vandeniu.

Į butelius, galima kaip kolega aprašė, galima ir "vairuotojų" būdu, užsiurbiant. 0,5l buteliui 1 a.š. cukraus. 1L buteliui = 2 a.š. cukraus ir pirmyn

Esant dabartinei temperatūrai - Kvaik arba Senalio mielės - palaiko temperatūra 20-40C. Fermentacijos laikas 1-3 dienos, pats laikysiu savaitę.
Birželį pats dariau su Fermentis T58. Rašo, kad iki 24C. Nerimo buvo, bet susifermentavo gerai, jokių pašalinių skonių nėra.

sėkmės!

Sharmelis
Pranešimai: 48
Užsiregistravo: 2018-01-31, 18:41

Re: Pirmas virimas nuo 0

Standartinė Sharmelis » 2019-07-05, 22:39

Labas.
Skaitau ir kažkaip man baugu.
Aš suprantu, kad alaus virimas atrodo sudėtingas ir labai daug procesų apimantis darbas. Žinok taip ir yra. Didžiąja dalimi, jei esi toks kietas, kaip ponai, komentuotojai viršuje. (Čia aš be ironijos).
Man atrodo tu į situaciją žiūrėk kaip įmanoma paprasčiau. Nusipirk 30 L fermenterį iš savas alus ar dar kur. Žiūrėk kad jis būtų su kraneliu. Nusipirk burbuliatorių.
Jeigu tave taip kankina kas, kodėl ir kaip? pirmą alų virk iš ekstrakto. Taip mažiausiai būdų pridaryti klaidų. Kiekį virk tokį, kokiam yra pritaikytas ekstrakto kiekis. Nedaryk ten jokių partijų skėlimo. Taip tik išmesi pinigus išleistus medžiagoms.
Aš manau, kad jeigu pasirinksi bent kiek sudėtingesnį receptą tai pirmus savo 20-25l alaus išgersi pats vienas. Tikiuosi vėliau suprasi kodėl. O jeigu jau taip bijai tokio kiekio, žinok naminį alų draugai graipsto ir rankas bučiuoja jei duodi. Todėl tikrai jis tavęs nevargins bute dulkėdamas.
Trumpai: jei sugalvojai - nedvejok. Virk. Nenuleisk rankų ir tikrai nepasigailėsi.
www.sumanisauga.lt - viskas apie asmeninio turto saugiklius.

Awtas
Pranešimai: 39
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Pirmas virimas nuo 0

Standartinė Awtas » 2019-07-10, 15:55

Alternatyva fermenteriam iš alaus parduotuvių yra maistui tinkamas kibiras su dangčiu iš kokių nors senukų. Skylutę tik reiks prasigremžt burbuliatoriui.