Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
7eptyni
Pranešimai: 1
Užsiregistravo: 2019-11-07, 07:05

Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo

Standartinė 7eptyni » 2019-11-07, 07:11

Sveiki,

Pirmą kartą gaminame sidriuką ir iškilo toks klausimas. Skaičiau, kad sidras fermentacijos metu negali gauti deguonies, kitaip virs actu. Klausimas, kaip paimti mėginį matavimui jeigu fermentacija vyksta stikliniame inde be kraniuko? Ar nieko tokio jei bus trumpam atidaryta paimti mėginį?

Ačiū

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1140
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo

Standartinė Lrytas1 » 2019-11-07, 08:02

Nieko nebus

Krauzenas
Pranešimai: 190
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo

Standartinė Krauzenas » 2019-11-07, 11:37

Ar aš čia kažko nežinau, ar man vienam čia skamba juokingai? :) (nesupratau ar Lrytas, sakydamas "Nieko nebus" turėjo omenyje, kad nieko nesigaus, ar kad viskas ok :) )

Juk kontakto su deguonim 100% niekad neišvengsi. Aš kai darau sidrą tai palaukiu kol įvyks pirminė fermentacija kibire, tada atidarau dangtį, įmerkiu hidrometrą (kontaktas su deguonim), jei viskas ok, su sifonu perpilu į antrinį siaurėjantį didbutelį (kontaktas su deguonim). Po kokio mėnesio-kito, su sifonu perpilu sidrą į išpilstymo kibrą (kontaktas su deguonim), vėl merkiu hidrometrą, dedu gliukozės užgazavimui, išpilstau į butelius (kontaktas su deguonim) ir palieku brandintis. Nu man kažkaip gaunasi tas sidras, ir į actą nepanašus...

Ar galit pasakyt kaip galima nuo užraugimo iki butelio daeit be kontakto su deguonim?

P.S. Jei stikliniame (siaurėjančiame) inde fermentuoji, tai oksidacija dar mažesnė, ten gi kakliuke paviršiaus plotas kokių 20-30 kartų mažesnis nei kibire - tiesiog atkimšk kamštį, įmerk dezinfekuotą hidrometrą, pamatuok ir vėl užkimšk.

Awtas
Pranešimai: 53
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo

Standartinė Awtas » 2019-11-07, 14:11

Jei neskubi, ir matai, kad fermentacija vyksta, laikyk tą sidrą kokį mėnesį, tai fermentacija tikrai pasibaigs ir mielės nusės, tada jau pilstyk. Pamatuosi, jei įdomu, prieš pilstydamas.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1770
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo

Standartinė Gytis » 2019-11-07, 17:20

Nuo deguonies sidras actu nevirs.

Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 334
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo

Standartinė Giords » 2019-11-07, 20:58

Krauzenas rašė:Juk kontakto su deguonim 100% niekad neišvengsi. Aš kai darau sidrą tai palaukiu kol įvyks pirminė fermentacija kibire, tada atidarau dangtį, įmerkiu hidrometrą (kontaktas su deguonim), jei viskas ok, su sifonu perpilu į antrinį siaurėjantį didbutelį (kontaktas su deguonim). Po kokio mėnesio-kito, su sifonu perpilu sidrą į išpilstymo kibrą (kontaktas su deguonim), vėl merkiu hidrometrą, dedu gliukozės užgazavimui, išpilstau į butelius (kontaktas su deguonim) ir palieku brandintis. Nu man kažkaip gaunasi tas sidras, ir į actą nepanašus...
Ar galit pasakyt kaip galima nuo užraugimo iki butelio daeit be kontakto su deguonim?

Atidarius fermenterį, pvz., hidrometro pamerkimui, kontakto su deguonimi dar nėra (nebent pūs skersvėjai). Babandyk atsidaręs fermenterį prikišti nosį prie jo paviršiaus - CO2 kirs per nosį kaip reikiant :D Neįsivaizduoju, kaip deguonis galėtų momentaliai praeiti pro tą CO2 sluoksnį ir padaryti kažkokią įtaką alui/sidrui. O kontakto su deguonimi galima išvengti netgi ir perpilant sidrą į kitą indą žarnele - tiesiog prieš perpilant reiktų įleisti angliarūkštės į kitą indą.

Krauzenas
Pranešimai: 190
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Sidro mėginio paėmimas iš fermentacijos indo

Standartinė Krauzenas » 2019-11-08, 14:50

Giords rašė:Pabandyk atsidaręs fermenterį prikišti nosį prie jo paviršiaus - CO2 kirs per nosį kaip reikiant :D

Jau šitą "bajerį" patyriau prieš daug metų, dar savo aludarystės/vyndarystės pradžioj, tai man ne naujiena - pirmą kartą vos nenugriuvau užtraukęs :lol:

O šiaip, CO2 paklodė žinoma saugo nuo oksidacijos, bet turbūt tik pirminiame fermenteryje, toliau perpylinėjant jau nelabai kas iš jos telieka, todėl siaurėjantys didbuteliai yra labai geras daiktas antrinei. Aišku, jei turi prabangą įpurkšt CO2, tai dar geriau.

Beje, dar reiktų pastebėti, kad temos autorius baiminasi dėl sidro pavirtimo actu, tai reiktų dar pasakyti, kad gavęs deguonies sidras nepavirs actu jei nebus užkrėstas "Acetobacter" bakterija - jei viskas švariai daroma ir laikoma, tai gali oksiduot kiek nori, be bakterijos acto negausi...
(jokiu būdu nesakau, kad nereikia laikytis švaros)