užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

putokslis
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2020-02-08, 16:15

užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė putokslis » 2020-02-08, 16:58

gal galėtų kas patarti,esmė tame,kad alų virdavau puode ir aušindavau vonioje,alus gaudavosi mano nuomone visai nieko.įsigijau alaus virimo aparatą ir dabar bandau virti su juo,padariau 3 virimus,ir visus kartus rezultatas tas pats.alumi tai niekaip nepavadinsi užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais.temperatūras laikau tas pačias, virimo laikas taip pat kaip verdant tarp puodo taip ir virimo aparatu, apynių kiekis vienodas,salyklas irgi karbonizacijai naudoju gliukozę kiekiai vienodi,aušinu gyvatuku,mieles naudoju visada tos pačios rūšies,tiesa išvirus puode pirmą parą rūgimas būdavo daug intensivesnis ir rūgdavo nuo 7 iki 14 dienų, dabar gi rūgsta apie 7 dienas.niekaip nesuprantu ką ir kur darau ne taip

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 98
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė Maistra » 2020-02-08, 20:59

Tai virk puode, aparatinio gali ir pardėj nusipirkt. :) Užgazavimui pabandyk ištirpint truputį šviežių mielių, sakykim 1-2 gramus, prieš išpilstymą. Putai gal reiktų kokią 52*C pauzę įpaišyt arba pridėt kažkiek kvietinio salyklo 1% sakykim ar kokių dribsnių.
Aludarystė- ne bailiams.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1789
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė Gytis » 2020-02-09, 17:27

Greičiausiai tos pačios temperatūros vis tik buvo ne tos pačios. Pasikeitus įrangai tos temperatūros vis tik kitokios paprastai būna. Kokias temperatūras laikai? Dabar per mažai detalių, kad būtų galima suprasti.

putokslis
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2020-02-08, 16:15

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė putokslis » 2020-02-09, 19:48

Investavus į įrangą,nebesinori grįžti prie puodo.temperatūras laikau tokias 58-20 min.67-55 min 72-25 min 78 -7 min verdu 90 min apynius dedu 1 kartą 40 minutę po užvirimo.verdant puode apynius supildavau palaidus,verdant aparatu, kad neužkištų filtro juos suberiu į metalinį tinkliuką.temperatūras pasitikrinu jau patikrintu termometru žinoma aparato rodmenys nevisai atitinka termometro .pripilus šalto vandens skirtumas būna 4,5 laipsnio pasiekus 58 laipsnių temperatūrą,aparatas rodo 59,4 laipsnio, kitų temperatūrų termometru nematavau,aparatą atkalibravau kad užvirus displejuje rodytų 100 laipsių.karbonizuoju 2 savaites, skonis nei tai vyno, nei alaus.

darkas
Pranešimai: 127
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė darkas » 2020-02-10, 10:41

putokslis rašė:, .... skonis nei tai vyno, nei alaus.

tai gal infekcija, nes putos nebuvimas alaus skonio nekeičia

putokslis
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2020-02-08, 16:15

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė putokslis » 2020-02-10, 21:51

neatmetu ir šio varianto, tik keista, kad tai vyksta 3 kartus iš eilės,nors viską dezinfekuoju Chemipro Oxi ir sutapimas ar ne, tik kai pakeičiau įrangą. tiesa gliukozės karbonizacijai tuos kartus dėjau perpus mažiau nei įprastai

Zhiniukas
Pranešimai: 212
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė Zhiniukas » 2020-02-10, 22:37

Tai gal infekcija lūndi puode, aušintuve ar kokioj maišymo mentelėje.
Jei mažiau cukraus užgazavimui dėjai, tai ir užsigazavo mažiau.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1789
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė Gytis » 2020-02-11, 11:49

Oxi nėra patikimas rimtai dezinfekcijai. Nu bet jeigu mažiau gazuoji, tai mažiau ir užsigazuoja :)

Ai, ir gliukozės reikia dėti 10 proc daugiau negu cukraus. Aš dedu 5,5 gramo litrui.

putokslis
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2020-02-08, 16:15

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė putokslis » 2020-02-11, 22:01

net nebežinau,logiškai mastant iš kur puode tą infekcija, jei jame verdu 1,5 val .aušintuvą įmerkiu likus 10 min. iki virimo pabaigos, ar neturėtų ji žūti virimo metu? šiaip gliukozės dėdavau 8 gr. litrui išskyrus paskutinius kartus

Zaibss
Pranešimai: 15
Užsiregistravo: 2018-02-11, 00:09

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė Zaibss » 2020-02-12, 08:15

O kokioj temperatūroj palaikai jau supilstęs į butelius, dėl karbonizacijos? :)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1789
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė Gytis » 2020-02-12, 19:26

putokslis rašė:net nebežinau,logiškai mastant iš kur puode tą infekcija, jei jame verdu 1,5 val .aušintuvą įmerkiu likus 10 min. iki virimo pabaigos, ar neturėtų ji žūti virimo metu? šiaip gliukozės dėdavau 8 gr. litrui išskyrus paskutinius kartus


Puode nebūna infekcijos. O fermenteryje, kranelyje ir visur kitur - kiek tik nori.

putokslis
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2020-02-08, 16:15

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė putokslis » 2020-02-12, 21:47

supilstęs į butelius karbonizacijai 2 savaites laikau kambaryje, po to išnešu į lauko rūsį, jei mano naudojama dezinfekavimo priemonė nėra patikima, kokią patariat naudoti ?

Awtas
Pranešimai: 80
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė Awtas » 2020-02-13, 01:11

Dezinfekcija ir neužsigazavimas nesusiję. Oxi yra valymui/plovimui, ne dezinfekcijai. Dezinfekcijai starsanas naudojmas.
Grįžtant prie iškelto klausimo, virimas neturi jokios įtakos užsigazavimui, dėk cukraus kiek priklauso ir užsigazuos normaliai. Aišku dabok, kad fermentacija būtų pilnai pasibaigus prieš išpilstant.
Kas mažai tikėtina, tai labai mažai mielių lieka pilstant, tai tada ilgiau užtrunka užsigazuot. Kazkada sidrą išpilsčiau po mėnesio fermntacijos (visos mielės prie dugno prisiploję), tai geras tris savaites užtruko kol užsigazavo.
Sakyčiau, virimas puode vs aparate, ne prie ko.

putokslis
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2020-02-08, 16:15

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė putokslis » 2020-02-13, 21:30

sekantį kartą kai virsiu alų, atkreipsiu dėmesį į visus išsakytus patarimus. dėkoju visiems kas stengėsi padėti, tikiuosi kad pavyks :)

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 715
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė GiN » 2020-02-17, 15:47

putokslis rašė:tiesa gliukozės karbonizacijai tuos kartus dėjau perpus mažiau nei įprastai


Tai tame ir bus bėda. Kodėl dėdamas perpus mažiau gliukozės, tikiesi, kad normaliai užsigazuos? Ar anksčiau per daug užsigazuodavo, kad pamažinai kiekį? Kaip matau, visus kitus gazavimo dalykus darai teisingai, tai įdėk tinkamą kiekį gliukozės ir viskas bus gerai :)

putokslis
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2020-02-08, 16:15

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė putokslis » 2020-02-17, 20:27

ne ,užsigazuodavo normaliai,naudoju pirktinį plastmasinį dozatorių,jame 3 kaušeliai ir dydžiai 0,33, 0,5, 0,75, dėdavau po 2 kaušelius 0,75 litrui, paskutinius kartus po 2 kaušelius 0,5 litrui. reikės vėl grįžti prie ankstesnės dozavimo normos. dėkui :)

darkas
Pranešimai: 127
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė darkas » 2020-02-24, 10:01

nors dedant cukrų ar gliukozę tiesiai į butelius nesu pastebėjęs, kad gautųsi infekcija, bet rekomenduojama dėl viso pikto, paskaičiuoti kiek reikia cukraus ar gliukozės visam kiekiui išpilstyti, tą saldiklį užpilti šiek tiek vandens ir užvirinti kelias minutes, supilti sirupą tiesiai į fermenterį ir po kokių 20-30 min. pilstyti. :D

Zhiniukas
Pranešimai: 212
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė Zhiniukas » 2020-02-24, 10:16

Prieš tai rekomenduojama alų nupilti nuo mielių į kitą talpą. Kitaip visos mielės sukils nuo dugno cukraus valgyti.

darkas rašė:nors dedant cukrų ar gliukozę tiesiai į butelius nesu pastebėjęs, kad gautųsi infekcija, bet rekomenduojama dėl viso pikto, paskaičiuoti kiek reikia cukraus ar gliukozės visam kiekiui išpilstyti, tą saldiklį užpilti šiek tiek vandens ir užvirinti kelias minutes, supilti sirupą tiesiai į fermenterį ir po kokių 20-30 min. pilstyti. :D

Zaibss
Pranešimai: 15
Užsiregistravo: 2018-02-11, 00:09

Re: užgazavimo nėra,putos visiškai tik tiek kad su laipsniais

Standartinė Zaibss » 2020-02-25, 14:13

aš ištirpintą cukrų supilu į taplą prieš perpilant alų. Tai gaunasi kol alus subėga labai gerai išsimaišo cukrus ir iškart galima pilstyti :)