Nėra salyklo skonio

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
Awtas
Pranešimai: 80
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Nėra salyklo skonio

Standartinė Awtas » 2020-06-19, 03:06

Kiek esu skirtingų alų viręs, nei vienas neturi išraiškingo salyklo skonio. Va dabar ragauju Estrell damm (ta tikrą*, ne eksportinę), ar geriant kokį peroni(irgi ne eksportinį*) - jaučiamas gan stiprus salyklo skonis. Aš tokio niekada nesu išgavęs savo aluj. Ar yra kokių būdų kaip tą salyko skonį sustiprint? Fermentavimo temperatūros nekontroliuoju (dabar fermentuojasi +28-32C), vasarai turiu kveiko OSLO ir hornindal. Kas nulemia, kad salyklo skonis dingsta?
Receptai buvo visokie, ir su karameliniu, ir su Munich salyklu ir su belekokiu. Visur tas pats, alaus skonis geras, bet nesijaučia to salyklo skonio.
* - kiek mačiau lt, estrella damm yra vežama ta pati, kuri ir anglų supermarketam gaminama, 4,6% ABV vietoj tikros 5,4% ABV ir skirtingo skonio. Tas pats peroni įvežamas britų rinkai skirtas birzgalas.

Krauzenas
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Nėra salyklo skonio

Standartinė Krauzenas » 2020-06-19, 14:20

Viskas sugula į bendrą visumą - temperatūra taip pat - ir aukšta fermentacijos temperatūra tikrai ne į naudą šiuo atveju.
Dažniausiai lageriai turi gerai jaučiamą salyklo charakterį, o jie yra kone švariausi alūs iš visų, ir fermentuojami 8-12'C temperatūroje (Estrella ir Peroni ir yra lageriai).

Dar didelę įtaką daro vanduo - chlorido turi būti daugiau nei sulfato. Taip pat salinimas aukštesnėje temperatūroje palieka daugiau nefermentuojamų cukrų = daugiau kūno, salykliškumo. Dar padeda dekokcijos arba melanoidino salyklas. Mažiau apyniuoti alūs paprastai būna salykliškesni.

Awtas
Pranešimai: 80
Užsiregistravo: 2019-01-10, 19:26

Re: Nėra salyklo skonio

Standartinė Awtas » 2020-06-19, 22:58

Dėkui, manau su mano sąlygom nelabai kas ir gausis. Gal galėtum detaliau chloridas vs sulfatas? Padabojau savo vandens tiekėjo ataskaitą tai sako, kad chlorido 64-142 ppm, sulfato 0-8 ppm. Pateikti rėžiai gal del to, kad skirtingu laiku matuojant skirtingi rezultatai buvo.

Krauzenas
Pranešimai: 225
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Nėra salyklo skonio

Standartinė Krauzenas » 2020-06-24, 11:31

Nežinodamas tikslios savo vandens analizės nieko nepasieksi, tokie intervalai kaip 64-142 yra labai platūs, nelabai gali spręsti. Apie skirtingą vandenį skirtingiems alums gali pamatyti čia, kaip daugmaž skiriasi: https://www.brewersfriend.com/brewing-water-target-profiles/
Bet čia jau tau reiktų rimčiau nerti į vandens chemiją, pasiskaityti, pasidomėti ir t.t.