Šokau aukščiau bambos

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
pafkaaa
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2020-12-06, 09:04

Šokau aukščiau bambos

Standartinė pafkaaa » 2020-12-07, 00:23

Sveiki, gaminau pirmą savo alų, pagalvojau, pagaminamų kažką įspūdingo. Dabar aišku, kad reikia pradėti nuo paprastų dalykų :(
Galit pasakyti kur padariau didžiausias klaidas ir ar dar galima kažkaip tai ištaisyti :roll:
Taigi: 5 kg BEST „Pilsen“, 0,5 kg Karamelinis miežių salyklas "Special-B" 350 EBC. Užpilta 16 l, 69⁰C vandens. Sumaišius gavosi 66⁰C. Salinimas beveik 2 val, po 2 val temperatūra 63⁰C. Išleidau misą lėtai, užpildamas 80⁰C vandens. Pripyliau trūkstamą kiekį vandens, užviriau.
Užvirus, granuliuoti apyniai, Target 25 g., Spalt Select 10 g. Po 45 min.Target 15 g., Spalt Select 5 g. dar viriau 15 min.
Misą atšaldžiau vonioj iki 25⁰C, supyliau į fermenterį, supyliau SafAle BE-134 11.5 gr. mieles, kurias prieš tai rehidratavau 23⁰C apie 20 min.
Sekančią dieną prasidėjo veiksmas, burbuliukai ėjo ohoho :D Trečią dieną burbuliukai baigėsi :(
Hidrometro kol kas neturiu, turiu tik alkoholio matuoklį ir cukraus kiekio matuoklį.
Viską išdėsčiau, gal net nesuprato klausimo :D Trečią dieną burbuliukai baigėsi, ar tai reiškia, kad viskas? Pilti lauk ir bandyti kažką paprastesnio?

Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 562
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė Zalvarinis » 2020-12-07, 08:17

Palaukti dar pusantros savaites ir per jas įsigyti hidrometrą. SU juo po pusantros savaitės pamatuoti, jei rodys 1.012 ar mažiau pilstyti į butelius ar kur esi pasiruošęs. Brandinti, ragauti. Burbuliatorius yra apsauga nuo užkrato patekimo ir grožio daiktas bei žmonos nervuotojas. Juo stebėti fermentacijos tikrai nereikia

pafkaaa
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2020-12-06, 09:04

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė pafkaaa » 2020-12-07, 10:02

Kaune galima kažkur įsigyti hidrometrą? Aluteksas, bent jau internete neradau, kad turi?

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 93
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė gi-bi » 2020-12-07, 10:17

".....Hidrometro kol kas neturiu, turiu tik alkoholio matuoklį ir cukraus kiekio matuoklį....."
O ką rodo cukraus matuoklis?

pafkaaa
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2020-12-06, 09:04

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė pafkaaa » 2020-12-07, 10:19

Vakar rodė beveik 0, mielės ant dugno.

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 93
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė gi-bi » 2020-12-07, 10:37

O kokioj temperatūroj fermentavai?

pafkaaa
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2020-12-06, 09:04

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė pafkaaa » 2020-12-07, 10:49

Kambario temperatūroje, apie 22-23⁰C.

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 93
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė gi-bi » 2020-12-07, 11:07

Vanas reali temperatūra fermenteryje buvo 3 laipsniais aukštesnė.
Man su šitomis mielėmis, viršutinėj rekomenduojamoj temperatūroj,
fermentacija vykdavo 3...4 paras ir prigamindavo daug pipirinio kvapo.Man jis malonesnis už gvaizdikėlio :) .
Tai kaip ir viskas gerai. Toliau daryk kaip rašė Žalvarinis.

pafkaaa
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2020-12-06, 09:04

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė pafkaaa » 2020-12-07, 11:47

O, kad mielės ant dugno nieko?
Pasikartosiu, gal žinote kur Kaune hidrometrą įsigyti?

Krauzenas
Pranešimai: 252
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė Krauzenas » 2020-12-07, 11:55

pafkaaa rašė:O, kad mielės ant dugno nieko?
Pasikartosiu, gal žinote kur Kaune hidrometrą įsigyti?

Mielės po kelių dienų fermentacijos nusėda ant dugno - taip ir turi būti.
Hidrometrą Kaune tikrai įsigysi "Alutekse", taip pat dar gali pasisekti rasti "Senukuose", "Moki veži", "Ermitaže", ir "DEPO", jei dar neišėmė sezoninių vyndarystės prekių iš lentynų.

pafkaaa
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2020-12-06, 09:04

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė pafkaaa » 2020-12-07, 12:08

Gal juokingas klausimas, bet matavimui į kolbą leisti per kranelį iš fermentavimo indo, ar atidengus pasemti? Nes pradėjus leisti per kranelį bėga kartu su mielėmis, o tas atidarinėjimas nekenkia fermentacijai?

Krauzenas
Pranešimai: 252
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė Krauzenas » 2020-12-07, 13:00

Iš vis nieko nedarinėk ir nesukinėk kol rankose neturėsi hidrometro. Kai turėsi hidrometrą, geriausia jį švariai dezinfekuok, ir tada tiesiog merk jį tiesiai atidaręs fermenterį (su sąlyga kad gylio užtenka), tik aišku pirštų į alų nekišk...

Zhiniukas
Pranešimai: 227
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė Zhiniukas » 2020-12-07, 13:13

Įkelk cukraus matuoklio nuotrauką ir skalės vienetus. 99% tikūnybė, kad tai ir yra hidrometras

pafkaaa
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2020-12-06, 09:04

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė pafkaaa » 2020-12-07, 14:12

20170630_094232_001-scaled-1.jpg
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.

Krauzenas
Pranešimai: 252
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė Krauzenas » 2020-12-07, 15:54

Taip, čia hidrometras, tik su Brix skale, o ne su SG. Yra internete konverterių kur gali iš Brix susikonvertuot į SG:
https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 93
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė gi-bi » 2020-12-08, 08:51

pafkaaa » vakar, 10:19
Vakar rodė beveik 0, mielės ant dugno.


O tai kokiu būdu pamatavai?
Man fermentacijos metu dangčio atidarymas ir kišimas hidrometro žiauriai atrodo. :mrgreen:
Jei yra kranelis, drąsiai leiskis per jį. Įsileidai į kolbą, pasukai kranelį į viršų, įpylei dezinfekanto.
O prieš kiekvieną naują virimą pilnai išardai, dezinfekuoji, išdžiovini surenki.

pafkaaa
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2020-12-06, 09:04

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė pafkaaa » 2020-12-08, 10:23

Leidau per kranelį į kolbą, bet per kranelį bėga kartu su mielėmis. Dėl to ir klausiu, kaip geriau, atidarius, ar per kranelį

Vartotojo avataras
gi-bi
Pranešimai: 93
Užsiregistravo: 2014-05-16, 20:32

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė gi-bi » 2020-12-08, 11:01

Mielės ne akmenys :D ,hidrometras ant jų nepasikabins :mrgreen:

Krauzenas
Pranešimai: 252
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė Krauzenas » 2020-12-09, 15:40

gi-bi rašė:Man fermentacijos metu dangčio atidarymas ir kišimas hidrometro žiauriai atrodo. :mrgreen:

Kiekvienam savo... Aš kadangi jau senų senovėj praėjęs "triedaliojimų" fazę, tai fermenterį atidarau po 3 savaičių fermentacijos, merkiu hidrometrą ir po minutės sifonu perpilu alų į išpilstymo kibirą, dar po keliolikos minučių tas alus jau uždarytas kege arba buteliuose - nepatikėsit, bet per kokius 7 metus aludarystės neturėjau nei vienos infekcijos...
O dėl kranelių, tai aš jų nenaudoju vien dėl "kintamųjų" eliminavimo. Bet kaip sakiau, kiekvienas pasirenka kam kas patogu ;)

pafkaaa
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2020-12-06, 09:04

Re: Šokau aukščiau bambos

Standartinė pafkaaa » 2020-12-29, 21:56

Ačiū visiems už atsakymus ir pagalbą. Kažkas gavosi :) ir mano manymu gavosi neblogai, gal dėl to, kad kito savo gamybos neragavau, bet patiko. Tai dar kartą ačiū už pagalbą.