Puslapis 12

pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-16, 14:59
saras25
Sveiki,

Katik ir aš prisijungiau prie aludarių, tiksliau- gimtadienio proga gavau brewferm deluxe aludario komplektą http://www.savasalus.lt/lt/pradedancioj ... uxe-4.html
Tačiau patį pirmą virimą nusprendžiau daryti ne iš salyklo ekstrakto, o iš "savo alaus" porterio rinkinio http://www.savasalus.lt/lt/porteris-gar ... klo-3.html . pasirinkau kad būtų traiškytas ir užsisakiau , taip pat papildomai užsisakiau termometrą ir maišelių apyniams virti arba grūdams mirkyti.
taip pat žadu įsigyti didelį emaliuotą puodą.
Kadangi esu dar niekada nedaręs alaus- turiu daug klausimų.
kaip suprantu salinti reikės 67 laipsnių temp. kadangi dėsis 5,6kg salyklo vandens reikės 3 kartus tiek - 16,8l
Eiga: pavirinam 16,8l (dėl nugaravimo daugiau vandens pilt?) vandens iki 100 laipsnių ir atvėsinam daugmaž iki 72~ laipsnių, dedame salyklą ir paliekam salintis, kartas nuo karto pamaišydami, matuojam temperatūra, ir stengiamės palaikyti 67 laipsnius? Kokia turėtų būti salinimo trukmė?
Kitas etapas- mentalo atskyrimas nuo buvusio salyklo- tiesiog perkošiant perpilam mentalą į virimo indą? turėtų gautis kažkur +- 15l, dėl sausų medžiagų sugerties koeficiento. Dapilame daugmaž kad būtų 22L tirpalo ir užverdame iki virimo?(ar perplaunam su papildomu vandens kiekiu salyklą?) dedame 10 g „Northern Brewer“ verdam 30 min tada dedame 30 g „Cascade“ verdam dar 15min, dedame 5 g airiškos kerpenos verdam 10min. ir dedame 30 g „Tettnanger“ verdame dar 5 min? gaunasi lygiai valanda virimo. ar reikia virti 60min+30 min+5min?
išvirus reikia laikytis aseptinių sąlygų, viskas turi butį švaru, praplauta dezinfekantu.
šaldyčiau misą vonioje, kadangi neturiu spec įrangos šaldymui. iki kokios temp reikėtų atšaldyti misą? meilės nuo 18 iki 24 laipsnių tai daugmaž iki 20 laipsnių reikės atšaldyti? atšaldžius misą stengčiausi iš aukščiau pilti viską į fermenterį, kad bent kiek suaeruočiau, ir tuomet pridėčiau mieles.(mieles tirpinti vandenyje, įdėt cukraus, ar nereikia? ar tik pabarstyt ant misos paviršiaus(kaip suprantu ant putos))
mieles įdėjus - uždedam dangtį ir airlock'a (nežinau kaip lietuviškai vadinasi) laukiame savaitę.
Praėjus savaitei kraneliu nuleidžiame viską į kitą indą ir brandinam 3-4 sav? ar fermentacijos inde po savaitės jis pats pradeda brandintis? Realiai po 5 savaičių jau galima viską supilstyti į švarius butelius,dadedant truputį cukraus į butelius? ir užkimsti. Ar po savaitės fermentacijos viską išpilstom į butelius ir laukiam 3-4 sav? ši dalis neaiškiausia. Viską surašiau kaip daugmaž daryčiau. Labai laukiu komentarų,patarimų, pastabų dėl visos eigos. Ar pakanka įrangos, ar dar kažką derėtų nusipirkti?

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-16, 15:47
Lrytas1
Eiga: pavirinam 16,8l (dėl nugaravimo daugiau vandens pilt?) vandens iki 100 laipsnių ir atvėsinam daugmaž iki 72~ laipsnių,
Nereikia virinti, pakaitink vandenį iki 72c ir dėk salyklą


Kokia turėtų būti salinimo trukmė?
1 val po to išlėto pakeli temperatūrą iki 76c 15min.

tiesiog perkošiant perpilam mentalą į virimo indą? Dapilame daugmaž kad būtų 22L
reiktu tekinti kad ir per tokį dapilant tuos litrus iš lėto per salyklą.

http://www.savasalus.lt/lt/iranga/filtr ... ugnas.html

gaunasi lygiai valanda virimo.
jo

tai daugmaž iki 20 laipsnių reikės atšaldyti?
jo

mieles tirpinti vandenyje

taip 30c 200ml vandens palaikyti prieš supilant į misą, jokio cukraus.


Ar po savaitės fermentacijos viską išpilstom į butelius ir laukiam 3-4 sav? ši dalis neaiškiausia

po dviejų savaičių fermentacijos viską išpilstom į butelius su gliukoze ir laukiam 3-4 sav.

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-16, 15:48
Lrytas1

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-16, 18:29
saras25
Lrytas, ačiū už nuorodas, o dėl filtro tai nesunku pačiam turbūt būtų pasidaryt, tik į senukus užsukt reik ir įjungt fantaziją,nes savam tas filtas nepigus :D
Maistra, yra tam brewferm rinkinyje ant kranelio dedas šlanga su paspaudžiamu vožtuvu gale, tai butelius pildyt galėsiu neištaškant nei lašo(tikiuosi :) ) beto ką reiškia pirminė ir antrinė? Ačiū.

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-16, 18:45
Lrytas1
Paskaityk temas apie dvigubus dugnus/filtrus, o tik tada fantazija/senukai :)
Pirminė - tai fermentacija, antrinė tai alaus laikymas nupylus nuo mielių pyrago po pirminės į kitą švarų fermenterį. Kam to riekia mano ir Maistros nuomonės kardinaliai skiriasi :)

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-17, 10:45
GiN
Pirmam darymui siūlyčiau nedaryt antrinės, o mieles barstyt tiesiai į ataušintą misą - kad nebūtų per daug visko pirmam kartui :)

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-18, 18:38
GiN
Mano mintis buvo tokia, kad pirmą kartą verdant reikia turėti kuo mažiau vietų, kur gali padaryti kažką ne taip. Mielių rehidravimas ir antrinė yra kaip tik tokios vietos. Jų nepadarius, nieko baisaus nenutiks, o pagadint (neteisingai darant) - galima.

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-18, 22:47
saras25
Maistra, ačiū už nuorodą. Manau turėtų viskas pasisekti, nebent bus avarija su savadarbiu dvigubu dugnu, bet neturėtų taip nutikiti :D

ar sugebės švariai išpilstyt alų. Man kol kas nepavyko, na gal kokį kartą iš 10.

O kaip skaitai švarų išpilstymą? jeigu praktikuojantys aludariai 1/10 švariai išpilsto tai nesekmė gali įvykti man šiam etape:D

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-19, 22:02
miskinis
O nuosėdų galima išvengt- alų brandink kege, kurio vamzdelio galas nupjautas, ir jokių nuosėdų nebus.

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-20, 17:15
saras25
Ai gal šį kartą susipilstysių alų į išgertą butautų tarą 1l https://www.barbora.lt/api/v2/Image/Vie ... 89b4df3de6 :lol:

ryte gavau žinutę, kad jau porterio rinkinys laukia manęs paštomate, per pietus nuvažiavau pasiimti, o dabar kątik atidariau dėžę, salyklas gerai kvepia, turėtų gautis geras daiktas iš jo :lol:

šį vakarą bandysim virt 8-)

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-20, 17:47
Lrytas1
Jo virk tik vakarais, kuo vėliau :) 4-6 val kaip pasiseks :)

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-20, 19:22
saras25
jau pusvalandį salinas, iki vidurnakčio užbaigsiu gal, dabar pusvalandį tikrinu ar neleidžia tarpinės fermenterio, nes būtų nekas jei išlašėtų viskas :D

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-20, 21:50
miskinis
Maistra rašė:Tu kokiam miške gyveni? Žmogus dar alaus nevirė, o jau kegus siūlom? :D
Gyvenu aš ne miške, o tik noriu patart, kad žmogui nereikėtų be reikalo vargt su buteliais. P.S. Čia gal ne kiek siūlymas jam, o komentaras į tai, kad alaus be nuosėdų nepadarysi.

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-20, 22:52
miskinis
Kaip kam patogiau, o aš išdalinau visus butelius, nes kaip bedarytum- vis tiek mielių ant dugno lieka, o iš bačkos- skaidrus, jei nori transportuot- perpili į kitą bačkutę ir... skanaus:)

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-21, 02:57
saras25
Sveiki, ką tik viską susitvarkiau, alutis jau fermentuojasi, pamatavau pradinį tankį : 1,068 (pagal recepta 1,055 turėjo būt) kartokas gavosi, jaučiasi skrudintas salyklas. įdomu skonis dar keisis truputį ar nelabai?:D
20160921_024334.jpg

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-21, 07:16
Zalvarinis
Labai keisis, tik kantrybės dabar reikia ;)

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-21, 07:57
Lrytas1
Ir kokios temperatūros misą matavai ?

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-21, 08:07
saras25
22 laipsnių, žinau, kad 20 laipsnių reik matuot, bet buvo baisiai vėlu jau :D http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/ šituo skaičiuokliu pasinaudojus tai niekuo nepasikeitė tankis įvedus 22c

dar vienas dalykėlis nutiko vonioj beaušinant misą- buvo įsmukės termometras į puoda, bandant pagauti pora lašų iš vonios vandens pasitaškė į misą - infekcija bus ar mažas šansas?

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-21, 08:14
Lrytas1
Jei vonioje kopūstų neraugei tai gal ir išsisuksi, betkokiu atveju pirmą alų greičiau išgeria negu jis spėja sugesti :)

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-21, 10:56
saras25
Na kopūstų neraugiu :D praplovęs vonią buvau prieš viską , bet maža kas ten vonioj gyvena :roll:
Jau po truputį burbuliuoja 8-)

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-21, 17:28
Peckelis
Jei visa kita gerai, kažkiek vandens iš švarios vonios bėdų nepridarys. Bet tuo piknaudžiauti nereiktų - Ragučio kantrybė didelė, tačiau ne begalinė :)

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-27, 21:17
saras25
Sveiki,
Jau savaitė kaip burbuliuoja alutis, ar užtenka ar dar savaite fermentuotis gali? Pagal ką jūs sprendžiat kada jau gana? FG matuojat?
Jeigu gana tai į butelius supilstyčiau, forume skaičiausi, tai įvairiai visi butelius sterilizuoja, o kaip geriausia? praplauti, praskalauti su chemipro Oxiu? ar žaist su kaitinimu orkaitėj? :)

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-27, 21:51
Lrytas1
Kur skubi ?

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-27, 22:00
saras25
Supratau:D dar savaitę palaikysiu :lol:

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-27, 22:54
Peckelis
Dėl išpilstymo neskubėk. Ir kai jau galvosi, kad laikas, dar porą dienų palauk. :)
Dėl butelių. Jei tavo orkaitėje telpa visi buteliai, kad išpilstyt alų, nematau kaitinime sąvokos "žaidimas". Tai yra absoliučiai patikimas sterilizacijos būdas (karštis išlygina visus). Plius - nėra jokios chemijos, kad ir ką gražaus berašytų įvairių priemonių etiketės. Tačiau... plovimas kaustine soda su šepečiu (ir guminėm pirštinėm privalomai), praskalavimas su kažkuo rūgštiniu (kad ir Oxiu), o po to gausiai karštu vandeniu irgi priimtinas. Nepamiršti ir kamštelių!
Visiems manantiems, kad su buteliais persistengiu, iš karto atsakau - visiškai kvaila kūrus receptą, virus, fermentavus ir vis apie alų tupinėjus imti jį ir supilti bile kur bile kaip.

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-27, 23:17
saras25
Na taip, karštis geriausia būtų:D Problema, kad dujinė orkaitė mažytė, max 10 butelių litrinių tilps, bet geriau normaliai daryt, negu kaip sakot belekaip.

peckeli ant įdomumo įmetu truputį info apie sterilizaciją karščiu, gal ką rasi naujo ar įdomaus:)
https://drive.google.com/file/d/0B9JZvH ... sp=sharing

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-27, 23:30
saras25
:D ultravioletas :lol:

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-27, 23:43
miskinis
Retorinis klausimas: kam pasterizuot butelius, jei patalpa. kurioje jis pilstomas nėra bent jau kvarcuojama?

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-28, 00:03
Peckelis
Neretorinis atsakymas - bėdai atsitikti reikalingas kritinis mikroorganizmų skaičius. Pabandom pamąstyti apie kiekių skirtumus neplautame galimai užrūgusiame butelyje ir ore, kaip tokiame. Todėl butelius kaip tai tvarkome, o patalpos oro nei filtruojame, nei sterilizuojame. Tai daroma, bet jau dirbant aukštesniame lygyje.

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Parašytas: 2016-09-28, 00:14
Peckelis
Saras25,
dėkui už 28 puslapius pakankamai koncentruotos info. Įdomu buvo kai ką prisiminti. Nes savo laiku bišky giliau mokino :) Bet ačiū