pirmasis virimas iš salyklo

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
miskinis
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2015-10-30, 22:40

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė miskinis » 2016-09-28, 00:20

Aš "terliojuosi" su kegais. kuriuos praplaunu maistine soda, ir dar nei vienas alus nebuvo "prarūgęs", nors ir bręsta "ant mielių".
http://www.aludariuforumas.lt/viewtopic.php?f=20&t=734

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė Peckelis » 2016-09-28, 09:21

Maistra, tikriausiai yra taip, kad Miškinis rašo - Miškinis žino.
Tai klausimas Miškiniui (naujokams aktualus, taigi, į temą) - kokie esminiai skirtumai ir kokie panašumai, plaunant butelį, statinę (keg, cask) ir sakykim, CKT?
Prašyčiau plačiau...

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė Lrytas1 » 2016-09-28, 09:52

CKT į orkaite netelpa. :lol:

saras25
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė saras25 » 2016-09-28, 10:33

Miškini, patalpas dažniausia kvarcuoja ligoninėse, kad išnaikintų visiškai patogeniškus (sukeliančius ligą) mikroorganizmus.
Pagal patogeniškumą mikroorganizmai suskirstyti į visiškus patogenus, sąlyginai patogeniškus ir nepatogeniškus. Ore gyvenančios bakterijos dažniausiai yra nepatogeniškos, tačiau žmogus nešiojas visą kraitį salyginai patogeniškų bakterijų (pvz auksinis stafilokokas pas kaikuriuos žmones yra normalus gyventojas) o būtent pagrindė bakterijų rūšis kuri mūsų taip kruopščiai gaminamą alutį sugadina yra lacto bakterijos, normalus žarnyno gyventojas :) visas tas plovimas, kaitinimas ir t.t. juk neveltui- kad pašalint šiuos mažyčius padarėlius :D
Kaip vienas profesorius sakė prieš 30 metų buvo nuvažiavęs į švenčionių vaistažoles, tai ten su tais pačiais botais žmonės ir kiaules šėrė ir vaistažoles apdorojo- finale paėmus mėginius ir patikrinus bakterinę taršą vaistažolėms sakė, kad gert tokią arbatą būtų taspats kas srutas gert :lol:
išvada - nevirkit alaus su tvartiniais botais :lol:

miskinis
Pranešimai: 24
Užsiregistravo: 2015-10-30, 22:40

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė miskinis » 2016-09-29, 22:34

Kegų niekam primygtinai nekišu, mano manymu- tai yra paprastesnis būdas alaus laikymui ir brandinimui, ypač naujokams. Be to, nėra nuosėdų. Norint sumažint rūgimo tikimybę- daugiau lėšų reikia skirt šalčiui, o ne dezinfekacinėm medžiagom( ir alų laikyt šaldytuve, o rūsy, kur 15 laipsnių šilumos).
http://www.aludariuforumas.lt/viewtopic.php?f=20&t=734

saras25
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė saras25 » 2016-10-03, 15:47

Sveiki,

Maistra kalba apie medų, o aš noriu pakalbėt apie cukrų užgazavimui. :) Kiek jo reikia? Kiek skaičiaus, tai visur rašo, kad daugmaž cukraus reikia 5g/litrui.Pasiskaičiavus čia: http://homebrewmanual.com/priming-sugar-carbonation/ kad norėčiau vidutiniškai užgazuot reikia dėti 5,6g cukraus/litrui. Kaip anksčiau minėjau buteliuosiu į butautų dvaro 1L butelius su Flip top'ais ir brandinsiu 3 savaites ties 20-21C , ar man neišsproginės tie buteliai nuo tokio kiekio cukraus? ar brandinti reikėtų kitokioje temp? turbūt protingiau būtų buvę į "bambalius" pilstyti? :lol:


Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1761
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė Gytis » 2016-10-03, 16:42

Svarbiausia, kad per anksti į butelius nesupiltum. SG matavai?

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 700
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė GiN » 2016-10-03, 21:08

Jeigu fermentacija pasibaigusi ir neįdėsi per daug cukraus, tai buteliai tikrai neišsproginės.

Kokį ten alų darai? Gazavimas priklauso nuo stiliaus. 5,6 g ok, nors aš dėčiau 5,4 ;)

Kodėl brandinsi taip šiltai? Geriausia būtų kokią savaitę palaikyti šiltai, o paskui - kokie 15 C.

saras25
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė saras25 » 2016-10-03, 23:00

Darau Savas alus porterį iš salyklo. O kaip geriausia brandinti porteri ar bet kokį alų? Skaičiau, kad 20 laipsnių temp brandina. Aludariai patarkit :D

O kaip jeigu fruktozę dėčiau vietoj sacharozės? esat kas bandę?

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė Lrytas1 » 2016-10-03, 23:23

Gliukozę dėk. Brandinimui geriau 12-15 C.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 700
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė GiN » 2016-10-04, 13:03

Reikia atskirti gazavimą ir brandinimą.

1. Gazavimas (karbonizacija): laikyti savaitę fermentacijos temperatūroje (~20C).
2. Brandinimas (po savaitės): 12-15C

Ir pritariu dėl gliukozės, ji mielėms skanesnė :)

saras25
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė saras25 » 2016-10-04, 19:30

o OG išpilstant matuoti, ar po brandinimo? :D sry kvailais gal kam klausimas atrodo:D

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė Lrytas1 » 2016-10-04, 20:04

OG matuojamas išvirus, po fermentacijos matuojamas FG.

saras25
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė saras25 » 2016-10-04, 20:25

Pamatavau FG. gavosi 1.012 . OG buvo 1.068 . žebenkšties alus išsifermentavo...:(

saras25
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2016-09-16, 13:23

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė saras25 » 2016-10-11, 18:59

Pas mane arba 20 laipsnių arba 10. 12 laipsnių padaryt neišeina. Ar baisiai blogai, ar tiks ir 10 laipsnių brandinimui?:)

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: pirmasis virimas iš salyklo

Standartinė Lrytas1 » 2016-10-11, 19:11

Tiks