Pradedam nuo nulio

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
minde15
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2016-11-20, 21:20

Pradedam nuo nulio

Standartinė minde15 » 2016-11-21, 14:54

Laba diena. Esu bitininkas, žinau, kad iš jūsų daugelis yra užimti žmonės, bet gal kas padės su patarimais. Visų pirma dėl įrangos. Norėčiau pabandyt išsivirt alaus, bet neturiu nei mažiausio įrankio tam padaryt.
Savasalus.lt radau tokį komplektą pradedančiajam
http://www.savasalus.lt/lt/iranga/alaus ... eluxe.html
Ką galėtumėt gero ar blogo pasakyt apie jį, o gal kažkokiu dalių nereikia ar reikia, bet geresnių. Gal ten jame kokie termometrai yra "žaisliniai' ir iškart reiktų geresnių. Tiesiog noriu, kad įranga su kuria dirbsiu neįneštu kažkokio papildomo faktoriaus, dėl kurio nesigavo ar blogai gavosi alus.

Ačiū jei kas sutiksit pagelbėt

elis
Pranešimai: 148
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė elis » 2016-11-21, 15:13


minde15
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2016-11-20, 21:20

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė minde15 » 2016-11-21, 15:35

Šiaip nemažai skaitinėjau forumą, kaip supratau lengviausia visko nesugadint darant iš koncervų. Noriu viską perprast po truputi. Tai pirmieji bandymai tikrai bus iš koncervų, bet kaip toliau bus net pats nežinau kol kas. Kadangi esu bitininkas, tai gal tos pačios įrangos pagalba ir midaus galesiu pasigamint? O gal galima bus medų panaudot alaus gamyboj?

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1761
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė Gytis » 2016-11-21, 16:45

>>tai gal tos pačios įrangos pagalba ir midaus galesiu pasigamint?
Taip.

>>O gal galima bus medų panaudot alaus gamyboj?
Taip.

minde15
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2016-11-20, 21:20

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė minde15 » 2016-11-21, 18:47

Darau prielaidą, kad tas komplektas yra visai geras, tik norint virt alų iš salyklo reikia dar papildomų priedų, tokiu kaip emaliuotas katilas ir t.t. Jei esu neteisus - pataisykit. Labai knieti jau kažką įsigyt ir virt, bet nenoriu pridaryt klaidų. Kantrybė - dorybė.
Ačiū Jums visiems kas padedat

Petrambijus
Pranešimai: 15
Užsiregistravo: 2016-07-09, 16:57

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė Petrambijus » 2016-11-21, 23:35

Aš kaip mėgėjas ir neatsibodę rašyti parašysiu plačiau. Bet ne apie skarbankes, čia tarkim nusiperki sumaltus salyklus, mieles, apynius.
Juolab kad ką tik degustavau savo alų :D
Žodžiu, pradžiai tai ko norėčiau kad būčiau žinojęs prieš darant alų bet kažkaip prasileidau:

pirkti atskirai pigiau. Kibiras su kraneliu 8 eurai, filtras tam kibirui 8, senukuose cukrometras vynui keli eurai, šlangutė vynui pilstyti (ypač svarbu) keli eurai. Puodas emaliuotas tai jau turi susišaudyti iš kažkur, būna pirkti ir visokiose norfose marods kur didelės. Galima rasti gal metalo supirktuvėje, arba atimti iš varguolių, jie tokiuose verda uogienes ir pan. Termometras svarbiausias dalykas, vėlgi imi elektroninį iš senukų, pratestuoji verdančiu vandeniu ir ledukais (100 - 0 ar daugmaž atitinka). Temperatūros labai daug ką lemia.

Fermentuoti pradžiai tiks tas pats kibiras su kraneliu. Kranelio nenaudoti pilstymui gink dieve. Sakyčiau netgi per snukį reiktų duoti kas pila per kranelį, nes tai yra ypač blogai. Gaunasi baisus molis, kokį 0,5 cm dumblo ant butelio dugno. Klaikuma. Pilstymui tinkama tik aukščiau minėta žarna šlangutė. Su burna irgi nesiurbiama, tai va galvosūkis tau kaip tai padaryti. Spoileris: šlangutę naudoji pilną su vandeniu.

Maišyti reiks su kažkuo, verta pasirūpinti mediniu šaukštu tarkim, prieš pradžią.

Visa esmė priklauso nuo mielių. Pasitikrini kokia jų darbinė temperatūra, tai taip ir fermentuoji. Jei lagerinės, dar paverdi pusvalandį papildomai.


Tai pradedam nuo pradžių. Nusiperki mėgėjo rinkinį (viskas ko reikia vienam alaus pravirimui turint įrankius) http://www.savasalus.lt/lt/alaus-rinkin ... lyklo.html

Kiek laiko šildyti, kiek litrų vandens ir kokia temperatūra manau ten bus surašyta recepte. Jei nėra, pavarai valandą 3,5 : 1 (vanduo:salyklas) ant 65-67. Pakeli iki 73.
Užsuki kibiro kranelį. Supili tą visą marmalą kur gavosi.
Pirmus tris litrus iš kranelio pili vėl atgal ant viršaus į tą patį kibirą. Skaidresnis gausis, prasifiltruos kaip sakant geriau.
Užkaiti papildomai vandens, 73. Truputį mažiau nei pirmas vandens kiekis. Supili ant sausų likučių, palauki 15 min, tris litrus vėl oplia atgal ir viską kas išbėga jau turi pradiniam puode.
Verdi valandą (nuo tada skaičiuoji kai užvirs). Sumėtai apynius pagal receptą. Pradžioj kartumui, pabaigoj kvapui.
Nuo dabar viskas vyksta steriliai, termometrą kaskart naudojant plauni, rankas plauni, šaukštą plauni, nekosėji nesispjaudai ir elgiesi kaip operaciją darydamas ligoninėje.
Atšaldai kuo greičiau. Tai čia vėl vienas svarbiausių dalykų. Mėgėjai tai daro vonioje, pildami šaltą vandenį aplink puodą, profesionalai turi kažkokius tai varinius gyvatukus. Bet čia jau prabanga, būkim paprastesni biški.
Pasigooglini apie mieles, randi 4 dienos >17 temperatūroje. Atšaldai iki 20-25 laipsnių, pili į kibirą su užsuktu kraneliu kad suputotų. Ant putų užbarstai mieles. Pamatuoji cukraus kiekį. Užsirašai. Praduri skylutę dangtyje ir nenaudoji burbuliatorių. Uždengi kokiu popieriaus lapu kad neprikristų musių. Nepatiki laiku ir laikai lygiai dvi savaites. Jei laikai stikliniam kibire, ateina momentas kai dingsta puta ir drumstumas. Tai čia po dviejų savaičių panašiai.

Taip, dvi savaites pastatai kibirą ir pamiršti. Niežti rankos, baisu kad supelys, sprogs, puta yra, putos nėra, ar dar kas, nusiperki parduotuvinio alaus, išgeri ir toliau lauki tas dvi savaites, nebandyk nieko ten na pamiršk kad jis egzistuoja tas kibiras.

Fast forwardinam dvi savaites. Švariai išplauni butelius. Gali prasukti su viela ant galo mazgotėle, kitas galas į gražtą. Gana greit prasisuksi. Litrui beri po nubrauktą arbatinį šaukštelį cukraus. Geriau iš naujo pakelio, ten paskui prisiveisia kur ant stalo laikai kirmėlių visokių... Pamatuoji cukraus kiekį kas liko po fermentacijos, internete pagal formules jau žinai stiprumą. Su šlangute per viršų (ne kraneliu) išpilstai viską į butelius. Gali pilstant pagert normaliai. Biški vos juntamo gazo bus, stiprumas jau max. Kas liko savaitę palaikai šiltai, viskas. Alus gatavas.

Dabar dėl skaidrumo, kuo šalčiau laikysi alų tuo skaidresnis jis bus.

Ai dar dėl vadinamo nurūgštėjimo. Nesuk galvos, jei yra pelėsis vietoj putos, reiškia sugedo. Bet ir tai galima gerti jei ne šlykštus skonis. Jei nėra pelėsių reiškia tau tik atrodo kad alus rūgštus.

Na ir saugai nuo saulės, skaidrūs buteliai tik tamsoje. Deguonies irgi kuo mažiau, kaip sakant pilstant kad neputotų stengiesi.

Profai gal pasijuoks, bet man būtų gerai buvę kad prieš verdant būtų taip konkrečiai kas nors paaiškinęs.

elis
Pranešimai: 148
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė elis » 2016-11-22, 00:14

Prisižvengiau Petrambijau.Tikrai prisidegustavai.
Nedaryk taip minde15.
Pradėk nuo literatūros , kad ir aludariuklubo vikio.
Negremžk skylutės dangtyje, bei nepirk medinio šaukšto.
Viskas ten gerai su tuo savoalaus baziniu komplektu ir pradžiai užteks.pradėk nuo jo, paskui pamatysi ko reikia ir dasipirksi.
Pagarbiai.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė Lrytas1 » 2016-11-22, 08:35

Biški neteisingi teiginukai:
Jei lagerinės, dar paverdi pusvalandį papildomai.
Virti papildomai reikia tik salyklus turinčius polinki i DMS, bendru atveju tai Pilsen.

Užsuki kibiro kranelį. Supili tą visą marmalą kur gavosi.
Nepamaišytu koks tekinimo filtras kibiro viduje.

Kas liko savaitę palaikai šiltai, viskas. Alus gatavas.
Nu kai kuriems alaus stiliams bus gatavas ne po savaitės.

Ai dar dėl vadinamo nurūgštėjimo. Nesuk galvos, jei yra pelėsis vietoj putos, reiškia sugedo
Va po tokių sensorinių testu ir ir prasideda nuomonės apie naminį alų. Gerbkit save ir aplinkinius.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1761
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė Gytis » 2016-11-22, 12:26

Specialiai Naujokų klausimuose paliekame temas "Pirmas virimas, padėkite", "Pirmas virimas, patarkte" ir panašias. Naujokai prieš rašydami turėtų bent jau jas perskaityti. Ten tie patys dalykai dėstomi kiekvieną kartą.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė Lrytas1 » 2016-11-22, 12:27

Dar apie mielių genocidą barstant jas tiesiai ant "putos"
Jau net ant pakelių instrukcija kaip daryti teisingai pateikiama

Paveikslėlis

minde15
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2016-11-20, 21:20

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė minde15 » 2016-11-22, 12:59

Sveiki dar karta. Tie pirmi kartai pas visus būna skirtingi, skirtingi ir klausimai. Yra neblogų video, bet ir ten nepasakoma viskas iki galo. Šiaip labai smagu, kad rašo ir tie kurie alų virė pirmą kartą ir su kokiom klaidom susidūrė. Aš pirmą kartą tikrai noriu virt iš koncervuoto salyklo, nes manau, kad tai mažiausiai šansų sugadint. Būtų labai smagu jei atsirastu supratingas aludaris iš Šiaulių ir galetu pakonsultuot gyvai. Žinoma skoloj nelikčiau :-) atsilyginčiau medumi.
Dar truputi apie brandinimo indą, tai vadinas nebūtinai jisai turi but su kraneliu, nes vistiek pro jį nieko neleisiu, nes ten viskas susimaišys ir bus "molis"?

Zhiniukas
Pranešimai: 150
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė Zhiniukas » 2016-11-22, 13:20

Pirmas kartas visam gyvenimui išlieka atmintyje. Ir ne tik alaus virime :)

Mano pirmas virimas nenusisekė dėl naudotų mieilių, kurios eina kartu su skarbonke. Ir dar dėl fermentavimo temperatūros plaukiojimo.
Pilsčiau per fermenterio kranelį. Niekad neturėjau bėdų dėl didelio mielių kiekio buteliuose.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė Lrytas1 » 2016-11-22, 13:24

https://www.youtube.com/watch?v=wEUmlHuLweA
Va pradžia, o jei kas konkrečiai neaišku tai klausk.

minde15
Pranešimai: 6
Užsiregistravo: 2016-11-20, 21:20

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė minde15 » 2016-11-22, 13:40

Ačiū, Lrytas1. Šita video aš žiūrėjau ir jis mane užkabino. Tačiau yra ir čia visokių klausimų. Dabar noriu susipirkt įrangą ir tada jau paklausiu konkrečiai.

Labai ačiū, kad padedat.

P.S. Ar svarbu kurioje vietoje kibiro dangtyje skyle oro ventiliuj?

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė Lrytas1 » 2016-11-22, 13:46

Nesvarbu, gali ir nebūti.

Petrambijus
Pranešimai: 15
Užsiregistravo: 2016-07-09, 16:57

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė Petrambijus » 2016-11-22, 13:57

Nesmarkiai čia aš vakar, du bokalus padariau to paties recepto skirtingų mielių palyginimui... Jau kai per daug rašau su klaidomis :)
Nesiginčiju su jumis, jau ir taip sakiau kad profesionalai labai kruopščiai viską daro, teisingai tik iš to prisideda papildomi panikavimo šaltiniai.
Per mažai mielių pačiai fermentacijai problemų nesukėlė, neseniai bandžiau kelis trupinius į du litrus. Tik vėliau užsigazavimui neužteko vienos savaitės. O papildomi kvapai iš mielių streso ir mutacijų eliukui nepamaišė.
Dėl kranelio aš kalbėjau apie tai kad įsiurbia mieles nuo dugno pilstant, ne dėl infekcijos.
Dar pliusas iš konservų kad greičiau apsidirbsi.

Beje, kažkas visvien turi būti opozicijoj ir kritikuoti valdančiuosius :D

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 700
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Pradedam nuo nulio

Standartinė GiN » 2016-11-24, 22:45

Fotoreportažas apie alaus darymą iš "konservų":
http://www.apiealu.lt/2010/03/reportaza ... dalis.html
http://www.apiealu.lt/2010/03/reportaza ... dalis.html

Pilsčiau per kranelį, jokio molio nebuvo.