Aš kaip mėgėjas ir neatsibodę rašyti parašysiu plačiau. Bet ne apie skarbankes, čia tarkim nusiperki sumaltus salyklus, mieles, apynius.
Juolab kad ką tik degustavau savo alų
Žodžiu, pradžiai tai ko norėčiau kad būčiau žinojęs prieš darant alų bet kažkaip prasileidau:
pirkti atskirai pigiau. Kibiras su kraneliu 8 eurai, filtras tam kibirui 8, senukuose cukrometras vynui keli eurai, šlangutė vynui pilstyti (ypač svarbu) keli eurai. Puodas emaliuotas tai jau turi susišaudyti iš kažkur, būna pirkti ir visokiose norfose marods kur didelės. Galima rasti gal metalo supirktuvėje, arba atimti iš varguolių, jie tokiuose verda uogienes ir pan. Termometras svarbiausias dalykas, vėlgi imi elektroninį iš senukų, pratestuoji verdančiu vandeniu ir ledukais (100 - 0 ar daugmaž atitinka). Temperatūros labai daug ką lemia.
Fermentuoti pradžiai tiks tas pats kibiras su kraneliu. Kranelio nenaudoti pilstymui gink dieve. Sakyčiau netgi per snukį reiktų duoti kas pila per kranelį, nes tai yra ypač blogai. Gaunasi baisus molis, kokį 0,5 cm dumblo ant butelio dugno. Klaikuma. Pilstymui tinkama tik aukščiau minėta žarna šlangutė. Su burna irgi nesiurbiama, tai va galvosūkis tau kaip tai padaryti. Spoileris: šlangutę naudoji pilną su vandeniu.
Maišyti reiks su kažkuo, verta pasirūpinti mediniu šaukštu tarkim, prieš pradžią.
Visa esmė priklauso nuo mielių. Pasitikrini kokia jų darbinė temperatūra, tai taip ir fermentuoji. Jei lagerinės, dar paverdi pusvalandį papildomai.
Tai pradedam nuo pradžių. Nusiperki mėgėjo rinkinį (viskas ko reikia vienam alaus pravirimui turint įrankius)
http://www.savasalus.lt/lt/alaus-rinkin ... lyklo.html
Kiek laiko šildyti, kiek litrų vandens ir kokia temperatūra manau ten bus surašyta recepte. Jei nėra, pavarai valandą 3,5 : 1 (vanduo:salyklas) ant 65-67. Pakeli iki 73.
Užsuki kibiro kranelį. Supili tą visą marmalą kur gavosi.
Pirmus tris litrus iš kranelio pili vėl atgal ant viršaus į tą patį kibirą. Skaidresnis gausis, prasifiltruos kaip sakant geriau.
Užkaiti papildomai vandens, 73. Truputį mažiau nei pirmas vandens kiekis. Supili ant sausų likučių, palauki 15 min, tris litrus vėl oplia atgal ir viską kas išbėga jau turi pradiniam puode.
Verdi valandą (nuo tada skaičiuoji kai užvirs). Sumėtai apynius pagal receptą. Pradžioj kartumui, pabaigoj kvapui.
Nuo dabar viskas vyksta steriliai, termometrą kaskart naudojant plauni, rankas plauni, šaukštą plauni, nekosėji nesispjaudai ir elgiesi kaip operaciją darydamas ligoninėje.
Atšaldai kuo greičiau. Tai čia vėl vienas svarbiausių dalykų. Mėgėjai tai daro vonioje, pildami šaltą vandenį aplink puodą, profesionalai turi kažkokius tai varinius gyvatukus. Bet čia jau prabanga, būkim paprastesni biški.
Pasigooglini apie mieles, randi 4 dienos >17 temperatūroje. Atšaldai iki 20-25 laipsnių, pili į kibirą su užsuktu kraneliu kad suputotų. Ant putų užbarstai mieles. Pamatuoji cukraus kiekį. Užsirašai. Praduri skylutę dangtyje ir nenaudoji burbuliatorių. Uždengi kokiu popieriaus lapu kad neprikristų musių. Nepatiki laiku ir laikai lygiai dvi savaites. Jei laikai stikliniam kibire, ateina momentas kai dingsta puta ir drumstumas. Tai čia po dviejų savaičių panašiai.
Taip, dvi savaites pastatai kibirą ir pamiršti. Niežti rankos, baisu kad supelys, sprogs, puta yra, putos nėra, ar dar kas, nusiperki parduotuvinio alaus, išgeri ir toliau lauki tas dvi savaites, nebandyk nieko ten na pamiršk kad jis egzistuoja tas kibiras.
Fast forwardinam dvi savaites. Švariai išplauni butelius. Gali prasukti su viela ant galo mazgotėle, kitas galas į gražtą. Gana greit prasisuksi. Litrui beri po nubrauktą arbatinį šaukštelį cukraus. Geriau iš naujo pakelio, ten paskui prisiveisia kur ant stalo laikai kirmėlių visokių... Pamatuoji cukraus kiekį kas liko po fermentacijos, internete pagal formules jau žinai stiprumą. Su šlangute per viršų (ne kraneliu) išpilstai viską į butelius. Gali pilstant pagert normaliai. Biški vos juntamo gazo bus, stiprumas jau max. Kas liko savaitę palaikai šiltai, viskas. Alus gatavas.
Dabar dėl skaidrumo, kuo šalčiau laikysi alų tuo skaidresnis jis bus.
Ai dar dėl vadinamo nurūgštėjimo. Nesuk galvos, jei yra pelėsis vietoj putos, reiškia sugedo. Bet ir tai galima gerti jei ne šlykštus skonis. Jei nėra pelėsių reiškia tau tik atrodo kad alus rūgštus.
Na ir saugai nuo saulės, skaidrūs buteliai tik tamsoje. Deguonies irgi kuo mažiau, kaip sakant pilstant kad neputotų stengiesi.
Profai gal pasijuoks, bet man būtų gerai buvę kad prieš verdant būtų taip konkrečiai kas nors paaiškinęs.