11 klausimų po alaus virimo

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
tadbul
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2017-01-23, 11:40

11 klausimų po alaus virimo

Standartinė tadbul » 2017-01-23, 11:47

Sveiki, aludariai. Jau trečią kartą verdu alų, šį kartą pabandžiau virti gardujį porterį iš sa. Alus jau kaip ir fermentuojasi bet manau kad galiu būti padaręs keletą klaidų, ir šiaip yra keletas klausimų kur ne viskas aišku, tai prašau pagalbos.
1) Salinimas. Rinkinyje buvo 5,6 kg salyklo, taigi užkaičiau 14 litrų vandens iki 73 laipsnių. Užpylus jį ant salyklo vandens temperatūra buvo apie 70 celcijaus, tai maišydamas numušiau iki 67. Klausimas ar ta temperatūra taip svarbu.
2) Po valandos salinimo nupyliau apie 9 litrus misos, pagalvojau kad šiek tiek mažokai ir tada jau iš akies ant salyklo pyliau verdantį ir šaltą vandenį kad temperatūra gautųsi apie 70 laipsnių. Palaikiau kokias 10 min ir tekinau į puodą. Turbūt vandens reikėjo pasiruošti iš karto, ar geriau per pirmą kartą daugiau supilti?
3) Gavau apie 15 litrų misos ir pradėjau virti. Iš neturėjimo ką veikti, pabandžiau ant likusio salyklo pilti dar karšto vandens. Šiek tiek palaikius per kraniuką vis tiek išbėgdavo tokios pat spalvos ir skonio skystis kaip anksčiau. Ar tai reiškia kad per trumpai salinau ar taip turi būti?
4) Verdant, apynius dėjau pagal receptą – pradžioje 10 g „Northern Brewer“(60min), paskui 30 g „Cascade“ (30 min) ir pabaigoje 30 g „Tettnanger“ (5min). Po virimo misą pyliau tiesiai į fermenterį, bandžiau nukošti apynius per marlę, tik ji truputį suplyšo ir nukošiau ne viską. Klausimas kaip reikia tuos apynius atskirti,gal užtektų tik to maistinio sietuko?
5) Fermenteryje gavosi apie 14 litrų misos, todėl ten supyliau dar 3 litrus virinto vandens iš šaldytuvo, nepagalvojau kad reikės daugiau ir pasiruošiau tik tiek. Likusius 3 litrus supyliau iš krano. Šitoj vietoj nežinau ar iš vis taip galima daryti, nes juk viskas turi būti dezinfekuota. Ir net nežinau ar galima pilti šaltą vandenį ant jau išvirtos misos. Mano puode telpa tik 16 litrų, tai vis tiek negalėčiau išvirti visos partijos iš karto, todėl pagalvojau kad gal čia ne tokia ir bloga idėją, tuo pačiu dar ir vanduo atšąla.
6) Supylus viską į fermenterį gavau apie 20 litrų 42 laipsnių temperatūros misos, uždariau dangtį ir padėjau į balkoną, galvojau kad greitai atšals. Nebuvo viskas taip greitai, laukiau 6 valandas kol temperatūra nukrito iki 23 laipsnių. Manau kad dabar suprantu kam reikalingi tie šaldymo gyvatukai. Klausimas ar ta temperatūra taip svarbu, ar labai blogai bus jei supilsiu mieles į kokių 27 laipsnių misą?
7) Dar vienas klausimas dėl aeravimo, į fermenterį vandenį pyliau iš aukščiau, tikėdamasis kad taip ten atsiras daugiau deguonies. Ar reikėtų aeravimui skirti daugiau dėmesio ar pradžiai tai nesvarbu?
8) Kažkur skaičiau kad mieles iš pakelio pilti į misą nėra labai gerai, tai sugalvojau pirma pakelio turinį supilti į kambario temperatūros misą (tą kur gavau neturėdamas ką veikti 3 punkte). Internete radau visokių būdų kaip paruošti mielių starterį, bet ten viskas truputį sudėtingiau, o kadangi sugalvojau per vėlai tai maniau kad tiks ir taip. Klausimas ar galima mieles pilti tiesiai iš pakelio ar reikėtų ruošti kokį starterį?
9) Galiausiai supyliau mieles į fermenterį ir sugalvojau per kraniuką paragaut kas gavosi. Aišku gavosi ne tai ko tikėjausi, labai stipriai jautėsi apynių kvapas, buvo labai kartu, o skonis panašus į kancarų. Dabar tikiuosi kad taip buvo dėl to kad nupyliau iš pačio dugno ir likusio alaus skonis nebus toks tragiškas. Aišku gal tai dėl to kad ne visus apynius prafiltravau, nes pagal verdamų apynių kiekį neatrodo kad jų būtų labai daug. O gal tiesiog porteris yra ne toks kokį aš įsivaizduoju (o įsivaizduoju kažką panašaus į parduotuvėj pirktą volfą).
10) Dėl fermentacijos, ar reikia manyti kad ji jau pasibaigusi kai nebeišeina dujos per burbuliatorių, ar geriau fermentuoti kelias savaites nors atrodo kad ten nieko nevyksta?
11) Pasiskaičiau apie antrinę fermentaciją ir pagalvojau kad po savaitės perpilsiu alų į kitą fermenterį kad atskirti jį nuo mielių. Taip tikiuosi kad mažiau jausis mielių skonis, taip pat kol kas dar neturiu sifono tai galvoju pilstyti per kraniuką, kam atskyrimas nuo mielių irgi labai padėtų. Ar čia gera idėja ar geriau tiesiog nusipirkti sifoną?
Tai tiek neaiškumų, tikiuosi kad postas ne per ilgas ir būsiu labai dėkingas už pagalbą ;)

Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 490
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Bendri klausimai po alaus virimo

Standartinė Zalvarinis » 2017-01-23, 12:18

1. Taip temperatūra yra labai svarbu. https://www.aludariuklubas.lt/wiki/straipsniai/paprastai_apie_temperaturos_itaka_alaus_gamybai
2. Vandenį galima vis pilti ant viršaus (salyklas turėtų būti apsemtas ir pilti ne srove, o pvz per kokį duršleką, kad vanduo taškytusi ir nepadarytų skylių.
3.Skonis ir išvaizda nėra tiek svarbu. Svarbu, kiek cukraus ten neišplauta. Ar turi nusipirkęs hidrometrą?
4.maistinio sietuko užtektų, marlė yra bakterijų šaltinis. Sietuką ir dezinfekuok.
5.Kol kas gali pilti, vėliau pasiskaitysi apie tai daugiau. Beje, gali virti 16l ir pvz 5 litrų puodą :)
6. Tiesiog ilgas šaldymas didesnė infekcijos galimybė ir kiti parametrai (dabar į kitus dar nesigilink). Temperatūrą visad numušk iki tokios, kokią rašo ant mielių pakelio.
7.Tiesiog taip ir pilk iš aukščiau, kad alus taškytus.
8.Skaitei gerai, bet ne iki galo. Kitą kartą užsivirink vandenį, jį atvėsink iki 30 laipsnių (arba kaip rašo ant pakelio) ir į vanden,į prieš valandą pilant į misą, supilk mieles.
9.Jo skonis viso toks dabar, bet skonis labai keisis. Kiek į volfą panašus bus nežinau.
10.Lauk, kantrybė aludario dorybė.
11. Gali ne sifoną o pvz. http://www.savasalus.lt/lt/iranga/ivairus/vamzdelis-alui-supilstyti-i-butelius.html#PRODUCT_COMMENTS. Taip geriau perpilk po dviejų savaičių į antrinę (neužmirštant švaros ir dezinfekcijos).
Sveikinu su pirmu alumi!

tadbul
Pranešimai: 5
Užsiregistravo: 2017-01-23, 11:40

Re: Bendri klausimai po alaus virimo

Standartinė tadbul » 2017-01-25, 22:10

Ačiū už atsakymus, dar šiek tiek pasiskaitinėjau forume ir sugalvojau nuo šiol virti po 10litrų, bus daugiau praktikos.
1-2) Suradau truputį kitokį salinimo būdą, kai salinama puode ant dujinės, keliant temperatūrą, o tekinimui perpilama į kitą indą. Taigi planas toks
1. Užpilu salyklą 50 laipsnių vandeniu ir palaikau 20min.
2. Kaitinu iki 65-67 laipsnių ir palaikau 60min.
3. Keliu temperatūra iki 75-78 ir perpilu visą mentalą į kibirą su filtru.
4. Tekinu apie valandą ant viršaus pildamas 80-90 laipsnių vandenį per skylėtą folijos lapą iki tol, kol gaunu kokias 2 litrais daugiau misos negu planuoju išvirti alaus.
Šitas procesas išspręstų minėtas 1), 2) ir 3) problemas.
3) Dėl hidrometro tai turiu cukrometrą iš alutekso, radau lenteles kaip duomenis iš vienos skalės paversti į kitą, tai stengsiuosi, kad tankis būtų panašus kaip recepte. Kaip supratau efektyvumas apskaičiuojamas irgi pagal hidrometro duomenis.
4) Visą įrangą, kurią naudoju po virimo dezinfekuoju su Chemipro Oxi. Kaip žinau nėra pats geriausias būdas bet manau pradžioj užtenka.
6) Vėliau planuoju įsigyti gyvatuką, o iki tol bandysiu šaldyti vonioj.
8) Užtenka tik virinto vandens? Nereikia į jį kažko įdėti kad mielės turėtų ką veikt?
Sekantį alų planuoju virti už savaitės, pagal American pale ale receptą, pažiūrėsim kas gausis su visais šitais proceso patobulinimais. Dar kartą ačiū už pagalbą ;)

Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 490
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Bendri klausimai po alaus virimo

Standartinė Zalvarinis » 2017-01-26, 07:21

8) O kai tu gimei, tau mama tiesiog davė pieno ar iškart cepelinų? Taip, joms užtenka tik vandens, nieko papildomai nereikia, ūkiškai sakant jos turi tapti "šlapios" ir jos pradžioj nori tik atsigerti ir tik po to valgyt.

Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 316
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: Bendri klausimai po alaus virimo

Standartinė Giords » 2017-01-26, 08:15

tadbul rašė:1. Užpilu salyklą 50 laipsnių vandeniu ir palaikau 20min.
3. Keliu temperatūra iki 75-78 ir perpilu visą mentalą į kibirą su filtru.

1. O kokią temperatūrą nori gauti? Užpylus 50C vandenį nereiškia, kad ir mentalas bus tokios T. Tam yra T skaičiuoklė: https://www.aludariuklubas.lt/temperaturos-skaiciuokles
3. Geriau kelk iki 80C, nes perpilant nukris laipsniu kitu.