11 klausimų po alaus virimo
Parašytas: 2017-01-23, 11:47
Sveiki, aludariai. Jau trečią kartą verdu alų, šį kartą pabandžiau virti gardujį porterį iš sa. Alus jau kaip ir fermentuojasi bet manau kad galiu būti padaręs keletą klaidų, ir šiaip yra keletas klausimų kur ne viskas aišku, tai prašau pagalbos.
1) Salinimas. Rinkinyje buvo 5,6 kg salyklo, taigi užkaičiau 14 litrų vandens iki 73 laipsnių. Užpylus jį ant salyklo vandens temperatūra buvo apie 70 celcijaus, tai maišydamas numušiau iki 67. Klausimas ar ta temperatūra taip svarbu.
2) Po valandos salinimo nupyliau apie 9 litrus misos, pagalvojau kad šiek tiek mažokai ir tada jau iš akies ant salyklo pyliau verdantį ir šaltą vandenį kad temperatūra gautųsi apie 70 laipsnių. Palaikiau kokias 10 min ir tekinau į puodą. Turbūt vandens reikėjo pasiruošti iš karto, ar geriau per pirmą kartą daugiau supilti?
3) Gavau apie 15 litrų misos ir pradėjau virti. Iš neturėjimo ką veikti, pabandžiau ant likusio salyklo pilti dar karšto vandens. Šiek tiek palaikius per kraniuką vis tiek išbėgdavo tokios pat spalvos ir skonio skystis kaip anksčiau. Ar tai reiškia kad per trumpai salinau ar taip turi būti?
4) Verdant, apynius dėjau pagal receptą – pradžioje 10 g „Northern Brewer“(60min), paskui 30 g „Cascade“ (30 min) ir pabaigoje 30 g „Tettnanger“ (5min). Po virimo misą pyliau tiesiai į fermenterį, bandžiau nukošti apynius per marlę, tik ji truputį suplyšo ir nukošiau ne viską. Klausimas kaip reikia tuos apynius atskirti,gal užtektų tik to maistinio sietuko?
5) Fermenteryje gavosi apie 14 litrų misos, todėl ten supyliau dar 3 litrus virinto vandens iš šaldytuvo, nepagalvojau kad reikės daugiau ir pasiruošiau tik tiek. Likusius 3 litrus supyliau iš krano. Šitoj vietoj nežinau ar iš vis taip galima daryti, nes juk viskas turi būti dezinfekuota. Ir net nežinau ar galima pilti šaltą vandenį ant jau išvirtos misos. Mano puode telpa tik 16 litrų, tai vis tiek negalėčiau išvirti visos partijos iš karto, todėl pagalvojau kad gal čia ne tokia ir bloga idėją, tuo pačiu dar ir vanduo atšąla.
6) Supylus viską į fermenterį gavau apie 20 litrų 42 laipsnių temperatūros misos, uždariau dangtį ir padėjau į balkoną, galvojau kad greitai atšals. Nebuvo viskas taip greitai, laukiau 6 valandas kol temperatūra nukrito iki 23 laipsnių. Manau kad dabar suprantu kam reikalingi tie šaldymo gyvatukai. Klausimas ar ta temperatūra taip svarbu, ar labai blogai bus jei supilsiu mieles į kokių 27 laipsnių misą?
7) Dar vienas klausimas dėl aeravimo, į fermenterį vandenį pyliau iš aukščiau, tikėdamasis kad taip ten atsiras daugiau deguonies. Ar reikėtų aeravimui skirti daugiau dėmesio ar pradžiai tai nesvarbu?
8) Kažkur skaičiau kad mieles iš pakelio pilti į misą nėra labai gerai, tai sugalvojau pirma pakelio turinį supilti į kambario temperatūros misą (tą kur gavau neturėdamas ką veikti 3 punkte). Internete radau visokių būdų kaip paruošti mielių starterį, bet ten viskas truputį sudėtingiau, o kadangi sugalvojau per vėlai tai maniau kad tiks ir taip. Klausimas ar galima mieles pilti tiesiai iš pakelio ar reikėtų ruošti kokį starterį?
9) Galiausiai supyliau mieles į fermenterį ir sugalvojau per kraniuką paragaut kas gavosi. Aišku gavosi ne tai ko tikėjausi, labai stipriai jautėsi apynių kvapas, buvo labai kartu, o skonis panašus į kancarų. Dabar tikiuosi kad taip buvo dėl to kad nupyliau iš pačio dugno ir likusio alaus skonis nebus toks tragiškas. Aišku gal tai dėl to kad ne visus apynius prafiltravau, nes pagal verdamų apynių kiekį neatrodo kad jų būtų labai daug. O gal tiesiog porteris yra ne toks kokį aš įsivaizduoju (o įsivaizduoju kažką panašaus į parduotuvėj pirktą volfą).
10) Dėl fermentacijos, ar reikia manyti kad ji jau pasibaigusi kai nebeišeina dujos per burbuliatorių, ar geriau fermentuoti kelias savaites nors atrodo kad ten nieko nevyksta?
11) Pasiskaičiau apie antrinę fermentaciją ir pagalvojau kad po savaitės perpilsiu alų į kitą fermenterį kad atskirti jį nuo mielių. Taip tikiuosi kad mažiau jausis mielių skonis, taip pat kol kas dar neturiu sifono tai galvoju pilstyti per kraniuką, kam atskyrimas nuo mielių irgi labai padėtų. Ar čia gera idėja ar geriau tiesiog nusipirkti sifoną?
Tai tiek neaiškumų, tikiuosi kad postas ne per ilgas ir būsiu labai dėkingas už pagalbą
1) Salinimas. Rinkinyje buvo 5,6 kg salyklo, taigi užkaičiau 14 litrų vandens iki 73 laipsnių. Užpylus jį ant salyklo vandens temperatūra buvo apie 70 celcijaus, tai maišydamas numušiau iki 67. Klausimas ar ta temperatūra taip svarbu.
2) Po valandos salinimo nupyliau apie 9 litrus misos, pagalvojau kad šiek tiek mažokai ir tada jau iš akies ant salyklo pyliau verdantį ir šaltą vandenį kad temperatūra gautųsi apie 70 laipsnių. Palaikiau kokias 10 min ir tekinau į puodą. Turbūt vandens reikėjo pasiruošti iš karto, ar geriau per pirmą kartą daugiau supilti?
3) Gavau apie 15 litrų misos ir pradėjau virti. Iš neturėjimo ką veikti, pabandžiau ant likusio salyklo pilti dar karšto vandens. Šiek tiek palaikius per kraniuką vis tiek išbėgdavo tokios pat spalvos ir skonio skystis kaip anksčiau. Ar tai reiškia kad per trumpai salinau ar taip turi būti?
4) Verdant, apynius dėjau pagal receptą – pradžioje 10 g „Northern Brewer“(60min), paskui 30 g „Cascade“ (30 min) ir pabaigoje 30 g „Tettnanger“ (5min). Po virimo misą pyliau tiesiai į fermenterį, bandžiau nukošti apynius per marlę, tik ji truputį suplyšo ir nukošiau ne viską. Klausimas kaip reikia tuos apynius atskirti,gal užtektų tik to maistinio sietuko?
5) Fermenteryje gavosi apie 14 litrų misos, todėl ten supyliau dar 3 litrus virinto vandens iš šaldytuvo, nepagalvojau kad reikės daugiau ir pasiruošiau tik tiek. Likusius 3 litrus supyliau iš krano. Šitoj vietoj nežinau ar iš vis taip galima daryti, nes juk viskas turi būti dezinfekuota. Ir net nežinau ar galima pilti šaltą vandenį ant jau išvirtos misos. Mano puode telpa tik 16 litrų, tai vis tiek negalėčiau išvirti visos partijos iš karto, todėl pagalvojau kad gal čia ne tokia ir bloga idėją, tuo pačiu dar ir vanduo atšąla.
6) Supylus viską į fermenterį gavau apie 20 litrų 42 laipsnių temperatūros misos, uždariau dangtį ir padėjau į balkoną, galvojau kad greitai atšals. Nebuvo viskas taip greitai, laukiau 6 valandas kol temperatūra nukrito iki 23 laipsnių. Manau kad dabar suprantu kam reikalingi tie šaldymo gyvatukai. Klausimas ar ta temperatūra taip svarbu, ar labai blogai bus jei supilsiu mieles į kokių 27 laipsnių misą?
7) Dar vienas klausimas dėl aeravimo, į fermenterį vandenį pyliau iš aukščiau, tikėdamasis kad taip ten atsiras daugiau deguonies. Ar reikėtų aeravimui skirti daugiau dėmesio ar pradžiai tai nesvarbu?
8) Kažkur skaičiau kad mieles iš pakelio pilti į misą nėra labai gerai, tai sugalvojau pirma pakelio turinį supilti į kambario temperatūros misą (tą kur gavau neturėdamas ką veikti 3 punkte). Internete radau visokių būdų kaip paruošti mielių starterį, bet ten viskas truputį sudėtingiau, o kadangi sugalvojau per vėlai tai maniau kad tiks ir taip. Klausimas ar galima mieles pilti tiesiai iš pakelio ar reikėtų ruošti kokį starterį?
9) Galiausiai supyliau mieles į fermenterį ir sugalvojau per kraniuką paragaut kas gavosi. Aišku gavosi ne tai ko tikėjausi, labai stipriai jautėsi apynių kvapas, buvo labai kartu, o skonis panašus į kancarų. Dabar tikiuosi kad taip buvo dėl to kad nupyliau iš pačio dugno ir likusio alaus skonis nebus toks tragiškas. Aišku gal tai dėl to kad ne visus apynius prafiltravau, nes pagal verdamų apynių kiekį neatrodo kad jų būtų labai daug. O gal tiesiog porteris yra ne toks kokį aš įsivaizduoju (o įsivaizduoju kažką panašaus į parduotuvėj pirktą volfą).
10) Dėl fermentacijos, ar reikia manyti kad ji jau pasibaigusi kai nebeišeina dujos per burbuliatorių, ar geriau fermentuoti kelias savaites nors atrodo kad ten nieko nevyksta?
11) Pasiskaičiau apie antrinę fermentaciją ir pagalvojau kad po savaitės perpilsiu alų į kitą fermenterį kad atskirti jį nuo mielių. Taip tikiuosi kad mažiau jausis mielių skonis, taip pat kol kas dar neturiu sifono tai galvoju pilstyti per kraniuką, kam atskyrimas nuo mielių irgi labai padėtų. Ar čia gera idėja ar geriau tiesiog nusipirkti sifoną?
Tai tiek neaiškumų, tikiuosi kad postas ne per ilgas ir būsiu labai dėkingas už pagalbą