Puslapis 11

Cold crash 48h

Parašytas: 2018-01-08, 23:35
Pikuolis
Laba vakarėlį! Vėl aš, su savo klausimais. Gaminamo alaus fermentacija jau eina į pabaigą. Pagal receptą pasibaigus fermentacijai, prieš pilant į butelius reikia cold crashint dviem parom, tai mano klausimas kas tai tiksliai yra, ir kaip tai daryti? Receptas:
http://thecraftbeerchannel.com/juicy-ba ... pa-recipe/
Gal būt to daryti net ir nereiktu? Pastaba, dariau šį receptą, bet iš ekstrakto su papildoma maža dalimi salyklo, ir dalimi kitokių mielių. Mieles BRY - 97.

Re: Cold crash 48h

Parašytas: 2018-01-08, 23:50
Dalius
Cold crashinimas, tai alaus skaidrinimas nusodinant mieles ir kitokius plaukmenis atšaldant alų iki temperatūros artimos nuliui, kelios dienos prieš pilstant alų į butelius/kegą. Patogus įrankis - fermentavimo šaldytuvas su temperatūros kontroleriu, mažiau tikslus, bet lengvai prieinamas šiom dienom įrankis - balkonas. Būtinumo nėra.

Re: Cold crash 48h

Parašytas: 2018-01-08, 23:57
Pikuolis
Nežinau kaip kitur Lietuvoje, bet Vilniuje bent jau vakarais ir naktimis jau minusiukas koks tarp -2 -4. Tai realiai ar dviejų parų reiktu laikyti, kai temperatūra yra žiau nulio? Kiek vertėtu balkone iš ties palaikyti prie tokių salygų, kad deramai nusodinti mieles?

Re: Cold crash 48h

Parašytas: 2018-01-09, 00:05
Zalvarinis
Balkone vistiek bus minimalus pliusas

Re: Cold crash 48h

Parašytas: 2018-01-09, 00:11
Pikuolis
Pas mane asmeniškai balkonas nestiklintas ir gyvenu 10 aukšte, tai temperatūra naktį tikrai nepliusinė gaunasi, na nebent pačiam fermetoriuje keliais laipsniais būna aukščiau net ir prie tokių salygų. Baisu, kad nesulėdytu :/

Re: Cold crash 48h

Parašytas: 2018-01-09, 00:15
Peckelis
Cold crash, cold crash. Nepersistenkite, bo neužsigazuos po to. Visokiuose puikiuose klonų ir ne tik receptuose nurodomas krešas, bet tik geriausiuose pastebima, kad buteliuojant pridedamos mielės.

Re: Cold crash 48h

Parašytas: 2018-01-09, 00:15
Dalius
Nors aluj esantis alkoholis ir leidžia neužšalti prie lengvo minuso, bet cold crashinama paprastai prie 0-1C, 2-3 dienas. Ieškok gal įstiklinto balkono, arba pamiršk tą crashinimą kolkas ir leisk ingesniam brandinimui nuskaitrinti alų, arba nesuk taip stipriai galvos dėl skaidrumo naminėj aludarystėj ;)

Re: Cold crash 48h

Parašytas: 2018-01-09, 00:26
Pikuolis
Dėkui už pagalba, kaip visada greitai ir operatyviai padedate su iškylusiais klausimais!

Re: Cold crash 48h

Parašytas: 2018-01-09, 21:20
vid ma
Naudoju Cold crash, bet reikia savaitės. Atsigauna tos mielės. Nepergyvenkit. Bet antra savaitė jau nepadeda daugiau nusodint - reikia mėnesio. Esant minusui galima išnaudoti sienos šilumą - apkloti kaldra priglaudžiant prie sienos. Kelis laipsnius kompensuoja. Be Šaldytuvo neišgyvensit - ateis vasara ...

Re: Cold crash 48h

Parašytas: 2018-01-09, 22:30
Peckelis
Turiu klausimą, jei galima. Noriu klaust, wid ma - kodėl, dėl kokių priežasčių naudoji krešą? Ką tuo pasieki? Arba ko ieškai?
Patarimais apie kaldras nesvaik, kaip ir įžvalgomis apie atsigaunančias mieles.

Re: Cold crash 48h

Parašytas: 2018-01-18, 18:23
pofke
Tik neužsuk kurį laiką, o čia jau linksmybės :D Jei reikia savaitę, o juo labiau mėnesį crashint, kad nusodint alų, tai labai kažkas su procesu negerai.

Dar vienas pastebėjimas dėl nusodinimo šalčiu - jei fermentery tą darot, tai burbuliatorius kažkiek savo skystimo į alų paleist gali (vėstant tūris viduj mažėja, vadinasi slėgis krenta ir siurbliukas gaunasi).