Keli naujoko klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
Kaimvardas
Pranešimai: 1
Užsiregistravo: 2017-10-12, 06:13

Keli naujoko klausimai

Standartinė Kaimvardas » 2018-01-20, 16:56

Sveiki,

Viriau pora kartų, gavosi visai neblogai, bet galvoju ir nesugalvoju gerų efektyvių sprendimų porai problemų, tad galbūt koks geras dėdė duos porą tiek pat gerų patarimų šiais klausimais :roll:

1. Filtravimas. Per daug kiekio prarandu ties įvairiais procesais - tekindamas, po virimo pildamas į fermentacinį puode daug lieka, nupilant po pirminės fermentacijos (kas nebebūtų problema, jei prieš tai švariau gaminčiau) ir pan. Daugiausia brūdo nuimti, manau, galima tekinant - kur ir atsiranda visos šiukšlės. Turiu tokį "runcė 2" filtrą kaip ir savasalus galima rasti, dvigubo dugno neturiu ir galvoju gal nereiks (?), per merles visokias nutektint irgi bet aisku kemšasi vadinami 'sietai' tokie. Ar čia dėti prie runcės ant viršaus dugną dar.
Na, nežinau, kažko paprasto parekomenduosit, pakelsiu bokalą už tai :D

2. Šaldymas. Dar kokio realaus sprendimo netaikiau misos šaldymui :oops: mąstau kažkokiu būdu gyvatuką pasijungti - patiko šita idėja. Vonios ir panašus mirkymas per ilgai procesuoja.. Dar idėja pamerkti sterilizuotą plastikinį maišą su ledukais ir keisti ledus prireikus - įmanoma, bandyta?

3. Tekinimas. Čia dėl karšto vandens pilimo per viršų tekinimo metu - matau ir skaitau, kad taip daroma, ir pats praktikoj taikau, tačiau koks tai gali būti santykis, nes man rodos praskiedžia labai. Kaip iš tiesų?

Ačiū už atsakymus ir patarimus.
Taika prie bokalo, taika už stalo.

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Keli naujoko klausimai

Standartinė pofke » 2018-01-21, 13:44

1. Recirkuliaciją reikia tiesiog daryt, jei atrodo, kad tekinimas kaltas, t.y. pilt nutekintą reikalą atgal, iki kol visai skaidri misa pradės atgal bėgt, nors šiaip tai virimo metu daugiausia nuosėdų turėtų susidaryt, kai kreka baltymai.
2. Gyvatukas puode, aušinantis misos viršutinę dalį yra paprasčiausias sprendimas. Arba koks tai priešsrovinis šilumokaitis, bet ten jau kiti dalykai prasideda. Aušinti reikia alų, nes ten vyksta visko daug, kol karšta misa, be to, tuos pačius baltymus geriau nusodina greitas atvėsinimas.
3. Matuoti reikia, kas išteka, ir ten neplaut mentalo iki vandens visai. Pirmu nutekinimu visų gerumų neištekinsi, gausis mažesnis kiekis alaus be to vandens ir apskritai mažesnis efektyvumas. Aišku, jei stiprų alų norisi daryt, tada galima ir netekint po pirmoko, jei tingiai nuvirinėt misą.

minerisss
Pranešimai: 87
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: Keli naujoko klausimai

Standartinė minerisss » 2018-02-06, 16:25

"2. Gyvatukas puode, aušinantis misos viršutinę dalį yra paprasčiausias sprendimas. ""

Ar yra koks skirtumas iš kurios pusės gyvatuko (viršutinės/apatinės) paduodamas šaltas vanduo? turiu omenyje ar įtakoja tai šaldymo greitį?
Nuo kurios pusės būtų efektyviau jungti? iš viršaus į apačia šalto vandens tėkmę leisti ar atvirkščiai?

minerisss
Pranešimai: 87
Užsiregistravo: 2017-04-12, 19:20

Re: Keli naujoko klausimai

Standartinė minerisss » 2018-02-06, 18:58

Aš šiuo metu padavimą esu pajungęs iš apačios į viršų, trunka 20 min su maišymu iki 23c. Sekantį virimą reiks pabandyt sukeist vietomis, patikrinti ar bus koks skirtumas, bet sutinku su tavim, kad kažkokio didelio skirtumo nebus, nors ką čia gali žinot :-)

STR
Pranešimai: 43
Užsiregistravo: 2017-04-18, 12:03

Re: Keli naujoko klausimai

Standartinė STR » 2018-02-06, 21:04

Nesu ekspertas, bet gal mano patirtis irgi padės.

1.1. Dėl likučio puode. Pilk viską per filtrą į fermenterį ir nesuk galvos, bent pradžiai. Aš likutį pilu iki tol, kol užsipildo 2/3 kiaurasamčio, tada pastatau puodą ir išvalau kiaurasamtį (iškratau nešvarumus). Tada procesą kartoju, kol iš puodo supilu viską. Gali apie tai dar pasiskaityti ir čia - viewtopic.php?f=29&t=1355
1.2 Kas lieka fermenteryje ir turi likti fermenteryje. Ten ne alus, nieko ten neprarandi. Ypač jeigu darai antrinę fermentaciją, tai gali nebijant pilti ir drumzliną alų nuo fermenterio apačios.
1.3. Dėl nuostolių tekinant tai nelabai suprantu kaip tu tą kiekį (vandens?) prarandi? Lieka salinimo inde ant dugno po tekinimo ir neišeina jo "ištraukti" į virimo puodą? Jeigu taip, tai čia techninis klausimas ir reikia žiūrėti labai individualiai. Dažniausiai padeda paprastas požiūris - paverti indą kad daugiau išbėgtų, o kiek lieka, tiek jau lieka.
2. Vienintelis geras ir nebrangus būdas gerai vėsinti yra gyvatukas. Yra įvairių variantų ganėtinai patogiai jį įsirengti bet kokiomis sąlygomis, reikia tik pagalvoti. Mano patirtis tokia, kad nejudinant gyvatuko atšaldo per maždaug 45min, o nuolatos stovint ir jį judinant per 15-20min. Dabar nuolatos "sportuoju" su tuo gyvatuko judinimu, nes recirkuliacinis šaldymas man per brangus.
3. Turi per salyklą perpilti tiek vandens, kiek pasiskaičiavai pagal receptą prieš virimą. Sąvoka "praskiedžia" čia išvis netinkama, mano galva.