Puslapis 11

Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-15, 15:42
Zaibss
Sveiki Aludariai,

Eina į pabaigą mano pirmojo alaus fermentacija ir paskaičiau, kad gali tekti dėti cukraus prieš pilstant į butelius. po 4 parų norėjau pamatuoti FG, kad orientuočiaus kada fermentaciją baigta bet sudaužiau hidrometrą :D tai tuo pačiu paragavau, kad bent žinočiau ar viskas tinkama linkme eina. Alus kaip ir nieko, skonis neblogas tik gazo trūksta. Manau daugiau gazo atsiras per brandinimą buteliuose, tik klausimas kaip žinoti ar reikia, ar ne dėti dar cukraus?

Alų dariau pagal receptą iš savas alus ( Angliškas elis extra special), tik vietoj dviejų skardinių šviesaus salyklo dėjau vieną šviesaus salyklo ir vieną tamsaus, ar galėjo dėl to rodyti aukštą OG apie 1.100-1.110 ?

Ačiū už atsakymus :)

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-15, 17:16
Zalvarinis
Tai tęsk toliau pasakojimą. Dvi skardinės ant kiek litrų? Kiek laiko jau fermentuojasi?

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-15, 22:59
Zaibss
:) dėkui !

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-16, 14:56
Sharmelis
Man labai padėjo šis straisnis:
http://www.apiealu.lt/2011/12/cukraus-s ... vimui.html
Pilstydamas alu visuomet skaičiuoju cukraus kiekį pagal pateiktą lentelę.
Pasibaigus fermentacijai, prieš pat išpilstant alų į butelius, visą alų perpilk į kitą fermenterį, senajame palikdamas nuosėdas dugne.
Tuomet pilk cukraus sirupą, kurį būsi pasiruošęs anksčiau. Sirupą pilk į alų ir palauk apie 10-15 min. gali lengvai pamaišyti. Tada jau pilk į butelius.
Tiesa, cukraus sirupą būtinai atvėsink iki 20-22 C, kitaip, mano supratimu, sudeginsi labai daug mielių, dar likusių tavo aluje. O jos tau reikalingos užgazavimui.

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-18, 02:58
Zaibss
Ačiū tau labai už atsakymą, taip ir darysiu dabar nors galvojau tiesiai i butelius berti cukrų :)

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-18, 08:23
Alchemikas
Man nepatinka sirupo pilimas į bendrą talpą, vėliau viso kiekio užmaišymas ir mielių sukėlimas, todėl pasidarytą ir užvirintą sirupą dozuoju nuvirintu švirkštu, pvz. 6g/but. 》 5ml buteliui, t.y reikia turėti 30Ltr×5ml vandens ir jame ištirpinti 30Ltr×6g cukraus.

Cukrus labai tirpus vandenyje, todėl nebūna problemų su sirupo klampumu. Indą pasveriu prieš virinimą ir po, kad arbatinuke virintu vandeniu kompensuoti nugaravusį vandens kiekį. Tuomet sirupo koncentracija išlieka tokia kaip paskaičiuota.

Švirkščiu nešaldytą, nes toks kiekis iš esmės nekeičia butelyje esančio alaus temperatūros ir "neužmuša" mielių. Toks būdas leidžia labai tiksliai dozuoti ir pasidaryti skirtingo užgazavimo variantų, pvz. 5ml, 6ml, 7ml.

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-18, 10:51
gi-bi
Manau vertėtų pasiskaityti, kas buvo diskutuota apie užgazavimą anksčiau-pvz:
http://www.aludariuforumas.lt/viewtopic.php?f=29&t=614

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-18, 17:25
Alchemikas
Esu išbandęs ir bendrą užmaišymą, ir barstymą į butelius. Na, aš manau, kad tai tiesiog tas pats procesas, tiesiog su švirkštu yra daugiau galimybių dozuoti. Jei kas to ieško, tai ir dalinuosi.

Dėl persistengimo, tai man tiesiog taip viskas labiau 'in control", mažiau galimybių atsitiktinumui.

Tiesa, dažniausiai naudoju gliukozę, o net baltą cukrų.

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-20, 09:33
Zaibss
Dar tada vienas klausimas. Ar galima ką tik supilstytą alų transportuoti? Noriu pervežti į kitą vietą brandinimui. Beje ačiū visiem už nuomones :)

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-20, 09:48
Lrytas1
Galima, tik po to leisk užsigazuot.

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-20, 11:10
Zaibss
nežinau ar tiksliai supratau. Noriu vežti jau pilnai uždarytus butelius. tai kaip ir nieko paskui nebepadarysiu :)

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-20, 11:25
GiN
Esmė, kad išpilsčius alų su cukrumi reikia palaikyti šiltai, tai ir reiškia "leisti užsigazuoti". Reiktų palaikyti savaitę fermentacijos temperatūroje.

Jeigu veži brandinimui kažkur vėsiai, turėk omeny, kad prieš tai reikia palaikyti šiltai.
Transportavimas čia įtakos neturi.

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-20, 11:27
Zaibss
Dabar viskas aišku :) supilstau, palaikau, vežu :) Ačiū :)

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-21, 09:17
Giords
GiN rašė:Reiktų palaikyti savaitę fermentacijos temperatūroje.
Jei gerai nusodini mieles prieš išpilstydamas, savaitės gali būti per mažai. Aš visuomet palaikau bent dvi savaites.

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-21, 09:30
Zaibss
kas keičiasi jei dvi savaites ar viena? nespėja mielės pribezdėti per savaitę , nes užtrunka kol susiaktyvina jei gerai nusedusios būna?

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-21, 10:04
STR
Zaibss rašė:kas keičiasi jei dvi savaites ar viena? nespėja mielės pribezdėti per savaitę , nes užtrunka kol susiaktyvina jei gerai nusedusios būna?
Taip.
jeigu nori būti tikras, prisipilk vieną plastmasinį bambalį alaus, kuris bus kaip testinis. Legenda byloja, kad jeigu bambalis skamba kaip varpas kai per jį sutrenki, tai jau užsigazavo :D Arba gali lyginti su pirktiniais bambaliais kietumo atžvilgiu. Kai tas bambalys bus kietas, tai reikš kad sukrus suvalgytas. Bet bent savaitę vis tiek palaikyčiau, net jei užsigazuotų ir per 3-4 dienas.

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-02-21, 10:16
Zaibss
Jau viskas supilta į stiklinius, Bet kaip sakant kantrybė aludario dorybė, tai palaikymas ilgiau kelias dienas nieko nepablogins :D

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-03-12, 09:18
Zaibss
Sveiki,

Norėjau padėkoti visiem kurie patarė įvairiais klausimais nuo pirmų žingsnių iki paskutinių. Pirmas alus gavosi labai vykęs, bent jau mano nepatyrusio nuomone :) Aišku viskas buvo daroma iš ekstrakto, bet skonis ir kvapas tenkina ir nebus gėda duoti kitiem paragauti :) Tai va ačiū visiem už pagalbą !

P.S. gal kas žino iš kur nebrangiai galima dėžę nupirkt 1L buteliam, o gal kas esat patys pasidarę? :)

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-09-19, 09:48
Ali
Sveiki, nekursiu naujos temos.
Pasiskaičiavau, kad užgazavimui per daug gloiukozes įpyliau. Gavosi 8.33 g/l, prie ~ 17C (buteliavimo inde nebuvo kiekio gradacijos).
Taip suprantu tai atitinka 7.2 cukraus
Ir uzgazavimas gaunasi 2.72
Ar tai pavojinga?

Dabar jau gazuojasi po biski, plastikiniai kietėja, reiškia ir stikliniuose tas pat. Gal reikia gazavimose procese pradaryti kamsčius, kad isleisti dalį gazo , o po to palikti toliau gazuotis?

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-09-19, 11:01
darkas
nieko baisaus nebus, nebent stikliniai buteliai plonasieniai ir bus būūm :D ir žiūrint į kokios talpos butelius pilstai, kuo didesni tuo mažiau cukraus dedasi. Aš asmeniškai dažniausiai pilstau į 0,5 l butelius , tai dedu 7-8g balto cukraus vienam litrui, t.y. į 0,5l butelį 3,5-4g cukraus.

Re: Klausimas dėl alaus cukrinimo.

Parašytas: 2018-09-19, 22:35
Gytis
Bus stipriai užgazuotas. Jeigu per porą mėnesių išgersi, tai bus ok. Jeigu stovės ilgiau, tai bus daug putų taurėje, kai pilsi ir šaus kaip šampanas. O gal ir truputį per viršų eis atidarius.