Puslapis 11

saldi gira

Parašytas: 2018-03-26, 02:36
AndriusK
Noriu pasigaminti giros kuri laikui bėgant išliktų saldi.
Anksčiau gamindavausi girą iš duonos, džiovintų vaisių, razinų, kmynų ir paprastų kepimo mielių bei cukraus. Po paros mielių starto pildavau į butelius ir į šaldutuvą. Kažkurį laiką viskas ok, bet jei vežiesi giros į sodą - sušyla butelis ir atsiranda grėsmė nusprogt + salduma virsta co2 ir alkoholiu.
Klausimai:
1. Ar galima po ~1paros fermentavimo stabdyt fermentacija su priedais vyndariams? O gal pasterizuot?
2. Noriu salyklinės giros. Iš ko rekomenduotumėt virt? (Receptukai laukiami).
3. Darant girą iš salyklo ar reikia virint kaip alų?

Dėl užgazavimo - pilčiau į cornelius ir priversrinai co2 suintegruočiau.

Re: saldi gira

Parašytas: 2018-03-26, 07:53
Sharmelis
Labas,
Aš fermentuoju ne parą, o kol man tampa priimtino skonio. Fermentuojantis girą tiesiog ragauju.
Gali mikroorganizmus stabdyti koncervantais, kaip pats minėjai, juos naudoja vyndariai.
Aš salyklą sumaišau su duona, apipilu verdančiu vandeniu ir viską dedu į orkaitę po duonos kepimo ar skrudinimo. Taip laikau per naktį.
Kitą dieną išbrinkusį salyklą su duona verčiu į kibirą, apipilu virintu vandeniu ir nukošiu.
Nežinau ar taipgeriausiai išplaunu cukrus iš salyklo, nesijaudinu dėl to. Prieš užleisdamas mieles misą saldinu iki norimo saldumo

Re: saldi gira

Parašytas: 2018-03-26, 16:07
AndriusK
O kokį salyklą naudojate? Gal verta dėt kokį karamelinį 200-300 ebc? Santykis duonos (svoris šlapios) /salyklo.
Saldint prieš suleidžiant mieles... Jos atsaldina...
Gal kas daugiau praktinių patarimų?
O kaip jau atidirbtas salyklas? Dar pratekint po alaus? Kalbu apie didesnį giros kiekį ~20l. Kaip grūdo lukštas skoniu sužaidžia?
Kažkodėl naudojant salyklą man kyla noras pavirinti misą. Ar tai tik laiko ir energijos švaistymas?

Re: saldi gira

Parašytas: 2018-03-26, 18:16
Sharmelis
Aš naudoju 400 g salyklo ir 1000 g duonos. Čia svoriai yra sausos žaliavos.
Salyklą imu bet kokį, kuris yra likęs nuo alausdarymo. Giros spalvą koreguoju su duona. Orkaitėje ją kepinu ar sudeginu. Kuo labiau duoną sudeginsi, tuo gira bus tamsesnė.
Duoną deginti gali be baimės. Pirmą sykį kepindamas duoną kai sudeginau, galvojau, jo visas darbas veltui. Tačiau tęsiau gamybą ir rezultatas maloniai nustebino.
Misą virti gali, tačiau verdant daugiausia ją gali veikti apyniais. Aš apynių esu dėjęs, tačiau apyniavau šaltai, apyniai papildomo skonio suteikė.
Darant girą yra dedamos razinis. Jas patariu pirkti tik kokybiškas. Netikę razinos gali labai sugadinti girą.

Re: saldi gira

Parašytas: 2018-04-03, 16:39
wartotojas
Aš šiek tiek eksperimentavau su giros ekstraktu, tad pasidalinsiu. Giros ekstraktą naudoju iš maximos, kur supakuota pakeliais skirta trims litrams, tad ir darau po tiek. Uzsikaičiu vandenį ir įdedu 5-10g Select apynių, užvirinu, įdedu giros ekstraktą, 125g tamsaus sauso salyklo ekstrakto, 125g cukraus (bandžiau be cukraus, vien su salyklo ekstraktu - ne mano skoniui buvo), paverdu 2-3 minutes ir dedu šaldyti į kriauklę su šaltu vandeniu. Atvėsus išimu apynius (naudoju arbatžolėms skirtą mirkymui sietelį, net nežinau kaip jie tiksliai vadinasi), pilu stiklainin ir fermentuoju apie parą. Buteliuoju, šiek tiek palaikau šiltai kad užsigazuotu lengvai ir tada į šaldytuvą. Nemėgstu saldžiai tad nelabai rūpinuosi dėl to. Bandžiau kartą saldinti su vynui skirtu saldikliu po fermentacijos - skonis keistokas gavosi, toks deginto cukraus.

Tokiu būdu darant man gaunasi tamsi nesaldi gira su ilgai išliekamčia puta, primena nealkoholinį alų.

Re: saldi gira

Parašytas: 2018-04-04, 19:38
AndriusK
Ačiū, brangūs forumiečiai.
O gal kas turi savų prioritetų/pastabų dėl mielių?
Bet kokia patirtis labai laukiama.