Puslapis 11

pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 14:45
Ali
Skaičiuojuosi pirmą virimą iš salyklo, savas alus porteris.
Puoda turiu 16 ltr. Reiškia jame gali virti max 13-14 ltr.
dalis nugaruos tai fermentuojamo alaus kiekis gautusi 12.

Salinsiu savas alus fermenteryje, papildydamas karštą vandenį.

taigi suskaičiuoju:
Salyklas 3.36 kg (nusikopijavus receptą ir kiekį perdarius į 12)
numatomi salinimai:
50 c 20 min\ salyklas 20 c, užpilti 6.72 ltr 56.6 c vandens, bus 2 l/kg
65 c 60min , užpilti 3.5 verdančio, bus 3 l/kg
tekinimas:
78 c tekinimas įpylus 6.8 litro verdančio


vandens gaunasi 17 ltr , iš jo 3.3 lieka salinant (forume radau tokius skaičius: 0,7-1.5 ltr salyklo kilui)
taigi nutekinu 13.7
nuverda 2
lieka 11.7 į fermentatorių.

faktiškai gaunasi, kad verdu pirmoką.
Ar tas ok? Gal ką blogai suskaičiavau?

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 15:15
Lrytas1
Salink virimo puode, ir nereikės žaisti su vandeniu. Prisižaisi tekindamas.

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 16:16
Ali
Problematiška su kaitinimu. Emaliuotas puodas su14 ltr 60 c vandeniu ant stiklinės kaitlentės kaito 1.5 h , bet taip ir neužvirė.
Todėl galvojau virti sode, bet ten su vandeniu problemos.
Virinimui radau tokį sprendimą, turistinę viryklę 2.4 kw plius 2 kw elektrinis įmerkiamas tenas. Per 15 minučių 13 ltr nuo 58c pakilo iki 100c. (Sunaudojo 50 gr dujų). Užvirus, teną atjungiu ir išimu, virimą palaiko tik dujinė viryklė. Viryklė nedidelė , raudonai įkaitus, bijau, kad keps mentalas, nes plotas kaitinimo nedidelis, kita vertus nesu tikras ar efektyviai kils temperatūra be teno. O teną kišti į salyklo košę bijočiau.
Jei kam kyla koks vertingas patarimas dėl kaitinimo , būčiau dėkingas.

Klausimas išlieka. Ar salinimo temperatūros kėlimas , darant 50c pauzę , kai metodas yra papildymas verdančiu vandeniu, duoda tik pirmoka?
Ar gerau tada nedaryti proteinresto, ir geriau išplauti mentalą didesniu kiekiu vandens.
Ačiū

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 17:03
Gytis
Kiek nori į fermenterį misos? Iš to ką suskaičiavai, bus mažiau negu planuoji. Man per valandą verdant litrų puode nugaruodavo 6 litrai. Jeigu mažesniame puode, reikėtų skaičiuoti 4 litrus. Nors panašu, kad virimo intensyvumas nebus didelis, tai garuos mažiau. Bet 2 litrai per daug optimistiška. Nebent virsi 15 minučių.

Dėl pirmoko tai nesupratau. Su temperatūromis pirmokas niekaip nesusijęs. Nu ir čia tokia bišk senolių terminologija. Bet neuždrausta naudoti, žinoma.

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 17:13
Giords
Gytis rašė:Kiek nori į fermenterį misos? Iš to ką suskaičiavai, bus mažiau negu planuoji. Man per valandą verdant litrų puode nugaruodavo 6 litrai. Jeigu mažesniame puode, reikėtų skaičiuoti 4 litrus. Nors panašu, kad virimo intensyvumas nebus didelis, tai garuos mažiau. Bet 2 litrai per daug optimistiška. Nebent virsi 15 minučių.

Dėl pirmoko tai nesupratau. Su temperatūromis pirmokas niekaip nesusijęs. Nu ir čia tokia bišk senolių terminologija. Bet neuždrausta naudoti, žinoma.
Manau kad Ali prisirišo prie puodo galimybių, taigi gaus misos tiek, kiek jis leidžia (nedarant kelių salinimų ir virimų).
O apie pirmoką kalba todėl, kad neturės galimybės praplaudinėti su papildomu vandeniu.

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 17:26
Gytis
Pastaba dėl nugaravimo vis tiek galioja.
O kas trukdo nusipirkti normalų vulkaną už 30 eurų ir didesnį puodą? Ir nereikės galvos sukti dėl visų šitų dalykų.

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 18:13
Ali
Ačiū. Taip esu pririštas prie puodo dydžio. Pataisą dėl nugaravimo įvertinsiu.
Vulkanas butę statomas virtuvėje ant el kaitlentės po gartraukiu? Įmanoma? Skamba ganėtinai ekstremaliai. Jei patikinsit, kad įmanoma, būsiu linkęs patikėti.

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 18:29
Lrytas1
Vulkanas patalpose nestatomas.

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 23:06
Gytis
Kiek viriau su vulkanu, vien tik patalpose. Jeigu ventiliacija gera - jokių problemų.
Todėl galvojau virti sode,
- Tai sode nebūtina ant viryklės statyti.

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 23:15
Krauzenas
Lrytas1 rašė:Vulkanas patalpose nestatomas.
Turiu sistemėlę su 2-iem Vulkanais, stovi 10 m2 patalpoj, ūkiniame pastate. Patalpoj esu įmontavęs ištraukiamajį ventiliatorių, taip pat atskirą ventiliatorių gartraukiui. Kai verdu, papildomai pilnai atidarau langą, bei duris į lauką (gaunasi kad oras kiauriai eina). Kol vandenį kaitinu, tai patalpoj tikrai karšta būna (bet tas trunka neilgai), po to kai verdi misą, tai liepsna gerokai mažesnė – patalpa beveik nekaista.
Reiktų šiek tiek izoliuoti degiklius (apdengti skarda, kad koncentruotai paduotų šilumą į katilus, o ne į aplinką), bei dėl šventos ramybės reiks pasikabint anglies monoksido detektorių. Nors viriau jau gal 20 kartų, viskas ok. Visa Amerika verda garažuose su atidarytom durim, per ~50 metų nieko blogo negirdėt...

P.S. Bet jei bute, tai Vulkanas gal kiek per ekstremalu :)

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 23:18
Lrytas1
Ne nu lyginat pirštą su geru daiktu, ventiliatoriai praviros durys į lauką, aš apie standartinę virtuve rašiau su nusususiu gartraukiu :)

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 23:23
Krauzenas
Lrytas1 rašė:Ne nu lyginat pirštą su geru daiktu, ventiliatoriai praviros durys į lauką, aš apie standartinę virtuve rašiau su nusususiu gartraukiu :)
Na tai kad parašei labai kategoriškai "Vulkanas patalpose nesatomas" :lol: , aš perfrazuočiau – "Vulkanas bute yra ekstremalu/nepatartina" :D

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-07, 23:39
Krauzenas
O šiaip geriausias patarimas tau Ali, kol dar nenusipirkai nieko, tai pataupyk ir pirk iš karto gatavą elektrinę sistemą, pvz. "Brewmonk" arba "Grainfather" – kainuos 500-800 eur, bet turėsi daiktą kur viskas patogu ir kompaktiška, o bute tai iš vis idealu (nors ir ne bute gali naudot).

Patikėk, aš kai pradėjau konstruot, irgi galvojau, kad pasidarysiu savom rankom ir turėsiu gerą ir pigią sistemą. Bet jau virš 1000 eur išleidau visai aludarystės įrangai ir rakandams, dar kelios smulkmenos ir bus baigta. Būčiau žinojęs kad tiek išleisiu – net negalvojęs būčiau iš kart ėmęs "Brewmonk".

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-10, 19:34
Ali
Ačiū visiems už naudingas pastabas. Supratau, kad gausis mažesnis kiekis fermentavimui alaus, nes nugaruos daugiau nei paskaičiavau. Padarysiu tas korekcijas, kai vėl perskaičiuosiu, plius atsivežiau iš kaimo didesnį puodą virš 20 ltr, tai nebereikia taip rištis prie puodo dydžio. Labai ačiū.
Dėl kaitinimo ir virimo būdo. Vulkanas sode būtų ok, Bet ten laukinės sąlygos, vandenį išjungs jau greitai ir tada aušinimo, plovimo problemos, kuris galima kokiom nors bačkom/siurbliukais ir atsivežamais baisiais kiekias vandens spręsti, bet viskas tada įgyja kažkokį heroinį įsikūrimo tyruose pobūdį. Plius savaitgaliais užsiėmęs, optimalu virti būtų vakare, o sode tamsoje šokinėti, kažkaip irgi ... na bent jau reikia prisijaukinti tą mintį.

Idėja pirkti spec įrangą man patiko, tik reikia pirma nueiti atitinkamą pradinuko kelią, prieš imantis tokio sprendimo, taupymo ir t.t.

Todėl galvoju virti bute, pradžioje minimaliom investicijom ir čia problema, elektrinė viryklė net apvynioto emaliuoto puodo virimo nepalaiko, laikosi 93 96 97 priklausomai nuo puodo vietos, vienas kitas burbiuliukas, vos jaučiamas ošimas. Dabar ekspermentuoju su galinga turistine virykle, bet ji gana lėtai kaitina ir šiaip taip palaiko labai mažą virimą. Jei papildomai įmerkiu turginę 2kw spiralę, tai virimą nuo 60 iki 100 per 15-20 min (čia didesniame puode 19 ltr).
Iš čia klausimai specams:
1. ar galima į mentalą kišti 2kw turgine spiralė, temperatūros pakėlimui, drauge su dujine?
2. ar galima į nutekinta misą kišti tokią turginę spiralę, ne visam virimo laikui, o tik keliant iki 100c?
3. ar misos virimas turi būti aktyvus burbuliavimas visą 1-1.5 h, ar užtenka vos pastemimo sniokštimo?
4. Ar nerudyjančio plieno puodas lygiu dugnu gali kardinaliai pakeisti situaciją ir jį nusipirkus, nereiks nei spuaralės, nei dujinių degiklių... tiesiog efektyviau ims šilumą iš stiklinės viryklės. Tai irgi paprastas sprendimas būtų.
(5. Ne į temą klausimas - Į VAK'o rugsėjo susitikimą būtina atsinešti savo daryto alaus? Manasis pirmas koncentratinis dar burbuliuoja, tai niekaip iki trečiadienio nepavyks išbuteliuoti. Gal galima ir šiaip ateiti ir ten nusipirkti tam bare? Kokios tradicijos?:) )

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-10, 20:11
Lrytas1
1- kažkuris galima, Alus turi intensyviai virti visą laiką.
5. Galima į VAK ir be alaus, tik mes truputi finansiškai baudžiame, kad halavščikų neprivistu :D

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-12, 10:17
AndriusK
Norėčiau papildyti lrytą, spiralių būna įvairių, todėl reikia mokslinio metodo (baksnojimo metodo) įsitikinti, kad misa ir mentalas neprikeptų prie spiralės. O jei veiksmas Vilniuje - galiu paskolinti puodą lygiu dugnu, tik iš patirties sakau, kad virimas irgi toks vangus, nebent puode ~20-25l alaus.

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-12, 13:17
darkas
Ali rašė:
Todėl galvoju virti bute, pradžioje minimaliom investicijom ir čia problema, elektrinė viryklė net apvynioto emaliuoto puodo virimo nepalaiko, laikosi 93 96 97 priklausomai nuo puodo vietos, vienas kitas burbiuliukas, vos jaučiamas ošimas. Dabar ekspermentuoju su galinga turistine virykle, bet ji gana lėtai kaitina ir šiaip taip palaiko labai mažą virimą. Jei papildomai įmerkiu turginę 2kw spiralę, tai virimą nuo 60 iki 100 per 15-20 min (čia didesniame puode 19 ltr).
Iš čia klausimai specams:
1. ar galima į mentalą kišti 2kw turgine spiralė, temperatūros pakėlimui, drauge su dujine?
2. ar galima į nutekinta misą kišti tokią turginę spiralę, ne visam virimo laikui, o tik keliant iki 100c?
3. ar misos virimas turi būti aktyvus burbuliavimas visą 1-1.5 h, ar užtenka vos pastemimo sniokštimo?
4. Ar nerudyjančio plieno puodas lygiu dugnu gali kardinaliai pakeisti situaciją ir jį nusipirkus, nereiks nei spuaralės, nei dujinių degiklių... tiesiog efektyviau ims šilumą iš stiklinės viryklės. Tai irgi paprastas sprendimas būtų.
(5. Ne į temą klausimas - Į VAK'o rugsėjo susitikimą būtina atsinešti savo daryto alaus? Manasis pirmas koncentratinis dar burbuliuoja, tai niekaip iki trečiadienio nepavyks išbuteliuoti. Gal galima ir šiaip ateiti ir ten nusipirkti tam bare? Kokios tradicijos?:) )

1. manau , kad gal ir galima, bet kam to reikia ? Nebūtina temperatūra nuo vienos salinimo pauzės iki kitos pakelti per kelias minutes (nebent labai jau laiką taupai) . O geriausia dar neturint patirties ir įrangos, salinti viena temperatūra 62-72C ribose ir pamiršti visus tuos skambius pavadinimus: proteinrest, alfa ir beta amilazes ir t.t.
2. taip, sutaupysi laiko kol užvirs.
3. paprastai verdama 60 min (skaičiuojant nuo užvirimo pradžios), bet niekas nedraudžia virti ilgiau. Sunku įvertinti pasakymą "užtenka vos pastemimo sniokštimo" . Kai verdi puode kiaušinius, tai neverdi ant max, o palaikai vandens temperatūrą arti virimo ir čia kažkas panašaus, bet kuo intensyvesnis virimas tuo nugaravimas didesnis ir galutinis misos tankis didesnis gaunasi.
4. manau, kad ne, nebent tai bus storadugnis labai geros kokybės puodas. Paprastos stiklo-keraminės viryklės naudojamos buityje, turi kaitinimo "blyne" įmontuotus apsauginius termojungiklius, kurie įjungus viryklės "skylę" ant max karts nuo karto gali atsijunginėti ir dėl to gali nepavykti virti didelio puodo ilgą laiką.

Re: pirmo bandymo planas, gal blogai suskaičiavau ?

Parašytas: 2018-09-13, 14:51
Ali
Ačiū visiems už atsakymus ir pasiūlymus. Nusipirkau dujinį degiklį 5kw. Savaitgalį išbandysiu, tikiuosi spiralės neprireiks. ;)
Daugybė naujų klausimų kyla, bet bandau knistis po foruma ir užsienio forumus. Nesinori "flūdinti" čionai.
Dar syk ačiū.