Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai
Parašytas: 2018-09-14, 22:10
Sveiki, gal ką patarsit,
Viriau pirmą alų iš salyklo,
receptas savas alus porteris https://www.aludariuklubas.lt/receptas/ ... s-porteris
Kadangi esu naujokas, tai laikydamasis geriausių naujokų tradicijų, nusprendžiau jį patobulinti. Ir papildyti receptą 200 gramų brewferm avižų dribsnių ir naudoti s-04 miele, nes temperatūriškai diapazonas platesnis.
1. Bėda ta ,kad kaip ir dera naujokui , padariau lemtinga klaidą - supyliau visas turimas avižas, t.y. 500 gr.
Toliau veiksmas vystėsi greitai, sudėjau apynius kerpena, atšaldžiau varine spirale per 20 min.iki 20, rehidratavau mieles.
2. Kai reikėjo atšaldyta misą pilti į fermenterį, supratau, kad neatsimenu kaip pilti, šlangute, ar tiesiai iš puodo, (štai ką daro stresas) prisiminiau , kad savas alus pardavėjas patarė aeruoti pilant iš aukštai, taip ir padariau. supyliau nekošdamas, ant dugno liko zalsva buza, bet manau gerokai jos suėjo ir į fermenterį, pačios tirštumos nesupyliau. Tik sudėjes mieles prisiminiau, kad daug skaičiau apie košimą, kad nereikia marle, geriau smulkiu sietu. Fermenteris jau buvo uždarytas, tai taip ir palikau.
3.Pamatavau og , gavosi 1.073 ,nugaravo daug daug daugiau nei tikėjausi, plius avižos.
taigi klausimai plg punktus.
1. Ko tikėtis ? Alaus ar avižinės košės?
2. Nepakošti apyniai, kokių pasekmių tikėtis, Ar atidaryti ir košti ar palikti? o gal kuo greičiau į antrinę...ar dar kas nors tokio?
3. 1.073 - ar tai radikalu? Ar aeruoti reikėjo daugiau? Gal dar kokį vertingą patarimą, kaip apseiti su tokiu alum?
Viriau pirmą alų iš salyklo,
receptas savas alus porteris https://www.aludariuklubas.lt/receptas/ ... s-porteris
Kadangi esu naujokas, tai laikydamasis geriausių naujokų tradicijų, nusprendžiau jį patobulinti. Ir papildyti receptą 200 gramų brewferm avižų dribsnių ir naudoti s-04 miele, nes temperatūriškai diapazonas platesnis.
1. Bėda ta ,kad kaip ir dera naujokui , padariau lemtinga klaidą - supyliau visas turimas avižas, t.y. 500 gr.
Toliau veiksmas vystėsi greitai, sudėjau apynius kerpena, atšaldžiau varine spirale per 20 min.iki 20, rehidratavau mieles.
2. Kai reikėjo atšaldyta misą pilti į fermenterį, supratau, kad neatsimenu kaip pilti, šlangute, ar tiesiai iš puodo, (štai ką daro stresas) prisiminiau , kad savas alus pardavėjas patarė aeruoti pilant iš aukštai, taip ir padariau. supyliau nekošdamas, ant dugno liko zalsva buza, bet manau gerokai jos suėjo ir į fermenterį, pačios tirštumos nesupyliau. Tik sudėjes mieles prisiminiau, kad daug skaičiau apie košimą, kad nereikia marle, geriau smulkiu sietu. Fermenteris jau buvo uždarytas, tai taip ir palikau.
3.Pamatavau og , gavosi 1.073 ,nugaravo daug daug daugiau nei tikėjausi, plius avižos.
taigi klausimai plg punktus.
1. Ko tikėtis ? Alaus ar avižinės košės?
2. Nepakošti apyniai, kokių pasekmių tikėtis, Ar atidaryti ir košti ar palikti? o gal kuo greičiau į antrinę...ar dar kas nors tokio?
3. 1.073 - ar tai radikalu? Ar aeruoti reikėjo daugiau? Gal dar kokį vertingą patarimą, kaip apseiti su tokiu alum?