Puslapis 11

Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Parašytas: 2018-09-14, 22:10
Ali
Sveiki, gal ką patarsit,

Viriau pirmą alų iš salyklo,
receptas savas alus porteris https://www.aludariuklubas.lt/receptas/ ... s-porteris
Kadangi esu naujokas, tai laikydamasis geriausių naujokų tradicijų, nusprendžiau jį patobulinti. Ir papildyti receptą 200 gramų brewferm avižų dribsnių ir naudoti s-04 miele, nes temperatūriškai diapazonas platesnis.

1. Bėda ta ,kad kaip ir dera naujokui , padariau lemtinga klaidą - supyliau visas turimas avižas, t.y. 500 gr.

Toliau veiksmas vystėsi greitai, sudėjau apynius kerpena, atšaldžiau varine spirale per 20 min.iki 20, rehidratavau mieles.

2. Kai reikėjo atšaldyta misą pilti į fermenterį, supratau, kad neatsimenu kaip pilti, šlangute, ar tiesiai iš puodo, (štai ką daro stresas) prisiminiau , kad savas alus pardavėjas patarė aeruoti pilant iš aukštai, taip ir padariau. supyliau nekošdamas, ant dugno liko zalsva buza, bet manau gerokai jos suėjo ir į fermenterį, pačios tirštumos nesupyliau. Tik sudėjes mieles prisiminiau, kad daug skaičiau apie košimą, kad nereikia marle, geriau smulkiu sietu. Fermenteris jau buvo uždarytas, tai taip ir palikau.
3.Pamatavau og , gavosi 1.073 ,nugaravo daug daug daugiau nei tikėjausi, plius avižos.

taigi klausimai plg punktus.
1. Ko tikėtis ? Alaus ar avižinės košės?
2. Nepakošti apyniai, kokių pasekmių tikėtis, Ar atidaryti ir košti ar palikti? o gal kuo greičiau į antrinę...ar dar kas nors tokio?
3. 1.073 - ar tai radikalu? Ar aeruoti reikėjo daugiau? Gal dar kokį vertingą patarimą, kaip apseiti su tokiu alum?

Re: Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Parašytas: 2018-09-14, 22:22
Lrytas1
Esminė klaida "Efektyvumas: 40 %" :)
2. Nieko baisaus
3. Bus alus, tik va to pakelio mielių tokiam og mažoka.

Re: Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Parašytas: 2018-09-14, 22:29
Ali
Gavosi 17.5 ltr finale
Ar pirmadieni prasminga įpilti dar pakelį rehidruotų mielių?

Re: Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Parašytas: 2018-09-14, 22:38
Lrytas1
Ne

Re: Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Parašytas: 2018-09-24, 15:44
Ali
Virimo info prisegtame faile.
receptas-porteris-gardusis-porteris---antras-virimas.pdf


Pradinis tankis1.075 Penkias dienas gana aktyvaus burbuliavimo prie 19-20 C (patalpoje 17-18)
Po to nutilo, pamatavau , gavosi 1.020
pašildžius para iki 20 c , burbuliavimas neatsinaujino.
Dabar jau 10-a para, fg 1.018
Klausimas: Ar galima laikyti procesą pabaigtu?
Antras klausimas : Jei nenukošiau pildamas ir fermentavimo indą , dabar, pro kranelį leidžiant, megintuvėlyje plaukioja daug smulkių dalelių, panašų apynių granulių daleles, gal kerpeną. nebuvau atidaręs, nežinau ar jos nenusėdo, ar jos apačioje sulig kraneliu. Ar į antrinę perpilti iš kranelio ar kaip nors sifoninti? Gal dar palikti savaitei stovėti?

Re: Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Parašytas: 2018-09-24, 16:08
Lrytas1
Ne nu kur tu skubi? Taisyklė naujokams, fermentacija betkokia jums trunka 3 savaites. Po to jau sifonuok švariai į antrinę.

Re: Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Parašytas: 2018-09-24, 16:52
Krauzenas
Kaip Lrytas sakė - skubėt alaus gamyboj praktiškai visada yra blogai :D O tavo atveju iš vis blogai, nes tavo alaus OG yra 1.075 - tokiems alums reikia duoti pastovėti šiek tiek ilgiau. Aš tavo vietoj ramiai laikyčiau pirminėj bent 3 savaites, o po to antrinėj dar kokias 2-3 sav.
Su kraneliu gali nupylinėt jei tikrai žinai kad jis yra gerokai aukščiau nei nuosėdų/mielių sluoksnis ir kai nuosėdos/mielės jau tikrai neblogai susėdusios. Aš su kraneliu niekad nenupylinėju, naudoju štai tokį sifoną: http://www.savasalus.lt/lt/iranga/sifonai/automatinis-sifonas.html, jis traukia ne per patį galą, o per galiuko kraštelius, taigi galima gražiai nusiurbt be nuosėdų.

P.S. kaip tik vakar viriau 1.070 porterį, tai jis bus laikomas pirminėj ištisą mėnesį, po to nupiltas brandinimui su ąžuolo drožlėm ir laikomas dar 2-4 savaites (priklausomai kaip ąžuolas jausis).

Re: Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Parašytas: 2018-09-24, 19:19
Ali
Orai atšalo ir fermenteris antra diena stovi atvėsęs 12 c temperatūroje.
Ar jį ten ir palikti ar vežti namo, kur šiuo metu 22?

Re: Pirmas fill grainas: Neprakošiau po virimo ir kiti klausimai

Parašytas: 2018-09-24, 19:50
Lrytas1
Namo