Pirmas virimas nuo 0
Parašytas: 2019-06-30, 12:50
Sveiki,
Pradėjau domėtis alaus virimu namuose (šiuo atveju - bute), pradėjau skaitinėti forumą, vikį ir pan., bet vis tiek iškilo gana daug klausimų, į kuriuos išsamių atsakymų neradau, o paskaitęs šį forumą supratau, kad iš Jūsų, alaus korifėjai , galiu gauti tikrai daug naudingų žinių, kurios yra būtinos mano, kaip visiškai žalio , alaus vyrimui.
Tad noriu pradėti nuo pradžių. Savasalus.lt apžiūrėjau pradedančio aludario rinkinį, bet man, kaip pirmą kart ketinančiam virt alų, 20 litrų šio Dievų gėrimo, manau, kad yra per daug, plius bute nelabai būtų kur tiek sandeliuoti (rūsio neturiu ), tad noriu paklausti ar naudojant salyko ekstraktą, vietoj, pavyzdžiui, naudojant šį receptą (http://www.savasalus.lt/lt/alaus-rinkin ... ktu-2.html) virti tik 6 litrus misos, atitinkamai dedant visų ingrindientų per pusę (tikriausiai didžiausias 'hemarojus' būtų atsverti mieles, tačiau maistines svarstykles turiu, tad gal kažkaip išeitų) ir gauti 12, o ne 24 litrus galutinio produkto?
Jei į pirmą klausimą atsakymas taip, galima, tada galima prieiti prie antro, o jei ne - negaiškite laiko ir nebeskaitykit
Antras klausimas būtų toks, kad tikriausiai 30 l fermentavimo indas, esantis savasalus.lt, būtų šiek tiek per didelis 10-čiai litrų alaus? Tad noriu paklausti kokio minimalaus dydžio turėtų būti fermentavimo indas verdant tokį kiekį? Ar užtektų 20l fermantacinio indo (maistinio kibiro iš Senukų ar kitos parduotuvės)?
Jei taip, tai kaip tada daryti su burbuliatoriumi? Kažkoks vartotojas šiame forume rašė, kad tiesiog pradurti skylę dangtyje ir uždengti popierium, tačiau tokie žvejų sprendimai man neatrodo labai patrauklūs, žinant, kad infekcija gali labai greitai pasiglemžti draugužį, tad išgręžti skylę ir įdėti burbuliatorių? Jei taip, tai kuris geresnis/leistų mažiau garsų, ar S raidės ar trijų dalių (savasalus.lt)?
Bei kaip dėl fermentacijos buto sąlygomis? Gal kažkas bandėte? Įdėti kur nors į spintą nenaudojamą tamsiai, kur nebus indas liečiamas, ar jausis kažkoks diskomfortas (pvz.: didelis burbuliatoriaus garsas, kvapas ar kas nors kito)? Bei, kiek skaičiau, mieles reikia rinktis pagal temperatūrą, kurioje bus fermentuojamas alus?
Taip pat dėl antrinio fermentavimo, tai kaip supratau, tai po savaitės ~ perpilti į kitą indą, kad visos nuosedos liktų pirmame ir toliau laikyti tokiomis pat sąlygomis savaitę~?
Na, jei iki čia man pavyks prieiti, jau būsiu labai laimingas, bet vis dar ne iki galo, nes norisi alaus su puta, tad kaip dėl brandinimo? Bute vienintelė tokia vėsi vieta būtų tik šaldytuve, tad kaip dėl brandinimo šaldytuve? Pliusai-minusai, ar geriau man nebenusišnekėt ir ieškot kitos šalčiausios vietos bute? Ar galima ir kažkur spintoje paslėpti, kur būtų tamsu ir kiek įmanoma vėsiau?
Ačiū už atsakymus <3
Pradėjau domėtis alaus virimu namuose (šiuo atveju - bute), pradėjau skaitinėti forumą, vikį ir pan., bet vis tiek iškilo gana daug klausimų, į kuriuos išsamių atsakymų neradau, o paskaitęs šį forumą supratau, kad iš Jūsų, alaus korifėjai , galiu gauti tikrai daug naudingų žinių, kurios yra būtinos mano, kaip visiškai žalio , alaus vyrimui.
Tad noriu pradėti nuo pradžių. Savasalus.lt apžiūrėjau pradedančio aludario rinkinį, bet man, kaip pirmą kart ketinančiam virt alų, 20 litrų šio Dievų gėrimo, manau, kad yra per daug, plius bute nelabai būtų kur tiek sandeliuoti (rūsio neturiu ), tad noriu paklausti ar naudojant salyko ekstraktą, vietoj, pavyzdžiui, naudojant šį receptą (http://www.savasalus.lt/lt/alaus-rinkin ... ktu-2.html) virti tik 6 litrus misos, atitinkamai dedant visų ingrindientų per pusę (tikriausiai didžiausias 'hemarojus' būtų atsverti mieles, tačiau maistines svarstykles turiu, tad gal kažkaip išeitų) ir gauti 12, o ne 24 litrus galutinio produkto?
Jei į pirmą klausimą atsakymas taip, galima, tada galima prieiti prie antro, o jei ne - negaiškite laiko ir nebeskaitykit
Antras klausimas būtų toks, kad tikriausiai 30 l fermentavimo indas, esantis savasalus.lt, būtų šiek tiek per didelis 10-čiai litrų alaus? Tad noriu paklausti kokio minimalaus dydžio turėtų būti fermentavimo indas verdant tokį kiekį? Ar užtektų 20l fermantacinio indo (maistinio kibiro iš Senukų ar kitos parduotuvės)?
Jei taip, tai kaip tada daryti su burbuliatoriumi? Kažkoks vartotojas šiame forume rašė, kad tiesiog pradurti skylę dangtyje ir uždengti popierium, tačiau tokie žvejų sprendimai man neatrodo labai patrauklūs, žinant, kad infekcija gali labai greitai pasiglemžti draugužį, tad išgręžti skylę ir įdėti burbuliatorių? Jei taip, tai kuris geresnis/leistų mažiau garsų, ar S raidės ar trijų dalių (savasalus.lt)?
Bei kaip dėl fermentacijos buto sąlygomis? Gal kažkas bandėte? Įdėti kur nors į spintą nenaudojamą tamsiai, kur nebus indas liečiamas, ar jausis kažkoks diskomfortas (pvz.: didelis burbuliatoriaus garsas, kvapas ar kas nors kito)? Bei, kiek skaičiau, mieles reikia rinktis pagal temperatūrą, kurioje bus fermentuojamas alus?
Taip pat dėl antrinio fermentavimo, tai kaip supratau, tai po savaitės ~ perpilti į kitą indą, kad visos nuosedos liktų pirmame ir toliau laikyti tokiomis pat sąlygomis savaitę~?
Na, jei iki čia man pavyks prieiti, jau būsiu labai laimingas, bet vis dar ne iki galo, nes norisi alaus su puta, tad kaip dėl brandinimo? Bute vienintelė tokia vėsi vieta būtų tik šaldytuve, tad kaip dėl brandinimo šaldytuve? Pliusai-minusai, ar geriau man nebenusišnekėt ir ieškot kitos šalčiausios vietos bute? Ar galima ir kažkur spintoje paslėpti, kur būtų tamsu ir kiek įmanoma vėsiau?
Ačiū už atsakymus <3