Puslapis 11

Per anksti sustojo fermentacija.

Parašytas: 2019-07-20, 22:22
gigis1
Labas vakaras forumiečiai, viriau alu https://www.aludariuklubas.lt/receptas/ ... flandersas. Isvirto alaus tankis gavosi 1,063
Salinau prie 52C - 15 min 65C - 60 min 72C - 20 min
Mielės safale S-33 buvo supiltos rehidratuotos i busima alu kurio temeperatura 20laipsniu.
Kita diena mielės pradėjo darba, dar sekančia diena alsuoklis burbuliavo kaip išprotėjes kambaryje buvo 22 laipsniai o fermenterio viduje 27 laipsniai. Trečia diena fermentacija jau labai mazais laiko tarpais, o ketvirta diena visai nustojo. Penktoj dienoj pamatavau alaus tanki Kuris buvo 1,035
Po kelių dienų pamatavau dar kartą ir tankis buvo toks pats 1,035. Tada atidaręs fermenterį pamaišiau su dezinfekuotu įrankiu, po kelių valandų buvo pradėjusios vėl veikti mielės. Bet kitą dieną vėl nustojo, pamatavus dar po kelių dienu alaus tankį jis buvo 1,032. Ka daryti? turiu vieną pakelį mielių fermentis s-04 ar galima dėti jų ar geriau kaškokių kitų? Ir koki kieki? P.s Alaus kiekis apie 22 litrus.

Re: Per anksti sustojo fermentacija.

Parašytas: 2019-07-20, 22:54
Sharmelis
Jeigu nori mieles gali pilti kibirais. Jos vėliau visos nusėda.
Aš įtariu, kad problema yra kitur. Su kuo matuoji misos gravitaciją?

Re: Per anksti sustojo fermentacija.

Parašytas: 2019-07-20, 22:58
gigis1
Su refraktometru, tikrinau su vandeniu rodo viską teisingai.

Re: Per anksti sustojo fermentacija.

Parašytas: 2019-07-21, 08:18
gi-bi
O ką rodo hidrometras?Nes tamsiems alums reflektrometras gali "grybauti"

Re: Per anksti sustojo fermentacija.

Parašytas: 2019-07-21, 10:30
Sharmelis
Apskritai refraktometras yra skirtas matuoti skysčių klampumui, kuriuose nėra alkoholio. Jeigu skystyje yra alkoholio įprastas matavimas netinka.
Refraktometrą naudok misos tankiui be alkoholio matuoti. Ar fermentacija baigėsi, matuok su hidrometru.
Yra technologija kaip gali naudoti refraktometrą visais atvejais. Tačiau tada reikia naudoti Brix skalę ir antrą duomenį, t.y. misos su alkoholiu parodymus reikia vesti į skaičiuoklę.
Prisėdęs prie kompo įmesiu nuorodą su aprašymu, jeigu nepamiršiu.

Re: Per anksti sustojo fermentacija.

Parašytas: 2019-07-21, 11:31
gigis1
Katik pamatavus su hidrometru rodo 5 pagal brix skale. Tai skaičiuokle pasitelkus ir gaunasi man reikalingas 1,020? Kiek reikėtu dėti gliukozės vienam litrui? 7g?

Re: Per anksti sustojo fermentacija.

Parašytas: 2019-07-21, 16:08
Sharmelis
Skaičiuoklėje reikia vesti OG parodymus Brix skalės ir kitas matmuo FG parodymus Brix skalės. Ar taip dariai?

Re: Per anksti sustojo fermentacija.

Parašytas: 2019-07-21, 16:18
Sharmelis
Belgiškam alui karbonizacija turėtų būti 1.9-2.4. Kadangi fermentavai 22 laipsnių temperatūroje, tavo aluje jau dabar turėtų būti 0.83 karbonizacijos vieneto ( kad maišydamas nugazavai ignoruoju). Taigi gazuok iki 2 karbonizacijos vnt. 2 - 0.83 = 1.17. 1.17×4 ( g cukraus) = 4.68. 4.68 × 22 (čia tavo alaus kiekis) = 102.96 g. cukraus.
Patarčiau naudoti cukrų. Išvirk iš šito kiekio cukraus sirupą 300-400 ml. vandens, supilk į nupiltą alų fermenteryje. Truputį ramiai pamaišyk ir palauk kokių 15 min. prieš pilstydamas. Turėtų būti pats tas.

Re: Per anksti sustojo fermentacija.

Parašytas: 2019-07-21, 18:21
gigis1
Sharmelis rašė:Skaičiuoklėje reikia vesti OG parodymus Brix skalės ir kitas matmuo FG parodymus Brix skalės. Ar taip dariai?
Tiesiog BeerSmith programoje per unit tools parašiau 5brix vienetus ir konvertavo.

Re: Per anksti sustojo fermentacija.

Parašytas: 2019-07-21, 18:39
Gytis
Beersmithe yra toks "Refractometer tool", juo galima pasiskaičiuoti išfermentuoto alaus SG. Tik prieš naudojant kiekvieną refraktometrui reikia pasiskaičiuoti koeficientą, nes visi jie kažkiek skirtingi. Ten prie to Refractometer tool viskas paaiškinta.