Pirmas virimas ir potencialios klaidos
Parašytas: 2019-12-16, 17:11
Sveiki,
Bandau prisijungti prie pradedančių aludarių gretų - prieš porą dienų viriau pirmąjį alų.
Kol alus fermentuojasi ir rezultatas nėra aiškus, iškilo keletas klausimų. Receptas buvo toks:
Viriau iš "pale ale" salyklo (5kg), naudojau apolo apynius (17,4%) 25 g. ir mielės crossmyloof brewery "us pale ale yeast".
Klausimai / pastebėjimai:
1. Užpyliau vandeniu salyklą, gavosi 73 laipsniai temperatūra. Salinosi 1,5 val, pabaigoje buvo 69 laipsniai. Ne per didelė buvo temperatūra? Kokia tai turės įtaką galutiniam produktui (jeigu alus gausis:)
2. Tada viriau, sudėjau 2/3 apynių (na tai apie 17g) ir viriau 40 min, tada sudėjau likusius apynius (8g) ir viriau apie 20 min. Apyniai kaip ir minėjau apolo 17,4 %. Koks kartumas gausis? (net neįsivaizduoju)
3. Po salinimo matavau su hidrometru, buvau išsigandęs nes rodė 1,033. Bet poto supratau kad po virimo reikia matuoti - tada jau parodė 1,049. Geras rezultatas?
4. Bandžiau rehidratuoti mieles, bet nelabai pavyko, nes kaip įsivaizduoju jos turėjo labai suputoti? Rehidratavau pasėmęs atvesintos misos, kuri buvo manau šaltoka mielės, apie 20 laipsnių, Palaikiau mieles jose 15 min, ir tada supyliau į fermenterį. Kur čia padarytos klaidos?
5. Gali būti kad per mažai deguonies bus fermenteryje, nes ką aš dariau, tai tiesiog truputį iš aukščiau pyliau alų ir tikėjausi kad jis prisisotins deguonimi. Aišku jis suputojo neblogai, bet vat nežinau ar pakankamai.
6. Į airlocką įpyliau virinto vandens iš arbatinuko, nieko baisaus?
7. Na ir visą vakarą laukiau kada pradės burbuliuoti - pradėjo po 6 val. Kitą dieną burbuliavo labai smarkiai /smagiai. Dabar jau trečia diena, vis dar burbuliuoja, bet jau šiek tiek lėčiau. Laikau 18-20 laipsnių temperatūroje. Kas būtų jei ten per mažais deguonies prisisotino, mielės dirbtų trumpiau ar kas?
Na tikiuosi sulaukti kažkokių komentarų, įžvalgų
gero vakaro!
Bandau prisijungti prie pradedančių aludarių gretų - prieš porą dienų viriau pirmąjį alų.
Kol alus fermentuojasi ir rezultatas nėra aiškus, iškilo keletas klausimų. Receptas buvo toks:
Viriau iš "pale ale" salyklo (5kg), naudojau apolo apynius (17,4%) 25 g. ir mielės crossmyloof brewery "us pale ale yeast".
Klausimai / pastebėjimai:
1. Užpyliau vandeniu salyklą, gavosi 73 laipsniai temperatūra. Salinosi 1,5 val, pabaigoje buvo 69 laipsniai. Ne per didelė buvo temperatūra? Kokia tai turės įtaką galutiniam produktui (jeigu alus gausis:)
2. Tada viriau, sudėjau 2/3 apynių (na tai apie 17g) ir viriau 40 min, tada sudėjau likusius apynius (8g) ir viriau apie 20 min. Apyniai kaip ir minėjau apolo 17,4 %. Koks kartumas gausis? (net neįsivaizduoju)
3. Po salinimo matavau su hidrometru, buvau išsigandęs nes rodė 1,033. Bet poto supratau kad po virimo reikia matuoti - tada jau parodė 1,049. Geras rezultatas?
4. Bandžiau rehidratuoti mieles, bet nelabai pavyko, nes kaip įsivaizduoju jos turėjo labai suputoti? Rehidratavau pasėmęs atvesintos misos, kuri buvo manau šaltoka mielės, apie 20 laipsnių, Palaikiau mieles jose 15 min, ir tada supyliau į fermenterį. Kur čia padarytos klaidos?
5. Gali būti kad per mažai deguonies bus fermenteryje, nes ką aš dariau, tai tiesiog truputį iš aukščiau pyliau alų ir tikėjausi kad jis prisisotins deguonimi. Aišku jis suputojo neblogai, bet vat nežinau ar pakankamai.
6. Į airlocką įpyliau virinto vandens iš arbatinuko, nieko baisaus?
7. Na ir visą vakarą laukiau kada pradės burbuliuoti - pradėjo po 6 val. Kitą dieną burbuliavo labai smarkiai /smagiai. Dabar jau trečia diena, vis dar burbuliuoja, bet jau šiek tiek lėčiau. Laikau 18-20 laipsnių temperatūroje. Kas būtų jei ten per mažais deguonies prisisotino, mielės dirbtų trumpiau ar kas?
Na tikiuosi sulaukti kažkokių komentarų, įžvalgų
gero vakaro!