Puslapis 11

Alaus gamyba

Parašytas: 2020-04-19, 12:49
Tomas_Jonelis
Sveiki. karantino metu sugalvojau, kad noriu pradėti gaminti savo alų :D peržiūrėjau visus mokomosiuos video ir turiu klasuimų. Video parodo viską iki fermentacijos. o kas po tos savaitės? ar fermentacijos eigoje reikia kažkokių tikrinimų ar matavimų? tada po savaitės kaip vyksta išpilstymas į butelius? kaip vykstą nuosėdų atskyrimas? Ką reikia daryti kad alus gazuotas būtų ir nesurūgtų? Būsiu labai dėkingas už atsakymus, nepykit esu visiškai žalias :)

Re: Alaus gamyba

Parašytas: 2020-04-19, 17:15
Awtas
Fermentacija trunka 2-3 savaites. Kol fermentuojasi nieko daryt nereikia. Pasibaigus fermentacijai, pilstyt į butelius. Pilstymui, perpili alų iš fermenterio į pilstymui skirtą kibirą. Tada išverdi užgazavimui cukraus sirupo (100 ml vandens + 5gr cukraus x alaus tūris litrais) ir pravėsusį supili į alų. Išpilstai į butelius ir palaikai kambario temp pora savaičių, kad užsigazuotų. Skanaus.

Re: Alaus gamyba

Parašytas: 2020-04-21, 00:01
Krauzenas
Čia neblogas pagrindų pradžiamokslis visiškai žaliems:
https://www.youtube.com/watch?v=jaDQ6S6p6Wk

Įsipilk bokalą ir sąžiningai įdėmiai pažiūrėk ;)
(nors realiai jei iki fermentacijos daugmaž žinai, tai gali žiūrėt nuo 12:00)

Re: Alaus gamyba

Parašytas: 2020-04-21, 00:18
Lukaska
.

Re: Alaus gamyba

Parašytas: 2020-04-21, 10:25
darkas
Awtas rašė: ....Tada išverdi užgazavimui cukraus sirupo (100 ml vandens + 5gr cukraus x alaus tūris litrais) ir pravėsusį supili į alų. ....
iš kur čia tie skaičiai išlaužti 100ml / litrui ir 5g/l cukraus ??? Kaip tik dabar pilstau alų, tai man 30 litrų reiktų 150 g cukraus ir 3 litrų vandens pagal jūsų parašymą . Taip galima naujoką ir suklaidinti ir jis priims tai už gryną pinigą :( . Kadangi mano pilstomo alaus temperatūra dabar yra 15C, tai skaičiuoklė parodė, kad reikia 180g cukraus ir ant jo užpilsiu kokia 200-300ml vandens ir užviręs supilsiu į fermenterį, o po 15-20 min pilstysiu. ;)

Re: Alaus gamyba

Parašytas: 2020-04-21, 10:28
Zhiniukas
darkas rašė:
Awtas rašė: ....Tada išverdi užgazavimui cukraus sirupo (100 ml vandens + 5gr cukraus x alaus tūris litrais) ir pravėsusį supili į alų. ....
iš kur čia tie skaičiai išlaužti 100ml / litrui ir 5g/l cukraus ??? Kaip tik dabar pilstau alų, tai man 30 litrų reiktų 150 g cukraus ir 3 litrų vandens pagal jūsų parašymą . Taip galima naujoką ir suklaidinti ir jis priims tai už gryną pinigą :( . Kadangi mano pilstomo alaus temperatūra dabar yra 15C, tai skaičiuoklė parodė, kad reikia 180g cukraus ir ant jo užpilsiu kokia 200-300ml vandens ir užviręs supilsiu į fermenterį, o po 15-20 min pilstysiu. ;)
O ko mokykloje mokeisi antroj klasėj nebeatsimeni? Gi taip ir parašyta, imi 150 g cukraus, užpili 100 ml vandens, paverdi ir supili į alų.

Re: Alaus gamyba

Parašytas: 2020-04-21, 11:19
darkas
Zhiniukas rašė: O ko mokykloje mokeisi antroj klasėj nebeatsimeni? Gi taip ir parašyta, imi 150 g cukraus, užpili 100 ml vandens, paverdi ir supili į alų.
tai , kad jau labai seniai tai buvo ... pripažįstu savo klaidą dėl aritmetrikos , pirma dauginam paskui pridedam ;), bet skaičius 5g/l iš piršto laužtas.