Pirmas virimas, Patarkite

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-04-08, 12:15

Viriau iš savas ekstraktų, 2*1,7 kg, turejo gautis 20l, bet pripyliau truputi per daug apie 23l. Mielės viršutinio rūgimo. Po geros paros pradėjo alus burbuliuoti (aktyviai), trečią para jau į minutę po kartą-du. Reiktų pilstyti, bet intrukcijoje rašo po 5-7 dienų.

Kuom dar galima vadovautis, laukti ar nebe?



Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-04-08, 12:15

Viriau iš savas ekstraktų, 2*1,7 kg, turejo gautis 20l, bet pripyliau truputi per daug apie 23l. Mielės viršutinio rūgimo. Po geros paros pradėjo alus burbuliuoti (aktyviai), trečią para jau į minutę po kartą-du. Reiktų pilstyti, bet intrukcijoje rašo po 5-7 dienų.

Kuom dar galima vadovautis, laukti ar nebe?



Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 235
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė DV » 2012-04-08, 13:16

Jei turi hidrometra, pamatuok tanki ir zinosi. Jei neturi palaikyk del sventos ramybes savaite, blogiau nuo to nieko neatsitiks.



Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė audryla » 2012-04-08, 13:57

Nepergyvenk, kad per daug pripylei, bus truputį silpnesnis alus...

O jei neturi hidrometro, tai palik fermentuoti taip, kaip parašyta Tau duotoj instrukcijoj, +1 diena papildomai ;-)



Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-04-08, 17:53

Na Ačiū atsakiusiems, su šventėmis visus.



Vartotojo avataras
MK
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2011-02-18, 14:15

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė MK » 2012-04-08, 19:27

aluteksas siūlo tą patį ekstraktą su 12 litrų skiesti. Taip, kad nepergyvenk ;) Turėsi 4,5-5 ABV alaus



Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-04-10, 15:18

Na išpilsčiau alų į stiklinius butelius ir vieną bambalį. Fermentacijos inde liko daug mielių, ar tai normalu, jei tai viršutinio rūgimo mielės?

Buteliuose taip pat ant dugno nusėdo mielės, ar jos dings idomu? Bambalys per 8 valandas lyg nepakietėjo, bijau ar užsigazuos :) Tikiuosi ir spalva keisis, t.y. išskaidrės alutis.



Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1762
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė Gytis » 2012-04-10, 15:23

Mielės fermentacijos inde - normalu. Jos tik dirba "viršuje", o ilsisi vis tiek ant dugno.

Buteliuose dings, kai išplausi butelius. O iki to laiko niekur nedings. Užsigazuos per savaitę. Geriau pasidžiauk tuo, nes jeigu užsigazuotų per 8 valandas, tai buteliai tavo išsproginėtų kaip balionai.



Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-04-10, 15:27

Ačiū. Tikiuosi sekantis virimas bus iš salyklo...



Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1762
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė Gytis » 2012-04-10, 16:34

Iš ekstrakto irgi gali gerą alų išvirti. Hidrometrą nusipirk, jeigu dar neturi. Pamatysi, kad per savaitę retas kuris alus išsifermentuoja.



Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-04-10, 16:41

Nusipirksiu. O kiek turi jis rodyti, kai alus jau išsifermentavęs?



Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1762
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė Gytis » 2012-04-10, 16:47

Priklauso nuo to, nuo kiek pradedi ir ką nori gauti. Tavo atveju spėju turėjo būti SG ~1,010, arba ~2,5 Plato.



Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė Maegnar » 2012-04-10, 17:30

Nesu as kaz koks super aludaris, bet savo 5 kapeikas imesiu.

Kiek esu skaites - visur pastaruoju metu raso palikti fermentuotis ~2 savaites. O jei be hidrometro - tai manau "per daug" nebuna. Su ekstraktu gal paprasciau ir jeigu prie recepte nurodyto laiko pridejai 1-2 paras - viskas ok.

O kai nusipirksi hidrometra, tai zinosi kad alu i butelius galima pilstyti kai pasimataves tanki du kartus (pvz po savaites ir po savaites ir 2 dienu), hidrometro rodmenys nesikeite.



Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė Regis » 2012-04-10, 17:53

Ir taip ir ne.

Jei žiūrėt "universalių" patarimų, tai eliui reiktų duoti savaitę, lageriui - dvi.

Jeigu mielės sausos, užbarstytos iš pakelio į misą fermentoriuje - jos "užsives" vėliau, todėl galima parą papildomai pridėti.

Jei mielės iš "starterio" arba naudojamas "mielių pyragas" - tuomet parą galima nubraukti.

Tokie bendriniai patarimai.

P.S. tai, kad "burbuliavimas" nevyksta, arba jis nėra intensyvus - tai nereiškia, kad ten niekas nevyksta ;)

Siūlau pasiskaityt forumo temą "mielės" - gal bus aiškiau.



Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-04-25, 07:18

Sveiki, išviriau antrą kartą iš salyklo. Turiu klausimų. Viriau iš biržų salyklo. Taigi misa pasirodė ne tokia skani kaip iš ekstrakto kai nuryji, gavau 1050 išsifermntavus 1010. To skonio nebeliko, bet atsirado sakyčiau dygumas ( http://www.atvirasalus.lt/content/read/1/16-%C5%A0alutiniai%20skoniai%20aluje ), jei tai dėl mentalo ph, manau kad daug kas verda neruostame vandenyje? Salinau 65 laipsnių 70 min. Tekinau 78-80 apie valandą 18l. Šiandien visvien išpilsčiau į butelius (fermntavosi 10 dienų).

Įdomu, kad mielių S-04 dugne visai nedaug kokie 3mm, o viršuje tokia putų pluta, deja karti ir jos labai daug. Į butlius ji nepateko, bet savo kartumą, dygumą atidavė. Iš kur, dėl ko ji galėtų atsirasti?



Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė null » 2012-04-25, 07:35

jei dar alus nebrandintas, viskas tai gali praeiti po savaitės brandos. Gali būti, kad toks skonis nuo nenusėdusių mielių. Tekinti pie 78-80 nepatarčiau. geriausiai tekinti apie 74-75 C.



Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1762
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė Gytis » 2012-04-25, 07:44

@lukasvera

Koks receptas? Įmesk nuorodą.



Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-04-25, 07:44

Bet kiek forumuose skaitinėju visi rašo, kad tekina 78, negi jie tai tik rašo :) http://www.atvirasalus.lt/content/read/1/8-Paprastai%20apie%20temperat%C5%ABros%20%C4%AFtak%C4%85%20alaus%20gamybai Na jei tokia temperatūra tinkama pabandysiu. O salinti galima 90 min 65-62 laipsniu temperatūroje ar geriau valandą?



Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-04-25, 07:48

Ar matosi taip?

http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/1717-Antras



Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė null » 2012-04-25, 08:07

matosi. su receptu viskas ok. kada virei? (pildyk virimus:))



Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-04-25, 08:12

Aha reikės susiimti, nes dabar žiūriu receptas sukurtas vėliau nei viriau, o viriau balandžio 14 dieną vakare.



Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė null » 2012-04-25, 08:17

tai kantrybės ir viskas pasitaisys.



Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-05-01, 16:55

Sveiki, išpilsčiau trečiąjį, kadangi fermntacija pasibaigė, o su mielėm vėl įdomu. Normalių mielių kaip pirmajame aluje labai mažai, kitos kaip matosi nuotraukoje. Gal tai negyvos mielės? Ar įmanoma tokias mieles išplauti ir panaudoti dar kartą? Kodėl taip atsitinka? Fermentavosi 20-21, mieles dabar BREWFERM TOP.

Dar dėl efektyvumo, jis skaičiuojamas pagal tai kiek misos ištekinta ar kiek jau alaus yra po fermentacijos tarkim butliuose?


Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1762
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė Gytis » 2012-05-01, 17:20

>>Normalių mielių kaip pirmajame aluje labai mažai

Kas yra normalios mielės?



Vartotojo avataras
lukasvera
Pranešimai: 68
Užsiregistravo: 2012-04-06, 08:34

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė lukasvera » 2012-05-01, 17:56

Na tokios nesukibusios į gumulus ir nusėdusios ant dugno, kaip košė. Nežinau, gal ir tos (nuotraukoje) normalios, pasakykite :) Antrajame bandyme, tos plaukiojančios buvo labai karčios.



Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1762
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė Gytis » 2012-05-01, 18:04

Košė ant dugno puikiausiai tinka. Nors nuo mielių priklauso. Panaudoti dar kartą laisvai galima, tik reikia švariai nuimti ir laikyti šaldytuve.



Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė Regis » 2012-05-01, 18:47

@lukasvera: stenkis virti alų drąsiau. Naminio alaus gamyba nėra molekulinė virtuvė. Tai, kad kažkas nesigaus tobulai nėra trūkumas.

Dabar dėl mielių (kaip aš tai darau). Paimi sterilų stiklainį su dangteliu. Sterilizuoju su CHEMIPPRO OXI.

Švariu samčiu supilu neplautas mieles su alaus likučiais į stiklainį. Statau į šaldytuvą. Kai vėl verdu alų - tiesiog prieš pora valandų išimu stiklainį iš šaldytuvo. Atidaręs pauostau. Jei nėra acto požymių - viskas ok.

Supilu stiklainio turinį į fermenterį ir... viskas būna gerai :)

Drąsiau! ;)



Vartotojo avataras
svyturys
Pranešimai: 212
Užsiregistravo: 2011-02-09, 08:54

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė svyturys » 2012-05-01, 19:23

@lukasvera

iš to, kas liko po fermentacijos, tau reikalinga skystoji dalis. Visi tie gumuliukai, tai mielių lavonai, baltymai ir t.t. Apie mielių išplovimą eng. gali pasiskaityti čia. Kas liečia efektyvumą, tai skaičiuojama 2 būdais: kiek ištekinta misos (mash efficiency) arba kiek supilta į fermenterį (brewhouse efficiency).


@Regis

Plovimo su Chemipro sterilizacija nepavadinčiau :p



Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 300
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė vidmantas » 2012-05-01, 20:07

Stiklainį su kokiais 5 ml vandens dedu 3 min į mikrobangę. Atvėsus supilu neplautas.



Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Pirmas virimas, Patarkite

Standartinė Regis » 2012-05-02, 07:36

@svyturys

nesikabinėk prie žodžių :b

Man nei karto neapsirgo ir gerai. Laboratorijos statuso nesiekiu :o)