Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 301
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vidmantas »

Nemanau kad tai susiję su buteliavimu. Blyn, reikėtu su naminuke iš uzbono pabandyt. jei po litro nesijaus - tuomet tai jau rimtas teiginys :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis »

Norint atrasti tiesioginį ryšį tarp alaus buteliuose ir pilstomo kalimo į makaulę, manau pirmiausia reiktų išsamiai padiskutuoti apie individualios makaulės specifiką. Beje, nebandei alaus ar šnapso per šiaudelį gerti? :)

Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zaibys »

Alus butelyje i makaule kala labiau, nes smugio jega sudaro 2 objektai - alus + stiklo butelis.

Naturalu, kad jei i galva duodama vien is gryno alaus, smugio jega didele nebus. Net jeigu ir su PET tara ;)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis »

Na jei kaukštelt su stikliniu ir su plastikiniu buteliu, tikrai skirtumas turėtų pasijausti :)

Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON »

Ne nu rimtai, nejau nepastebejot? :) Isgerus pora buteliuku-skardiniu is parduotuves alaus jau jauciasi lengvas apsvaigimas (isgert per trumpa liko tarpa), o naminio litras tik dantim prasklauti :D

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis »

Tai gal tu rimto naminio nesi geręs? Abejoju ar po kaimiško pakruojietiško-biržietiško poros litrų jau į šonus nešiotų.

Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON »

As esu ragaves tik pirktini pilstoma (gal skiesta) ir va pries pora dienu baigiau ekstraktini, gaila bet visai silpnas gavosi nors turetu buti apie 4.7, dabar ieskosiu geresnio recepto, noriu kokio drato, kad ekonomiskiau gertusi :D

P.S. laukiu "kaimiško pakruojietiško-biržietiško" recepto :)

Vartotojo avataras
AJ
Pranešimai: 165
Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AJ »

Naujokų klausimai.. Teršiat forumą, o po to pykstat, kai nieks neatsako. Gal jūs savo kokį būrelį ar groups'ą gmail susikurkit ir diskutuokit, kas kiek pakelia :-)

Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON »

AJ sorry, bet ir pacio paskutines zinutes nieko doro nepasako :P

Ok neterskim temos, pastaba supratau :)

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Naujokų klausimai

Standartinė GiN »

AntaKalnietis: matau niekas neatsakė tau dėl diacetilo. Jį sumažinti galima paliekant ilgiau alų ant mielių, nes baigusios fermentaciją, jos toliau skaido diacetilą ir daugumoj atvejų jo beveik nebelieka.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis »

GiN - labai dėkui už info. Deja, bet alus jau subuteliuotas. O jei bent gerą mėnesį jį palaikyt/pabrandint, teoriškai tai ir buteliuose tam tikras kiekis mielių yra. Kaip manai, gal kiek pamažėtų to diacetilo?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Peckelis »

Antakalnieti tu Antakalnieti... Gerai, kad ačiū GiN pasakei. Betgi forumo paieškos laukelyje įsivesk "diacetilas" ir bus kažkiek info, kad palaikius ilgiau ant mielių, diacetilas paprastai suvalgomas.

O dėl tavo klausimo buteliuose, tai velniai žino. Kaip ir sakai, teoriškai vyksta fermentacija (užsigazavimas). Bet tavo įdėtas cukrus yra "skanesnis" ir lengviau valgomas, tai diacetilo mielės , ko gero, nelies arba beveik nelies. Nelabai jis pradings.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis »

Peckeli, tam ir klausimą užduodu, kad informacijos yra tik "kažkiek", kad diacetilo suvalgymas "vyksta teoriškai". O plius žmogus sako, kad "palaikyk dar ant mielių", o pas mane jau subuteliuota ir dar su cukrum (nors jo kiekis ir mizernas, vėlgi "teoriškai"). Va pasiliksiu kelis butelius - kas savaitę po vieną atsidarinėsiu kokias 6 savaites iš eilės ir "tikrinsiu" skirtumą. Ir jei kas kada panašaus klausimo paklaus - mielai pasidalinsiu savo praktine patirtimi vietoj siūlymo googlintis ar pasiskaityti kokią nors Lietuvos Tarybų Enciklopediją :)

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Peckelis »

Visa tai, ką sakai, yra gerai. Tik klausimas, kaip tu praktiškai patikrinsi diacetilo lygio mažėjimą ar nemažėjimą buteliuose. Vien tik jutimo gali neužtekti, norint patarimais dalintis. O pasiūlymui pasiieškoti info, matau, esi alergiškas. Negerai. Enciklopedijų būna įvairių ir daug išminties jose sudėta...

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis »

Maistra - aš ir nesakau, kad "bendrosios informacijos" nepakankamai. bet atidžiai dar kartą pats perskaityk tą info, kurią nukopijavai - ten nieko konkretaus nėra apie tai, ar tikėtina, kad diacetilo "skonis ir aromatas" ženkliai sumažėtų gerokai pabrandinus alų. Jei dar konkrečiau ir parpasčiau - ar iš beveik negertino alaus (dėl didelio diacetilo kiekio) dar galima tikėtis, kad po ilgo brandinimo jis bent kažkiek į "labiau gertino" pusę pasikeis, ar jį "pasiųsti į WC". Tad nieko nenormalaus ir savo klausime nematau. Bet tavo teisė manyti kitaip :)
Peckeli - kaip praktiškai patikrinsiu diacetilo mažėjimą? Na tikrai nenešiu į laboratoriją ir molekulių neskaičiuosi. Tikrinsiu paprastu būdu - brandinsiu kokias 6 savaites ir kas savaitę ragausiu. O tada bent iš vieno praktinio atvejo jau kažką žinosiu, kas ten būna ar nebūna. Patarimų nedalinsiu, bet jei kas kada paklaus, tiesiog pasakysiu, kad va pabrandinau alų, kuriame dėl karščio pirminės fermentacijos metu daug diacetilo susidarė, o jis per 6 savaičių brandinimą pasikeitė į tą ir aną pusę. Taip, enciklopedijose, googleje ir dar visur kur daug info sudėta. Kartais žmogus to neįvertini. Bet abu būdai nėra prasti - galima ir pasiknaisioti info, galima ir kitų paklausti. Ypač, kas liečia praktinę dalį.
Ai, žo, skaldom jau malkas iš degtuko. Geriau tie nelemti karščiai pasibaigtų ir būtų galima prie daug malonesnės ir įdomesnės temos prieiti - seno gero "Utenos porterio" atlkonavimo...Bet ateinančią savaitę meteorologai apskritai su +40C karščiais šiurpina...

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Vytenis »

Antakalnieti, o kodel tu sventai isitikines, kad pas tave diacetilo perteklius? Klausiu todel, kad jei nenori pvz lagery diacetilo, nesi i aukstesne temperatura, nes aukstesneje mieles lengviau ta diacetila susveicia. Kas tavo aluje manai trukde mielems ji suesti fermentacijos pabaigoj?

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vikingas »

aš gal ir negerai darau , bet jei man viskas normaliai gaunasi tai neieškau šiknoj razinkų... suprantu kad neturiu dar tokios įrangos kad visas procesas būtų pilnai kontroliuojamas, todėl jei viskas gaunasi "gero skonio" ribose , tai ar ten tam aluj diacetilas ar xujacetilas aš nesuku plaučių. aišku tie kas pažengę ir turi bent jau šaldytuva su termoreguliatorium kuriame galima fermenteri sukišt tai gali ir labiau moksliškai prie to prieiti. galų gale vien organoleptiškai nustatyti tam tikras organines medžiagas manau yra netikslu.. atsipalaiduokite ir mėgaukitės alumi kolegos :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis »

Vyteni, o kaip šventai ar nešventai gali įsitikinti kitaip, jei 1. viskas idealiai atitinka wikinį diacetilo skonio ir "aromato" aprašą, 2. užtenka gurkšnį paragaut, + 3. fermentavimo sąlygos tokios gavosi (o čia aš nieko negalėjau pakeisti, nes neturiu nei rūsio, nei kur šalčiau išnešti), kad kambary buvo apie +26C per karščius, dadėkim dar +2C dėl pačios fermentacijos kubile, tai mielės siautėjo kaip atominiam reaktoriuj dvi paras ir per tą laiką pasiekusios FG sustojo...Tai kur nebus diacetilo?
Vikinge, dėl plaučių nežinau, bet veido išraišką tokio gerą gurkšnį paragavus tai gerai susuktum :) Kažin ar tokiu galėtum mėgautis. Kas dėl organoleptikos - na jei būtų metro atstumu kad ir šviežias šuniuko kakalas, nereiktų jo kvapą užuodus spėlioti, ar kur nors netoliese yra tas dalykas, kuris tą "specifinį kvapą" skleidžia :)
Beje, pradariau vieną butelį po geros savaitės "brandinimo" - tas pašalinis prieskonis/kvapas nedingo, bet jo mažiau. Žiūrėsim toliau, dar po kokios savaitės.

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vikingas »

patarkit kur padėt cornelijaus kega su alum kad jis ten ramiai bręstu... rūsio nėr ir šulinio neturiu...

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vikingas »

mintis tokia buvo... neturėtu tas kegas kaip nors sugesti ? neržaveikinis lyg ir ... aukštai pas mus gruntiniai . iki naujako gal alus neprarūgs :D rreiks kalėdom susiroganizuot išpilstymo įrangą :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis »

Na va - ateities kartų archeologams bus daug laimės :)

BUTTON_TOPIC_LOCKED