Naujokų klausimai
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Naujokų klausimai
...šnekam apie tuščius butelius, jeigu ką
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Naujokų klausimai
aš suprantu bet manau gumelė tiek pat dyla ar stovi uždarytas tuščias. ar uždarytas parduotuvėje pilnas. todėl bandau logiškai primest kad gamintojas prieš gamindamas gumeles suvokia kad jos bus naudojamos uždarytuose buteliuose ir į tai atsižvelgdamas parenka tokias medžiagas kurios butų pritaikytos tokiam būviui.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Naujokų klausimai
Su gumele manau mažiausiai bėdų. Jei ką, pakeiti ir psio...
Man tai nepatinka, kai vandens likučiai uždarytame butelyje užsibūna ilgėliau. Atsiranda toks užsistovėjusio vandens kvapas, kuris man asmeniškai laabai riečia nosį... Aišku galima pilnai džiovinti/varvinti ir po to užkimšt, bet tas "po to" paprastai jau būna, kai reikia pilstyt alų
Man tai nepatinka, kai vandens likučiai uždarytame butelyje užsibūna ilgėliau. Atsiranda toks užsistovėjusio vandens kvapas, kuris man asmeniškai laabai riečia nosį... Aišku galima pilnai džiovinti/varvinti ir po to užkimšt, bet tas "po to" paprastai jau būna, kai reikia pilstyt alų
- Valodia
- Pranešimai: 4
- Užsiregistravo: 2013-08-08, 21:47
Re: Naujokų klausimai
Turiu misos/alaus ph matavimo juostelių nusipirkęs. Klausimas kada matuoti salinimo eigoje? Ar ph nusistovi gan greitai mentale? Praeitą virimą matavau po 30 min ir po 60 min, buvo tas pats 5.0. Pasidalinkit patirtim, kaip ph matuojat. Ačiū.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Naujokų klausimai
pH nusistovi per ~15 min kažkur... matuoju tokiu. Juostelės šitam reikalui netinka...
Po 60min jau matuok nematavęs... nebent statistikai...
Po 60min jau matuok nematavęs... nebent statistikai...
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Naujokų klausimai
...kad elektroniniai pH-metrai negrybautų, juos reikia kalibruoti.
O po valandos keisti pH...hmmm, ką aš žinau, juk didžioji dalis procesų jau vistiek yra įvykę. Ar bus naudos nuo tokio pakeitimo?
O po valandos keisti pH...hmmm, ką aš žinau, juk didžioji dalis procesų jau vistiek yra įvykę. Ar bus naudos nuo tokio pakeitimo?
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Naujokų klausimai
...neturiu орлинных глаз, tai teks toliau naudotis elektroniniu pH matuokliu...
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Naujokų klausimai
cha cha cha
...зато у нас в квартире газ...
...зато у нас в квартире газ...
- Dainius
- Pranešimai: 284
- Užsiregistravo: 2011-06-07, 10:49
Re: Naujokų klausimai
A u nas električestvo, tože kruto
Nujau 0,2 paklaida, aš užfiksavau 0,47!
Kol neturiu matuoklio matuoju juostelėm, dažniausia prieš darant dekokciją ar link pabaigos. Neketinu nieko keist, daugmaž jauti kas gausis, ypač šveisiem, ir dar skaičiuokle primeti.
O dėl spalvų, nu nervina mane toks būdas, įsivaizduokim, kad temperatūra panašiai matuotum - diskretiškumas geriausia, kad ir su tam tikra paklaida rodytų, bet vis skaičius, o ne kažkoks atspalvis.
Daugiau palyginimui tinka (didelis, mažas pH), nes ir pačios juostelės turi sisteminę paklaidą, priklausomai nuo gamintojo.
Tarkim, Braukaiser'is bandymu būdu nustatė colorpHast juostelių paklaidą apie 0,3-0,4, straipsnis čia:
http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... me_brewing
Nujau 0,2 paklaida, aš užfiksavau 0,47!
Kol neturiu matuoklio matuoju juostelėm, dažniausia prieš darant dekokciją ar link pabaigos. Neketinu nieko keist, daugmaž jauti kas gausis, ypač šveisiem, ir dar skaičiuokle primeti.
O dėl spalvų, nu nervina mane toks būdas, įsivaizduokim, kad temperatūra panašiai matuotum - diskretiškumas geriausia, kad ir su tam tikra paklaida rodytų, bet vis skaičius, o ne kažkoks atspalvis.
Daugiau palyginimui tinka (didelis, mažas pH), nes ir pačios juostelės turi sisteminę paklaidą, priklausomai nuo gamintojo.
Tarkim, Braukaiser'is bandymu būdu nustatė colorpHast juostelių paklaidą apie 0,3-0,4, straipsnis čia:
http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... me_brewing
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Naujokų klausimai
Nuo 08.24d rusy prie 14~15C stovi alelis. Stovi ir vis burbuliuoja. Jau greit dvi savaitės. Ar reikia jaudintis, ar galima toliau laukti? Mielės - S04 antros kartos, SG nematavau. Paprastai baigia burbuliuoti po 2~4 dienų, o čia gan ilgai. Jau pradedu galvoti kad gal infekcija kokia, kad taip ilgai?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Naujokų klausimai
O tai ko kankini mieles tokiame šaltyje?
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Naujokų klausimai
tai kad parašyta gi 15-20C - ideali temperatura (http://www.fermentis.com/wp-content/upl ... FA_S04.pdf)
Bute prieš savaite buvo +25 kokie ar daugiau. dabar šiek tiek mažiau.
Bute prieš savaite buvo +25 kokie ar daugiau. dabar šiek tiek mažiau.
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Naujokų klausimai
pamatuok Fg ir bus ramu. šiaip normalu kad prie zemu C ilgiau burbuliuoja. ir negąsdink žmonių su tom infekcijom
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Naujokų klausimai
As jau gan ilgai verdu ir dar neturejau infekcijos tai nori at nenori pradedi apie ja galvoti
- aivan
- Pranešimai: 58
- Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11
Re: Naujokų klausimai
ar nieko baisaus jei isifermentaves alus fermenterije prastovi dar kokias 5d?
- erstikis
- Pranešimai: 198
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 07:59
Re: Naujokų klausimai
Tikrai nieko blogo. Kartais alų laikau iki 14 dienų, nors išsifermentuoja per 4-5 dienas. Tiesiog mielės labiau nusėda.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Naujokų klausimai
Mielės po fermentacijos dar "valo" alų, t.y. sunaudoja kai kurias medžiagas, kurias išskyrė fermentacijos metu. Tikrai nieko blogo, pliusų gerokai daugiau negu minusų.
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Naujokų klausimai
Ryt (09 07) planuoju virt. startas ~12 val.
kaip visuomet naujokai ir ne tik gali jungtis.
receptas paprastas bet įdomus
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/4766-derliaus
8685111nulis9
arba west@west.lt
kaip visuomet naujokai ir ne tik gali jungtis.
receptas paprastas bet įdomus
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/4766-derliaus
8685111nulis9
arba west@west.lt
- aivan
- Pranešimai: 58
- Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11
Re: Naujokų klausimai
eh gaila uosvijoj busiu, prisijugciau....
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Naujokų klausimai
Gal kas naudojate 28l puoda ant elektrines virykles, nezinau kaip apibudint (nu ta kur isimontuojai stalvirsi) idomu kiek laiko trunkat pakelt temp iki 78 laipsniu ir kiek uzvirt misai. Ar visgi geriau pasilikti prie varianto 2x13l
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Naujokų klausimai
Kaitlentė? Kaitlentė su keturiomis kaitvietėmis
Kol dar viriau namie ant elektrinės viryklės, apie 23 litrus misos užvirindavau per maždaug 40 minučių. Temperatūrą tai greitai pakeldavau, nes pradėdavau kaitinti karštą vandenį.
Puodas nerūdijančio plieno lygiu dugnu, ne skardinis.
Kol dar viriau namie ant elektrinės viryklės, apie 23 litrus misos užvirindavau per maždaug 40 minučių. Temperatūrą tai greitai pakeldavau, nes pradėdavau kaitinti karštą vandenį.
Puodas nerūdijančio plieno lygiu dugnu, ne skardinis.
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Naujokų klausimai
Jeigu puodas nelygiu dugnu ir ant indukcinės kaitlentės, tai yra vargas. Turėjau tokį vargą. Perėjau ant dujinio varianto. Džiaugiuosi Jeigu kaitlentė tiesiog su kaitinimo elementu, manau užvirimo laikas bus labai ilgas.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Naujokų klausimai
Mano ne indukcinė, paprasta. Kaip sakiau - 40 minučių. Dabar verdu dujomis, Vulkanu, tą patį kiekį užvirinu per 15-20 min.
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Naujokų klausimai
Ne ne mano ne indukcine, paprasta. Iki siol viriau dviejuose ar net trijuose puoduose, bet labai uzknisa tas apyniu dalinimas kiekvienam, o ir siaip labai nepatogu. Mastau pirkt ta "didiji palivota puoda" tik ar nebus investicija i nieka
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Naujokų klausimai
Paprasti sprendimai
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Naujokų klausimai
@SkyNaras - nelabai ir didelis vargas. Kaip ir Gyčio variantas, užvirina per kokius 40min.
@Maistra, Samanis - toks tenas turetų elektrą ryti kaip išprotėjęs, ne? ir salinimo metu nepanaudosi, prisvils salyklas kai didinsi temperaturą.
@Maistra, Samanis - toks tenas turetų elektrą ryti kaip išprotėjęs, ne? ir salinimo metu nepanaudosi, prisvils salyklas kai didinsi temperaturą.
- bmaggot
- Pranešimai: 113
- Užsiregistravo: 2011-03-09, 10:53
Re: Naujokų klausimai
Tai visom 4 ir kaitini?
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Naujokų klausimai
As manau kad 40min nera blogai. Pirma uzkaiti 15litru salinimui. Kol salinasi uzkaiti 26 tekinimui. Kadangi as pries tekinima neuzkelineju temperaturos tai man neaktualu saugotis prisvilimo. Kas del gelezies, gyvenu naujos statybos name kurio rusyje nepagaileta vietos vandens filtravimo sistemai. Todel vanduo tikrai svarus ir labai skanus.
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Naujokų klausimai
Siandin ti giu leistis i gincus o ir klausimas aktualus man ar pirkt "palivota" 28l puoda ar ne gal kazkaip galima isskaiciuot ar bent su kazkuo palygint pagal virykles galinguma?