Naujokų klausimai
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Naujokų klausimai
Kuris receptas? Kas tau ką aklai pasakys:)
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Naujokų klausimai
A welnias jį žino, ko jis tau ne toks. Kaip pavadinai, taip turi:) Šiaip pabrandink bent trejetą savaičių, o gal ir daugiau. Turi taisytis, nes su receptu kaip ir gerai viskas.
- traskis
- Pranešimai: 83
- Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19
Re: Naujokų klausimai
Pradžiai tai pavadinimas negeras;-),tikra velniava,tik neaišku kiek dienų jau 'brandinas 5-6',o gal tik 4 dienas,siūlyčiau įšnešti šaltai brandintis dar kokioms dviems savaitėms ir tada vertinti
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
Re: Naujokų klausimai
tai ir noriu isiaiškinti. ar galima kažką apie alų sresti kai jis tik užsiazuoja. ar verta brandinti pora trejeta sav. nes kiek žinau tai tamsus stiprūs alus brandinasi žymiai ilgiau negu šviesus kvietiniai ir pan... ar ne?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Naujokų klausimai
Nu panašiai... Ta prasme, kvietiniai gali būti vartojami praktiškai iškart po užsigazavimo. O šiaip visaip yra. Keletą belgų (ne visi tamsūs) padėjau bent metams, tą patį padariau su keliais imperiniais stautais ir braggotu. O netamsūs eliai bent man prašo mažiausiai mėnesio brandos. Kai klausi, ką apie alų galima spręsti po užsigazavimo, tai bent jau - ar viskas su juo gerai (bent jau švaros plačiąja prasme atžvilgiu).
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Naujokų klausimai
@justinas: turint patirties galima ir po 5-6 dienų spręsti ar jį verta ilgai brandinti, ar pradėti gerti po poros savaičių ar negaišti laiko ir pilti lauk.
Tavo atveju viskas neblogai, o tai kas nepatinkga greičiausiai yra T-58 mielių rezultatas. Dėk kur nors vėsiai ir pamiršk mėnesiui, tada dar paragauk.
Jeigu nori gerti alų jau po savaitės brandos - kartok tą patį receptą su US-05 arba S-04.
Supilstęs duok tris dienas užsigazavimui, brnadink savaitę ar penkias dienas ir galėsi pradėt ragaut, bus gerai.
Tavo atveju viskas neblogai, o tai kas nepatinkga greičiausiai yra T-58 mielių rezultatas. Dėk kur nors vėsiai ir pamiršk mėnesiui, tada dar paragauk.
Jeigu nori gerti alų jau po savaitės brandos - kartok tą patį receptą su US-05 arba S-04.
Supilstęs duok tris dienas užsigazavimui, brnadink savaitę ar penkias dienas ir galėsi pradėt ragaut, bus gerai.
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
Re: Naujokų klausimai
dėkui Regi kažkaip busiu praleidęs, kad ir nuo mielių priklauso brandinimas. Ačiū.... blin o kaip dabar žmonai pasakyt, kad jau nebeišeis alumi plauti plaukus...))
- vcoolas
- Pranešimai: 18
- Užsiregistravo: 2014-06-12, 12:06
Re: Naujokų klausimai
He he, galva plauti, kaip ir klozeta skalauti, gali net ir negazuotu.
O siaip tai, jei darei ESB, tai tikrai reikejo naudoti S-04. Tuo tarpu T-58 pagamintas skonis dar labai priklauso nuo fermentacijos temperaturos. Jei fermentacija vyko apie 15-16 laipsniu, tai is mano patirties sioje temperaturoje T-58 prigamina daug fenolu, kurie labai primena kvietini alu ir visai neprimena ESB. Gal tame ir problema, kad alus normalus, tik skonis visai ne tas kur tiketasi.
O siaip tai, jei darei ESB, tai tikrai reikejo naudoti S-04. Tuo tarpu T-58 pagamintas skonis dar labai priklauso nuo fermentacijos temperaturos. Jei fermentacija vyko apie 15-16 laipsniu, tai is mano patirties sioje temperaturoje T-58 prigamina daug fenolu, kurie labai primena kvietini alu ir visai neprimena ESB. Gal tame ir problema, kad alus normalus, tik skonis visai ne tas kur tiketasi.
- DAGON
- Pranešimai: 31
- Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33
Re: Naujokų klausimai
Sveiki, turiu gal ir kvailai skambanti klausima, bet knieti suzinoti
Koks tokio naminio alaus galiojimo laikas ( uzdarito butelio)?
Koks tokio naminio alaus galiojimo laikas ( uzdarito butelio)?
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Naujokų klausimai
@DAGON: priklausomai nuo to, kiek jis turi alkoholio irba apynių.
Esti naminio alaus, kuris tik po metų pradeda savo brandą pasiekti.
Lamibc'us ir kelis metus brandina.
Esti naminio alaus, kuris tik po metų pradeda savo brandą pasiekti.
Lamibc'us ir kelis metus brandina.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
norėjau paklaust ar naudojant vien pils tipo salykla gali alus rūgštokas gautis ??
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... oplio-alus
prietaisas rodo kad gravity 3 jau kaip ir į pabaigą turėtu bet dar vienas kitas burbulas išbirbia.... pamatavęs paragavau tai rūgštokas ... ar čia infekcija ar dar viskas pasitaisys ?
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... oplio-alus
prietaisas rodo kad gravity 3 jau kaip ir į pabaigą turėtu bet dar vienas kitas burbulas išbirbia.... pamatavęs paragavau tai rūgštokas ... ar čia infekcija ar dar viskas pasitaisys ?
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
bandyt pilstyt kaip manai ar pilt lauk ?
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Naujokų klausimai
Rūgštokas turbūt nebepasitaisys. Vis tiek paskui nenorėsi tokio gerti. Duok kam nors kitam paragauti, jeigu pats abejoji.
- vcoolas
- Pranešimai: 18
- Užsiregistravo: 2014-06-12, 12:06
Re: Naujokų klausimai
Teoriskai gali buti dar "zalias" tas alus. Palik dar savaitei ant mieliu ir tada paragauk. Jei sugedes, tai tik pabloges skonis, o jei jei buvo dar "neprinokes", tai pageres. Ispilt(styt) visada spesi
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
gal reiks taip ir padaryt luktelsiu kol nustos fermentuotis... ir gal kokia soske ipilsiu su cukrum užgazavimui ir reiks palaikyt šaldytuve matysis su gazu koks skonis
- Zaibys
- Pranešimai: 70
- Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39
Re: Naujokų klausimai
Turiu fake-bottom filtra misos tekinimui (is alutekso). Va toki.
http://www.aluteksas.lt/images/stories/ ... 093367.jpg
Antrakart verdu, ir antrakart turiu problemu su tekejimu. Teka blogai, ir viskas.
Kaip suprantu, skylutes gal tiesiog per mazos, taigi galvoju prasigrezt kiek didesnes. Klausimas: kokio dydzio ir formos skylutes reiketu daryti tokio tipo filtrui?
http://www.aluteksas.lt/images/stories/ ... 093367.jpg
Antrakart verdu, ir antrakart turiu problemu su tekejimu. Teka blogai, ir viskas.
Kaip suprantu, skylutes gal tiesiog per mazos, taigi galvoju prasigrezt kiek didesnes. Klausimas: kokio dydzio ir formos skylutes reiketu daryti tokio tipo filtrui?
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Naujokų klausimai
Arba per greit tekini arba lieka oro kamštis. Po vienu šonu padėk kokią storą knygą, kad fermenteris kampu stovėtų ir tekink neskubėdamas. Turėtų padėti.
- audryla
- Pranešimai: 466
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40
Re: Naujokų klausimai
Jei standartinis Alutekso, tai tiesiog prigrežiok daugiau skylių..
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
Re: Naujokų klausimai
2mm skylės ir kas 2cm.... runce manau geriau pakomentuotu
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Naujokų klausimai
Turiu lygiai tokį. Ką taisiau? Patrumpinau kojeles iki kranelio - 1/3 kažkur sumažėjo erdvė po filtru. Netingėdamas prigręžiojau papildomų, bet mažesnio diametro skylučių (nors nemanau, kad tai būtina). Pildamas tekinimui, Regio pasiūlytu principu pakeliu kranelio pusę ir atidarau jį, kad pasišalintų oras (bent jau didžioji dalis). Tekinimo pabaigoje analogiškai pakeliu priešingą pusę, kad liktų įmanomai mažiau misos ant dugno (mano atveju - nepilnas litras). Tekinasi normaliai.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Naujokų klausimai
Turiu aluteksinį filtrą. Būdavo, kad blogai tekėdavo. Kažkada sugalvojau po vienu šonu, priešingoje nuo kranelio pusėje pakišti lentgalį. Nuo to laiko problemų nebeliko. Paskui dar papildomų skylių pragrežiau. Kiek pamenu, gręžiau ar tai 2,5mm ar 3mm maždaug kas 1,5 cm. Teka dar geriau. Bet vien papildomos skylės, įtariu, daug nepadėtų.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
aš to aluteksinio niekaip netiuningavau ir normaliai teka ... gal čia kaip kam gaunasi nežinau.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
peckeli bet juk kibiras žemyn siaurėja tai sutrumpinus kojeles kaip ten tas filtras telpa pas tave žemiau pastumt ??
- Zydrius
- Pranešimai: 160
- Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06
Re: Naujokų klausimai
aluteksinis be tiuningo dirba puikiai. tik supilęs misą, orą išleidžiu (kraneliu į viršų). jei skūpa, pabaigoj palenkiu ir išvarvinu max viską.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
aš kai užpilu vandeni mentele išmaišau pas mane visas oras kibire per viršu išburbuliuoja puikiausiai ... bet reiks kada pabandyt krana atsukt gal ir per ten oras eina
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
Re: Naujokų klausimai
@vikingas
o tai iš kur žinai, kad peckelis būtent tokį kibirą naudoja?
o tai iš kur žinai, kad peckelis būtent tokį kibirą naudoja?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Naujokų klausimai
Vikingas> Niekas dar neišmąstė, ką pastatyt prieš "bulgarkę":D Bet siaurėja tik vos vos per ta centimetrą su trupučiu. Tai ir šonus tik kur ne kur pataisyti reikėjo.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
ai tai vistik šonus taisei nes man ir kilo klausimas kaip čia gaunasi peckeli o tas litro sutaupymas kaip gaunasi na gal ten kitu būdu tu tekini nes aš kai viska ištekinu tai ten dar to smarkiai skiesto vandenėlio sočiai ... ar didelis skirtumas kad nenuleistas žemyn tas filtriukas ?
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Naujokų klausimai
klausimas ar galima 35 litrų fermentery užraugti 30 litrų alaus ?