Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
traskis
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19

Re: Naujokų klausimai

Standartinė traskis »

turiu klausima viena,nusipirkau cekisko salyklo maisa ir nezinau kuris koks cia salyklas(pirkau ne is alutekso),miuncheno' ar koks kitoks,kokia spalva EBC,ant etiketes uzrasas'ceskomoravske sladovny a.s.,gal kas parasytu kas per produktas?

Vartotojo avataras
traskis
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19

Re: Naujokų klausimai

Standartinė traskis »

nevogtas cia daiktas,kaina 105 lt,specialistu aplink nera,tik idomu kokia spalva,gal ir be reikalo uzdaviau si klausima Maistra',bet kaip bebutu keista skaityti as moku,tik idomu kokie variantai gali buti....

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Peckelis »

Velniai žino, pagal kainą panašu į elementarų pilsą arba paprastą šviesų salyklą, EBC nuo 3 iki 6 gal.

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Naujokų klausimai

Standartinė west »

traskis tai kur mokėjai tą 105 lt ten turėtu pasakyt.

Vartotojo avataras
Samanis
Pranešimai: 310
Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Samanis »

gera naujiena, kad kibiru gausiu, bloga ta, kad juos perka imone kuri per metus vos 2-3 istustina :)

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Naujokų klausimai

Standartinė west »

na tai daba viskas susiveda į tai ant kiek sena įmonė :)))

Vartotojo avataras
traskis
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19

Re: Naujokų klausimai

Standartinė traskis »

peckeli,aciu uz nuomone,tiek ir tenoriu,is cekisku dar nedares salyklu,idomu kokia spalva EBC variantai,tas maisas atkeliavo per kelis zmones,todel ir idomu.....

Vartotojo avataras
MK
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2011-02-18, 14:15

Re: Naujokų klausimai

Standartinė MK »

Cekisku prekiauja aluteksas. Ant juodo salyklo maiso yra juodas uzhrasas. Ant miunicho zalias - munich, o ant pilso nieko nera. EBC pilso gali alutekso saite pasiziuret. 105 litus alutekse cekiskas pilsnerio salyklas ir kainuoja.

Vartotojo avataras
traskis
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19

Re: Naujokų klausimai

Standartinė traskis »

tikriausiai kad is alutekso',bet pats maisas baltas be jokio uzraso,tik yra nedidele popierine etikete kurioje urasyta tik kad cekiskas

Vartotojo avataras
aivan
Pranešimai: 58
Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11

Re: Naujokų klausimai

Standartinė aivan »

gal galima kritikos i recepta?

http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... edaus-alus

vakar buvo gera nuotaika tai vietoje vieno 2 išviriau ;)

Vartotojo avataras
Valodia
Pranešimai: 4
Užsiregistravo: 2013-08-08, 21:47

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Valodia »

Rugpjūčio 12-ą išviriau šį alų:

http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... laktozinis
Pirmą ir antrą dieną labai aktyviai burbuliavo, buvo kiek per šilta (~24C), po to aprimo ir su burbulu per kelias minutes stovėjo iki šiandien. FG prieš porą dienų buvo apie 1020, alus mutnas. Šiandien iš ryto pastebėjau, kad įsivažiavo kažkoks procesas iš naujo, varo po burbulą kas 5-10 sekundžių. Paragavus, skonis nieko, lyg ir neprarūgęs. Kaži čia mielės atbudo dėl kažkokių priežasčių, ar įsivažiavo laktobacilos ir laktozę pradėjo valgyti. Tokio pilstyti aišku negaliu, nors ir laikas jau būtų.

Ko gero laktozę reikėjo dėti prieš buteliuojant, o ne verdant, būtų mažiau klausimų dėl to kas vyksta. Ką patarsite daryti, daryti antrinę ar dar palaukti ir tada spręsti ar eiti alaus keliu ar paaukoti kanalizacijos dievams?

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Naujokų klausimai

Standartinė audryla »

Daryk antrinę. Tik rask vėsesnę vietą, kad mielių daugiau nusėstų, nors S-33 nėra labai gerai "sėdančios", tad "mutnumo" vistiek bus...

Vartotojo avataras
Dariuza
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2013-08-04, 22:38

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Dariuza »

Turiu klausima apie alaus puta, nuo ko priklauso jos dydis?

Viriau pirma alu, pradziai is salyklo ekstrakto tik http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... sis-elis-1

Po savaites fermentacijos supilsciau i butelius, kur dejau 2.5-3g cukraus buteliui karbonizacijai, alus praleido pora dienu kambario temperaturoj ir tada savaite laiko rusi 18C, o atsidarius pirmaji buteli teko siek tiek nusivilti, nes supylus i bokala visiskai nebuvo putos.

Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 240
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DV »

Čia vienas geresnių resursų, kur šitas klausimas apsvarstytas iš visų pusių: http://thebrewingnetwork.com/shows/Brew ... -Retention

Vartotojo avataras
Samanis
Pranešimai: 310
Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Samanis »

O jeigu visapusiskai apsvarstytume si klausima lietuviu kalba atskiroje temoje? Nes man tai taip pat aktualu o su nelietuviu susipykes esu.

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Naujokų klausimai

Standartinė west »

puta priklauso nuo užgazavimo, taurės švarumo, salinimo temp.

jei alus be putos pirmą reiktų pasižiūrėt ar gerai užsigazavo.

paskiau ar švari taurė.

jei šitie du nepadeda salinant įmeskit kelias saujas dribsnių.

Vartotojo avataras
Karolijan
Pranešimai: 29
Užsiregistravo: 2013-04-15, 19:04

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Karolijan »

salinant, prieš sukeliant temperatūrą numetu iki 50C ir palaikau 15min, kitaip tariant padarau proteozę. kai pradėjau naudoti šią procedūrą puta tapo nepriekaištinga. O ką reikėtu daryti su ekstraktais tai neįsivaizduoju, bet aš kiek esu daręs su ekstraktu tai puta gaudavos gera.

Vartotojo avataras
justinas
Pranešimai: 109
Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41

Re: Naujokų klausimai

Standartinė justinas »

Karolijan tai tai kaip salini sakykim prie 67c po to numazini temperatura iki 50 palaikai 15min. o tada keli temp. iki reikiamos tekinimui?

Vartotojo avataras
MK
Pranešimai: 100
Užsiregistravo: 2011-02-18, 14:15

Re: Naujokų klausimai

Standartinė MK »

Karolijan turejo minty kad salinama keliais etapais pirmas prie 50 poto keliama iki 65-67 ir tekinama 78. Kelt temperatura gali kaitinant salykla ar dapilant tam tikros temperaturos vandens. Skaiciuokliu yra internete ir berods sitam saite kazhkas buvo.
http://www.atvirasalus.lt/calculus

Vartotojo avataras
Dariuza
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2013-08-04, 22:38

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Dariuza »

Namie turejau varinio vamzdelio, tai is jo pasigaminau saldymui gyvatuka. Keliose vietose varis yra pazaliaves, ar tai gali tureti itakos misai?

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Maegnar »

Kaip sandeliuojate butelius su keramikiniais kamšteliais? Ar užspaudžiate, ar tiesiog pridengiate kakliukus?

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Naujokų klausimai

Standartinė audryla »

...tiesiog praplaunu ir psio... neužkimšinėju, kad išgaruotų kas neišvarvėjo.

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Naujokų klausimai

Standartinė west »

o aš praplaunu karštu vandeniu ir užkemšu. tada kai imu naudoti atsidarant būna "pššš" taip žinau kad butelis laiko slėgį.

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Naujokų klausimai

Standartinė audryla »

@west

O, po to "pššš", priplėkusio kvapelio nebūna?

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Naujokų klausimai

Standartinė west »

ne, nepasitaikė. bet aš gink die nesakau kad mano būdas geras.

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Maegnar »

Aš klausiu dėl to, kad mano supratimu dėl "užspausto" laikymo susidėvi tarpinė. Tačiau mano garaže gan drėgna ir nenorėčiau laikyti atidarytų buteliu ten

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Peckelis »

Tik pagalvojau. O ar alui labai svarbu, kuriame butelyje (privalomai švariame) būti supiltam? Turiu omenyje, ar jis bus užspaudžiamas, ar paprastas puslitriukas, uždaromas 26 mm kamšteliu. Link kur lenkiu. Svarbu, kad neužsiterštų. Puslitriukus išsiplovęs laikau sausus popierinėse dėžėse, pridengtus maistine plėvele, dažnai taip elgiuosi ir su užspaudžiamais. Laikau užspaudžiamus ir uždarytus, bet tada jie būna dezinfekuoti vandenilio peroksidu ir kol kas be jokiu bėdų ar pššš.

Vartotojo avataras
bmaggot
Pranešimai: 113
Užsiregistravo: 2011-03-09, 10:53

Re: Naujokų klausimai

Standartinė bmaggot »

Aš tai uždedu kamštį, bet neužspaudžiu.

Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Naujokų klausimai

Standartinė audryla »

...šiaip neteko matyt, kad juos tuščius transportuotų uždarytus...

bet ką aš žinau...matyt šitoj vietoj vienos tiesos nėra :-)

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Naujokų klausimai

Standartinė west »

o tai pala pala o tai parduotuvėj jie gi būna uždaryti ir negenda ta gumelė. O netransportuoja matyt nes nėra mašinos kuri automatiškai uždarytu.

BUTTON_TOPIC_LOCKED