Puslapis 4853

Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 12:23
Lrytas1
Galima, tik mielės išreikš norą po kambarį pasidairyti. Su šlanga vietoj burbuliatoriaus ir trilitriniu tai ne bėda :)


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 12:26
vikingas
tiek aukštai pakyla ? nes kai 20 raugiu tai ten per du pirštus duok dieve


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 12:28
Lrytas1
Esu turėjęs krausen`a ir per daugiau nei delną.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 14:04
Peckelis
Vikingas> Pabaigoje tekinu pakišęs lentgalį - tai ir išbėga. Ką aš žinau... Filtro nuleidimas tekinimo pabaigai nė prie ko. Jis man svarbiau, kad oro kamštis pradžioj būt įmanomai mažesnis (arba karšto vandens pilti iki filtro reiktų mažiau, jei ką).

O dėl 30 litrų fermentavimo. Jei lageris 10C, manau, ne bėda, 27 - 28 fermentavau, tiko. Eliui - tik Lrytas1 variantas. O kai kurios kvietinio mielės prašo 30% tūrio atsargos. Vo tep:)


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 15:35
vidmokass
vikingas> galima laisvai pats ta dariau, tik mieliu nepadaugink


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 15:52
Zaibys
Zmona megsta pilsnerius ir lagerius ten visokius lengvus, aka kalnapilis ice. Noriu isvirt alaus kad ir jai tiktu, bet pas mane butas be rusio, zodziu 20-23 laipsniai istisa para, tai apie lagerius net kalba neina.
Koki alaus stiliu geriausia virt?


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 15:53
Lrytas1
Saison


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 15:53
Zaibys
Ir dar vienas klausimas. Vis tiek cia kai tirsta misa gauna, buna kad skiedziat virintu vandeniu. O ar galima butu ta skiedima padaryti ausinimo metu, ir imesti ne vandens o ledo? (vardan dezinfekcijos, leda galima butu uzsaldyt kad ir is virinto vandens).


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 15:54
Zaibys
Saison jau viena isviriau. Noretusi paprasto, be vaisiu skoniu ten visokiu.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 15:58
Lrytas1
Tai kad tavo Saison švelniai tariant alus su daržovėmis, pabandyk ka nors paprastesnio :)


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 15:59
Zaibys
O buna saison be darzoviu? :)


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 16:04
Lrytas1
Spėju belgai į jį daržovių nededa :) http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... gas-saison

Čia iš BYO klonas.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 16:22
Zaibys
Ok, aciu. Pasidomesiu daugiau, ir bandysiu kazka israst.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 18:46
Regis
@Zaibys: čia šiek tiek pasiskaitymui apie Saison: http://alusalus.lt/2014/03/sezoninis-alus-saison/
O tavo atveju aš apžiūrėčiau namus ir paieškočiau bent vieno kvadratinio metro vietos. Jei rastum - pasistatyk šaldytuvą su temperatūros kontroleriu. Dalį galėsi atiduoti fermentavimui, likusią - alaus brandinimui. Tada galėsi virti alų kokį tik nori, nepriklausomai nuo aplinkos t.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 19:25
vcoolas
@Zaibys: su isvardintomis salygomis pabandyk issivirti blonde ale, paprastas ir pakankamai neutralus alus: vien pilsner salyklas (galima ir ekstrakta kad paprasciau), OG 1.045-1.050, kartinanciu apyniu, kad IBU butu 20-25. Mieles S-05. Bus pakankamai paprastas ir turetu atitikti pamineta skoni. Svarbu paziureti i oru prognoze kad neuzeitu karscio banga pirmas 5 fermentacijos dienas, kitaip turesi vais(t)ine bomba
Vandeni ar leda skiedimui gali pilti kada tik nori, reikia atsizvelgti tik kad pilant po virimo OG ir IBU sumazes. Cia jau gudresniu skaiciavimu reikes, galima panaudoti pvz nemokama programa Brewtarget tiksliau paskaiciuoti, nes atvirasalus kalkuliatorius i IBU pasikeitima neatsizvelgia siuo atveju.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 19:59
GiN
Dėl ledo, tai iš šaldiklio gali prisgaudyti visokios faunos, nesvarbu, kad iš virinto vandens šaldysi.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 20:18
aivan
Zaibys> pamegink sita, gal tavo zmonai patiks

http://www.atvirasalus.lt/recipes/view/ ... afeadf2cf5
bet pries pilstyma apie 15C palaikyt pora dienu nepakenktu gal koki rusi turi... sita net manoji ragavo, kuri isvis alaus negere, tai sake neblogas. aisku skonio reikalas:)


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-01, 20:20
aivan
GIN pritariu del saldiklio, atrodo sterilei bet gyvo velnio ten yra


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-02, 05:31
DAGON
Siandien pirma karta pilstysiu sawo pagaminta alau i buteliukus, valio :-)

Ketinu i buteli iberti paprasto parduotuveje pirkto nesterilizuoto cukraus, ar nieko baisaus?


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-02, 05:47
DAGON
Aciu uz patarima, taip ir padarysiu, nes mazumele baugoka :-)

O nei kiek nemaisai to pravirinto cukraus tirpalo aluje?


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-02, 12:23
manntas3
Sveiki, išdžiovinto salyklo grūdai turi būt kieti ar jie ir lieka tokie minkštoki?


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-02, 12:54
DAGON
Kaip nuo mieliu nuimti? :-\


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-02, 13:03
Lrytas1
Q: Kaip nuo mieliu nuimti?

A: Gravitacijos pagalba į kitą kibirą :)


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-02, 18:16
Lakunaz
fermentacijos metu ar galima inda atidarinėti ir pamatuoti tirštumą ?


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-02, 19:00
vcoolas
Galima, bet rizikuoni inesti infekcija. Niefig be reikalo atidarineti, greiciau nuo to nesusifermentuos. Palauk kol nustos burbuliuoti, tada pamatuok, o po to pamatuok po triju dienu. Jei tas pats, tai baigesi, jei ne, matuok vel po triju dienu matuok kol pagaliau bus tas pats.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-02, 19:23
vikingas
ir leisk per kraneli ... kam ta dangtį darinėt ?


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-02, 19:33
Lakunaz
dekui supratau pabandysiu pamatuoti nes jau nebeburbuliuoja :)


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-03, 09:47
Zaibys
Kaip reikia daryt antrine fermentacija, ir kuo jinai skiriasi nuo to, jeigu palikciau dar savaite kita pirmineje.

Ar pades pagerinti neskaidru alu? (susidrumste tekinant, nes tiesa sakant apskritai netekejo, ir teko uzsiimt intervenciniais metodais).


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-03, 09:57
Lrytas1
Gali palikt pirminėje drąsiai 3sav. Blogai padaryta antrinė tai papildoma oksidacija + infekcijos rizika.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-03, 10:10
vikingas
zajbys nu perpylimo žarnele pavirink dar su soksiu paimrkyk ir nupilk išdezinfekuotan antran fermenterin... visų pirma pirmam fermentery liks beveik visos mielės ir apynių likučiai, tada toj antrinej per kokia parą bent man nusėda ir tie mieliu likučiai kur perpilant papuolė ir tada pilstyk į butelius... gal ir rizika didesnė tos infekcijos pasigaut bet alus daug skaidresnis bus . neplaukios visokie mieliu šmotai ..