Puslapis 5053

Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 04:40
RimtasAludaris

Labas, esu naujas aludaris. Na gal nenaujas kazkada lietuvoj pas tevuka kaime viriau alu kelis kartus. Dabar vel viriau. Nesigavo. Kame gali buti bedos? Gal apyniai lievi?



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 05:08
Vytenis

Gal..



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 05:20
RimtasAludaris

Nu taip ir galvojau. Reiks is naujo bandyti.

Bei ar butina naudoti mieles? Jos kainuoja nepigiai, tai gal be ju galima?



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 05:24
Peckelis

Pabandyk be vandens...



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 05:25
RimtasAludaris

Kaip? Tipo pirktini vandeni geriau naudoti? Kazko nesuprantu...



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 05:33
Peckelis

RimtasAludaris> Alui išvirti reikia vandens, salyklo, apynių ir mielių. Čia minimaliai. Jei tavo matyme yra kitaip, tada aš kažko nesupratau...



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 05:58
Zalvarinis

Peckeli, nestatyk žmogaus į rėmus gal išaugs Lietuvos lambicų guru, paskui eisim į paskaitas apie spontanišką fermentaciją.



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 07:02
vcoolas

Nu vyrai, nereikia juoktis is zmogaus, cia gi naujoku forumas ir jis pats sako kad yra naujas. Gal pora kartu mate kaip neteisingai daromas alus, is kur jam zinoti?


RimtasAludaris> alaus mieles gal ir ne pigios, palyginus su kepimui skirtomis, bet butent jos padaro alu o ne neaisku ka. Jei nori gero alaus, tai reikes isigyti kokybisku mieliu, apyniu ir salyklo. Na o po to dar siek tiek ivaldyti gamybos procesa, ypac salinima ir fermentacija. Su laiku ateis ir patirtis, svarbiausia nepasiduoti.


Be to, kai rasai kad nesigavo, parasyk tiksliau kas nesigavo: nesifermentavo ir liko saldus? Vietoje alaus gavosi kazkas praruge? dar kas?



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 07:55
Peckelis

A tai kur įžiūrėjot, kad iš ko nors piktybiškai juokiuosi ar statau į rėmus. Bandau laisva tema pasiaiškinti:)

1. Vanduo privalomas. Pageidautina geriamasis. Pradžiai, ko gero, visiškai nesvarbu, iš kur (šulinys, gręžinys, švarus ežeras, vandentiekis, parduotuvė ir t.t.)

2. Kažkokie cukrūs, iš kurio mikropasaulis mums gamins alų, reikalingi. Paprastai naudojamas salyklas, gali būti ekstraktai, įvairus pirktinis cukrus pagaliau.

3. Apyniai arba kitos kartinančios/dezinfekuojančios žolės. Apynius galima pirkti veislinius, galima prisiskinti laukinių, žolių galima pirkti, pvz., vaistinėse arba prisirinkti žemelėj Lietuvos ir ne tik.

4. Mielės. Galima, (o ir pageidautina) pirkti specializuotas alaus mieles (žiūrėti <vcoolas> postą). Galima naudoti kepimui skirtas - ypatingai kažko tragiško neatsitiks. Skystis, įtariu, bus geriamas. Pagaliau galima leisti misai užgyventi laukinėmis mielėmis ir ne vien tik mielėmis - tai vadinasi spontanine fermentacija. Bus lambikas plačiąja prasme. Labai gerai. Galgi iš tikro reiktų daugiau tokio alaus propaguotojų.

Nu va taip va kažkiek pabandžiau aiškumo įnešti, ir ko gero, galutinai pripainiojau:))



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 08:17
Regis

Būsimasis lambicų guru galėtų pradžiai bent pradžiamokslius perskaityt - tam jie ir parašyti: http://www.atvirasalus.lt/wiki/



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 08:45
Gytis

Rimtas aludari, pasidalink receptu.



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 13:58
AntaKalnietis

Rimtasaludari, aš tau patarčiau labai paprastai - tiesiog prasivirk pirmą alų iš ekstrakto (prieš tai gerai peržiūrėjęs mokomuosius filmukus). Čia įrangos reikės minimaliai: fermenteris su kraneliu, termometras, kolba su matuokliu, dezinfekcijos priemonė (užteks Oksy pradžiai), buteliai alui supilstyti (gali už 10 Lt nusipirkti kad ir dvilitrinius PET butelius pradžiai, 10-12 litrų talpos puodą virti gal ir buityje atrasi nuo kokių uogienių virimo).


Tada pamatysi kaip ir kas gaunasi (jei viską darysi pagal instrukcijas, tikrai išeis), ar pats alaus virimas tau prie dūšios, t.y. ar patinka/kabina, sekantį kartą jau galėsi bandyti susipirkti visą likusią įrangą ir jau virti iš grūdų salyklo.


O receptą gali pats primesti su skaičiuokle. Jei iš ekstrakto, imk 20-22 litram porą indelių skysto šviesaus salyklo, kokį 1 kg grūdų pamirkymui (aš dažniausiai paimu apie 0,5 kg Pale Ale ar Pilsnerio salyklo, kokius 0,5 kg karamelinio - pvz. labai patinka CaraHell), imk kokius dvigubo panaudojimo paprastus (pvz. "Marynka") apynius, primesk skaičiuoklėje, kad IBU 25-28 ribose būtų, paimk paprastas neutralias mieles (kad ir S-04 pakiuką) ir viskas kuo puikiausiai gausis. Jei iš salyklo - principas paprastas - koks nors bazinis (Pale Ale ar Pilsnerio), tada 5-10% kokio karamelinio. Ir viskas išeis.


Vanduo - iš krano, mielės, kaip ir sakiau - geriausia kokias S-04. O paskui jau kai darysi kitus virimus, galėsi ir niuansus "pagaudyti"...



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 18:04
Regis

Patarimas paprastas: daryk kaip visi. Nuvažiuok pas Marijų į Savasalus.lt ir pasakyk: noriu išsivirti savo alaus.

Jis parinks ir įrangą ir medžiagas ir paduos receptą su detaliomis instrukcijomis.

Aš taip pradėjau, ir kiti nuo to pradėjo ir visiems viskas pavyko.

Išvirk kelis tokius "gintarinis elis iš ekstrakto" ir patirtis atsiras savaime.



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-11, 18:36
vikingas

aš iš video filmuko mariaus mokinaus ir biški čia pasiskaičiau ... irgi gavosi su kaikuriais niuansais bt labai skanus alus poto kiekvienas virimas jau lengviau ir suprantamiau ... nors čia visko iki gyvenimo galo neišmoksi... tiesiog žinai kokius alus mėgsti tai panašius ir bandai virt .



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-12, 12:57
vikingas

gal galut senbuviai pasakyt kokio tipo čia alus pas mane pagal receptą ? na aš tik pagal spalva galiu atskirt ar švieus ar tamsus ir ar skanu ar ne...


http://www.atvirasalus.lt/recipes/view/6702



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-12, 13:18
Lrytas1

Jei nekreipti dėmesio į "bazinį salyklą", bei apynių virimą tik 30min tai

http://www.atvirasalus.lt/stilius/3-Amerikieti%C5%A1kas+rudasis+elis



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-12, 14:31
vikingas

viriau 60 minučių klaida recepte buvo ... blemba bet 43 ibu tai sutrauks man snuki geriant ... kažkaip čia nedaskaičiavau matyt...



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-12, 19:49
AntaKalnietis

0.43 kiek suprantu, ten balansas, o ne IBU. IBU pas tave matau 28. Tai tikrai niekas nieko nesutrauks, manau bus gan skanus, įdomus alelis, su sodriu sveiku apynio kartumu ir aromatu. Man asmeniškai per kartu kai jau virš 30 IBU būna ir balansas per 0.50.



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-13, 06:46
vikingas

nu gal pastovės tada tas kartumas normalizuosis... o dabar rupkė taip fermentuojasi kad dangtį nukėlė . blemba lipa per burbuliatorių visokie apynių brudai... tai dangti nukėliau ir nuploviau prilipusius rudėsius tuos apynių padezinfekavau ir atgal uždėjau ... mielių puta iki pat dangčio... o alaus tik 25 litrus verdu vietoj 20... gal kad stipresnį verdu todėl taip pasiuto... arba kad starteri padariau ?



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-13, 10:12
vikingas

antrakart dangtį nušovė.. išlipo mielės pasivaikščiot... gal kas prisimenat kur čia apie tai kalbama ką poto reiktų daryt ? kokia nuorodą. šiaip pradezingfekaves samti biški tų putų nugriebiau palei kraštus su tais apynių brudais... dangtį vel nuploviau ir su oxy praploviau gale... dabar burbuliuoja intensyviai bet ne taip isteriškai ... gal apsiramins ? per naktį nuo 18 iki 10 nukrito graviti



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-13, 10:36
vcoolas

Tiesiog uzdek dangti, bet neuzspausk, kad co2 galetu iseiti. Arba vietoje burbuliatoriaus istatyk vamzdeli, kurio kitas galas butu ikistas i koki buteli su steriliu skysciu.



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-13, 10:54
vikingas

kuo ta žarnelė skiriasi ? vistiek slėgis susidaro o poto tos košes užkemša ir vistiek nušaus o dėl dangčio neužspaudimo mintis gera...



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-13, 13:01
vikingas

nu bet kuriuo atveju neturiu tokios žarnelės kuri i ta tarpine tilptu :)



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-13, 15:20
AntaKalnietis

Vikingai, nieko čia nepadarysi. Bandyk nebent į vėsesnę vietą išnešti, gal litrą ar du alaus iš kubilo išleisti, o kitą kartą virk mažiau alaus. Pvz. 30 litrų fermenteryje max kokius 22 litrus gali talpinti.



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-13, 15:35
Pawka

Kas sieja sausą apyniavimą ir karbonizaciją? Jau ne pirmą kartą pastebiu, kad to paties virimo alus būna stipriau užsigazavęs kai sausai apyniuju.



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-13, 15:49
AntaKalnietis

Pawka, mano manymu tai niekas nesieja...



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-13, 19:46
vikingas

aš po antrines taip išsodinu mieles kad kai supilstau pasaldinu labai ilgai kol užsigazuoja...gal pas tave po sauso apyniavimo tiesiog pilstant aluj mielių daugiau lieka. bet čia tik mano spėjimas



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-14, 09:19
Pawka

@AntaKalnietis, mano supratimu irgi nesieja, bet kažkur sąryšis yra.


Aš pildamas į antrinę, perpilu kokius 5 arba 10l į atskiras talpas (po 5 litrus) ir jas apyniuoju skirtingais apyniais. 10 litrų lieka papildomai neapyniuotas. Perpildamas alų pirma supilu į talpas skirtas apyniavimui, o kas lieka - be apyniavimo. Žodžiu keista, bet jau tokią tendenciją pastebiu antrą kartą :-) Matyt įtakoja kažkoks pašalinis faktorius, kurio nepastebiu, bet galvojau gal visgi kažko nežinau.



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-14, 12:48
AntaKalnietis

Pawka, o tai gal tas talpas kiek skirtingose vietose (t.y. temperatūrose) laikai?



Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-14, 13:02
Pawka

@Maistra, teisingai rašai. Putojimas padidėja ŽENKLIAI. Kodėl taip turėtų būti?


@AntaKalnietis - laikomos tomis pačiomis sąlygomis.