Puslapis 5153

Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-14, 13:11
Zalvarinis
On the other hand, pellets can cause a sudden eruption of foam that will have you scrambling for a towel and wondering what sort of alien being has taken over your beer. This is because as the pellets break apart (almost immediately) they provide thousands of nucleation sites for the CO2 in the beer to attach itself and come out of solution. Be careful and go slowly when adding pellet hops to any nearly full container.

https://byo.com/stories/item/569-dry-hopping-techniques

Gal tiesiog pabandyk tretinę, kad mažiau apynių patektų į butelius.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-14, 13:37
GiN
@Zalvarinis: čia ne visai apie tai cituoji. Čia apie tai, kad apynių dėjimo metu gali išsiveržti iš talpos. Man kelis kartus taip puodai yra išbėgę: atrodo ramiai verda, įmeti saują granulių ir - op!


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-14, 16:04
AntaKalnietis
O tai įdomu - gal ir šalto apyniavimo metu vyksta kažkokia kažkokios apynių medžiagos reakcija su dar kokiomis tai medžiagomis?
Pawka, o tas tavo dėsningumas, beje, būna tik su granulėmis, ar taip pat ir su spurgais?


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-15, 05:08
Zalvarinis
Boil the wort for 10 minutes before adding the bittering hops. Many proteins will coagulate and fall out of solution during the first 10 minutes of the boil. If you add hops before these proteins have a chance to coagulate, they will coat the hops and interfere with utilization.
Kaip suprantu, jei verdama 60 min, tai pirmus apynius rekomenduoja dėti 50 min? Čia tiesiog FB radau, tai dar tikslinuos patikimumą.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-15, 05:21
Giords
Ne, čia rekomenduojama pavirti 10 min. be apynių.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-15, 05:28
Zalvarinis
Tai tą ir norėjau pasakyt. Nes kartinimui pirmuosius apynius dažniausiai dėdavau prieš pat užverdant (tada ne taip suputoja), dabar žinosiu.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-15, 07:48
GiN
Zalvarini, manau išvadą reikia daryti tokią: jei apynius verdi 60 min., iš viso reikia virti 70 min. :)


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-15, 08:42
Zalvarinis
Tiesiog berods youtube filmuke Marijus apynius deda prieš pat užverdant, tai apie tai nesusimąstydavau.

Tai pasidalinau, gal ir dar koks naujokas užkliuvo už to.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-15, 09:41
Lrytas1
Čia ne mano, čia iš BYO, bet veikia :)


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-15, 14:57
AntaKalnietis
Galima ir dar paprasčiau - sumažinti virimo ugnį prieš įmetant apynius :)


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-15, 18:13
Pawka
@AntaKalnietis, tik su granulėm bandžiau.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-15, 19:40
vikingas
galima po kelias granules mesti nereik visa pakuote


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-15, 19:58
AntaKalnietis
Visą pakuotę neįsivaizduoju kaip būtų galima sumest po 20 litrų alaus verdant. O jei puodas beveik sklidinas, ant smarkios ugnies, net ir kelis gramus apynių įmetus gali "išlipti" misa..


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-17, 11:26
Zaibys
Kaip geriau su cukrum daryt ispilstant?
Sake, kad pilstant i butelius reik imest po sauksteli cukraus, kad uzsigazuotu. Nu ir taip kol kas ir darau.
Nusipirkdavau paprasto cukraus to dozuoto, kur buna prie arbatos kavinese. Ten gana patogu, nuplesi, supili i buteli, tada jau pili alu. Infekciju, tfu tfu, nepasigavo.
Bet turiu ir sveriamo. Tas stovejes spintelej ilgai, tai gali but nesaugu sauksteliais pilt.

Kas geriau - pasidaryt sirupo ir pripilstyt i bonkes? Ar pilt i bendra alu, o po to jau pilstyt. Bet tada reiketu maisyt fermenteryje, o maisyt as nelabai noriu.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-17, 11:28
Zaibys
Dar klausimas apie medu. Pazistama turiu bitininka, nu tai ivairiom progom gaunam medaus. Beda ta, kad nei as nei zmona jo nevalgom, tai prisikaupe per kelis metus to medaus jau puse spinteles.

Galvoju, gal galima alui panaudoti kazkaip.
Klausimas, kaip naudoti, kad eitu is esmes tik i laipsnius, o pacio medaus skonio butu kuo maziau?
I salinima, i virima, i antrine fermentacija?


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-17, 12:23
Giords
Dėl cukraus: geriausia išsivirti sirupo ir supilti (paskirstant po visą plotą) į fermenterį. Po kokių 15-20 min. gali pilstyti nemaišęs - sirupas pasiskirsto daugmaž tolygiai.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-17, 14:49
AntaKalnietis
Zaibys - gal iš to medaus midaus pravirt pabandyk?


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-17, 18:43
Maegnar
Dėl medaus:

Jeigu virsi - bus mažiau skonio/kvapo. Jeigu dėsi į antrinę - bus daugiau. Ir vienu ir kitu atveju alkoholio kiekis bus vienodas.

Žmonės sako kad nuo medaus aluje skauda galva. Šito asmeniškai negaliu patvirtinti. Man rodos skaudėjo tik tada kai padauginau. bet čia nzn ar su medum susiejęs skausmas.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-21, 13:02
Zaibys
Ka gi, paklauses cia patarimu sugalvojau padaryt midaus.

Midus, kaip suprantu, kuo stipresnis tuo geriau. Todel galvoju kad reiketu naudoti tokias vyno mieles:
http://medeja.lt/index.php?unikal=1804& ... kti&vv=156
Jei teisingai supratau, jos gana saugios nes jei infekcija tai jos gali ir infekcija suvalgyt.
Dar yra kazkokiu spiritiniu mieliu:
http://medeja.lt/index.php?unikal=1784& ... kti&vv=128
1. Klausimas: kurios mieles geriau?
Dar skaiciau straipsni apie midu, tai kazkas dar minejo, kad sampanines mieles reiktu naudoti. Tokiu atveju 2 klausimas:
2. Ar galima palaikyt su vienom mielem pora savaiciu (tom sapmaninem), o tada damest koki kilograma cukraus ir imest tu jau "killer" mieliu?


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-21, 19:23
AntaKalnietis
Zaibys - tavo vietoj midininko "Stundys" receptų pagrindu ir principu primesčiau savo kokį panašų, bandyčiau naudoti S-05 (alaus) mielės, žolelių visokių juolab dabar galima pasirinkti (ar bent iš vaistinės nusipirki), kokį gerą mėnesį pafermentuočiau, po to brandinimui bent pusmetį subuteliuočiau. Gal nesigaus tobulybė, bet tikrai turėtų kažkas visai neblogo ir skanaus išeiti. Man tai gaila būtų medų alui naudoti.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-23, 06:55
Modeslovas
Xereso mieles naudoja midui.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-23, 12:33
Zaibys
Nu zodziu, kadangi vienareiksmiskos informacijos neturejau, ir kadangi noriu kad midus butu stiprus, tai uzsisakiau dvejas mieles:
http://medeja.lt/index.php?unikal=1804& ... kti&vv=156
ir
http://medeja.lt/index.php?unikal=1816& ... kti&vv=157
Kurias geriau naudot midui ir kodel?

(TIK IS SITU DVIEJU).


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-23, 18:02
audryla
Galima naudot abejas...

Jei į midų dėt kokių nors žolelių, kadagio uogų ir t.t. - naudočiau pirmas mieles, jos neutralesnės, todėl su laiku išryškės visi ingridientai...

Antros mielės turi savo charakterį, tai labiau tiktų, kai nedėta jokių papildų (žolelių, uogų ir t.t.) arba jų yra minimaliai...


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-24, 10:10
Zaibys
Aciu


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-24, 10:17
Zaibys
Klausimas dar vienas, apie salinima:
Kazkaip cia uzsimine viens kolega, kad geriausias salinimas yra puode, nes galima temperaturas reguliuoti, kas yra sudetinga salinant plastmasiniam kibire. Nu ir atrodo logiska, vietoj to kad piltum 11 litru, o paskui dar 12 tekinimui - galima supilti iskart 23, ir su jais salint prie norimu temperaturu, o paskui pakelt iki 78 ir tekint.
Klausimai:
1. Ar tokia metodika (gaunasi salinimas be atskiro tekinimo, nu tai matyt tirstesne misa) yra gera? Ar vis delto net puode salinant negalima viso vandens iskart pilti?
2. Kaip is to puodo istekint? Uzvirint iki ~80 ir pilt i fermenteri su filtru? Gal dar kokiu patogiu budu yra?
3. Gal yra racijos isigyt ten ta spirale kur buna vandens uzvirimui, ir det ja i salinimo inda, kad pakelt temperatura iki 78? Gal kas bandet? Ar mentalas nesvyla? Kaip apsaugot kad nepriliestu plastmases?
Aciu.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-24, 10:40
Gytis
1. Metodika nei gera, nei bloga. Turi pliusų, turi minusų. Aš pats taip darau paskutinius 3 metus. Man patinka.

Supylus visą vandenį iš karto kažkiek sumažės efektyvumas, kitų minusų iš karto nesugalvoju. Tik tiek, kad verdant ~20 litrų alaus, mano atveju reikia apie ~32 litrų vandens, todėl reikėtų didelio puodo.
2. Taip. Pakankamai patogu, nėra jokių problemų.
3. Neturiu komentaro, bet teko girdėti, kad kažkas taip daro.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-24, 12:13
alius
Dėl pirmų dviejų klausimų pilnai sutinku su Gyčiu - pats irgi taip darau: (salinimui pilu vandens tiek, kad santykis su salyklu būtų maždaug 2.5-3 kartai); pabaigus salinimą, perpilu į fermenterį su filtru ir tekinu papildomai pildamas reikiamą kiekį vendens (pakaitintą iki 80C).
Dėl trečio punkto: manau, kad pakankamai vargingas procesas nes spiralė turi būti pakankamai galinga, kad nereikėtų laukti amžinybę, kol pakils temperatūra, o kaitinant reikia gerai maišyti, nes mentalas kaista netolygiai ir svyla (oj kaip svyla).


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-24, 13:00
Regis
Konstruojant rimtesnį salinimo - tekinimo kubilą galima naudoti kelis patobulinimus: elektrinį teną, prie kurio misa ir salyklas neprisvyla ir kartu elektrinę maišyklę. Maišyklė padidina efektyvumą ir suvienodina temperatūras, todėl nebūna taip, kad vienoje pusėje šilčiau, kitoje - vėsiau. Apjungus šiuos du dalyku į automatiką galima ne tik išgauti aukštesnį ir tolygesnį efektyvumą, bet ir palaikyti norimas salinimo temperatūras irba keliant jas kaip širdis geidžia.


Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-24, 13:56
vidmokass

Re: Naujokų klausimai

Parašytas: 2014-07-24, 14:29
Zaibys
Aha, zaibys butu toks puodas su kraneliu ir variniu filtru.
Pas mane lygiai toks pat puodas, bet deja be esminiu dalyku - filtro ir kranelio.
Tai klausimas toks labiau buvo kaip geriau elgtis su turimais indais.
Matyt teks daryti senoviskai, salinti plastmasiniam kibire su 11 litru, paskui pilt ant virsaus 12 litru verdancio.