Naujokų klausimai

Jeigu esi naujokas forume arba verdant alų, rašyk čia. Prieš rašydamas perskaityk forumo taisykles, ten tik 9 trumpi punktai. Savo klausimui kurk naują temą.
Temos iš šio forumo reguliariai perkeliamos į pagrindinius forumus.
Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 490
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zalvarinis » 2014-07-24, 15:13

Salink puode pakeldamas ant viryklės temperatūrą (salyklo santykis 1:2-3) ir kai jau tekinsi perpili į fermenterį. Bent man paprasčiau išlaikyt puode temperatūrą (jei kažkiek nukrenta iškart gali pakelt nedidindamas vandens kiekio), tik kai viryklė įjungta reikia pastoviai maišyt, kad visur greičiau suvienodint temperatūrą ir neprisviltų.



Vartotojo avataras
vidmokass
Pranešimai: 29
Užsiregistravo: 2014-04-04, 21:32

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vidmokass » 2014-07-24, 15:37

taigi filtrą ir kranelį galima įmontuot, aš tai vietoj varinio pasidariau toki pati tik iš plastiko tokio kaip savas alus



Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON » 2014-07-24, 19:06

Man tekinti puode atrodo neefektingas budas del to kad visas geris likes ant dugno ir/ar krastu liks neprafiltruotas, o perpilus i fermenteri su paprastu filtru (per visa plokstuma), viskas graziai nuteka i puoda :-)



Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON » 2014-07-24, 19:13

Turiu ir as prasyma profam, patarkit, turiu saldytuva (varynis vamzdelis susuktas i spirale) bet nesugalvoju kaip su juo vesinti alu, gal koki jungti silpna varikliuka (kur toki butu galyma nupirkti?) ir daryti uzdara vandens cirkuliacija su ledukais, ar daryti tiesiogini pajungima kranas-kriaukle ir nesukti smegenu?



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vikingas » 2014-07-24, 19:22

na nebent pas tave vanduo be proto brangus ... o šiaip prijunk prie tekančio vandens viena gala o kita kriauklėn ir viskas nesuk galvos... tokia sistema maždaug per 20-25 minutes alų atvėsina ..



Vartotojo avataras
alius
Pranešimai: 18
Užsiregistravo: 2014-02-08, 17:54

Re: Naujokų klausimai

Standartinė alius » 2014-07-25, 00:22

Kranas-kriauklė ir nesuk smegenų ;)



Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON » 2014-07-25, 06:03

Supratau, dekui :) Tiesiog pamaniau uzdaroje sistemoje vanduo atsaldytas ledukais zymiau efektyviau saldys aluti, bet jei sakot kad ir paprastas gerai tada ok, o vanduo nebrangus, reikia moketi apeiti skaitliuka :D



Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 300
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vidmantas » 2014-07-25, 08:58

Išmokt apeit nesunku, o vat geriau pabandyk neapeiti kai jau išmokęs...



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vikingas » 2014-07-25, 10:24

poto galima ir tvora apiet poto parduotuvėj kasa apeit... ir salyklo koki maiša gaut apsauga apėjus ir tt... su tais apėjimais variantų labai daug..



Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 490
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zalvarinis » 2014-07-25, 11:41

Realiai, jei nori žaisti su ledais, tai prikrauni pilna vonią ledų, tarp jų ištiesi dar kelioliką metrų gyvatuko ir paleidi uždarą ciklą, kad tavo sušilusį vandenį atvėsintų, bet ekonomiškai nemanau, kad tai pasiteisins.



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vikingas » 2014-07-25, 13:34

energija sunaudota ledui sušaldyt tikrai daugiau kainuos negu tiesiog vandeniu aušint iš krano... plius cirkuliacijai reikalingas siurblys ... plius elektra ... prie viso to dar pridėti kiek viskas tas laiko užims ir vargo... nereik dviračių išradinėt manau ...



Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON » 2014-07-26, 19:20

Patarkit prasau, isvyriau sian alu ir tikejausi kad vesiausiam kambari bus vesu, bet pasirodo kai nunesiau termometra 25 laipsniai, o alaus mieles Windsor kuriom rekomenduojama 17-21 laipsnis, ka daryti? Bandyti nesti i rusi ar geriau jau dabar nejudinti? O gal kaip apsilddyti, gal tada atvirkstinis termoso efektas bus? Ka daryti?



Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1761
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Gytis » 2014-07-26, 19:52

nesk y rusi



Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON » 2014-07-26, 19:55

O nesusiplaks mieles? Nepagadinsiu alaus nesiodamas?



Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1761
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Gytis » 2014-07-26, 19:59

Nieko baisaus jeigu ir susiplaks. Sugadinsi fermentuodamas 30C temperatūroje.



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vikingas » 2014-07-27, 16:25

pradžioj nieko tokio kad susiplaks. reikia ramybėj palikt prieš pilstant kad skaidresnis alus būtų o mielės nusėstu dugnan



Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON » 2014-07-28, 05:29

Idomu ar nepakenks alaus skoniui, kad pirma diena alus pabuvo persiltai, poto zinoma pernesiau ir dabar viskas graziai fermentuojasi, bet ar turejo itakos ta pirmos dienos klaida palikti persiltai :/



Vartotojo avataras
vcoolas
Pranešimai: 18
Užsiregistravo: 2014-06-12, 12:06

Re: Naujokų klausimai

Standartinė vcoolas » 2014-07-28, 05:32

Suzinosi kai paragausi, dabar jau niekas neatspes



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 747
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis » 2014-07-28, 13:43

Klausimas iš mano pusės - jei jau gavosi taip, kad dėl per aukštos fermentavimo temperatūros alus "prisigaudė" su tuo susijusio nepageidaujamo diacetilo prieskonio (ir kitų niuansų), bradinimas, net jei ir kelis mėnesius laikyt, jau nieko nepadės?



Vartotojo avataras
Džiazas
Pranešimai: 1
Užsiregistravo: 2014-07-21, 22:49

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Džiazas » 2014-07-28, 17:37

Ką galėtumėte patarti dėl proporcijų?


http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/6829-dziazas-4



Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zaibys » 2014-07-29, 13:26

Stautui reikia "protein rest" ar nebutina?



Vartotojo avataras
AJ
Pranešimai: 164
Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AJ » 2014-07-29, 13:47

@zaibys atsakysiu: O įvedus protein rest į paiešką atviram alui reikia paskaityt pirmiausia pačiam ar nebūtina?



Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zaibys » 2014-07-29, 15:23

Kai turiu laiko daug ka pasiskaitau. Dabar neturejau tam laiko. Nereik cia moralizuot ir mokyt paieskom naudotis. Genijai blt atsirado.



Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zaibys » 2014-07-29, 16:27

Gal nebunam tokie susireiksmine?


As paklausiau klausimo, i kuri tikejausi greito atsakymo, nes salinimo puodas jau buvo ant virykles kai man sove mintis, kad turiu galimybe protein rest padaryt.


Atitinkamai zmones matyt buvo uzsieme, neturejo laiko atsakyti, nu ir viskas cia normalu, nesulaukiau greito atsakymo, nestabdziau puodo ant 50, o variau iki 66 kaip ir buvau sugalvojes is anksto. Jokiu problemu.


O tada ateina dedule ir pradeda mane mokyt kazkokios tvarkos kaip maza vaika, lygtai as internete pirma diena sedeciau.


As kazkaip paprastai ziuriu i reikala. Kas neturi laiko, tas atsakymu neraso ir nesiparina. O kas turi laiko kad pamoralizuot, matyt kad turi laiko ir paprastai atrasyt "taip" arba "ne" i paprasta klausima, bet matomai cia gal pas jus autoritetas matuojamas isvirto alaus kiekiais ar kazkaip dar kitaip, tai autoritetingi dedes jaucia pareiga pamoralizuot ;)


Gal nustojam reiksmintis. Reiks tau patarimo kokioj kitoj srity, as patarsiu jei galesiu, o nesiusiu googlo skaityt. Juo labiau uodegos merkt kazkur.



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Peckelis » 2014-07-29, 19:19

Zaibys> Iš vienos pusės, žaviuosi aludariu, kuris, užsikėlęs salinimo puodą ant viryklės, dar nežino, kaip ką salins. Improvizacijos genijus. Gali pavykti nepakartojamas alus. Ta prasme, jo per visokias tokias improvizacijas nepavyks pakartoti. Bet gal ir nereikia.

Iš kitos pusės, salinimas jokiam alui nereikalingas (tą, ko gero, ir norėjo pasakyti AJ). Salinimas reikalingas salyklui. Protein rest paprastai daromas blogiau modifikuotam salyklui ir beveik visada pageidautinas kvietiniui alui. Dabartiniu laiku praktiškai visi salyklai yra pakankamai modifikuoti ir tos būtinybės nebėra.

Ir dar. Siūlau nesiparinti, jei tą pačią minutę negauni tavo lūkesčius tenkinančio atsakymo ar kažkieno jumoro jausmas nesuderintas su tavo banga. Tuo labiau nereikia keiktis. O išvirto alaus kiekis rodo, kad daugelį klaidų, kurias dar padarysi, tie žmonės jau padarė, ir jei kryptingai paklaustum, tikrai nesusireikšminę atsakytų:) Sėkmės

P.S. Alų privalu virti geros nuotaikos, kitaip mielės neužsiveda.



Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Zaibys » 2014-07-29, 19:47

Pries tai buvusiam poste jau minejau, kad visai nesiparinau del to, kad negavau atsakymo. Tiesiog pabandziau numest klausima (siaip jau kryptinga ir konkretu), just in case kazkas patyres uzmatyt, nu neatsake tai whatever, nesiparinau ir dariau kaip suplanaves.


Kaip ka salinsiu, as puikiausiai zinojau. Tiesiog buciau pakeites ta plana, jeigu kazkas butu gerai argumentaves, kad pristabdyk ant 50. Bet tai nereiskia kad butu nepakartojama.



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 747
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis » 2014-07-29, 20:38

Peckeli, o kas čia blogo, kad prieš pat pradedant procesą žmogui šovė į galvą klausimas daryt ar nedaryt "protein rest"?



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Naujokų klausimai

Standartinė Peckelis » 2014-07-29, 21:21

Antakalnieti, kaip čia tau trumpiau atsakius... Pats primesk, ar turi receptą, pagal jį susipirkęs-susisvėręs salyklus, pagal salyklus ir norimą gauti alų susidėjęs salinimo fazes ir laikus? Ar darai tipo iš lempos bile kaip? Atsakymas turėtų būti vienas. Ir pakankamai aiškus. Be šaudymų:))



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 747
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Naujokų klausimai

Standartinė AntaKalnietis » 2014-07-29, 22:46

Peckeli, viską suprantu ir niekada nieko iš lempos nedarau. Bet dažnai būna noras ir paimprovizuoti paties proceso metu. Ypač tais atvejais, kada verdamas koks eksperimentinis receptas, o ne reikia kažkokį virimą identiškai pakartoti. Pvz. kiekvieną kartą pats galvoju, ar daryti/nedaryti tą "protein rest'ą", prieš pat tekinant būna, kad paskutinę minutę apsisprendžiu, ar daryti "batch sparging", ar "fly sparging" ir pan. Net apynius dedant, kurie gramais susverti būna, šauna į galvą mintis, kad reiktų dar truputį dadėti ar pamažinti. Nieko aš tame blogo nematau. Kaip ir nematau nieko blogo, jei žmogui šovė į galvą mintis staigiai kažką pasiklausti kitų. Galima juk tiesiog atsakyti į jo klausimą arba tiesiog neatsakyti. Nematau didelio nuopelno "traukti per dantį", ypač pradedančiojo.



Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Naujokų klausimai

Standartinė DAGON » 2014-07-30, 05:53

Nu ir susireiksminot :D Keiciam tema :D Turiu klausyma! Kodel buteliuose alus labiau kala i makaule nei pilstomas ar naminis alus? Savaitgali isgeriau 4 litrus ir toks pusiau blaivas buvau :D