Re: Ruošiuosi alaus gamybai iš salyklo
Parašytas: 2016-02-24, 13:24
Na, nesiginčysiu, neturiu tiek patirties Bet jei jau tikrai stipriai blogai, tai dažniausiai po kelių dienų jau fontanais eina.
Bet ką tu sakai, tai tiesa, pats patyriau - buvau obuolių vyną supilstęs, dalį padariau pusiau saldaus (pasaldinau ir idėjau metabisulfito). Gulėjo daugiau nei metus be problemų garaže prie 12~18'C, bet vasarą kai karščiai užėjo, garaže temperatūra pakilo iki 25'C – su sausu nieko neatsitiko, bet pasaldinto išstūmė kamščius iki pusės (gerai kad kapsulės sulaikė nuo iššovimo ) - pasirodo nei metabisulfitas mielių neužmušė Tai netyčiom gavosi putojantis obuolių vynas - ir dar koks geras, daug skanesnis nei paprastas (negazuotas) vynas. Po tokio atradimo, šiais metais jau specialiai obuolių "šampaną" darau
Dėl manometro, šitą idėją aš ne pats sugalvojau, kažkuriam užsienio forume pamačiau - bet rimtai labai patogu
Tik niekaip nesugalvoju kaip jį pritaisyt ant stiklinio butelio - nėra tokių slėginių butelių su užsukamais kamšteliais... "Flip top" butelis būtų idealu, bet ten vielutė eina per centrą - neišeina...
Beje, apskritai, dėl užsigazavimo laiko - ar gali pakenkt per ilgas laikymas kambario temperatūroj? Kiek skaičiau, tai skonis jau būna susiformavęs fermentacijos metu, tai neva priming'o etapas nelabai gali jį pakeist - nežinau kiek čia tiesos? Sakykim vakar supilsčiau lagerį, ir specialiai pastačiau prie +18~19'C kad užsigazuotų, planuoju palaikyt kad ir kokį mėnesį jei prireiks - galvoju ar nieko blogo?
Bet ką tu sakai, tai tiesa, pats patyriau - buvau obuolių vyną supilstęs, dalį padariau pusiau saldaus (pasaldinau ir idėjau metabisulfito). Gulėjo daugiau nei metus be problemų garaže prie 12~18'C, bet vasarą kai karščiai užėjo, garaže temperatūra pakilo iki 25'C – su sausu nieko neatsitiko, bet pasaldinto išstūmė kamščius iki pusės (gerai kad kapsulės sulaikė nuo iššovimo ) - pasirodo nei metabisulfitas mielių neužmušė Tai netyčiom gavosi putojantis obuolių vynas - ir dar koks geras, daug skanesnis nei paprastas (negazuotas) vynas. Po tokio atradimo, šiais metais jau specialiai obuolių "šampaną" darau
Dėl manometro, šitą idėją aš ne pats sugalvojau, kažkuriam užsienio forume pamačiau - bet rimtai labai patogu
Tik niekaip nesugalvoju kaip jį pritaisyt ant stiklinio butelio - nėra tokių slėginių butelių su užsukamais kamšteliais... "Flip top" butelis būtų idealu, bet ten vielutė eina per centrą - neišeina...
Beje, apskritai, dėl užsigazavimo laiko - ar gali pakenkt per ilgas laikymas kambario temperatūroj? Kiek skaičiau, tai skonis jau būna susiformavęs fermentacijos metu, tai neva priming'o etapas nelabai gali jį pakeist - nežinau kiek čia tiesos? Sakykim vakar supilsčiau lagerį, ir specialiai pastačiau prie +18~19'C kad užsigazuotų, planuoju palaikyt kad ir kokį mėnesį jei prireiks - galvoju ar nieko blogo?