Žioplos klaidos

Jeigu niekur netinka, rašykite čia.
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1138
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Lrytas1 » 2014-05-14, 07:13

Viriau belgą su konditeriniu gabaliniu cukrumi, likus 15 min prijungiau siurblį šilumokaičio recirkuliacija (pradezenfikuoti) ir supyliau cukraus gabaliukus. Siurblys tu gabaliuku mygam pritraukė ir išleidęs keistų garsu pastrigo...



Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 300
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Žioplos klaidos

Standartinė vidmantas » 2014-11-17, 13:39

Sveiki. googlinu apie viržinį alų, viename poste radau bendrais bruožais aprašyta: "14 - 18 cups of dried heather tips should be a good ballpark for 5 gallons of wort. If you can get fresh, use 10 - 14 cups pressed flowering heather tips. This is a suggested amount so adjust to your palate.

At boil, add half of the heather tips. Add the remaining half at the end of the boil. When the gravity hits 1.015, remove 1 gallon of ale in a stockpot, bring it to a simmer and steep 3 cups heather tips for 30 min. Let it cool to 100 °F and return it to the fermenter." Tai kaip suprantu išrūgusio alaus dalį puodan, pavirinti ir vėl atgal. Kažkaip nedrąsu, ir ar teigiama puse viskas pakryps. Kažin kaip kvapas verdamo šviežio alaus. Nereikės puodą kardu ginti nuo žmonos kol viskas baigsis?



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Peckelis » 2014-11-17, 13:55

Jei gerai supratau, šitas postas nukreiptas į temą "Žioplos klaidos" todėl, kad liepia alų virti, balamutai:DD Distiliacija vadinasi, gali prireikti ginti ne nuo žmonos...

Šiaip ir vienaip, ir kitaip mislinau - niekaip nerandu, kame replės, kodėl taip reiktų daryti. Nebent kažkokios super duper medžiagos išsiplauna iš viržių tik karštame alkoholio ir kitų šviežiam aluje esančių junginių kokteilyje. Ale kažkaip nesu su tuo susidūręs. Nors šiaip įdomu.

P.S. Su tais puodeliais tai koma. Keistas svorio vienetas:) Iš atminties kažkaip iškilo naudojamų žolių kiekiai - lyg tai verta neperlipti kažkur 90 gr. džiovintų viržių šiam alaus kiekiui. Bet greičiausiai su kažkuo maišau. Reiks vakare pasitikslinti:)



Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 300
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Žioplos klaidos

Standartinė vidmantas » 2014-11-17, 14:13

Ragavau dundulio Viržinis, likau sužavėtas jo aromato. Nors pats skonis viržio aluje man nepriimtinas. Bet jei jau prisiskyniau - teks virti.



Vartotojo avataras
Zydrius
Pranešimai: 160
Užsiregistravo: 2011-06-23, 10:06

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Zydrius » 2014-11-17, 14:30

šių metų Viržinis labai geras, praktiškai nac. paveldas



Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Žioplos klaidos

Standartinė null » 2014-11-17, 15:52

Aromatui išgauti siūlau viržius dėti tik į virimo pabaigą likus 10 - 15 min,o dalį viržių užmerkti į kiek pravėsusią ~ 85 C misą. Virdamas ilgiau viržius išgausi tik daugiau taninų, nors jie gruit'ams nemaišo, bet daugeliui tas "taniniškumas" nelabai patinka. Šių metų Dundulio Viržiniui buvo panaudota 190 g viržių 20 litrų alaus. Beje svarbu, jog fermentacijos temperatūros "neišpūstų" viso aromato. :)



Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Žioplos klaidos

Standartinė audryla » 2014-11-17, 18:44

...pritarsiu Žydriui:šių metų Viržinis labai geras



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Peckelis » 2014-11-17, 18:48

Ale tu matai, po truputį atsiranda didesnis pulkelis griuto vertintojų. Malonu, vienok...



Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Žioplos klaidos

Standartinė null » 2014-11-17, 18:51

...juk kartais norisi pailsėti nuo apynių ...



Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1138
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Lrytas1 » 2014-11-17, 19:13

Kuriame bare pilstomo yra ?



Vartotojo avataras
audryla
Pranešimai: 466
Užsiregistravo: 2011-02-09, 18:40

Re: Žioplos klaidos

Standartinė audryla » 2014-11-17, 19:15

Špunkoje(se) , bet buteliuose šiemet geresnis, nei pilstomas...



Vartotojo avataras
null
Pranešimai: 633
Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32

Re: Žioplos klaidos

Standartinė null » 2014-11-17, 20:25

Dėja pilstomo nebėra, beliko po kelias dežutes Špunkose. Beje, gera žinia @Peckeliui bravore virtame kraujažolinio gruito aromato tiek, kiek gulint vasarą žydinčioje pievoje:) @Pecekelis supras.



Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 300
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Žioplos klaidos

Standartinė vidmantas » 2014-11-18, 06:34

Na va, ir pats Dundulis apsireiškė. Pasinaudosiu jo patarimais. Dėkui...



Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Justas_V » 2014-11-19, 06:42

Norėčiau paantrinti dėl Viržinio alaus, pats paragavau tik praeitą savaitę šio gėrio svečiuose ir paliko superini įspūdį, tai pirmadieni po darbų variau tiesiai į Špunką nusipirkau dėžutę :) Žodžiu savaitę pradėti nuo tokio alaus bokalo buvo gėris :) Kadangi šiais metais viržių nepasirūpinau tai kitais metais būtinai keliausiu miškan, nes mačiau kur jų auga :) @vidmantai jei planuosi į kažkurį VAK'ą užsukti būtų labai įdomu kaip pačiam gausis šis alutis :)



Vartotojo avataras
vidmantas
Pranešimai: 300
Užsiregistravo: 2011-02-07, 22:45

Re: Žioplos klaidos

Standartinė vidmantas » 2014-11-19, 07:18

nebent siuntinį įduočiau, esu kaunietis, Pirmiausia reikia išvirti, po to geriamo tikėtis.



Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Zaibys » 2014-11-24, 14:55

Nedekite sodos i puode verdancia misa. Putojancio puodo vaizdas tikrai grazus, taciau zmona nebuvo patenkinta, kad geri 5 litrai misos islipo is puodo ir nugule ant virykles ir aplink ja.


Jei kraneli i kibira ikisote tik "kad nepasimestu" bet iki galo neuzsukote - atsiminkite tai, pries pilant kazka.


Jei sprogo alaus butelis - kitus butelius atidarinekite atsaldytus. Nebent jums patinka purskiantis "sampanas" ir zmona megsta plauti lubas.



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Žioplos klaidos

Standartinė vikingas » 2014-11-25, 21:02

tavo žiopla klaida kaip supratau buvo ženytis :D:D



Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Zaibys » 2014-11-26, 13:51

Nesamone :) Zenytis labai gerai.



Vartotojo avataras
DAGON
Pranešimai: 31
Užsiregistravo: 2014-06-26, 21:33

Re: Žioplos klaidos

Standartinė DAGON » 2014-11-26, 14:10

As irgi taip galvojau pirmus ~3 metus :D



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 747
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Žioplos klaidos

Standartinė AntaKalnietis » 2014-11-27, 06:53

Su jom blogai, bet be jų - dar blogiau :)



Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Žioplos klaidos

Standartinė puaka » 2014-11-27, 14:58

Gryztu po savaites atostogu namo, susiruosiu isgert alaus, o alus tai nebega:(

Per savaite uzdziuvo (sulipo) visi 4 kranai... ziauru:)



Vartotojo avataras
Burbulas
Pranešimai: 351
Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Burbulas » 2014-11-27, 15:36

Puaka> gal tokiu atveju padėtų krano antgaliai - ne taip greit uždžiūtų :)


http://www.ebay.com/itm/Set-of-6-Tap-Soother-Black-Draft-Beer-Tower-Faucet-Drip-Caps-Sanitary-Covers-/300918553979?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item461024bd7b



Vartotojo avataras
Zaibys
Pranešimai: 70
Užsiregistravo: 2014-04-29, 21:39

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Zaibys » 2014-11-28, 14:39

Krano antgaliai geras dalykas. Vasara apsaugo nuo drozofilu. Nesunku pasidaryt atsipjovus pvc zarneles ir viena gala uztrombavus su folija.



Sharmelis
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2018-01-31, 18:41

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Sharmelis » 2019-04-14, 00:32

Matau temoje rašyta senokai.
Alų pradėjau virti daugiau nei prieš metus. Nebepamenu, kaip sugalvojau šią nesąmonę. Pamenu, kad paskutinė vinis į "karstą" buvo Norvegijoje ragautas namuose virtas alus. Jis man paliko tokį įspūdį, kad grįžęs į Lietuvą pradėjau kaupti butelius ir pirkti puodus.
Virti pradėjau neturėdamas jokio mokytojo ar patarėjo. Vienintelis šaltinis buvo aludariuforumas.
Pirmą alų viriau naudodamas salyklą. Jei gerai pamenu, jo buvo apie 5 kg. Viską užpyliau vandeniu, santykiu 1×3. Nusalinau. Ir nutekinau. Tekindamas nežinojau, kad ant viršaus reikia užpilinėti karštą vandenį. Todėl tik ištekinau kas buvo likę po salinimo. Ištekinau lėtai, nes efektyvumas nuo to geresnis. Ištekėjo apie 8.5 l
Viską dėjau virti. Subėriau apinius ir viriau. Jei gerai pamenu, alus turėjo būti vaisinis. Todėl auštant misai įdėjau vyšnių.
Viską puikiai išmanydamas, supratau, kad misą reikia atskirti nuo tirščių. Mano puikia patirtimi remiantis nusprendžiau, kad geriausias būdas tai padaryti yra košti per žmonos seną pedkelnę.
Ir košiau.
Pilant, tikriausiai 5-ą litrą, žmonos kojinė neišlaikė. Tiksliau išlaikė. Neišlaikė kojinę laikanti virvutė. Ir visi apyniai su vyšniomis ir baltymais sulėkė į mano fermenterį.
Aš patyręs, prakaituotas aludaris, nenorėdamas ir bijodamas kartoti procesą, dėl infekcijos tikimybės, misą užpyliau mielėmis.
Ir viskas buvo puiku.
Iki sekančios dienos.
Per naktį prisapnavau, kad mano fermentuojama misa, kartu su nuosėdomis, gali pradėti pūti. Ir taip mano alus bus negeriamas, kadangi jausis puvinio skonis. Drebėdamas ir besimelsdamas išlaukiau gal 4 paras. Kalbu apie fermentaciją. Ir mano nervai plyšo.
Nupyliau alų.
Jau tuo metu kažkur buvau girdėjęs, kad į butelius deda cukraus - užgazavimui. Tikriausiai dėjau ir aš. Nepamenu kaip skaičiavau, ir ar išvis skaičiavau.
Alus atsidūrė buteliuose. Iškart jį nunešiau į rūsį. Mat reikia brandinti.
Po kokios savaitės brandinimo nebeištvėriau, pradėjau ragauti.
Alus buvo puikus.
Kažkoks juodas, be gazo, klaikiai ryškaus ir aitraus skonio. Sunkiai geriamas net kūrėjui. Nebekalbu apie ragautojus.
Dar pilnesniam įsivaizdavimui paminėsiu, kad man gurkštelėjus savojo alaus pasišiaušdavo plaukai.
Visgi alų išgėriau. Praktiškai tik savo pastangomis. Tačiau džiaugiuosi, kad nenuleidau rankų.
Šiandien alų virti mokau kitus. Mane supa šauni aludarių bendruomenė Šiauliuose. Mokausi vis naujų aludarystės suptilybių.
Blogiausia, kad geras alus man tapo įprastu, o prestižinis parduotuvinis kvepia vėmalais arba atrodo tiesiog alus.

Krauzenas
Pranešimai: 169
Užsiregistravo: 2017-09-11, 21:49

Re: Žioplos klaidos

Standartinė Krauzenas » 2019-04-14, 11:44

Sharmelis rašė:Alus buvo puikus.
Kažkoks juodas, be gazo, klaikiai ryškaus ir aitraus skonio. Sunkiai geriamas net kūrėjui. Nebekalbu apie ragautojus.
Dar pilnesniam įsivaizdavimui paminėsiu, kad man gurkštelėjus savojo alaus pasišiaušdavo plaukai.
Visgi alų išgėriau. Praktiškai tik savo pastangomis. Tačiau džiaugiuosi, kad nenuleidau rankų.

Prisiminiau labai gerą video ištrauką, panašu į tavo nuotykius, tik jam gavosi 65% stiprumo :lol: - http://www.youtube.com/watch?v=gwxRod1yjx8&t=0m50s