skauda galva

Jeigu niekur netinka, rašykite čia.
Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1786
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: skauda galva

Standartinė Gytis » 2018-05-21, 20:47

Kokio stiprumo ir kiek alaus padegustuoji?

Zhiniukas
Pranešimai: 209
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: skauda galva

Standartinė Zhiniukas » 2018-05-22, 10:11

Geriau pabandyk fermentavimo temperatūrą ne daugiau 20 laipsnių palaikyti. Bus daugiau naudos, nei iš atviros fermentacijos. Prie aukštesnių temperatūrų mielės prigamina sunkesnių alkoholių, kurie ir sukelia galvos skausmus, jei gerą kiekį alaus suvartoji. Žemesnėje temperatūroje vyksta švaresnė fermentacija.

Vartotojo avataras
Zalvarinis
Pranešimai: 552
Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55

Re: skauda galva

Standartinė Zalvarinis » 2018-05-22, 11:02

Tai mieles rehidratuok, dėk du pakelius mielių, fermentuok žemėsnėj temperatūroj ir 10-14 dienų. Tada pasakysi apie rezultatus galvos.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 714
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: skauda galva

Standartinė GiN » 2018-05-22, 11:10

Pasižiūrėk ant mielių, kokias temperatūras rekomenduoja, 15C gali būti per mažai, daryk 18C. Ir labai svarbu, kaip aukščiau jau rekomendavo: rehidruoti mieles ir ilgiau palaikyti alų ant mielių - nes galvą gali skaudėti ne tik nuo aukštesniųjų alkoholių, bet ir nuo kitų mielių šalutinių produktų, o ilgesnėje fermentacijoje mielės išvalo ką pridariusios.

Vartotojo avataras
Giords
Pranešimai: 340
Užsiregistravo: 2011-02-25, 11:25

Re: skauda galva

Standartinė Giords » 2018-05-22, 13:51

edmundas9019 rašė:bet manau kad pati misa kibire ikais 18 tikrai nes rugimo metu ir šiluma išsiskiria ar klystu.
Neklysti

darkas
Pranešimai: 127
Užsiregistravo: 2017-06-30, 11:43

Re: skauda galva

Standartinė darkas » 2018-05-23, 08:58

edmundas9019 rašė:O gal yra kokie vitaminai mielems kazkur skaiciau kad deda kažkokiu papildu vynui tai zinau kad yra mačiau pirkti.o kam kiti deda oskorbo rūgšties.

o kam tau tie vitaminai mielėms ? Jei neklystu, vitaminus deda sužadinti apsnūdusias mieles, kai jos per anksti nustoja dirbti, nepasiekus pageidaujamo FG. Reikia dėti atitinkamą mielių kiekį pagal misos kiekį ir jos OG ir laikytis rekomenduojamos toms mielėms temperatūros. Jei pradėsi fermentaciją patalpoje kur 15C, o mielės bus ne lagerinės, tai arba jos visai neužsives arba labai ilgai užsivedinės. Geriau pirma kol pradės burbuliuoti palaikyti patalpoje kur apie 20C o tik veliau nešti kur vėsiau, bet ir tuomet yra rizika, kad fermentacija stipriai sulėtės nunešus į vėsią patalpą.

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 98
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: skauda galva

Standartinė Maistra » 2018-05-23, 22:39

edmundas9019 rašė: kam kiti deda oskorbo rūgšties.
Askorbo rūgštis geras reikalas, eksperimentų metodu nustatyta, kad salinant 0,4 gramo ant kilo salyklo smarkiai pagerina skonį. Dar dedu apie 1 gr ant 20 litrų pilstydamas, bet čia kai turiu po ranka. Askorbas neduoda alui oksiduotis, o su galvos sopėjimu mažai susijęs. :)
Aludarystė- ne bailiams.

Vartotojo avataras
Maistra
Pranešimai: 98
Užsiregistravo: 2012-07-23, 15:18

Re: skauda galva

Standartinė Maistra » 2018-05-28, 12:19

Geriausi degustatoriai- bomžai, o draugus pažinsi iš to kaip jie tavo alų vertina. Aš beveik su niekuo nedraugauju ir viskas o.k. :)
Aludarystė- ne bailiams.

elis
Pranešimai: 149
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: skauda galva

Standartinė elis » 2018-05-28, 12:23

matyt dar ir acetono ar aukštesniųjų alkoholių prigamino.

GoodSense
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2018-01-17, 15:59

Re: skauda galva

Standartinė GoodSense » 2018-05-28, 13:30

Kiek laiko verdi ir kiek l. nugaruoja ?

GoodSense
Pranešimai: 9
Užsiregistravo: 2018-01-17, 15:59

Re: skauda galva

Standartinė GoodSense » 2018-05-29, 16:06

Nugaravimas kaip ir normos ribose... PH matuok ne H2O, o misos - (5.2-5.9), bet ne nuo to galva skauda.. :(

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: skauda galva

Standartinė Peckelis » 2018-05-29, 16:58

Svarbu kontroliuoti mentalo pH, jei jau iki to prieita ir kitų, didesnių bėdų kaip ir nebėra. Atskirais atvejais dar galima matuoti misą, vanduo nė prie ko.

Zhiniukas
Pranešimai: 209
Užsiregistravo: 2015-08-18, 10:46

Re: skauda galva

Standartinė Zhiniukas » 2018-05-30, 13:01

Ph matavimui gerai tinka lakmuso popierėliai iš Savo alaus. Vieną juostelę galima žirklėmis į 5-6 pasmulkinti. Ilgiau užtenka.
Aš dabar naudoju tokį prietaisą. Vieną kartą kalibravau. Rodo panašiai, kaip ph vandens skaičiuoklė. PH stabilizatorium nepasitikiu.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1786
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: skauda galva

Standartinė Gytis » 2018-05-30, 20:09

Jeigu jau perėjote prie pH kontrolės, tai gal galima uždaryti temą apie skaudančią galvą?