Puslapis 11

Alus fermentuojasi ar rūgsta?

Parašytas: 2020-06-23, 14:15
Awtas
Ne kartą girdėjau sakant, kad alus užraugtas/rūgsta. Ar rūgsta yra sinonimas žodžiui fermentuojasi? Visą laiką galvojau, kad rūgsta, tai kai raugo bakterijos dirba (kefyras), o aluj tai mielės.
Pasak https://www.vle.lt/Straipsnis/rugimas-81450 sako, 'rūgmas, fermentãcija, angliavandenių virtimas alkoholiu, anglies dioksidu ir rūgštimis veikiant fermentams.', kad rūgimas ir fermentacija yra sinonimai, tik kažkaip nesitiki, kad raugintuose agurkuose yra alkoholio.

Re: Alus fermentuojasi ar rūgsta?

Parašytas: 2020-06-24, 11:43
Krauzenas
O koks skirtumas, kaip vadinam kai suprantam apie ką kalbam? :)
Aš pats visada sakau "rūgsta, užrūgo, išrūgo", turėdamas omenyje fermentaciją - tiesiog dėl paprastumo. Gal mane pataisys, bet plačiąja prasme rūgimas = fermentacija.

O dėl alkoholio fermentuotuose maisto produktuose, gal nustebsi, bet šiek tiek alkoholio yra kefyre (gali būti net iki 2%), raugintuose agurkuose ar kopūstuose, jogurte, ir netgi duonoje (iki 0.1-0.3%).