Skubiai reikia patarimo
- Vincas
- Pranešimai: 28
- Užsiregistravo: 2013-08-24, 10:25
Re: Skubiai reikia patarimo
Gal patarsit: turiu keista beda. Du paskutiniai virimai keistai nukartejo. Pagal skaiciuokles turejo gautis ~30 IBU. Abu kartus viriau APA (American Pale Ale). Bet jausmas zymiai didesnio kartumo. Praktiskai negeriamo. Kartumas ne "apvalus" kaip ipose, bet agresyvus ir pasijauciantis ne poskonyje, o pavadinkim tai "prieshskoniu" - jauciamas iskarto paragavus. Beveik sakyciau neapyniskas kartumas. Kas bendro tarp abieju receptu - cascade apyniai (kiti apyniai skirtingi), kerpena kaip visuomet - 5 gr 5 min, gipsas 2 gr ant 20 Litru. Best Pilsen + Caramel Dark salyklai. Nieko ypatingo nedariau, bet kartumas atsiranda ir jauciamas dar pries fermentacija.
Gal turit minciu kas kaltas?
Gal turit minciu kas kaltas?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Skubiai reikia patarimo
Kokios temperatūros vandeniu tekini? Koks paskutinių misos lašų SG ir pH ? Gal taninai iš lukštų ? Skonis turėtu būti kaip valandėlę palykytos stiprios arbatos.
- gvolkas
- Pranešimai: 181
- Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51
Re: Skubiai reikia patarimo
Mano alaus su panašiu procentiniu kiekiu rugių tekinosi be jokių bėdų. Apsidraudimui gali ryžių lukštų įmest, tik kur jų gaut - nežinia.
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/5086-22-ipuke
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/5086-22-ipuke
- Klevas
- Pranešimai: 63
- Užsiregistravo: 2011-11-01, 12:31
Re: Skubiai reikia patarimo
Manau su tokiu kiekiu tikrai nebus problemų. Kai dariau šitą: http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... us-rugelis tai rimtai kišosi - per duršliaką tekinau
- aivan
- Pranešimai: 58
- Užsiregistravo: 2013-06-30, 21:11
Re: Skubiai reikia patarimo
naudojau 37 proc. ruginio ir nieko, labai grazei istekejo
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... -ciobrelis
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... -ciobrelis
- Vincas
- Pranešimai: 28
- Užsiregistravo: 2013-08-24, 10:25
Re: Skubiai reikia patarimo
receptai:
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/6275-dr-watson
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/6569-simple-apa
gale tekinimo SG buvo ~1.015 ph nematavau.
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/6275-dr-watson
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas/6569-simple-apa
gale tekinimo SG buvo ~1.015 ph nematavau.
- Vincas
- Pranešimai: 28
- Užsiregistravo: 2013-08-24, 10:25
Re: Skubiai reikia patarimo
kaip manot - ar nukartejimas gali buti rysium su naudota zelatina skaidrinimui? Zelatina pati savaime senoka ir naudojau pirma karta siems alums... Gal turit neigiamos patirties su zelatina?
Kitas klausimas - ar tai gali buti susije su kerpenos naudojimu - del skaidrumo kerpena viriau 10 min. Sako kad ji beskone, bet gal visdelto turi skonio?
Kitas klausimas - ar tai gali buti susije su kerpenos naudojimu - del skaidrumo kerpena viriau 10 min. Sako kad ji beskone, bet gal visdelto turi skonio?
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Skubiai reikia patarimo
o tu misa ausini su gyvatuku ar palieki savaime? ar nukosi apynius pries ausinant?
- Rimantassp
- Pranešimai: 53
- Užsiregistravo: 2013-11-12, 15:18
Re: Skubiai reikia patarimo
Samani, negi nenukošti apyniai duoda papildomo kartumo aušinant misą?
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Skubiai reikia patarimo
Taip. Man buvo toks atvejis, kai naudojau nemažą kiekį apyniu aromatui virimo gale, viska nenukoses supyliau i fermenterį ir palkau aušti. Dar pradžioj aušimo temp buna arti virimo, ko pasekoje misa kartėja.
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... niai-smala
alus buvo negeriamas. šis atvejis buvo mano pradžioj mokymosi, klaidų daug, pvz kaip magnum aromatui ir pan. bet esme ta kad IBU kinta į blogają pusę.
http://www.atvirasalus.lt/alus/receptas ... niai-smala
alus buvo negeriamas. šis atvejis buvo mano pradžioj mokymosi, klaidų daug, pvz kaip magnum aromatui ir pan. bet esme ta kad IBU kinta į blogają pusę.
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
Re: Skubiai reikia patarimo
hmmm....paskutinio virimo metu per žioplumą išėjo, kad košiau per retą marlį(apynių granules naudojau)...tai kiek realiai gali dar alus karsti?
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Skubiai reikia patarimo
Jei po virimo misos neataušinat iki fermentacijos temperatūros bent per valandą (stipriai geriau, jei greičiau), tai ne tik apyniai gali papildomų nelauktumų pridaryt.
- justinas
- Pranešimai: 109
- Užsiregistravo: 2012-10-14, 18:41
Re: Skubiai reikia patarimo
tas suprantama atsaldau per 45-50min...čia be gyvatuko...tik labiau neramina apyniai ar labai sukarties. nes darau apynius taip kad kelis gramus dadejus jau gaunasi kartus..na skaiciuoklei raso jacioasi apyniai ar ryskus apyniu kartumas ar pan
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Skubiai reikia patarimo
Tie, kas žino daugiau, papildys ar pataisys:)
Alfa rūgšties izomerizacija vyksta ne žemesnėje, nei 90C temperatūroje. Po virimo iki tos ribos temperatūra krenta greitai. Kartėjimas kaip ir turi stoti. Plius kartumo suvokimas kiekvieno individualus. Plius lengvame silpname aluje IBU reiškiasi žymiai nagliau:)
Ko gero, mes labai ribotai žiūrime tik į alfa rūgštį, nes apyniuose yra keliolika kitų labai svarbių junginių ir keliasdešimt mažiau visumą įtakojančių.
Alfa rūgšties izomerizacija vyksta ne žemesnėje, nei 90C temperatūroje. Po virimo iki tos ribos temperatūra krenta greitai. Kartėjimas kaip ir turi stoti. Plius kartumo suvokimas kiekvieno individualus. Plius lengvame silpname aluje IBU reiškiasi žymiai nagliau:)
Ko gero, mes labai ribotai žiūrime tik į alfa rūgštį, nes apyniuose yra keliolika kitų labai svarbių junginių ir keliasdešimt mažiau visumą įtakojančių.
- mindex
- Pranešimai: 7
- Užsiregistravo: 2013-01-24, 21:34
Re: Skubiai reikia patarimo
Reikia pagalbos. Nusipirkau refractometrą iš ebay, pamatuoju FG rodo 1.023, pamatuoju iš savasalus.lt pirktu hidrometru rodo 1,011-1,012.
Ar čia blogas refractometras ar kaip čia yra, bet šiaip pamatavau paprasta vandenį rodė 1000, taip kaip lyg ir gerai viskas, tai kame čia reikalas, kodėl taip skiriasi rezultatai ?
Ar čia blogas refractometras ar kaip čia yra, bet šiaip pamatavau paprasta vandenį rodė 1000, taip kaip lyg ir gerai viskas, tai kame čia reikalas, kodėl taip skiriasi rezultatai ?
- SkyNaras
- Pranešimai: 170
- Užsiregistravo: 2013-04-02, 20:52
Re: Skubiai reikia patarimo
Kokią skaičiuoklę reflektometrui naudoji?
- Burbulas
- Pranešimai: 351
- Užsiregistravo: 2013-03-30, 19:10
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skubiai reikia patarimo
@Peckelis: jeigu kartumą įtakotų tik aukštos temperatūros - šaltas apyniavimas netektų dalies prasmės. Apie tai rašiau bloge, nesikartosiu. Jei trumpai - procesai vyksta ir žemesnėse temperatūrose, tiesiog lėčiau ir kiek kitaip.
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Skubiai reikia patarimo
Regi> tu biški neteisus
http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... tilization
Jei trumpai, tai tų "procesų" rezultatas lieka ant fermenterio sienelės. Izomelisacija visiškai sustoja prie 85c.
http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... tilization
Jei trumpai, tai tų "procesų" rezultatas lieka ant fermenterio sienelės. Izomelisacija visiškai sustoja prie 85c.
- null
- Pranešimai: 633
- Užsiregistravo: 2011-01-29, 11:32
Re: Skubiai reikia patarimo
Sakyčiau ne biški
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skubiai reikia patarimo
Along with alpha acids, hops contain beta acids, principally lupulone, colupulone and adlupulone. These are rarely considered separately, but the beta acids as a whole are important to a beer's flavor.
The beta acids do not produce as much bitterness during the boil as the alpha acids, but during fermentation and storage, as alpha acid bitterness breaks down, beta acids slowly create bitterness through oxidation. This affects the long-term character of aged and lagered beers.
Tai turėjau omenyje.
The beta acids do not produce as much bitterness during the boil as the alpha acids, but during fermentation and storage, as alpha acid bitterness breaks down, beta acids slowly create bitterness through oxidation. This affects the long-term character of aged and lagered beers.
Tai turėjau omenyje.
- vcoolas
- Pranešimai: 18
- Užsiregistravo: 2014-06-12, 12:06
Re: Skubiai reikia patarimo
@mindex
cia klasikine refraktometro naujoku klaida, as taip pat pirma karta pykau kad kinieciai isdure ir vel slamsta ikiso
As naudoju stai sita kalkuliatoriu:
http://seanterrill.com/2012/01/06/refra ... alculator/. Is mano praktikos jis gerokai tikslesnis, northernbrewer ir daug kitu rodo per maza FG. Be to, is ten gali excel documenta parsisiusti, kad galetum skaiciuoti offline.
Dar vienas idomus refraktometro panaudojimas tai nustatyti komerciniu alu OG naudojant ji ir tuos skaiciavimus. Pamatuoji FG naudodamas tik kelis lasus, alkoholis ant etiketes paprastai nurodomas gana tiksliai del istatymu reikalavimu. Ta turedamas atbulai suskaiciuoji OG keisdamas kalkuliatoriuje reiksme kol parametrai susieina. Idomu pamatyti, kad belgai isspaudzia 90% antenuacija
cia klasikine refraktometro naujoku klaida, as taip pat pirma karta pykau kad kinieciai isdure ir vel slamsta ikiso
As naudoju stai sita kalkuliatoriu:
http://seanterrill.com/2012/01/06/refra ... alculator/. Is mano praktikos jis gerokai tikslesnis, northernbrewer ir daug kitu rodo per maza FG. Be to, is ten gali excel documenta parsisiusti, kad galetum skaiciuoti offline.
Dar vienas idomus refraktometro panaudojimas tai nustatyti komerciniu alu OG naudojant ji ir tuos skaiciavimus. Pamatuoji FG naudodamas tik kelis lasus, alkoholis ant etiketes paprastai nurodomas gana tiksliai del istatymu reikalavimu. Ta turedamas atbulai suskaiciuoji OG keisdamas kalkuliatoriuje reiksme kol parametrai susieina. Idomu pamatyti, kad belgai isspaudzia 90% antenuacija
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Skubiai reikia patarimo
Šiandien vakare ant greičio nusprendžiau padaryti giros (pirmą kartą gyvenime). "Iš lempos" ir esamų įvairių likučių sumečiau receptuką. Būtų įdomu sužinoti, ar ten bent į tą pusę kažkas, t.y. ar bent jau geriamas dalykas išeis. Iš anksto dėkui už nuomones ir patarimus:
http://www.atvirasalus.lt/index/calculus/6635
http://www.atvirasalus.lt/index/calculus/6635