Skubiai reikia patarimo
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Skubiai reikia patarimo
Dekui arti, audryla ir kt.
kazkaip paskaitinejus Jusu linkus "atsoko" noras GB klonams....
Issivirsiu, kaip visada, kazka naturalaus be jokiu cukru ir dirbtiniu priedu.
kazkaip paskaitinejus Jusu linkus "atsoko" noras GB klonams....
Issivirsiu, kaip visada, kazka naturalaus be jokiu cukru ir dirbtiniu priedu.
- Paulius
- Pranešimai: 66
- Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42
Re: Skubiai reikia patarimo
Aš viriau Grimbergen'o Dubbel kloną (truputį modifikuotą pagal skonį):
4kg Maris Otter.
0.5kg Abbey Malt.
0.75kg Cara Crystal 40EBC.
0.5kg invertuoto cukraus. Tą kartą pasistengiau - pakaitinau iki labai tamsaus.
52C - 10min, 68C - 70min, 75 - 10min.
0.5kg cukraus. Pas mane UK vadinasi brewing sugar. Bet tikriausiai galima pakeisti į DME. Pridėjau dėl stiprumo.
30g Hallertau - 60min.
20g Saaz - 30min.
Viriau apie 75min.
Mielės Danstar Belle Saison.
Žinau, mielės ne tos, bet kito pasirinkimo nebuvo. Bet kokiu atveju, alus neblogas.
Pirminė prie 21C, antrinė prie 17C.
4kg Maris Otter.
0.5kg Abbey Malt.
0.75kg Cara Crystal 40EBC.
0.5kg invertuoto cukraus. Tą kartą pasistengiau - pakaitinau iki labai tamsaus.
52C - 10min, 68C - 70min, 75 - 10min.
0.5kg cukraus. Pas mane UK vadinasi brewing sugar. Bet tikriausiai galima pakeisti į DME. Pridėjau dėl stiprumo.
30g Hallertau - 60min.
20g Saaz - 30min.
Viriau apie 75min.
Mielės Danstar Belle Saison.
Žinau, mielės ne tos, bet kito pasirinkimo nebuvo. Bet kokiu atveju, alus neblogas.
Pirminė prie 21C, antrinė prie 17C.
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Skubiai reikia patarimo
Puaka - cukrūs ir karamelės (dėl to pačio ebelenkiek, kur sulfitinė amoniakinė karamelė) yra belgiškam vienuolynų alui būdingos sudedamosios dalys. Cukrus, tinkamai naudojamas, nėra blogis aluje, nes prie didesnių gravičių dirbdamos mielės nesugeba sufermentuoti maltozės pilnai, dęl to alus lieka saldokas, kai tuo tarpu sukrozę ir gliukozę suryja pilnai, dėl ko galima gauti sausus didesnio abv alus. Su karamele spalvai tas pats. O dęl to e, tai, pvz Mosheris Radical Brewinge siūlo gaminant naminę karamelę alui paspalvinti į cukrų dėti mielių maisto, nes dėl azoto junginių vyksta ne tik karamelizacijos, bet ir Maillardo reakcijos, ir karamelė turi pilnesnį skonį. Grimgergeno neginu, nes jis śiaip gana nuobodus alus, bet kiti tamsūs belgai, pvz. Chimay, kuris iš laisvai prieinamų yra tikrai neblogas (ypać mėlynas) tuos pačius prikolus naudoja.
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Skubiai reikia patarimo
Pofke teisus, cukrus labai dažnai naudojamas belgiškuose, dėl alaus geresnio geriamumo t.y. sausumo. Bet tuo pat svarbu ir pasirūpinti alaus kūnu t.y. turėti pakankamai daug nefermentuojamų cukrų, pvz. su dekokcijos pagalba. Rašytiniuose resursuose tai neakcentuojama, nors mano nuomonė tai esminis momentas.
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Skubiai reikia patarimo
Artis> Dėl dekokcijos. Galėčiau sutikti, kad boldu tai nėra paryškinta, bet daugelyje rimtesnės literatūros vietų (ne forumų, kad ir už balos) tai yra nurodoma gamybos aprašyme (kartais tarp eilučių). Kūną belgai prisižiūri:) O lengvi cukrūs - dėl komplekso stipriam alui. Nelabai ką čia pakeisi.
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Skubiai reikia patarimo
Pagalvojau, ar neuztektu s-04 mieliu (1 pokelio starterio 12 val.)- 45 Ltr alaus ( OG 1050, ferment. temp 17C)
- Calvados
- Pranešimai: 49
- Užsiregistravo: 2013-01-29, 10:19
Re: Skubiai reikia patarimo
Na manau kad permazai
Nes nors ir pasidarai starteri apie 2 litrus tai busimu mieliu kiekis bus gan tinkamas 30-35 litrams alaus isfermentuoti...
O ir s-04 nera tos kurios brangios mieles gal geriau nusipirk pora pakeliu ir pasidaryk starteri.
Cia mano nuomone ir gal taip daryciau as
Na o kaina cia http://aluteksas.lt/zaliavos/mieles/60- ... 4-po-115-g
arba cia http://www.savasalus.lt/lt/mieles/ferme ... .5-gr.html
Nes nors ir pasidarai starteri apie 2 litrus tai busimu mieliu kiekis bus gan tinkamas 30-35 litrams alaus isfermentuoti...
O ir s-04 nera tos kurios brangios mieles gal geriau nusipirk pora pakeliu ir pasidaryk starteri.
Cia mano nuomone ir gal taip daryciau as
Na o kaina cia http://aluteksas.lt/zaliavos/mieles/60- ... 4-po-115-g
arba cia http://www.savasalus.lt/lt/mieles/ferme ... .5-gr.html
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Skubiai reikia patarimo
Galvojau, kad turiu 2 pokelius, bet paaiskejo, kad tik 1.
Nezadinsiu SA del pokelio mieliu:)
Maistra, o kam dar kratyt? su magnetu sukasi tai ka duos dar tas kratymas?
Nezadinsiu SA del pokelio mieliu:)
Maistra, o kam dar kratyt? su magnetu sukasi tai ka duos dar tas kratymas?
- Calvados
- Pranešimai: 49
- Užsiregistravo: 2013-01-29, 10:19
Re: Skubiai reikia patarimo
Na ta skaiciuokle rodo kad reikia 2,1 pak 45 litrams
Na jai daryt starteri tai 2,5 litro starteris
Tai kas geriau 2 pak sausu mieliu?
Ar daryti 3 litrus starteri?
As manu kad kastai panasus
Na jai daryt starteri tai 2,5 litro starteris
Tai kas geriau 2 pak sausu mieliu?
Ar daryti 3 litrus starteri?
As manu kad kastai panasus
- Calvados
- Pranešimai: 49
- Užsiregistravo: 2013-01-29, 10:19
Re: Skubiai reikia patarimo
As tai du pakelius supilciau ir ramuma
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Skubiai reikia patarimo
Calvados, as taip pat 2 pakelius supilciau, kaip visada ir ramuma... Tik problemele tame, kad alus jau verda o turiu tik starteri is 1 pok.
Nieko jau nebepakeisiu supilsiu starteri i 2 fermenterius, jei ryte dar neburbuliuos uzpilsiu rytoj ant virsaus papildomai
Nieko jau nebepakeisiu supilsiu starteri i 2 fermenterius, jei ryte dar neburbuliuos uzpilsiu rytoj ant virsaus papildomai
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Skubiai reikia patarimo
Idomi skaiciuokle:)
Siulo 4 pok. sausai pilant arba 2 pak. su starteriu.Niekada 4 pak. 45 Ltr. ant putu nepyliau. Uztekdavo ir 2 pakeliu.
Siulo 4 pok. sausai pilant arba 2 pak. su starteriu.Niekada 4 pak. 45 Ltr. ant putu nepyliau. Uztekdavo ir 2 pakeliu.
- runce
- Pranešimai: 231
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14
Re: Skubiai reikia patarimo
alų išfermentuos ir 1g mielių, bet dėl skoninių savybių abejočiau
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Skubiai reikia patarimo
As skaiciavau su starteriu
[attachment=10617,627]
[attachment=10617,627]
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Skubiai reikia patarimo
Jei jau apie mieles parėjo tema, man kilo dar vienas klausimas - dėl paprastų, t.y. kepimo mielių, naudojimo alui...Na, bent jau seniau (prieš keliasdešimt metų ar tuo pačiu sovietmečiu) naminiai aludariai tikrai neturėjo "specializuotų alaus mielių". Tas pačias kepimo atsimenu tėvai gaudavo kaip kokį deficitą (tos rusvos tokios, kur minkštos). Įdomu kas išeitų su alumi pridėjus tų "kepimo mielių". Įdomu ne dėl to, kad praktikuoti tai noriu, o šiaip smalsu...
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Skubiai reikia patarimo
Antakalnietis> Imk ir išvirk vieną kartą alų su kepimo mielėmis, kartas nuo karto neklausinėdamas ir netikrindamas čia esančių reakcijos. Kas dėl manęs, esu viręs su kepimo mielėmis vieną alų - suomišką sahti. Rekomenduoju.
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Skubiai reikia patarimo
Apskritai sita tema jau eiliniu pokalbiu tema pasidare
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Skubiai reikia patarimo
na patarkit .. verdu kvietį apyniu pasirinkimą turiu, columbus, ekg, marinka. apsistojau ties columbusu.. bet kažkaip dvejoju... žinau kad nei vieni nėra idealūs bet kas yra tas ..
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Skubiai reikia patarimo
Manau Columbus arba Marynka. Šiuo atveju reikia tik kartumo, bet ne aromato. Virti kuo ilgiau - t.y. taikyti, kad IBU būtų pasiekiamas maksimaliu virimo laiku, tokiu atveju visi aromatai maksimaliai nugaruos, liks tik kartumas.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Skubiai reikia patarimo
@AntaKalnietis: tituliniame Atviro alaus puslapyje dešiniajame viršutiniame kampe rasi paieškos laukelį, kuriame įvedęs "kepimo mielės" pamatysi, kiek forume apie tau jau yra prikalbėta.
Beje, ši tema skirta skubiems patarimams, o kepimo mielių naudojimas turbūt nėra toks labai jau skubus? (Noriu pasakyti, kad naudokime temas pagal paskirtį, jei būtum paieškojęs kitos temos, žiūrėk ir atsakymą netyčia jau būtųm suradęs )
Beje, ši tema skirta skubiems patarimams, o kepimo mielių naudojimas turbūt nėra toks labai jau skubus? (Noriu pasakyti, kad naudokime temas pagal paskirtį, jei būtum paieškojęs kitos temos, žiūrėk ir atsakymą netyčia jau būtųm suradęs )
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Skubiai reikia patarimo
GiN > Vajė. Labai persiprašau. BŪTINAI pasinaudosiu tavo patarimais ir LABAI stengsiuosi rašyti į temą. Čia kreipsiuosi tik kai bus ITIN SKUBUS atvejis. Labai ačiū
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Skubiai reikia patarimo
@west: kokius apynius panaudojai? Pasirodo, kad iš tavo turimų, EKG labiausiai būtų tikę. Et, galėjau tą straipsnelį diena anksčiau paskaityt:
https://byo.com/stories/item/1646-witbi ... -the-month
https://byo.com/stories/item/1646-witbi ... -the-month
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Skubiai reikia patarimo
O ką manot apie Citra apynius kvietiniam? Nesu Citros dar nė karto naudojęs, bet jei jie citrinų aromatą ar prieskonį duoda, manau puikiai tiktų kvietiniam alui (nebereiktų citrinos griežinėlio į bokalą dėti). Ir gal kas esat naudojęs citrinų ar apelsinų žieveles kvietiniam? Būtų įdomu žinoti kokį prieskonį ir aromatą jos papildomai duoda, kaip, kiek ir kada geriausia jas dėti?
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skubiai reikia patarimo
Žievelės, ramunėlių žiedai, kardamonas yra kvietinio prieskonių klasika. Pasivarytk šio stiliaus receptus, pamatysi. Citra vienais metais irgi buvo populiarus apynys. Dabar, kai atsirado naujų rūšių prekyboje, citra kiek nublanko.
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Skubiai reikia patarimo
Nieko nesuprantu, pirma karta kvietini viriau, padariau recepta pagal stiliu, o del apyniu masciau, bet paskaitinejau, dar ir SA perklausiau sake, kad apyniu reikia tik kartumui ir deti virimo pradzioje ir veliau ju nereikia dametineti, nes turi jaustis tik kvieciai ir t.t.
Tai ar as cia padariau klaida, ar tie visi prieskoniai ir zieveles jau kiekvieno asmenine saviveikla?
Tai ar as cia padariau klaida, ar tie visi prieskoniai ir zieveles jau kiekvieno asmenine saviveikla?
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Skubiai reikia patarimo
Regi, o Citra (sprendžiant iš pavadinimo) duoda kokį nors ypatingą ir tik tiems apyniams būdingą citrusinį kartumą/aromatą? Bandei juos kada? Kvietinį darysiu pirmą kartą, išsinagrinėjau krūvą receptų ir t.t. Tad nenusprendžiu ar pirkti Citros, ar vietoje jų panaudoti jau turimus Bravo apynius (kurie irgi tokie specifiškai "vaisiniai")?
- west
- Pranešimai: 534
- Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44
Re: Skubiai reikia patarimo
Gin sudejau columbusa, bet iš skonio po virimo tai apyniai bus labai antram plane.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Skubiai reikia patarimo
aš savo pirmam alui citra naudosiu galesiu duot paragaut
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Skubiai reikia patarimo
@west: tai tada viskas gerai, taip ir turi būti
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skubiai reikia patarimo
@Antakalnietis: citrą esu naudojęs, bet ne kvietiniam. Mano galva Citra labiau tinka IPA. http://craftbeeracademy.com/hop-of-the-week-citra/
Tuo tarpu kvietinukams dera naudoti kilniuosius apynius ir laabai saikingai. Skaitom stiliaus aprašymą: Tauriųjų apynių charakteris kinta nuo vos juntami iki visai nejuntamo. Kilnieji apyniai yra naudojami tik kartumui išgauti.
Nepiktnaudžiauk su apyniais pirmą kartą kvietiniame. Visi aromato gėriai kvietiniame aluje išgaunami mielių ir prieskonių pagalba.
Tuo tarpu kvietinukams dera naudoti kilniuosius apynius ir laabai saikingai. Skaitom stiliaus aprašymą: Tauriųjų apynių charakteris kinta nuo vos juntami iki visai nejuntamo. Kilnieji apyniai yra naudojami tik kartumui išgauti.
Nepiktnaudžiauk su apyniais pirmą kartą kvietiniame. Visi aromato gėriai kvietiniame aluje išgaunami mielių ir prieskonių pagalba.