Skubiai reikia patarimo

Jeigu niekur netinka, rašykite čia.
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė puaka »

Dekui arti, audryla ir kt.

kazkaip paskaitinejus Jusu linkus "atsoko" noras GB klonams....

Issivirsiu, kaip visada, kazka naturalaus be jokiu cukru ir dirbtiniu priedu.

Vartotojo avataras
Paulius
Pranešimai: 66
Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Paulius »

Aš viriau Grimbergen'o Dubbel kloną (truputį modifikuotą pagal skonį):
4kg Maris Otter.

0.5kg Abbey Malt.

0.75kg Cara Crystal 40EBC.

0.5kg invertuoto cukraus. Tą kartą pasistengiau - pakaitinau iki labai tamsaus.
52C - 10min, 68C - 70min, 75 - 10min.
0.5kg cukraus. Pas mane UK vadinasi brewing sugar. Bet tikriausiai galima pakeisti į DME. Pridėjau dėl stiprumo.

30g Hallertau - 60min.

20g Saaz - 30min.
Viriau apie 75min.
Mielės Danstar Belle Saison.
Žinau, mielės ne tos, bet kito pasirinkimo nebuvo. Bet kokiu atveju, alus neblogas.
Pirminė prie 21C, antrinė prie 17C.

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė pofke »

Puaka - cukrūs ir karamelės (dėl to pačio ebelenkiek, kur sulfitinė amoniakinė karamelė) yra belgiškam vienuolynų alui būdingos sudedamosios dalys. Cukrus, tinkamai naudojamas, nėra blogis aluje, nes prie didesnių gravičių dirbdamos mielės nesugeba sufermentuoti maltozės pilnai, dęl to alus lieka saldokas, kai tuo tarpu sukrozę ir gliukozę suryja pilnai, dėl ko galima gauti sausus didesnio abv alus. Su karamele spalvai tas pats. O dęl to e, tai, pvz Mosheris Radical Brewinge siūlo gaminant naminę karamelę alui paspalvinti į cukrų dėti mielių maisto, nes dėl azoto junginių vyksta ne tik karamelizacijos, bet ir Maillardo reakcijos, ir karamelė turi pilnesnį skonį. Grimgergeno neginu, nes jis śiaip gana nuobodus alus, bet kiti tamsūs belgai, pvz. Chimay, kuris iš laisvai prieinamų yra tikrai neblogas (ypać mėlynas) tuos pačius prikolus naudoja.

Vartotojo avataras
Artis
Pranešimai: 336
Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Artis »

Pofke teisus, cukrus labai dažnai naudojamas belgiškuose, dėl alaus geresnio geriamumo t.y. sausumo. Bet tuo pat svarbu ir pasirūpinti alaus kūnu t.y. turėti pakankamai daug nefermentuojamų cukrų, pvz. su dekokcijos pagalba. Rašytiniuose resursuose tai neakcentuojama, nors mano nuomonė tai esminis momentas.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Peckelis »

Artis> Dėl dekokcijos. Galėčiau sutikti, kad boldu tai nėra paryškinta, bet daugelyje rimtesnės literatūros vietų (ne forumų, kad ir už balos) tai yra nurodoma gamybos aprašyme (kartais tarp eilučių). Kūną belgai prisižiūri:) O lengvi cukrūs - dėl komplekso stipriam alui. Nelabai ką čia pakeisi.

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė puaka »

Pagalvojau, ar neuztektu s-04 mieliu (1 pokelio starterio 12 val.)- 45 Ltr alaus ( OG 1050, ferment. temp 17C)

Vartotojo avataras
Calvados
Pranešimai: 49
Užsiregistravo: 2013-01-29, 10:19

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Calvados »

Na manau kad permazai

Nes nors ir pasidarai starteri apie 2 litrus tai busimu mieliu kiekis bus gan tinkamas 30-35 litrams alaus isfermentuoti...

O ir s-04 nera tos kurios brangios mieles gal geriau nusipirk pora pakeliu ir pasidaryk starteri.

Cia mano nuomone ir gal taip daryciau as
Na o kaina cia http://aluteksas.lt/zaliavos/mieles/60- ... 4-po-115-g

arba cia http://www.savasalus.lt/lt/mieles/ferme ... .5-gr.html

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė puaka »

Galvojau, kad turiu 2 pokelius, bet paaiskejo, kad tik 1.

Nezadinsiu SA del pokelio mieliu:)

Maistra, o kam dar kratyt? su magnetu sukasi tai ka duos dar tas kratymas?

Vartotojo avataras
Calvados
Pranešimai: 49
Užsiregistravo: 2013-01-29, 10:19

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Calvados »

Na ta skaiciuokle rodo kad reikia 2,1 pak 45 litrams

Na jai daryt starteri tai 2,5 litro starteris

Tai kas geriau 2 pak sausu mieliu?

Ar daryti 3 litrus starteri?

As manu kad kastai panasus

Vartotojo avataras
Calvados
Pranešimai: 49
Užsiregistravo: 2013-01-29, 10:19

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Calvados »

As tai du pakelius supilciau ir ramuma

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė puaka »

Calvados, as taip pat 2 pakelius supilciau, kaip visada ir ramuma... Tik problemele tame, kad alus jau verda o turiu tik starteri is 1 pok.

Nieko jau nebepakeisiu supilsiu starteri i 2 fermenterius, jei ryte dar neburbuliuos uzpilsiu rytoj ant virsaus papildomai

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė puaka »

Idomi skaiciuokle:)

Siulo 4 pok. sausai pilant arba 2 pak. su starteriu.Niekada 4 pak. 45 Ltr. ant putu nepyliau. Uztekdavo ir 2 pakeliu.

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė runce »

alų išfermentuos ir 1g mielių, bet dėl skoninių savybių abejočiau

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė puaka »

As skaiciavau su starteriu
[attachment=10617,627]

Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė AntaKalnietis »

Jei jau apie mieles parėjo tema, man kilo dar vienas klausimas - dėl paprastų, t.y. kepimo mielių, naudojimo alui...Na, bent jau seniau (prieš keliasdešimt metų ar tuo pačiu sovietmečiu) naminiai aludariai tikrai neturėjo "specializuotų alaus mielių". Tas pačias kepimo atsimenu tėvai gaudavo kaip kokį deficitą (tos rusvos tokios, kur minkštos). Įdomu kas išeitų su alumi pridėjus tų "kepimo mielių". Įdomu ne dėl to, kad praktikuoti tai noriu, o šiaip smalsu...

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Peckelis »

Antakalnietis> Imk ir išvirk vieną kartą alų su kepimo mielėmis, kartas nuo karto neklausinėdamas ir netikrindamas čia esančių reakcijos. Kas dėl manęs, esu viręs su kepimo mielėmis vieną alų - suomišką sahti. Rekomenduoju.

Vartotojo avataras
Samanis
Pranešimai: 310
Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Samanis »

Apskritai sita tema jau eiliniu pokalbiu tema pasidare :)

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė west »

na patarkit .. verdu kvietį apyniu pasirinkimą turiu, columbus, ekg, marinka. apsistojau ties columbusu.. bet kažkaip dvejoju... žinau kad nei vieni nėra idealūs bet kas yra tas .. :)

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė GiN »

Manau Columbus arba Marynka. Šiuo atveju reikia tik kartumo, bet ne aromato. Virti kuo ilgiau - t.y. taikyti, kad IBU būtų pasiekiamas maksimaliu virimo laiku, tokiu atveju visi aromatai maksimaliai nugaruos, liks tik kartumas.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė GiN »

@AntaKalnietis: tituliniame Atviro alaus puslapyje dešiniajame viršutiniame kampe rasi paieškos laukelį, kuriame įvedęs "kepimo mielės" pamatysi, kiek forume apie tau jau yra prikalbėta.
Beje, ši tema skirta skubiems patarimams, o kepimo mielių naudojimas turbūt nėra toks labai jau skubus? (Noriu pasakyti, kad naudokime temas pagal paskirtį, jei būtum paieškojęs kitos temos, žiūrėk ir atsakymą netyčia jau būtųm suradęs ;) )

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė AntaKalnietis »

GiN > Vajė. Labai persiprašau. BŪTINAI pasinaudosiu tavo patarimais ir LABAI stengsiuosi rašyti į temą. Čia kreipsiuosi tik kai bus ITIN SKUBUS atvejis. Labai ačiū :)

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė GiN »

@west: kokius apynius panaudojai? Pasirodo, kad iš tavo turimų, EKG labiausiai būtų tikę. Et, galėjau tą straipsnelį diena anksčiau paskaityt:

https://byo.com/stories/item/1646-witbi ... -the-month

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė AntaKalnietis »

O ką manot apie Citra apynius kvietiniam? Nesu Citros dar nė karto naudojęs, bet jei jie citrinų aromatą ar prieskonį duoda, manau puikiai tiktų kvietiniam alui (nebereiktų citrinos griežinėlio į bokalą dėti). Ir gal kas esat naudojęs citrinų ar apelsinų žieveles kvietiniam? Būtų įdomu žinoti kokį prieskonį ir aromatą jos papildomai duoda, kaip, kiek ir kada geriausia jas dėti?

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Regis »

Žievelės, ramunėlių žiedai, kardamonas yra kvietinio prieskonių klasika. Pasivarytk šio stiliaus receptus, pamatysi. Citra vienais metais irgi buvo populiarus apynys. Dabar, kai atsirado naujų rūšių prekyboje, citra kiek nublanko.

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė puaka »

Nieko nesuprantu, pirma karta kvietini viriau, padariau recepta pagal stiliu, o del apyniu masciau, bet paskaitinejau, dar ir SA perklausiau sake, kad apyniu reikia tik kartumui ir deti virimo pradzioje ir veliau ju nereikia dametineti, nes turi jaustis tik kvieciai ir t.t.

Tai ar as cia padariau klaida, ar tie visi prieskoniai ir zieveles jau kiekvieno asmenine saviveikla?

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė AntaKalnietis »

Regi, o Citra (sprendžiant iš pavadinimo) duoda kokį nors ypatingą ir tik tiems apyniams būdingą citrusinį kartumą/aromatą? Bandei juos kada? Kvietinį darysiu pirmą kartą, išsinagrinėjau krūvą receptų ir t.t. Tad nenusprendžiu ar pirkti Citros, ar vietoje jų panaudoti jau turimus Bravo apynius (kurie irgi tokie specifiškai "vaisiniai")?

Vartotojo avataras
west
Pranešimai: 534
Užsiregistravo: 2011-02-24, 20:44

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė west »

Gin sudejau columbusa, bet iš skonio po virimo tai apyniai bus labai antram plane.

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė vikingas »

aš savo pirmam alui citra naudosiu galesiu duot paragaut :)

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė GiN »

@west: tai tada viskas gerai, taip ir turi būti :)

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skubiai reikia patarimo

Standartinė Regis »

@Antakalnietis: citrą esu naudojęs, bet ne kvietiniam. Mano galva Citra labiau tinka IPA. http://craftbeeracademy.com/hop-of-the-week-citra/

Tuo tarpu kvietinukams dera naudoti kilniuosius apynius ir laabai saikingai. Skaitom stiliaus aprašymą: Tauriųjų apynių charakteris kinta nuo vos juntami iki visai nejuntamo. Kilnieji apyniai yra naudojami tik kartumui išgauti.

Nepiktnaudžiauk su apyniais pirmą kartą kvietiniame. Visi aromato gėriai kvietiniame aluje išgaunami mielių ir prieskonių pagalba.

BUTTON_TOPIC_LOCKED