Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Jeigu niekur netinka, rašykite čia.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
AJ
Pranešimai: 165
Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AJ »

Pats tas dabar virt Saison ir Belgus. Yra mielių kurioms ir +30 C neriba :)

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

Teisybė - belgų fanams dabar auksinės dienos. O ir alus dabar išvirtas spės kiek pabręsti iki Taurės.

Vartotojo avataras
zbs
Pranešimai: 15
Užsiregistravo: 2011-09-16, 19:12

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė zbs »

Savam aluj buvo pasirodžiusios belgiškos, kuriom +30 neriba, bet nepaskubėjau įsigyt, galvojau paimsiu kai reikalas bus ir oras sušils, o čia pyst ir nėra, dabar su T-58 burbuliuoja kažkas, net nežinau kas gausis. :(

Vartotojo avataras
AJ
Pranešimai: 165
Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AJ »

Pas mane šiuo metu namuose +27-28, o Craftinės M27 puikiai pukši. Jų riba 32 C ir daugiau. Jau dabar iš fermenterio pipiriukais ir prieskoniais kvepia :)

Vartotojo avataras
AJ
Pranešimai: 165
Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AJ »

Nežinau kaip Jums kolegos, bet mano alus šiomis dienomis daugiabučio rūsy sproginėja. Net ir 0,33 duvel tipo buteliukai neatlaiko. Per karšta..

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Peckelis »

Tai čia, broli, ilgesniam laikui padėtą būsi pilna norma užgazavęs?

Vartotojo avataras
abugalis
Pranešimai: 12
Užsiregistravo: 2013-05-14, 11:45

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė abugalis »

Kokia temp. rusy pas tau?

Vartotojo avataras
AJ
Pranešimai: 165
Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AJ »

Virš 20 C laipsnių garantuotai. Akivaizdu, kad yra ne iki galo sufermentuoto arba per daug užgazuoto. Žodžiu rūsyje turiu musulmoniško stiliaus alaus, na ta prasme linkusio susisprogdinti :)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Gytis »

Aj, kokios ten mielės? Su kai kuriais belgais ir kvietiniais taip yra, kad išskiria co2 atrodytų kai nebėra jau iš kur.

Vartotojo avataras
Modeslovas
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Modeslovas »

Su tom M27 ir man keli buteliai sprogo. Supilsčiau prie 1008 ramiai. Paskui paskaičiau kad iki 1002 gali suvalgyt.

Vartotojo avataras
AJ
Pranešimai: 165
Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AJ »

Gyti, gali būti kad mielės čia dar dirba, nes sprogsta būtent alus su Wyeast 1762.
Modeslovai, su M27 pas mane per 7 d. iki 1008 nukrito, bet dar nepilsčiau, nes pukši. Ten įtariu ir iki 0 suvalgys.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Gytis »

Man panašiai su Wyeast 3787 buvo. Su lageriais nėra niekada taip atsitikę per paskutinius 3 metus.

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vikingas »

išvada buteliuojant nedėkit cukraus :)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AntaKalnietis »

aga, arba salinant nenaudot salyklo :)

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

Kiekvienam savo bėdos. Aš išviriau midaus, kurio nesugebu pamatuot. OG didesnis už Brix 32. :(

Refraktometras "zaškalivajet".

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vikingas »

tai bus geras reikalas :D

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

Bus, jei mielės susitvarkys. SA įdėjo ne tai ko prašiau - teko naudot ką turiu. Tolerancija iki ABV 12. Matysim, kas gausis...

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AntaKalnietis »

Va įdomus susijęs klausimas, kuris mano galvoje jau seniai sukasi - ar yra kažkokia rašyta ar nerašyta metodika dėl mielių kiekio midui paskaičiavimo? Pvz. ar užtektų primetant, kad, tarkim ant 20 litrų 6 ABV alelio užtenka vieno 11 g pakio kokių tarkim S-05 mielių, tai 10-čiai litrų 12 ABV midaus to paties pakiuko turėtų užtekti? Ir kažkaip nuojauta kužda, kad midui būtų gerai ne sausas iš pakiuko, o antros ar net trečios kartos "pyragą" naudot...

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

Daugiau mielių yra visada geriau, nei per mažai. Pyragas, jei šviežias ir gyvybingas, yra geriau, nei sausos iš pakelio.

Idealu - starteris iš sausų ir tada į darbą.

Kitas niuansas - aeracija. Mielės dauginasi tol, kol išnaudoja deguonį, tada prasideda fermentavimas. Gerai įaeruota misa užgyvens ir su mažesniu mielių kiekiu.

Teoriškai yra kalkuliatoriai, kurie tiksliai nusako kiek mielių kokiu atveju reikia. Praktiškai - sukiesi iš padėties kaip sugebi :)

Mano atveju būtų užtekę vieno sauso pakelio, nes jo turinys buvo dvigubas pagal turimą kiekį. Realiai gavau ne tai, ko prašiau ir rezultatą pamačiau tik namuose.

Kita info - Švyturys naudoja mielių pyragus iki 6 kartos. Tačiau matuoja gyvybingumą. Jeigu mirusių mielių kiekis didesni nei 2% - keičia mieles.

Tad atsakant į klausimą: sausas pakiukas kitą kartą geriau nei pusgyvis pyragas.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

Papildymas dėl midaus: čia ne tiek svarbu mielių kiekis, kiek jų darbinės charakteristikos ir alkoholio tolerancija.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AntaKalnietis »

Na jo, "zombis-pyragas" nieko gero. Bet nuojauta kužda, kad šviežias (tą pačią dieną surinktas ar max 2-3 d. senumo) ir su nedideliu "kiekio rezervu" būtų pats tas? Ir dar - ne pro šalį būtų midulį gerai praaeruoti?
Šiaip dar viena įdomi tema. Plaunant mieles taip "iš akies primečiau", kad nuo vieno 11 g pakiuko sausų, naudotų ant 20-22 litrų alelio, galima surinkt bent kokias 4 porcijas (ar net daugiau) "antrinių". Iš tų keturių antrinių, teoriškai turėtų išeiti (praktiškai dar nebandžiau) dar po kokias 4 porcijas "tretinių". O dar jei net ketvirtos kartos bandyt rinkt, gaunasi, kad namų aludariui iš vieno mažiuko 11 g pakiuko įmanoma pasigaminti vos ne neribotą kiekį mielių (nebekalbu jau apie užšaldymus ir tt.). ir kalbu čia ne dėl kokio nors skūpumo, o iš nedidelės antrinių naudojimo praktikos galiu pasakyt tik vieną, kad to paties recepto alaus kokybė su antrinėmis yra nepalyginamai geresnė. Jos net dirba visiškai kitaip (labai tolygiai) ir net kažkiek "praeito alaus" niuansų perduoda. Ir FG net kokiais 3-4 punktais geresnis (mažesnis). Aišku, yra ir praktinė pusė - gi nevirsi alaus kasdien porą savaičių iš eilės po kelias partijas per dieną, bet šiaip įdomu.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

Šivežias pyragas yra idealu. Jeigu sutaikyt taip, kad tą pačią dieną verdi ir pilstai, o atvėsintą misą pili ant šviežio pyrago - mielių darbas bus fantastiškas. Tik kiek daugiau klapato derinat virimų laiką.

Šiaip gera praktika yra tokia: sausam pakeliui praverdamas sesijinis aliukas, o jau ant šviežio pyrago pilamas rimtas alus - tada mielės kaip žvėris dirba.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

WY prakišo 3:0.

Californian lager, Bavarian Lager, Irish ale - nei vienas starteryje neužgyveno. Šimto litų vertės pamoka "pirk tai, kas patikima".

Kibenimateri.

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Maegnar »

Negąsdink :) prieš porą valandų iškeliavo Irish Ale į fermenterį... :-\

Vartotojo avataras
Artis
Pranešimai: 336
Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Artis »

Gaila :(

Esu girdėjęs versiją, kad WY geriau nepirkti vasarą ir žiemą, tik nepamenu tos versijos motyvų.

O šiaip WY nepatikimumas jau ne pirmus metus pastebimas.

Pas juos gan saugu pirkti belgiškas mielės. Jos tikriausia atsparesnės.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

O prieš kelionę pakuotė išsipūtė?

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vikingas »

regi tai visos trys mielės negyvos buvo ???

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

@Artis: nežinau kaip kitiems, o man WY sėkmė tampa panaši į Teleloto.

Gal tiek to, tegul kiti su fortūna žaidžia. Man ši loterija atrodo perbrangi.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

@vikingas: panašu, kad taip. Dariau starterius pagal visas rekomendacijas - šnipštas. Irish ale jau dvi paros kaip guli ant dugno be gyvybės ženklų.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Gytis »

Wyeastas užsiveda per 3-4 paras. Lauk, jeigu nebijai. Tik belgiškos jų plius minus saugios, o su kitomis visaip būna

ATSAKYTI