Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
- AJ
- Pranešimai: 165
- Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Pats tas dabar virt Saison ir Belgus. Yra mielių kurioms ir +30 C neriba
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Teisybė - belgų fanams dabar auksinės dienos. O ir alus dabar išvirtas spės kiek pabręsti iki Taurės.
- zbs
- Pranešimai: 15
- Užsiregistravo: 2011-09-16, 19:12
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Savam aluj buvo pasirodžiusios belgiškos, kuriom +30 neriba, bet nepaskubėjau įsigyt, galvojau paimsiu kai reikalas bus ir oras sušils, o čia pyst ir nėra, dabar su T-58 burbuliuoja kažkas, net nežinau kas gausis.
- AJ
- Pranešimai: 165
- Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Pas mane šiuo metu namuose +27-28, o Craftinės M27 puikiai pukši. Jų riba 32 C ir daugiau. Jau dabar iš fermenterio pipiriukais ir prieskoniais kvepia
- AJ
- Pranešimai: 165
- Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Nežinau kaip Jums kolegos, bet mano alus šiomis dienomis daugiabučio rūsy sproginėja. Net ir 0,33 duvel tipo buteliukai neatlaiko. Per karšta..
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Tai čia, broli, ilgesniam laikui padėtą būsi pilna norma užgazavęs?
- abugalis
- Pranešimai: 12
- Užsiregistravo: 2013-05-14, 11:45
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Kokia temp. rusy pas tau?
- AJ
- Pranešimai: 165
- Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Virš 20 C laipsnių garantuotai. Akivaizdu, kad yra ne iki galo sufermentuoto arba per daug užgazuoto. Žodžiu rūsyje turiu musulmoniško stiliaus alaus, na ta prasme linkusio susisprogdinti
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Aj, kokios ten mielės? Su kai kuriais belgais ir kvietiniais taip yra, kad išskiria co2 atrodytų kai nebėra jau iš kur.
- Modeslovas
- Pranešimai: 166
- Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Su tom M27 ir man keli buteliai sprogo. Supilsčiau prie 1008 ramiai. Paskui paskaičiau kad iki 1002 gali suvalgyt.
- AJ
- Pranešimai: 165
- Užsiregistravo: 2013-01-02, 22:15
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Gyti, gali būti kad mielės čia dar dirba, nes sprogsta būtent alus su Wyeast 1762.
Modeslovai, su M27 pas mane per 7 d. iki 1008 nukrito, bet dar nepilsčiau, nes pukši. Ten įtariu ir iki 0 suvalgys.
Modeslovai, su M27 pas mane per 7 d. iki 1008 nukrito, bet dar nepilsčiau, nes pukši. Ten įtariu ir iki 0 suvalgys.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Man panašiai su Wyeast 3787 buvo. Su lageriais nėra niekada taip atsitikę per paskutinius 3 metus.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
išvada buteliuojant nedėkit cukraus
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
aga, arba salinant nenaudot salyklo
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Kiekvienam savo bėdos. Aš išviriau midaus, kurio nesugebu pamatuot. OG didesnis už Brix 32.
Refraktometras "zaškalivajet".
Refraktometras "zaškalivajet".
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
tai bus geras reikalas
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Bus, jei mielės susitvarkys. SA įdėjo ne tai ko prašiau - teko naudot ką turiu. Tolerancija iki ABV 12. Matysim, kas gausis...
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Va įdomus susijęs klausimas, kuris mano galvoje jau seniai sukasi - ar yra kažkokia rašyta ar nerašyta metodika dėl mielių kiekio midui paskaičiavimo? Pvz. ar užtektų primetant, kad, tarkim ant 20 litrų 6 ABV alelio užtenka vieno 11 g pakio kokių tarkim S-05 mielių, tai 10-čiai litrų 12 ABV midaus to paties pakiuko turėtų užtekti? Ir kažkaip nuojauta kužda, kad midui būtų gerai ne sausas iš pakiuko, o antros ar net trečios kartos "pyragą" naudot...
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Daugiau mielių yra visada geriau, nei per mažai. Pyragas, jei šviežias ir gyvybingas, yra geriau, nei sausos iš pakelio.
Idealu - starteris iš sausų ir tada į darbą.
Kitas niuansas - aeracija. Mielės dauginasi tol, kol išnaudoja deguonį, tada prasideda fermentavimas. Gerai įaeruota misa užgyvens ir su mažesniu mielių kiekiu.
Teoriškai yra kalkuliatoriai, kurie tiksliai nusako kiek mielių kokiu atveju reikia. Praktiškai - sukiesi iš padėties kaip sugebi
Mano atveju būtų užtekę vieno sauso pakelio, nes jo turinys buvo dvigubas pagal turimą kiekį. Realiai gavau ne tai, ko prašiau ir rezultatą pamačiau tik namuose.
Kita info - Švyturys naudoja mielių pyragus iki 6 kartos. Tačiau matuoja gyvybingumą. Jeigu mirusių mielių kiekis didesni nei 2% - keičia mieles.
Tad atsakant į klausimą: sausas pakiukas kitą kartą geriau nei pusgyvis pyragas.
Idealu - starteris iš sausų ir tada į darbą.
Kitas niuansas - aeracija. Mielės dauginasi tol, kol išnaudoja deguonį, tada prasideda fermentavimas. Gerai įaeruota misa užgyvens ir su mažesniu mielių kiekiu.
Teoriškai yra kalkuliatoriai, kurie tiksliai nusako kiek mielių kokiu atveju reikia. Praktiškai - sukiesi iš padėties kaip sugebi
Mano atveju būtų užtekę vieno sauso pakelio, nes jo turinys buvo dvigubas pagal turimą kiekį. Realiai gavau ne tai, ko prašiau ir rezultatą pamačiau tik namuose.
Kita info - Švyturys naudoja mielių pyragus iki 6 kartos. Tačiau matuoja gyvybingumą. Jeigu mirusių mielių kiekis didesni nei 2% - keičia mieles.
Tad atsakant į klausimą: sausas pakiukas kitą kartą geriau nei pusgyvis pyragas.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Papildymas dėl midaus: čia ne tiek svarbu mielių kiekis, kiek jų darbinės charakteristikos ir alkoholio tolerancija.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Na jo, "zombis-pyragas" nieko gero. Bet nuojauta kužda, kad šviežias (tą pačią dieną surinktas ar max 2-3 d. senumo) ir su nedideliu "kiekio rezervu" būtų pats tas? Ir dar - ne pro šalį būtų midulį gerai praaeruoti?
Šiaip dar viena įdomi tema. Plaunant mieles taip "iš akies primečiau", kad nuo vieno 11 g pakiuko sausų, naudotų ant 20-22 litrų alelio, galima surinkt bent kokias 4 porcijas (ar net daugiau) "antrinių". Iš tų keturių antrinių, teoriškai turėtų išeiti (praktiškai dar nebandžiau) dar po kokias 4 porcijas "tretinių". O dar jei net ketvirtos kartos bandyt rinkt, gaunasi, kad namų aludariui iš vieno mažiuko 11 g pakiuko įmanoma pasigaminti vos ne neribotą kiekį mielių (nebekalbu jau apie užšaldymus ir tt.). ir kalbu čia ne dėl kokio nors skūpumo, o iš nedidelės antrinių naudojimo praktikos galiu pasakyt tik vieną, kad to paties recepto alaus kokybė su antrinėmis yra nepalyginamai geresnė. Jos net dirba visiškai kitaip (labai tolygiai) ir net kažkiek "praeito alaus" niuansų perduoda. Ir FG net kokiais 3-4 punktais geresnis (mažesnis). Aišku, yra ir praktinė pusė - gi nevirsi alaus kasdien porą savaičių iš eilės po kelias partijas per dieną, bet šiaip įdomu.
Šiaip dar viena įdomi tema. Plaunant mieles taip "iš akies primečiau", kad nuo vieno 11 g pakiuko sausų, naudotų ant 20-22 litrų alelio, galima surinkt bent kokias 4 porcijas (ar net daugiau) "antrinių". Iš tų keturių antrinių, teoriškai turėtų išeiti (praktiškai dar nebandžiau) dar po kokias 4 porcijas "tretinių". O dar jei net ketvirtos kartos bandyt rinkt, gaunasi, kad namų aludariui iš vieno mažiuko 11 g pakiuko įmanoma pasigaminti vos ne neribotą kiekį mielių (nebekalbu jau apie užšaldymus ir tt.). ir kalbu čia ne dėl kokio nors skūpumo, o iš nedidelės antrinių naudojimo praktikos galiu pasakyt tik vieną, kad to paties recepto alaus kokybė su antrinėmis yra nepalyginamai geresnė. Jos net dirba visiškai kitaip (labai tolygiai) ir net kažkiek "praeito alaus" niuansų perduoda. Ir FG net kokiais 3-4 punktais geresnis (mažesnis). Aišku, yra ir praktinė pusė - gi nevirsi alaus kasdien porą savaičių iš eilės po kelias partijas per dieną, bet šiaip įdomu.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Šivežias pyragas yra idealu. Jeigu sutaikyt taip, kad tą pačią dieną verdi ir pilstai, o atvėsintą misą pili ant šviežio pyrago - mielių darbas bus fantastiškas. Tik kiek daugiau klapato derinat virimų laiką.
Šiaip gera praktika yra tokia: sausam pakeliui praverdamas sesijinis aliukas, o jau ant šviežio pyrago pilamas rimtas alus - tada mielės kaip žvėris dirba.
Šiaip gera praktika yra tokia: sausam pakeliui praverdamas sesijinis aliukas, o jau ant šviežio pyrago pilamas rimtas alus - tada mielės kaip žvėris dirba.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
WY prakišo 3:0.
Californian lager, Bavarian Lager, Irish ale - nei vienas starteryje neužgyveno. Šimto litų vertės pamoka "pirk tai, kas patikima".
Kibenimateri.
Californian lager, Bavarian Lager, Irish ale - nei vienas starteryje neužgyveno. Šimto litų vertės pamoka "pirk tai, kas patikima".
Kibenimateri.
- Maegnar
- Pranešimai: 330
- Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Negąsdink prieš porą valandų iškeliavo Irish Ale į fermenterį... :-\
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Gaila
Esu girdėjęs versiją, kad WY geriau nepirkti vasarą ir žiemą, tik nepamenu tos versijos motyvų.
O šiaip WY nepatikimumas jau ne pirmus metus pastebimas.
Pas juos gan saugu pirkti belgiškas mielės. Jos tikriausia atsparesnės.
Esu girdėjęs versiją, kad WY geriau nepirkti vasarą ir žiemą, tik nepamenu tos versijos motyvų.
O šiaip WY nepatikimumas jau ne pirmus metus pastebimas.
Pas juos gan saugu pirkti belgiškas mielės. Jos tikriausia atsparesnės.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
O prieš kelionę pakuotė išsipūtė?
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
regi tai visos trys mielės negyvos buvo ???
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
@Artis: nežinau kaip kitiems, o man WY sėkmė tampa panaši į Teleloto.
Gal tiek to, tegul kiti su fortūna žaidžia. Man ši loterija atrodo perbrangi.
Gal tiek to, tegul kiti su fortūna žaidžia. Man ši loterija atrodo perbrangi.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
@vikingas: panašu, kad taip. Dariau starterius pagal visas rekomendacijas - šnipštas. Irish ale jau dvi paros kaip guli ant dugno be gyvybės ženklų.
- Gytis
- Pranešimai: 1828
- Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30
Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje
Wyeastas užsiveda per 3-4 paras. Lauk, jeigu nebijai. Tik belgiškos jų plius minus saugios, o su kitomis visaip būna