Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Jeigu niekur netinka, rašykite čia.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė GiN »

Iš viso keistai su tuo alum buvo. Pradžioj, kai visi jį pirko, jo pastoviai trūkdavo - atveždavo vos kelias dėžes ir jas iškart išpirkdavo. Pardavinėja tik IKI tinkle (bent jau pradžioj taip buvo) - vėl kažkokia nesąmonė. Todėl ir tenka galiojimo pabaigoj trečdaliu kainą mažint. Marketingistai, t'sakant...

Vartotojo avataras
vidmokass
Pranešimai: 29
Užsiregistravo: 2014-04-04, 21:32

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vidmokass »

Aš tai tara dezinfekuoju su jodo tirpalu

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Alchemikas »

Rimtai? Kokios koncentracijos?

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vikingas »

ar tikrai normalu tara jodo tirpalu dezinfekuoti??

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AntaKalnietis »

Čia tas jodo tirpalas, kurį bet kurioj vaistinėj nusipirkt galima?

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vikingas »

kaip suprantu kalio jodido spiritinis tirpalas.

Vartotojo avataras
vidmokass
Pranešimai: 29
Užsiregistravo: 2014-04-04, 21:32

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vidmokass »

tas pats kur vaistiniai parduoda, tik pas mus 4x brangesnis nei rusyne, kas turit pažįstamu furistu tai paprašykit kad atvestu

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Alchemikas »

"Š" tas jodo testas, man jau po 30 min. rodo, kad krakmolo nėra.
Žodžiu, kaimiškas variantas. Nerekomenduoju...

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Gytis »

Tai konversija gali ir per 15 min įvykti.

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Alchemikas »

Kokia alternatyva jodo testui?

Vartotojo avataras
vidmokass
Pranešimai: 29
Užsiregistravo: 2014-04-04, 21:32

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vidmokass »

Alchemikui- apie dezinfekcija kalba eina su jodu, o ne krakmolo testą, nors cheminė reakcija daug geriau nei kokie nors kiti prietaisai

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Alchemikas »

Aš čia naują skundą parašiau, o ne seną diskusiją tęsiu.

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė pofke »

Kaip alchemikas, tai nusišneki kaip reikalas - jodo testas viską gerai rodo, gal šūdarankiškai darai:
http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Iodine_Test

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vikingas »

jodo testas tikrai patikimas. mokykloj turėjot mokytis per chemijos ar biologijos pamokas

Vartotojo avataras
Vincas
Pranešimai: 28
Užsiregistravo: 2013-08-24, 10:25

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Vincas »

braukaiserio pavyzdyje ten su kreida dar zaidzia. geriau butiskai stai taip:

https://www.youtube.com/watch?v=G3O8bsqi8vc

zinoma cia autorius salino prie 61o, tai jam tiek daug tas ir uzeme.

betkokiu atveju mano patirtis kaip alchemiko - salinant prie 64-65 ir pan. jau po pusvalandzio atseit viskas padaryta pagal jodo testa. Tekinti po pusvalandzio as nebandziau - vistiek islaukiau 60 min. gal galima pabandyti - gal cia ir tiesa, kad jau po pusvalandzio finishas.

Zinoma jodo testas teparodo tik krakmolo suskaidyma, bet ar jis duoda kokios info apie busima body? (del kurio gali tekti ir daugiau aukstoje temp. palaikyti)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AntaKalnietis »

Gal beveik ne į temą klausimas, bet nežinau kur ir ko daugiau kitur paklausti. Klausimas paprastas - ar krakmolas (pvz. bulvių, kukurūzų ir pan.) veikiamas alinio miežinio salyklo fermentų, gali taip pat susiskaidyti į cukrų? Pvz. krakmolas iš labai stipriai suvirtos (iki gelatinacijos) bulvių masės ar net krakmolo milteliai (tų pačių bulvių) sumaišyti su vandeniu??? Jei teisingai suprantu, tai miežių (alaus) salyklas iki salinimo taip pat yra krakmolas, tik miežiuose yra enzimai (fermentai), kurie 64-72 C riboje veikia tą krakmolą ir jį paverčia cukrumi, kuris išplaunamas per tekinimą...

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

Gali. Naminę degtinę sovietų tradicijų vėžio dėka Lietuvoje varė ir iš bulvių ir iš burokų ir dar iš bele ko.

Klausimas - ar to reikia?

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Alchemikas »

Penktadienio VAK'as
[attachment=12373,683]

Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AntaKalnietis »

Regi, gal būtina iš degtuko priskaldyti malkų ir prikurti "sąmokslo teorijų" apie kažkokius degtinių varymus?

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vikingas »

tas fermentas vadinasi amilazė, jis ir paverčia polisacharidus (krakmola) į mono sacharidus . Manau tų fermentų užtenka tiek kiek yra krakmolo grūde. Jei papildomai dėsi krakmolo jo nesuskaidysi.

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė pofke »

Gebėjimaskonvertuoti krakmolą ir dekstrinus į maltozę/maltptriozę vadinasi diastatiniu pajėgumu. Šiaip šviesūs salyklai turi pakankamai enzimų konvertupti bent 2x savo masės krakmolo bendru atbeju. Šiaip yra įvairiaia vienetaia matuojama, pvz. Lintnerio balais, kad save konvertuotų, salyklas turi turėti jų bent 35, bet yra salyklų, kurie turi beveik 200 Lintnerio.

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vikingas »

pofke tai ir tuos dribsnius faktiškai konvertuoja jei dadedi ?

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Gytis »

Kramolas krakmolui nelygu. Skirtingų kultūrų krakmolo granulės šiek tiek skiriasi. Tam, kad pradėtų veikti fermentai, turi įvykti želatinizacija. Pagrindinės sąlygos - pakankamai vandens ir tinkama temperatūra. Skirtingų kultūrų želatinizacijos temperatūros yra pateiktos wiki straipsnyje "Salinimo moksliniai pagrindai, II dalis (Krakmolo skaidymas)".

Vartotojo avataras
vidmokass
Pranešimai: 29
Užsiregistravo: 2014-04-04, 21:32

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė vidmokass »

sudaikinti grudai tampa saldus, o bulvės apšalusios pasidaro saldžios, tai pabandyk iš apšalusiu bulvių išgaut krakmola ir ušsalint :)))

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AntaKalnietis »

pofke/Gyti, stebiuosi jūsų žinių bagažu ir baltai pavydžiu...Gal parekomenduotumėt kokios rimtesnės literatūros šiais ir panašiais klausimais?

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Alchemikas »

Šiuo metu skaitau 2013 m. išleistą pusiau vadovėlį 'The Chemistry of Beer' per Issuu aplikaciją (nemokamai). Pakankamai plačiai aprašyta.
[attachment=12388,684]

Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Peckelis »

Kodėl pusiau vadovėlis? Visiškas vadovėlis su visa struktūra. Bet neblogas - duok Die, etatiniai klausimų generatoriai jį ar panašų paskaitytų, ko reiktų... :)

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Alchemikas »

Iš esmės vadovėlis, tik paskutinis skyrius "Kaip aš darausi alaus" kiek neakademinis.
Šiaip labai aiškiai parašyta, visiems rekomenduoju.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė AntaKalnietis »

Alchemikas - labai dėkui. Gavau, skaitau - labai liuks knyga.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Standartinė Regis »

Prisėdau prie alaus. Sakau bus laiko - po truputį įvertinsiu, palavinsiu įgūdžius, aludariams feed-back'ą paliksiu.

Peržiūrėjau receptus - veik visi nevieši. O tokių vertinti nėra prasmės. Spjoviau ir mečiau šią idėją.
Reziume: atviras alus nėra toks atviras, kaip buvo tikėtasi projekto pradžioje.

ATSAKYTI