Puslapis 711

Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-03, 20:27
Artis
Suprantu tave. Man irgi tai labai nepatinka, todėl paskutiniai WY pirkimai - grupiniai. Pasidalini moraline ir finansine rizika :)


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-03, 20:48
vikingas
o jūs ta wy siunčiatės ar čia savam aluj perkat ?


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-03, 21:50
AntaKalnietis
Gyti, o jei per 3-4 paras užsiveda, tai nepadaro didelės neigiamos įtakos alaus kokybei? Kiek dabar domiuosi mielėmis (skaitau literatūrą ir t.t.), tai rašoma, kad kuo greičiau mielės užsiveda, tuo geriau.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-03, 21:55
Gytis
Geriau, kai iš karto užsiveda. Bet visai nebūtinai alus sugedęs būna, jeigu ir po 3 parų užsiveda.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-04, 06:52
vcoolas
Gana akivaizdu kodel nerekomenduoja pirkti vasara, nes skystos mieles, kitaip nei sausos, nepakelia dideliu temperaturos svyravymu. Idealiai jos turi buti laikomos 1-5 laipsniu temperaturoje visa laika. Esant aukstai temperaturai, virs 30-40, jos tiesiog iskepa. O toks dalykas labai realus net nesant tokiems karsciams kaip dabar, jei nesiimama specialiu priemoniu. Pervezejai numes deze su mielemis kur ant saules ar nevediname uzkaitusiame angare ar furoje pora karstu paru pasikratys be saldymo ir amen. Taip pat reikia ziureti pagaminimo data, jei virs 5-6 menesiu tai ten ne kas bus belike.
Zodziu, jei negali buti tikras kad visa grandine nuo gamintojo iki taves imasi priemoniu uztikrinti mieliu sauguma, tai deja rizikuoji. Ir skamba kad to rupinimosi truksta.
Zinant sias problemas geriausia visada daryti starteri is skystu mieliu vos tik gavus. Tada suzinosi ar mieles gyvybingos ir paauginsi kad po to nereiktu 3-4 paras laukti kol jos atsigaus.
Man teko naudoti ir WYeast ir WhiteLabs mieles, niekada neturejau problemu, bet visada jas pirkau Amerikoje. Ten net internetines parduotuves prideda ledo paketus (vieni nemokamai, kiti uz papildoma mokesti), kad tik mieles issilaikytu siunciant.
Zodziu, as cia kaltinciau ne gamintojus, bet tiekejus. Is kitos puses jokio skirtumo, rezultatas tas pats ir isvada kad deja lietuvoje sausos mieles daug patikimiau ir prieinamiau.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-04, 06:56
Maegnar
@Regis, na, ne iki baliono, bet kažkiek atmosferos ten atsirado.

Žiūrėsim. Ryt/poryt pamatuosiu SG, jeigu krenta - tai ok.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-04, 08:42
GiN
Arti, iš grupinio pirkimo aš vis dar turiu West Coast IPA mielių, gyvų :)


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-04, 14:53
AntaKalnietis
vcoolas - labai gerai pastebėta, nes tikrai (net ir ne karščiams esant) kokis kurjeris gali tas mieles sugadinti. Ir net tiekėjas dėl to nebus kaltas. Pažįstamas dirba kompiuterius parduodančioje firmoje - net kelis kartus tvarkė klientui parduotą garantinį kompą, kol netyčia nepamatė, kaip kurjeris tiesiog meste įmetą dėžę su kompu į savo transportą (nuo tokio smūgio bet kokią techniką galima sugadinti). Lygiai taip pat gal ir su mielėm - palaikys jas kelias valandas kur prie karščio ant saulės ir viso gero. Ir paskui ieško galų kame problema.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-04, 15:56
Regis
Nebijau ir nenoriu greit. Starteris 2L, išpilt visada spėsiu. Tiesiog kuo ilgiau neužsiveda mielės, tuo didesnė infekcijos tikimybė ir tiek. Palauksiu dar kelias paras, maža ką.

Tiesiog tai, ką rašo WY nebuvo nei karto: susprogdintas pakelis neišsipūtė per naktį, pirmi du starteriai neužsivedė. Kai po keletos dienų užsivedė - abu nurūgštėję. Čia trečias kartas.

O kad jau tema tokia - tai pasiskundžiau ir padejavau apie alaus gyvenimą :)


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-04, 20:17
Regis
Taip, loterijoje man nesiseka. Užtat man meilėje sekasi :P


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-05, 05:31
vcoolas
Vat laikyti kol issipus visai nereikia, o 5 paras laikyti kambario temperaturoje laukiant kol issipus tai nelabai ir sveika. WYeast tik ideda paketeli su misa i vidu ir kai tu ji suploji, tai mieles suvalgo ir pridaro CO2. Cia tik daugiau marketinginis ejimas, kad atseit gali issitikinti neatidares. Visai nebutina suploti, ne karta pats pyliau tiesiai i starteri arba fermenteri be laukimo ir viskas buna l.gerai.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-05, 10:34
vcoolas
Del to ir sakau, kad geriausia yra is karto daryti starteri, ypac lietuviskomis aplinkybemis. Starteryje irgi pamatysi ar mieles gyvybingos ir tuo paciu atgaivinsi ir paauginsi, kad po to nereiktu fermentacijos starto laukti kelias dienas.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-05, 16:58
Maegnar
Irish Ale mielės užgyvėno, gražiai puksi sau :)


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-05, 18:42
Regis
Ant starterio dugno nusėdo dailus mielių pyragas. Panašu, kad naktį jos užsivedė, viską suėdė ir nurimo. Kvapas puikus. Bandysiu ryt virti alų ir pilsiu pyragą į fermenterį. Žiūrėsim kas bus, gal be reikalo skundžiausi :)


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-12, 08:56
Giords
Man taip kelių stiklinių talpų (po 23 l) dugnai gražiai nuskilo, net ir be slėgio :o)


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-12, 09:05
Peckelis
Maistra> A kartais ne Vilkmergės tas 0,82 ar kiek ten talpos? Labai jau pažįstamas braižas. Gal silpna vieta - man pora yra nuėjusių būtent taip.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-13, 06:32
Burbulas
Pasiguosiu ir aš :(

Parsivežiau 2 litrų alaus butelį iš Latvijos ir sumasčiau jį praplaut blin... šliukštelėjau vidun karšto (beveik verdančio) vandens - dugnas pist ir "atsijungė". Jei kada teks turėt reikalų su panašiais buteliais nepadarykit tokios klaidos kaip aš. Stiklas ten storas. Šyla lėtai ir netolygiai, todėl temperatūra turi kisti palaipsniui
[attachment=13612,750]


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-14, 12:40
AntaKalnietis
Šiaip įdomu - Latvijoje juk nedraudžiama alumi 2 litrų talpose prekiauti. Lietuvoje gi draudžiama, nes neva "liaudis nusigers" (matyt dėl to, kad vietoj dviejų litrinių bambalių pirktų vieną dvilitrinį ir mažiau šiukšlių būtų). Ech, šlykštūs iki apsivėmimo tie monopolistai aludariai (nors tai, ką jie gamina, sunkiai liežuvis apsiverčia ir alumi apskritai vadinti), kad smulkesniuosius dusina iš korumpuotos valdžios nusipirkdami absurdiškus įstatymus, o ne konkuruoja garbingai, t.y. gamindami ir realizuodami gerą, kokybišką produkciją.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-14, 12:44
Peckelis
Nugi pats parašei - "bambalių". Draudžiama į didesnę nei 1 ltr PET tarą. Stiklas nė prie ko - pvz., "Madaryčių" alus 2 ltr. balto stiklo butely. Welcome...


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-14, 16:55
vikingas
o kur dingo kanapinis dvilitriniuose >?


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-14, 17:25
AJ
2 litrų bambalinės taros panaikinimas, buvo vienas iš nedaugelio gerų sprendimų. Parduotuvėse alaus skyriai tikrai dabar geriau atrodo be jų. Ne vienas tyrimas yra, kad kuo didesnė tara, tuo didesnis alkoholio suvartojimas. Ir nereik savęs apgaudinėt, kad tuose bambaliuose "mažieji" pateikinėjo kažką geresnio nei mainstreemas. Viskas aišku kokiai auditorijai tas alus buvo skirtas.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-14, 17:56
Burbulas
Užavo alaus daryklos parduotuvėje galima buvo pirkt alų bet kokioje taroje - 0,5; 1; 2 ir net 5L stikliniuose buteliuose. Taip pat ir plastikinėje taroje - 1, 2, 5L bambaliuose...


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-14, 19:12
null
Turime pašonėje tokią valstybę, kurią valdo CHUILO, tai va joje visos problemos sprendžiamos draudimais. Ir visi džiaugiasi. Net siūloma nuo šiandienos CHUILO nominuoti Aukščiausiuoju valdytoju.
O pasekmė bambalių uždraudimo - rašalo gėrimas. Taigi greitu metu Šiaurės Aukštaitija iš alaus krašto virs rašalo kraštu.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-14, 19:27
AJ
@ponasniekas - ką ir noriu pasakyt, jei bravoro rinkodara nutaikyta į keturiom ropojantį pilietį, čia jokio skirtumo ar jis gers rašalą ar prastą pigų stiprų alų - bet kokiu atveju tai yra užribis.

Teko lankytis Anykščių vyno gamykloje. Jie net neslepia, kad čia nėra kuo didžiuotis, kad gamina šūdą, kurį vartoja tik pigiausių nusitašymo priemonių ieškantys žmonės. Nothing personal just bussiness.

Mano galva mažieji turėtų eiti ne bambalių ir piguvos keliu, o išskirtinumo, kol tos rinkos dar nepasiėmė didieji su savo crafty.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-14, 19:33
Artis
Turėtų, bet jei gerai sekėsi dirbti su šiuo segmentu dešimtis metų, tai gan sunku persikvalifikuoti. Craft alaus vartotojų segmentas mažas, nors ir augantis potencialus. Reiktų įdėti nemažai pastangų gauti klientą. Todėl dažnu atveju tai lengviau daryti naujokams, nei senbuviams.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-14, 20:06
Peckelis
Bandžiau įkelti į naujienas, bet nesisęęękė:( Tai įmesiu čia.

Taip sakant, mažiesiems bravorams skiriamas. Gal virti mokame, bet pateikti reiks mokytis. O ir dėl virimo, chebryte, po Pakruojo bent jau lagerių vienodumos...

http://estonianworld.com/business/revol ... n-brewing/


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-15, 19:21
null
Sutinku su @AJ teiginiu, jog reikia eiti link išskirtinumo. Bet kaip nebūtų gaila pati dižioji dalis LT auditorijos yra ganėtinai neišsiauklėjusi tuo klausimu ir eina tik ten kur veda BUKA reklama. Tie patys stipraus alaus virėjai šiuo metu yra tam tikra prasme kultūrinis paveldas. Esu aplankęs daugelį bankrutavusių bravorų, kurie šiandien nebeveikia ir nepatikėsit ten tiek klodų Lietuvos Michael Jacksonam nuo nevirtos misos iki DIY High Gravity. Visa tai yra nuosekli lietuviško alaus natūrali evoliucija nuo namų iki komercinio alaus virimo. Realiai bet kokie draudimai, kurie nutaikyti tik į vieną gamintojų segmentą nieko gero nenuveiks. Juolab, kaip Artis sako persikvalifikuoti yra sunku, bet ne tik supratimo kryptim, bet ir pačios rinkos. Neparduosi gi IPA kaime kur gėrė gerą LT "trakalą" ar "molį". O uždraudus pardavinėti tai, labai lengvai atsikratysi tokių gamintojų, bet jų neperauklėsi.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-16, 21:38
AntaKalnietis
Aš manau, kad viskas su tais "taros apribojimais" buvo daug šlykščiau ir banaliau. Kada atsirado "Kanapinis" alus dvilitriniuose stikliniuose buteliuose? Ogi krizės pradžioje, kada būtent iki krizės monopolistai SUGADINĘ iki tol gamintą tikrai neprastą lietuvišką alų iki negertino skysčio, užmigo ant laurų. Ir kažkas pasinaudojo atsiradusia kokybiškesnio alaus paklausos niša, būtent "Aukštaitijos bravorai" ir pasiūlė rinkai "Kanapinį". BŪTENT dvilitriniuose buteliuose. Tas alus (tada) buvo tikrai kokybiškas ir net labai skanus (bent man). Tiek pats alus, tiek pats "brendas" sparčiai populiarėjo ir, matyt, patapo, didele raktšimi ar net realiu pavojumi "didiesiems". Prisiminkime ir tą absurdą, kad net pavadinimą "Kanapinis" jie su valdžiažmogiais uždrausti norėjo, neva "kanapės - tai narkotikai" ir toks pavadinimas vos ne alia narkomaniją skatina (gerai, kad dar Užgavėnių neuždraudė). To absurdo "nepalaimino", matyt pabijojo, kad "brendo" savininkas atsikovos savo teises teisme.
Antras niuansas. Alaus, kaip ir visų kitų prekių rinką, skirstyčiau į tris esminius gabalus - 1. eksliuzyvas (alaus atveju - "craft'as"), kuris pas mus dar tik pradeda atsirasti 2. "šyrpatrebas" - tai, ką perka daugelis ir tai, ką tam daugeliui išnaglėję monopolistai siūlo, 3. "piguva" - tai ką kaime, provincijos miestuose ir miesteliuose vartoja vietiniai alkašiukai ir tai, ką gamino vietiniai "bambaliniai bravorai". Ir čia mano akimis vyko nuožmi kova be taisyklių, kada prisidengdami skambiomis blaivybės ir blaivinimo frazėmis monopolininkai kartu su jų nupirktais valdininkais tiesiog peiliu į nugarą smeigę "piguvos" gamintojams. Plius nevykėliškai bandė užsiimti "craft'u" su visomis tomis savo "plytų" nesąmonėmis. Ir, pastebėkit, po to parduotuvėse atsirado ir didžiulė "rašalo" pasiūla (to spirituoto brudo, vadinamo "vynu pagal specialią technologiją")...Galvojat kam nors čia sveikata rūpėjo? Baikit juokus - tik pinigai. Pelnas BET KOKIOMIS priemonėmis. Nesu už "Žaibo" 9,5 stiprumo alų, bet gal geriau vietiniai alkašiukai būtų lakę jį dvilitriniuose ir trilitriniuose bambaliuose nei tas spirituotas brudas ar monopolininkų surogatai litriniuose, nuo kurių tiems alkašiukams cirozės pareis pagreitintu būdų
Tačiau džiugina tai, kad Lietuvoje po truputį atsiranda tikrasis craft'as - jei ne tik "Dundulis", bet dar kelios craft gamyklėlės atsirastų, jos gal atimtų nemažą vartotojų dalį iš "šyrpatrebo". Įdomu, ką tada monstrai darytų, jei craft'as populiarėtų ir pradėtų kelti rimtą pavojų atsiriekti sau nemenką ir vis didėjantį rinkos pyragą?


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-18, 12:35
vapas
@AntaKalnietis: Gal gali paaiškinti kuo tau užkliuvo Raudonų plytų dirbtuvės? Kodėl tai yra nesąmonė?
Taip pat šiek tiek maišai faktus. Bandė uždrausti to pačio bravoro Kanapių alų su kanapėmis etikėtėse. Kanapinio alaus niekas nebandė uždrausti.


Re: Skundai, dejavimai ir kt. apie tai kas blogai alaus pasaulyje

Parašytas: 2014-08-18, 19:18
AntaKalnietis
vapai, o ar būtų sąmonė, jei, tarkim, naršydamas kokį bilietai.lt netyčia pastebėtum renginį, kad Natalija Zvonkė-Bonkė nuo šiol skambins fortepijonu Šopeną ir Listą (ir dar ne bet kokus, o pačius sudėtingiausius kūrinius), o va "Olialia pupyčių" grupė gros šiuolaikinį džiazą, o bilietų kainos nuo 200 Lt ir visi iš įdomumo eis pažiūrėti "reginio" ir kaip jos nusigros bei koks pravalas bus, o ne muzikos pasiklausyti? Aš suprasčiau, kad jei jau monstras monopolistas gamina "pops'ą", t.y. į alų spalva panašų skystį, kurį labiau tiktų "alaus skonio gėrimu" vadinti, tegu ir gamina (ir tą bent normalesnį). Bet ne, monstrui to negana - jam reikia ir "craft'o" rinkos. Jam reikia ir "bambalinių-sportininkų" rinkos. VISKO reikia. OK, tebūnie ten tas craft'o bandymas su tom jų plytom (kas, kad craft'as pačia savo koncepcija visai PRIEŠINGAS dalykas). Bet ir tai - negi tokias babkes vartant neįmanoma normalaus technologo pasisamdyti ar bent 2-3 normalius receptus susikurti ar galiausiai nusipirkti...
Kas dėl Kanapinio - na tikrai pamenu, kad patį Kanapinio brendą/logotipą/pavadinimą norėjo uždrausti. Galiausiai - gerai pasižiūrėk į "Kanapinio" etiketę - nematau aš toje etiketėje kanapių (čia dar tas 2 litrų "senas geras" stiklinis butelis)...
http://banga.balsas.lt/lt/2club.club_f_ ... 953109.972..-=(2758260011