Laisvalaikio skaitiniai

Jeigu niekur netinka, rašykite čia.
Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė Lrytas1 » 2014-11-02, 16:33

Netyčia aptikau, užteks ilgam :)

http://fars.itvhe.ac.ir/_fars/Documents ... 322cb7.pdf

Skaitiniai- sakytini tu. :mrgreen:

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė Maegnar » 2014-11-03, 07:58

Papildysiu:

http://issuu.com/gillermo/docs/the_chemistry_of_beer_-_the_science



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė vikingas » 2014-11-03, 08:58

lietryti pataisyk iškabą



Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė Justas_V » 2014-11-03, 09:10

https://www.dropbox.com/s/8ushfbn0uj5sggz/How_To_Brew_-_By_John_Palmer.pdf?dl=0



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė Peckelis » 2014-11-03, 09:18

Kažkaip pagalvojau, kad būtų galima tokių va nuorodų į resursus kokį tai aplanką sudėti į Vikį. Forumo tema gerai, bet ji su laiku užsikasa lapais. Vikyje gal būtų geriau, jei tai eina protingai padaryti.



Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė Lrytas1 » 2014-11-03, 09:20

vikingas> Nėra tokios galimybės, seniai būčiau pataites.



Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė vikingas » 2014-11-03, 09:29

rimtai ?? bugas reiškias sisteminis :D



Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė Justas_V » 2014-11-03, 11:17

Peckeli, manau gali būti kokių reikalų dėl legalumo..:/



Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė Peckelis » 2014-11-03, 13:42

Jei nuoroda į resursą atvira, kaip ir nematau bėdų. O jei parsipūtė kažkas per visokius piratus, tai jau kaip ir klausimas dėl legalumo:)

Nors kaip kas tai gali sužiūrėt. Susimokėjau Amazon`ui už skaitmeninę knygą ir parsisiunčiau. Ir mano reikalas (kaip aš suprantu), dalinsiuos aš ta knyga su kuom nors ar ne.



Vartotojo avataras
Justas_V
Pranešimai: 52
Užsiregistravo: 2013-04-18, 22:08

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė Justas_V » 2014-11-03, 14:38

Asmeniniais reikalais patyliukais dalinkis:) kaip ir pvz alu namuose virti 20 laipsniu stiprumo :) Bet viesoje erdveje jei bus patalpine Atviras alus i savo serveri, tai LATGA gali prisikabint :) Bet gal čia adminai gali pakomentuoti tiksliau :)



Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė Lrytas1 » 2014-11-03, 20:26

Isomerization and Degradation Kinetics of Hop (Humulus lupulus) Acids in a Model Wort-Boiling System

https://ir.library.oregonstate.edu/xmlui/bitstream/handle/1957/22805/MalowickiMarkG2005.pdf?sequence=1

Radau atsakymą kodėl negalima apynių virti ilgiau kaip 90min :)



Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė Lrytas1 » 2014-11-20, 11:45

Brewing Bavarian Hefeweizens

http://www.ahaconference.org/wp-content/uploads/presentations/2011/2011%20-%20Brewing%20Bavarian%20Hefeweizen%20-%20Harold%20J.%20Gulbransen.pdf



ignasv81
Pranešimai: 117
Užsiregistravo: 2015-11-03, 11:02

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė ignasv81 » 2016-02-29, 14:21

Kaip žinoti kokie salyklai, apyniai ir mielės yra tinkami vienam ar kitam alaus stiliui? Juk nevirsi Stauto su Saaz arba Citra apyniais. Gal yra kokios lentelės ar knygos kur būtų rašoma apie tai? Nusipirkau knygą, Lrytas1 rekomendavo: "Brewing Classic Styles", bet ten trumpas aprašymas apie konkretų alaus stilių ir 1 receptas, daugiau nieko už 22 eurus... Absurdas :D Viskas kas knygoje yra ir internete. Be to, jokio užsiminimo, kokie dar apyniai tinka vienam ar kitam alaus stiliui arba kokiais procentiniais kiekiais naudojamas salyklas.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 700
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Laisvalaikio sakityniai

Standartinė GiN » 2016-02-29, 14:35

Aš dažniausiai randu byo.com arba vedu į gūglą tokią užklausą:
"brewing classic <alaus stilius>", pvz. "brewing classic hefeweizen":
http://byo.com/body/item/2265-german-he ... le-profile

Ten aprašo šiek tiek istorijos, tradiciškai naudojamus salyklus, jų proporcijas, apynių rūšis.
Kai žinai klasiką, paskui jau gali eksperimentuoti: keisti salyklus, apynius.

Apynių keitimui yra lentelės, kur parodo, kokie apyniai yra panašūs ir kuriuos galima keisti vienus kitais. Raktažodis "hop substitution":
http://www.brew365.com/hop_substitution_chart.php

Šitoj lentelėj dar parodo ir kokiems stiliams tinkami apyniai:
https://www.brewps.com/hop-chart-hop-substitutes.html

ignasv81
Pranešimai: 117
Užsiregistravo: 2015-11-03, 11:02

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė ignasv81 » 2016-02-29, 18:51

Dėkui ;)

Domaso

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė Domaso » 2016-02-29, 21:16

Čia niekas nerekomendavo, bet yra šiek tiek info lietuviškai ir tam pačiam aludariuklubas.lt: http://www.aludariuklubas.lt/katalogas/stiliai
Ties "sudedamosios dalys" dažniausiai (gal ir ne visur) parašyta kokie salyklai ir apyniai.

Dar kažkada šitą buvau radęs, čia surašyta kokie galimi konkrečių salyklų/apynių variantai atskiriems stiliams:
http://www.craftbeer.com/beer-styles

Vartotojo avataras
Povilas Ancevicius
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: 2016-06-04, 13:39

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė Povilas Ancevicius » 2016-07-04, 18:20

Va, kaip gražiai apie mus rašo : https://deepbaltic.com/2016/07/04/hidde ... house-ale/


Šaltinis: "Alaus brolija" feibusko anketa. :)

ignasv81
Pranešimai: 117
Užsiregistravo: 2015-11-03, 11:02

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė ignasv81 » 2016-08-02, 20:38

Galiu pasidalinti knyga: https://www.amazon.com/IPA-Brewing-Tech ... 1938469003

Labai plačiai aprašytas IPA atsiradimas ir gale pateikiama daug receptų, nuo senų iki naujų laikų.

Vartotojo avataras
wartotojas
Pranešimai: 39
Užsiregistravo: 2014-10-25, 18:40

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė wartotojas » 2016-08-02, 23:22

Sveikas,
Būtų įdomu paskaitinėti, receptams idėjų pasižvalgyti. O pas tave "popierinė" ar "skaitmeninė" versija?

ignasv81
Pranešimai: 117
Užsiregistravo: 2015-11-03, 11:02

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė ignasv81 » 2016-08-03, 10:47

Popierinė

Vartotojo avataras
wartotojas
Pranešimai: 39
Užsiregistravo: 2014-10-25, 18:40

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė wartotojas » 2016-08-03, 21:36

Gaila :roll:

elis
Pranešimai: 148
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė elis » 2016-08-04, 17:35

Kuo pakeisti vieną salyklą kitu.
Analoginių salyklų lentelė
http://www.brew.is/files/malt.html

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 700
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė GiN » 2016-08-04, 17:49

elis rašė:Analoginių salyklų lentelė


O būna ir skaitmeninių salyklų? ;)

Už lentelę - ačiū! :)

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė puaka » 2016-12-05, 08:48

Mokslininkai teigia, kad apyniai padeda apsisaugoti nuo riebalų kaupimosi kepenyse. Tyrimo metu paaiškėjo, kodėl žmonės, kurie vartoja spirituotus gėrimus labiau linkę sirgti kepenų ligomis negu tie, kurie vartoja alų, o taip pat paaiškėjo, kad alus, kuriame daugiau apynių yra mažiau kenksmingas sveikatai. REKLAMA Riebalų kaupimasis kepenyse yra vienas iš pagrindinių gėrimo pavojų ir gali sukelti kepenų ligas. Bandant išsiaiškinti, kurie alaus ingredientai turi daugiausiai įtakos žmonių sveikatai mokslininkai vykdė bandymus šerdami peles alumi su apyniais, alumi be apynių, arba grynu etanoliu. Praėjus dvylikai valandų po pelių šėrimo buvo tiriamos gyvūnų kepenys. Mokslininkai išsiaiškino, kad tie gyvūnai, kurie gavo etanolio arba alaus, kuriame buvo nedaug apynių, turėjo panašų riebalų kiekį kepenyse, o tie, kuriuos reguliariai šėrė alumi su apyniais, turėjo daug mažiau riebalų. Publikacijoje žurnale „Alkoholis ir Alkoholizmas“ mokslininkai pateikia išvadą, kad apyniai kepenis apsaugo nuo riebalų kaupimosi ir tai iš dalies paaiškina, kodėl alus linkęs sukelti mažiau sveikatos negalavimų, nei kiti alkoholiniai gėrimai. Be to, jie pastebėjo, kad pelių, kurias reguliariai šėrė alumi, kepenys patyrė mažiau žalos dėl proceso, vadinamo oksidaciniu streso poveikiu, pabrėždami, kad apyniai gali turėti antioksidacinį poveikį. Nors mokslininkai nėra visiškai tikri, kad apyniai suderinami su antioksidacine apsauga, bet jie ištyrė, kad fermento, vadinamo indukuojamąją azoto oksido sinteze (inducible nitric oxide synthase, iAOS), kiekiai buvo mažesni alumi maitinamų pelių kepenyse, nei šeriamų etanoliu arba alumi be apynių. Todėl jie daro prielaidą, kad fermentas iAOS daro teigiamą poveikį kepenims. Oksidacinis stresas gali sukelti neurodegeneracines ligas, pavyzdžiui, Parkinsono ir Alzheimerio ligas, genų mutacijas, vėžį, širdies ir kraujagyslių sutrikimus, aterosklerozę bei širdies nepakankamumą, tad apyniuose esantis antioksidantas atlieka labai teigiamą reikšmę.

Saltinis: http://sveikata.lrytas.lt/medicinos-zin ... -smugi.htm

elis
Pranešimai: 148
Užsiregistravo: 2015-07-06, 20:27

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė elis » 2017-01-24, 11:43

Alaus teisėjų sertifikavimo programa?
2015 m alaus, sidro, midaus stilių gidas
http://www.bjcp.org/docs/2015_Guideline ... idated.pdf


Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1761
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė Gytis » 2017-03-25, 00:31

The Effect of Post-Boil/Whirlpool Hop Additions on Bitterness in Beer
https://www.homebrewersassociation.org/ ... ness-beer/

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1101
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė Lrytas1 » 2017-03-29, 08:36

http://www.danstaryeast.com/articles/ce ... d-glycogen
Ant pakelio rašo, kad
Nottingham contains >= 5 billion viable cells / g(dw)

O iš tikru

Nottingham yeast the average cell count under the microscope is around 20 to 30 billion cells per gram dry yeast.

Duomenys gamintojo. Rehidratuokit mieles :)

AndriusK
Pranešimai: 108
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė AndriusK » 2017-04-18, 22:40

Gal jau daugume matėte, bet vistiek "įpastinsiu" :)
http://www.delfi.lt/news/daily/world/po ... d=74384098

AndriusK
Pranešimai: 108
Užsiregistravo: 2016-12-20, 22:54

Re: Laisvalaikio skaitiniai

Standartinė AndriusK » 2017-06-27, 23:24

neskaitinys bet dėsiu čia...
https://www.youtube.com/watch?v=sHKAIzvQc48
nu labai jau subtiliai viskas pateikta :)