Puslapis 24

Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-02, 10:39
Lrytas1

Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-02, 12:20
Regis
Starteris virtuvėje o man - infekcijos paranoja.

Jokio deguonies ir tik su užtvara. Man geriau mažesnė kolonija, negu garantuota infekcija :)


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-07, 12:39
Paulius
Aš dengiu fleską su folija. Magnetai N52, tai laiko stirbar'ą kad ir kiek oro pagautų, tai ten plakasi kaip kokteilinėj viskas - galiu video įkelt :) Supylus starterį į misą, užsiveda per 2val (svyruoja laikas nuo starterio ir alaus kiekio).


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-07, 14:17
Peckelis
Pauliau, truputį per trumpa lag (įsikūrimo) fazė, jei po poros valandų dirba. Tiksliau skaičiuok starterio kiekį. Optimumas prasideda nuo penkių valandų. Bet gerai ir tai, ką darai.


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-08, 14:54
Silo_broliai
Mielo kolegos, klausiu patarimo: pries 5sav. surinkau (ploviau su H20)- Wyeast1056 mieles ir laikau šaldytuve. Sandariame stiklainyje randasi apie 150ml gėrybių. Pagal MrMalty skaičiuoklę, 22l (OG 1.052) reikia 198ml mielių. Klausimas #1: Kokio dydžio starterį rekomenduotumėt pasigamint? Klausimas#2: Jei virimą būčiau daręs 1sav. anksčiau, mielių rekomenduojama dėti 150ml - toks pat kiekis sėdi šaldytuve. Ar antru atveju reiktų starterio, ar užtektų mielės palaikyti pusdienį ir į misą?


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-08, 15:33
AJ
Jei atidarant indelį su mielėm pasigirs net ir menkutis šnypštimas varyk tiesiai į misą be starterių. Aš kartais dedu ir ilgiau pabuvusias šaldytuve be jokių starterių. Psichologinė riba man 2 mėn :]


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-10, 13:18
Paulius
Vakar viriau, paskaičiavau tiksliau lag'ą - 4val, tai kaip ir neblogai. Supyliau starterį į kolbą ir netyčia stipriau trinktelėjau - suskilo apačia. Teko perkošti, užvirti iš naujo ir perpilt į išdezinfekuotą vazą :) Žiūrėsiu koks ten Cerveza De Malto Seca De Vaso gausis :)


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-10, 20:48
AntaKalnietis
Neusilaikiau neįsiterpęs. Toks primityvus pradinuko klausimas - starterio maišyklė yra kažkoks specifinis prietaisas, skirtas sumaišyti mieles (pakartotonai naudojamas - paimtas iš senesnio alaus darymo) su kažkokiu tai misuos ruošiniu tam, kad mielės geriau "suveiktų", būtų išvengta didelės infemcijos rizikos ir t.t.?


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-10, 21:46
vidmantas
Trumpai tariant tai maisant ta pati starteri, mieles lengviau dauginasi.

Tarkim tau kolega atpyle nepakankama kieki prabangiuju weast,o mieliu,

tai su maisykle bus daug paprasciau ju prisiauginti. Ir ko gero geresnes kondicijos

O infeicija kaip ir visada

-visuomet tyko per istiestos rankos atstuma.


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-10, 23:15
Paulius
Bet koks starteris yra geriau nei joks :) Supraskit teisingai - tik ne uzsikretes :)


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-13, 03:00
AntaKalnietis
> vidmantai. Čia ta prasme, jei turi mažai (per mažai) mielių alui užfermentuoti, arba jei naudoji mieles pakartotinai, kada yra didelė tikimybė, kad jos gali "neužsivesti", tada darai starterį - padarai nedidelį kiekį (litrą ar du) misos, sudedi mieles į ją ir duodi parą ar dvi padirbėti ir pasidauginti joms? O starterio maišyklė kažkoks prietaisas, kuris jas pamaišo, kad visas procesas greičiau ir efektyviau vyktų? CORRECT?


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-13, 08:07
vidmantas
Na panašiai viską ir supratai. Reikiamam mielių kiekiui pagal verdamo alaus tipą aludariai skaičiuoja su spec kalkuliatoriais. aš kol kas jais nesinaudojau, bet nesakau kad taip nedarysiu ateity. Šiuo metu bilijonas kūnelių mažiau ar daugiau man rolės nevaidina ;). Na tik su kiekiais... 2 litrų starterio stirbarui gal ir nereiktų. Kaip ir kelių parų joms pasidaugint. Jis tam ir yra skirtas kad mielių ląstelių prisidaugina kelis kart greičiau nei jų nemaišant. Plius mielių kondicija, jų bendra sveikata žymiai geresnė, mažiau mutuoja genetiškai nuo pradinio jų štamo - motininės ląstelės . Ne esu geras analitikas ar rašeiva, todėl nenoriu daug čia plėtotis. Gal būt atsiras kas iš forumiečių kas tau aiškiau nupasakos kas ir kaip. Kaip atrodo stirbar'as ir kaip jį pasigaminti gali rasti google. PVZ http://kbcbeer.com/stirplate.html http://www.youtube.com/watch?v=vovnqmXE05Q Kažką panašaus ir aš turiu pasidaręs. Truputis beletristikos http://homedistiller.org/wash/ferment/reuse. Gal imsis alusalus.lt mokslinio veikalo apie vienaląsčių gyvenimą :)


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-13, 08:35
Gytis
Vidmantai, jau pradėjau kaupti medžiagą 2 ar 3 straipsniams apie mieles. Bet apie stirbarus ten bus tik užsiminta. Čia atvirame daug medžiagos apie stirbarų gamyba yra, reikia tik paieškoti.


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-13, 09:55
Paulius
Aš truputį turiu patirties su stirbar'ais. Susikonstravau ir kelis kartus perkonstravau stirplate'ą ir esu bpabandęs 7 ar 9 skirtingus: apvalius, sesiakampius ir ovalo formos (visi kelių dydžių). Visi suka panašiai (čia daugiau priklauso nuo indo), tačiau mažiausiai garso kelia ovalas.
Pastebėjau, kad stirplate'uose pagrindinis dalykas yra magnetai, jei turesit N52 neodymus bent 4-5mm (irgi esu pabandęs nemažai), stir bar'as bus pritrauktas tiek, kad net oro pagavęs laikysis vietoj. Aš savo buvau išbandęs iki tokio lygio, kad 12V PC fanui (tikriausiai 3-4K apsukų per minutę) paduodavau apie 9V. 2L kolboj budavo apie 1.2L vandens ir oro stulpas budavo per visą stirbar'o plotį iki pat apačios ir jis niekur nenulėkdavo.
Antras svarbus dalykas - tai magnetų išdestymas. Pastebėjau, kad geriausiai veikia 2 magnetai, o ne daugiau (taip traukiami tik galai) ir jie turi būti išdėstyti tiesai po stir stirbar'o galais, neišlendant lauk.
Kitas dalykas, tai magnetų atstumas iki stir baro ir indo storis. Bet jei magnetai stiprūs, tai nėra taip svarbu.


Re: Starteris

Parašytas: 2014-02-16, 18:13
Silo_broliai
Aciu AJ&Maistra uz patebejimus! Atidarius mieliu indeli pasigirdo snypstelejimas, visgi uzkuriau 0.7l starteriuka, palaikiau pora dienu, Ir dabar darbuojas fermentery :)


Re: Starteris

Parašytas: 2014-05-31, 21:08
Paulius
O jei pagal receptą dedamas cukrus, į starterį vis tiek tik DME eina ar ir truputėlis cukraus (pagal proporcijas)?


Re: Starteris

Parašytas: 2014-05-31, 21:24
Gytis
Nereikia to cukraus į starterį, kam papildomas vargas.


Re: Starteris

Parašytas: 2014-06-01, 19:08
GiN
Šiandien padariau išvadą, kad litrinė kolba starteriui - per maža, išlipo per viršų...
Klausimas: kadangi nunešė foliją ir putoja, įdėjau į bliūdą. Dabar galvoju, ar taip ir palikt, ar galvot kažkaip uždengt? Ar labai didelė tikimybė užkrėst, kai taip aktyviai jos ten dirba?


Re: Starteris

Parašytas: 2014-06-01, 19:18
Lrytas1
GiN> jei kopūstų neraugini šalia tai praneš (пронесет) :)


Re: Starteris

Parašytas: 2014-06-01, 19:30
GiN
Nerauginu, net ne virtuvėj pastačiau, kad kuo toliau nuo įvairių rizikų būtų :) Galvoju, gal supilt į mažą fermenterį (5 litrų) ir uždaryt su burbuliatorium - vis ramiau naktį miegočiau...


Re: Starteris

Parašytas: 2014-06-01, 20:15
gvolkas
GiN>> nenoriu būt padla, bet gi sakiau, kad imk dvilitrį ir ramus bus miegas :))


Re: Starteris

Parašytas: 2014-06-02, 06:55
GiN
@gvolkas: true, true, bet tuo metu kažkaip klaidingai galvojau. Mano mintis buvo tokia, kad reiks ir 1, ir 2 litrų kolbų, tai galvoju tą didesnę vėliau nusipirksiu. O pasirodė, kad litrinė visai nereikalinga, reikėjo iš karto pirkti tik dvilitrinę... Kita vertus - čia kvietinio mielės, tai jos turbūt iš bet kokios kolbos išliptų, uždariau į mažą fermenteriuką, tai šiuo metu iš 0,8 litro jau 1,5 litro pasidarė :) Ir maišymas šių mielių buvo klaida - pažadinau žvėrį!


Re: Starteris

Parašytas: 2014-07-08, 23:43
AntaKalnietis
Sugalvojau tokią minimalistinę "racionalizaciją". Būtų įdomu išgirsti nuomones:
Mielėms, kurios sterilizuotuose indeliuose stovėjo prie +5C šaldytuve mėnesį ir daugiau, atgaivinti, kad nereiktų pirkti tų brangių misos ekstrakto miltelių, gamintis ar bragiai pirkti starterio maišyklės, imamas koks 0,5 kg traiškyto bazinio salyklo, salyklas dedamas į apynių mirkymo maišelį ar marlės iš vaistinės gabalą, užpilamas apie 2 litrų vandens ir visa tai pasalinama kokią valandą prie 65C, paverdamas kokias 15 min 9dezinfekcijai) ir ašvėsinama iki 20 C. Tada imamas paprastas sterilizuotas "trilitrinis sloinikas" su sandariu dangteliu ir standartiniu "burbuliatoriumi" jame (kaip tik vieną lyšną turiu), misa supilama į tą trilitriaką, supilamos mielės, sandariai uždaroma, paliekama porai parų "dirbti". Išvirus alų, trilitriakas gerai "pašinkuojamas" ir supilamas į fermenterį su išvirtu alumi.
Taip sutaupoma: 1. kažkiek pinigų (nereiktų pirkti/dartytis starterio maišklės) ir viskas minimaliomis sąnaudomis, 2. nereikia pirkti sauso salyklo ekstrakto po 30 Lt/kg (paprastas salyklas žymiai pigiau), 3. sutaupoma vietos (trilitriakas ūkyje visada atsiras, o starerio maišyklę vėlgi, kad ir nedidelis prietaisas, reikia kažkur laikyti)...
Dar galima būtų, pamaišymui, panaudoti senovišką išorinį 3,5" HDD (pats diskas parėjęs, bet viskas puikiai sukasi) trilitriakam įdėjus kokį neodimio magneto, pirkto iš Ebay kitaicų už porą dolerių, strypelį (žinoma, prieš tai sterilizavus jį)...


Re: Starteris

Parašytas: 2014-07-09, 06:54
gvolkas
Įmanoma viskas, bet nejau tu taip nevertini savo laiko? Paprastai pasidaryti starterį užtrunku apie 30 min. Tavo atveju - 1.5h? Starterio galima ir nemaišyti, tačiau juk tu tam jį ir darai, kad mielės būtų kuo gyvybingesnės. Sukimasis jas pastoviai aeruoja ir neleidžia joms iškristi ant dugno ilsėtis.

Gal tada tiesiog nesuk galvos ir naudok vis naujas sausas mieles - juk jos kainuoja viso labo 10 LT.

Trumpai tariant, kam daryt abejotinai ir ilgai, jei galima padaryt gerai per tris kartus trumpesnį laiko tarpą? Ta maišyklę už 50 LT pasidarysi su paprastu sloiku.


Re: Starteris

Parašytas: 2014-07-09, 07:41
vikingas
toks kontrklausimas ar tos mieles aeruojamos starteryje negali teoriškai pasigaut infekcijos ?


Re: Starteris

Parašytas: 2014-07-09, 08:22
Lrytas1
vikingas> Gali, prasčiausiai nestatyk šalia raugintu kopūstų :)


Re: Starteris

Parašytas: 2014-07-09, 08:27
vikingas
na toks vaizdas kad visi kas tos infekcijos pasigavo tai namie bačkom kopūstus laikė :D


Re: Starteris

Parašytas: 2014-07-09, 08:34
Lrytas1
Laboratorinės švaros namuose nepasieksi, paprasčiausiai nereik daryt starteriu virtuvėje ar kitur kur aplink yra maisto produktu. Ir uždengti folija nepamaišys.


Re: Starteris

Parašytas: 2014-07-09, 13:24
AntaKalnietis
@ gvolkas - dėl laiko tai visiškai sutinku, o va mieles pakartotinai naudoti noriu ne dėl to, kad tuos kelis litus sutaupyt (nors ir tai nėra blogai), o iš esmės dėl to, kad su pakartotinio naudojimo mielėmis labai skiriasi ir alaus kokybė į gerą pusę. Nors ir taupymo prasme neprastai gaunasi - iš vieno sausų pakelio paprastu praplovimu gaunasi kokios 4 dozės "antros kartos". Trečios kartos dar nesu bandęs, bet vėlgi manau iš tų 4 dozių antros dar po kokias 2-3 dozes ir trečios kartos išeitų...Tai jei taip viską po 8-10 Lt padauginus, ir racionalizacija nemenka...
@ Maistra, kiek suprantu, aš čia truputį pripainiojau terminus - starterį ir maišyklę? Mano pagrindinis tikslas, kad ne kiek "mizerną kiekį" mielių padaugint, bet kad kiek primigusias (laikytas mėnesį ar daugiau) su starteriu "normaliai prikelt" (kiekis būtų apytikriai toks, kokio reikia)? Tai jei išimtas iš šaldytuvo jas supilt į mano minėtą "trilitriaką" su misa, palaikius parą-dvi, jos turėtų pakankamai "atsigauti" ir kažkiek pasidauginti, kad užtektų panaudojimui? Ir jokių ten maišymų elementariai nebereikia?

Be to, jei teisingai suprantu, ir su infekcija pavojus mažesnis nei pilti tiesiai iš šaldytuvo paimtas į fermenterį, nes po paros-dviejų fermentacijos jau tame trilitriake būtų įmanoma pastebėti, kad su mielėmis kažkas negerai ir jų nenenaudoti (kaip atsarginį variantą, turėti pasidėjus sausų pakiuką)...
Dėl tų infekcijų tai tfu tfu tfu, pilnai suprantu paranoją. Pas mane panašiai. Bet praktikoje (vėl tfu tfu tfu) turėjau jas tik dvi - abu avejai grynai per mano durną galvą ir dėl mano paties kaltės - tais atvejais infekcijos net negalėjo nebūti...


Re: Starteris

Parašytas: 2014-07-10, 17:10
AntaKalnietis
Maistra, labai dėkui :) Patinka man tavo minimalistinis požiūris. Ir nebe pirmą kartą gerų patarimų duodi. Reiktų tau kokį tai "mentoriaus" statusą specialų čia suteikt :)