Puslapis 11

Nebereikalinga rehidratacija (Fermentis tyrimas)

Parašytas: 2018-10-09, 13:18
Krauzenas
Užsienyje ne per seniausiai pradėjo plisti ši naujiena, pamaniau ir čia įmesiu, gal kam bus įdomu.
Iki šiol visada maniau, kad rehidratuoti sausas mieles visada yra geriau (net jei ant pakelio rašo "išbarstyti sausas"), bet gerai žinomas mielių gamintojas "Fermentis" neseniai paskelbė tyrimą, ir neberekomenduoja rehidratuoti mielių, kadangi paaiškėjo, kad pranašumo tame nėra.
Didžiausias mitas (kurį dauguma turbūt girdėję) - kad subėrus sausai, nuo šoko žūsta apie 50% mielių - dabar sako kad tai buvo tik mitas.
Nauja rekomendacija: į fermenterį pripilti 1/3 misos, suberti mieles, supilti likusias 2/3 misos.
Skeptikai aišku ir toliau rehidratuos, bet aš pabandysiu ateinančius virimus nerehidratuoti - šiek tiek susitaupo laiko/vargo, o ir infekcijos tikimybė sumažinama.

"Fermentis" straipsnis su tyrimais čia:
https://fermentis.com/news-from-ferment ... -pitching/

P.S. Čia turima omenyje "Fermentis" sausas mieles, įdomu ar ir su kitų gamintojų tas pats (?) tarkim Mangrove Jack's, Brewferm, Lallemand.. :roll:

Re: Nebereikalinga rehidratacija (Fermentis tyrimas)

Parašytas: 2018-10-09, 13:31
Lrytas1
Pasigedau milelių gyvybingumo skaičiavimo, sudėjo tipo galutinio produkto tyrimus. Ir vertė tų mielių nevaikiškai, 50g/100l į 15plato, kas apie 1.060.

Re: Nebereikalinga rehidratacija (Fermentis tyrimas)

Parašytas: 2018-10-09, 14:57
Krauzenas
Na nežinau, man tai atrodo pusė velnio - gaunasi, kad 12g į 25l alaus (tai taip ir ant pakelių rašo), o kad į 15 Plato beria ir nenukenčia tai irgi manau neblogai (į kokį 12 plato turbūt dar geresni rezultatai būtų).

Bet kokiu atveju, tas mitas, kad 50% mielių žūva sausai išbarsčius, gaunasi kad netiesa, nes tada tikrai rezultatuose matytųsi, kad mielės labiau užstresavusios...
Na, mane tai kaip ir įtikino, ateities virimuose taip bandysiu daryt, nebent aišku aluje pajusiu kokių negerumų dėl to, tuomet teks grįžt atgal prie rehidratavimo :)

Re: Nebereikalinga rehidratacija (Fermentis tyrimas)

Parašytas: 2018-10-09, 15:53
Zhiniukas
Neteisingai rehidratuojant irgi žūsta daug mielių.
Alui pagaminti užtenka ir mažo pradinio mielių kiekio. Vienas aludaris panaudojo 0,1 ml lašą skystų mielių ant 20 l alaus. Ir gavosi geriamas alus be jokių pašalinių skonių ar kvapų.

Re: Nebereikalinga rehidratacija (Fermentis tyrimas)

Parašytas: 2018-10-09, 16:19
Krauzenas
Zhiniukas rašė:Neteisingai rehidratuojant irgi žūsta daug mielių.
Alui pagaminti užtenka ir mažo pradinio mielių kiekio. Vienas aludaris panaudojo 0,1 ml lašą skystų mielių ant 20 l alaus. Ir gavosi geriamas alus be jokių pašalinių skonių ar kvapų.
Na šiuo atveju čia ko gero labiau kalbama apie "patogų/greitą naudojimą".
O šiaip jo, gi mielės užauga - va kaip tik sekmadienį užraugiau lagerį, naudodamas Drauflassen metodą, su 2-3 kartus mažesniu kiekiu mielių nei rekomenduojama - 50l alaus burbuliatorius užsivedė po 10 min, prie 14'C temperatūros.

Re: Nebereikalinga rehidratacija (Fermentis tyrimas)

Parašytas: 2018-10-09, 16:24
Zhiniukas
Čia aprašo eksbeerimentą su rehidratuotom ir sausom mielėm.
Išvadas pasilikit sau ir darykit kaip norit :)

Re: Nebereikalinga rehidratacija (Fermentis tyrimas)

Parašytas: 2018-10-09, 16:37
Krauzenas
Zhiniukas rašė:Čia aprašo eksbeerimentą su rehidratuotom ir sausom mielėm.
Išvadas pasilikit sau ir darykit kaip norit :)
Perskaičiau. Tai taip ir gaunasi, kad išvadas tenka pasilikt sau, nes "teisėjų" atsiliepimai pojūčių prasme gavosi 50/50, o fermentacija vyko vienodai gerai, o sauso išbarstymo atveju net kiek gyviau.

Ten naudojo Lallemand Nottingham. Aš dar galvoju - o gal čia "Fermentis" mielių specifinis dalykas tas sausas išbarstymas? Jie rašo, kad sausas mieles padengia kažkokia danga - gal dėl to ir nenukenčia kai suberi tiesiai į alų.. :roll: (Aišku klausimas ar ne ta pačia danga padengia kiti gamintojai... :lol: )

Re: Nebereikalinga rehidratacija (Fermentis tyrimas)

Parašytas: 2018-10-10, 08:21
Zhiniukas
Dar viena mintis iš interneto platybių (brew with style): kiekvienas aludario veiksmas alaus virime alų daro arba geresnį, arba blogesnį.