Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Peckeli. O kas konkreciai gali neiseiti su nepasterizuotu alumi? Na o bet kokias zinas galima gauti, igyti, pagilinti - niekas negime ka nors mokedamas...
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Maistra Aš ne apie virtas, o apie nevirtas daba kalbu
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Antakalnietis> Labai, labai gerai pasakei - bet kokias žinias galima įgyti ir pagilinti. Taip ir padaryk:) Bo dabar rašydamas, kad apie mikrobiologiją žinai tik pasterizaciją, iš anksto programuoji kitų suvokiamą tavo žinių lygį. Taip tikrai nėra (žinai daugiau), bet tu pats taip parašei ir pats nubrėžei liniją.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Peckeli. Na OK, tau parašysiu kitais žodžiais (bet esmė nuo to nesikeičia ir sorry, paprasčiau ir aiškiau nebemoku) - "Youtube portale netyčia radau video, kuriame kažkoks žmogus (sprendžiant pagal anglų kalbos tarimą - amerikonas) "klonuoja" mieles iš pramoninio/pirktinio alaus. Todėl kilo klausimas - ar galima padaryti tą patį su mūsų "pirktiniais-pramoniniais" alumis. Kadangi didžioji jo dalis pasterizuojama ir dėl to, kartu su kitais mikroorganizmais, žūsta mielės, tikėtina, kad su pasterizuotu to nepadarysi. Bet tada antra klausimo dalis - ar apskritai tai paprasta ir įmanoma padaryti su nepasterizuotais alumis turint omenyje kitus, sudėtingesnius mikrobiologijos dalykus ir niuansus, kuriuos išmano tos srities specialistai ir pan...". Programuoti tikrai nemoku (nebent kažką prisimenu iš seniai baigtos vidurinės mokyklos - buvo kažkokios Basic ir Pascal kalbos). O apie mikrobiologiją, kaip neteisingai pastebėjai, vien tik pasterizacija mano žinios nesibaigia. Dar, pvz., žinau, kas yra "e. coli" ))
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Tai aš ir rašau, kad žinai daugiau, tik kažkaip primeti įdomiai. Bet čia tavo reikalas. Kas dėl mielių užauginimo, jokių problemų nėra, pats darau, nereikia daktaro kvalifikacijos. Auginuosi wit mieles iš belgiško witbiero. Niuansų yra, bet ne bėda.
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Antakalnieti, o tai po tuo video autorius parase, kaip jisai surinko mieles is savo 4 buteliu virto witbiero. Tai prie ko cia pirktiniai alus ir pasterizacija. Jei renkam is fermenterio, tai lygiai galim rinkti ir is buteliu, kur cia mikrobiologija ir e..coli?
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Vyteni, aš gal paskubom pažiūrėjau tą video ir matyt praleidau tą vietą, kur sako, kad iš savo paties virto tas mieles renka (nes kam rinkti taip sudėtingai, jei gali tesiog iš fermenterio "praplpauti"?). Dėl to supratau, kad jis pirko kažkokį pirktinį ir tas mieles rinko. O su "e coli" čia toks humorėlis su perkeltine prasme
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Peckelis > nežinau daugiau. Ta prasme, kad nesu mikrobiologas (kuris žino daugiau), teorijos esant norui galima prisiskaityti tonom, praktikos - irgi nėra. Bet nebeskaldykim malkų iš degtuko. Tema darosi nebeįdomi tuo, kad juk daugelis lietuviškų pramoninių alaus gamintojų alų pasterizuoja, o "gyvą" gamina ir pardavinėja tik nedaugelis (pagrinde mažiukai bravorai), kurie manau tikrai kažkokio stebuklo neturi, o perka tas pačias mieles, kurias perkame ir mes - iš alutekso, savasalus ir t.t. Na nebent iš užsienio kokį nors egzotišką, retą GYVĄ alų parsivežti ir taip pasipraktikuoti alaus mikrobiologijos bent jau "smalsumo labui"...
- Vytenis
- Pranešimai: 171
- Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
o didieji aludariai mieles perka is mieliu banko, pagal savo uzsakyma. Stebuklo ten irgi nedaug. tik mikrobiologija:)
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Vytenis - va šito nežinojau. O kas ten per bankas?
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
@maistra per amžius amen :):):)
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Ar nukrito pas ka nors FG situ mieliu zemiau 1012 ?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Pas mane prieš dvi dienas buvo 1.010
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Tegu dar tada pastovi pas mane
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Kaip sekasi witbier'ininkams?
Noriu pasidalinti, kokių turime idėjų dėl rezultatų aptarimo.
Kol kas planas toks: iki kito pirmadienio (balandžio 14d.), visi, kuri virė ir kuriems įdomu, pristato savo alaus pavyzdžius į „Savą alų“. Jis bus ištirtas Kalnapilio laboratorijoje ir bus pateikti rezultatai.
Paskui yra idėja susibėgti visiems kur nors Vilniuje (gal kokiam kabake), aptarti laboratorinius rezultatus ir pasidaryti degustaciją. Pabendrautumėte su Kalnapilio aludariu Ričardu, kuris ir davė mums šių mielių. Ar domintų toks mini renginukas?
Noriu pasidalinti, kokių turime idėjų dėl rezultatų aptarimo.
Kol kas planas toks: iki kito pirmadienio (balandžio 14d.), visi, kuri virė ir kuriems įdomu, pristato savo alaus pavyzdžius į „Savą alų“. Jis bus ištirtas Kalnapilio laboratorijoje ir bus pateikti rezultatai.
Paskui yra idėja susibėgti visiems kur nors Vilniuje (gal kokiam kabake), aptarti laboratorinius rezultatus ir pasidaryti degustaciją. Pabendrautumėte su Kalnapilio aludariu Ričardu, kuris ir davė mums šių mielių. Ar domintų toks mini renginukas?
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Domintų - kaip tik savaitgalį važiuosiu pilstyt tikiuosi;)
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Tikrai domintų, nors apie išvirto alaus gastronomines įžvalgas aromato prasme jau skundžiausi:)) Pavasaris ataina, gal net nebūtinai kabakas susitikimui galimas. Nors gal dar ir anksti.
- puaka
- Pranešimai: 268
- Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Prisijungciau ir as prie renginuko. Ir dar mastau, kiek alaus reikia pristatyti i SA ?
- gvolkas
- Pranešimai: 181
- Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Nežinau - pas mane tai kažkokia raugintų kopūstų kaskada gavosi. Svarstau, buteliuot ar nesivargint. Kaip kitiems?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Vakar paragavau, keisti kvapai po pastovėjimo butelyje pradingo
- gvolkas
- Pranešimai: 181
- Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Aš kažkaip įtariu DMS pas save.
- julius47
- Pranešimai: 8
- Užsiregistravo: 2013-08-27, 04:34
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Pas mane irgi keistokai fermentavosi, pradžioj labai audringai, bet paskui ramiai ir ilgai, viso 11 dienų. Bet šiaip pakankamai neblogai jau pilstant buvo:)
- Linas
- Pranešimai: 59
- Užsiregistravo: 2012-02-07, 10:58
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
patarkit tiems kas dar su šiom mielėm nevirė gal net neverta virti?
- Lrytas1
- Pranešimai: 1149
- Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Verta, tik matyt salint reikia prie kokiu 68C ir fermentuot vėsiai ir ilgai.
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
tai paragausit po kiek laiko bus matyt tas kvietinis gi ten ir netturi būt skonio stebuklas ...
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
@Lrytas1:
pas mane buvo salinta prie aukštesnių temperatūrų ir fermentuota apie 18 C, tai ryt parašysiu, kas gavosi ir ar teisingos prielaidos;D
pas mane buvo salinta prie aukštesnių temperatūrų ir fermentuota apie 18 C, tai ryt parašysiu, kas gavosi ir ar teisingos prielaidos;D
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Man normaliai gavosi. Uždaviau mieles 18C temp. Fermentavau 20C, 9 dienas. Taip pat manau nereiktų padauginti mielių, geriau jau pamažinti šiuo atveju.
- Alchemikas
- Pranešimai: 205
- Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
Witbier virsiu tik šiandien, nes komandiruotės, darbai...
Dabar matau kas čia ką nuveikė, kaip kam sekėsi. Na, tikiuosi, kad iki 14 d. turėsiu - kai kas sako, kad witbier ilgo brandinimo nereikia. Na jei ką, pasiragavimui, tai tikrai turėsiu.
Gal kas sužinojo, ką tirs labaratorija? Bakterijų kiekį? Ką dar?
Dabar matau kas čia ką nuveikė, kaip kam sekėsi. Na, tikiuosi, kad iki 14 d. turėsiu - kai kas sako, kad witbier ilgo brandinimo nereikia. Na jei ką, pasiragavimui, tai tikrai turėsiu.
Gal kas sužinojo, ką tirs labaratorija? Bakterijų kiekį? Ką dar?
- Artis
- Pranešimai: 336
- Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03
Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?
@GiN
Irgi dar tik ketinu virti. Kodėl patari geriau nepadauginti mielių? Ar nebus tie visi "rūgėsių" kvapai nuo sunkesnio mielių darbo?
Irgi dar tik ketinu virti. Kodėl patari geriau nepadauginti mielių? Ar nebus tie visi "rūgėsių" kvapai nuo sunkesnio mielių darbo?