Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Diskusijos apie įvairias mielių rūšis.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Alchemikas »

Šiandien ryte pagaivinau mieles - mini starteris, kad atsirinkti gyvus ir negyvus kareivius.
Aktyvumas nežmoniškas, kambaryje grindis reikės plauti, nors indas buvo su foam stopperiu.

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė GiN »

Arti, turiu omeny, kad kažkas supylė visą litrą, tai išlipo per viršų. Manau pusės butelio 20-25 litram tikrai užteks.
Alchemikai, manau nereikėjo nieko ten gaivinti - ir taip žvėriukai :)

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė GiN »

Dėl alaus kiekio pateikimo ir tai, kokie parametrai bus matuojami.

Pateikiu Ričardo (Kalnapilis) atsakymą.
Iš vieno butelio (0,5 l) galima nustatyti tokius rodiklius:
· Sausas medžiagos

· Alkoholis

· Sufermentavimo laipsnis

· Likęs nesufermentuotas ekstraktas

· Spalva

· Kartumas
Galime dar nustatyti angliarūgštės kiekį ir putos stabilumą. Kiekvienai šiai analizei reikia po vieno butelio alaus.
Jūs verdate mažom partijom tai, manau, būtų prabanga sugadinti tris butelius :)
Vieno butelio užtenka pagrindiniams parametrams nustatyti, bet jei yra noras galite atsiųsti daugiau.
Dar prašymas, teikiant alų, jį kaip nors pažymėti, kad būtų aišku, kur kieno.

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė puaka »

Reiskiasi, reikia nesti bent po 1 Ltr., nes atlikus bazinius tyrimus Ricardui nieko neliks paragavimui :)

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Alchemikas »

Fermentuoju +19°C aplinkoje, viduje dėl fermentacijos - +21°C. Skirtumas ne toks didelis, manau gerai paskaičiavau starterį.
Pirmas įspūdis - stabiliai dirbame link tikslo.
Galbūt tiktų ir šiltesnė fermentacija, bet nenoriu, kad labai įsibėgėtų pradžioje.

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Alchemikas »

Smardi fermentacija... Per dvi paras 1049->1012

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė GiN »

Smardi? Kuo smirda? :)

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Alchemikas »

Sunku pasakyti, bet kvapas lyg rūgtų, tačiau ragavau, viskas lyg ir ok.
Tiesiog nemalonus kvapas, o pas kitas mielės būna malonu į kambarį užeiti. :)

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė GiN »

Aš kadangi kalendros nemažai dėjau, tai skaniai kvepėjo :)

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Alchemikas »

Pas tave - 3g - kalendrų ašarėlės.
Aš 8g įdėjau, nes praėjusiais virimais su 5g nebuvau patenkintas. Grūsta su kočėlu, bet manau tai neesminis kvapo atsiradimo faktorius.

Vartotojo avataras
gvolkas
Pranešimai: 181
Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė gvolkas »

Mano pirmasis bandymas iškeliavo į unitazą. Antrąjį taisiau - viriau visai nedengęs, dėjau daugiau mielių. Pasibaigus aktyviai fermetacijai, kvapas ir vėl iš fermenterio tragiškas (nepaisant nei kalendros nei curacao kiekių). Neša kažkuo tarp kiaušinio ir padangos (jei ne mielių bėda, tai turėtų prasipūst ir išgaruot per kelias dienas). Fermenteris prieš tai parą pamirkytas chloro / acto tirpalėly.
Praeitam virime įtariau DMS dėl pridengto virimo.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Lrytas1 »

Mano pirmas butelis buvo geriamas, antras nurugštėjo, vakare teks atkimšt pora, gresia alaus pažintis su unitazu.

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė vikingas »

sieros junginiai gali susidaryti tik iš baltymų tam tikrų metabolizmo procesų, todėl nežinau ar gali įtakot virimo metu uždengtas dangtis... paprastai tariant sieros vandenilis ar kiti sieros junginiai kurie turi kiaušinio kvapa (nes pūvantis kiaušinio kvapas irgi sieros junginiai iš pūvančio kiaušinio baltymų)susidaro pūvant ar yrant baltymams... todėl priežasties reiktų ieškoti kitur .. tokia mano nuomonė .

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Gytis »

vikinge, antra pastraipa:

"...Dimethyl Sulfides (DMS)/ Cooked Vegetable Flavors

Like diacetyl in ales, DMS is common in many light lagers and is considered to be part of the character. DMS is produced in the wort during the boil by the reduction of another compound, S-methyl-methionine (SMM), which is itself produced during malting. When a malt is roasted or toasted, the SMM is reduced beforehand and does not manifest as DMS in the wort, which explains why it is more prevalent in pale lagers. In other styles, DMS is a common off-flavor, and can be caused by poor brewing practices or bacterial infections.
DMS is continuously produced in the wort while it is hot and is usually removed by vaporization during the boil. If the wort is cooled slowly these compounds will not be removed from the wort and will dissolve back in. Thus it is important to not completely cover the brewpot during the boil or allow condensate to drip back into the pot from the lid. The wort should also be cooled quickly after the boil, either by immersing in an ice bath or using a wort chiller."
http://www.howtobrew.com/section4/chapter21-2.html

Vartotojo avataras
gvolkas
Pranešimai: 181
Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė gvolkas »

Šiaip Vikingo nuomonėj irgi tiesos yra. Galimas daiktas, kad DMS atsiranda iš mano nesalyklinių žaliavų (nemodifikuotų kviečių dribsnių ar / ir kruopų).

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Gytis »

"todėl nežinau ar gali įtakot virimo metu uždengtas dangtis"

vs.

"Thus it is important to not completely cover the brewpot during the boil or allow condensate to drip back into the pot from the lid."

Vartotojo avataras
vikingas
Pranešimai: 495
Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė vikingas »



Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė pofke »

Gali būti mielių autolizė.
http://www.howtobrew.com/section1/chapter10-3.html
Be to, para mirkymo yra tikrai per daug, vasarą po paros mirkymo saulėtoj vietoj man dumbliai užaugo fermentery:D Tai gali ir infekcija būt;)
O dėl DMS tai būtinai būtinai reikia virt atidengtą ir kad kunkuliuotų gerai, ypač jei naudojami baltymingi salyklai ar adjunktai.

Vartotojo avataras
gvolkas
Pranešimai: 181
Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė gvolkas »

Na, nežinau, kaip dumbliai gali užaugt užpylus pilną fermeterį parai su dangčiu acto / chloro tirpalu :) Labai gyvybingi pas poną dumbliai :)

Vartotojo avataras
GiN
Pranešimai: 723
Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė GiN »

@Alchemikas: buvau pamiršęs pataisyti receptą - dėjau 15 g. kalendros.

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Alchemikas »

Kažkaip nesuvedžiau, bet visgi witbier'ui reikėtų šiek tiek mažiau mielių, o ypač tų agresyvių, kurios mums buvo pateiktos.
"Pitching enough yeast (or even overpitching) will result in less ester production." http://beersmith.com

Vartotojo avataras
Artis
Pranešimai: 336
Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Artis »

Gal atvirkščiai? :)

"or even overpitching"

Vartotojo avataras
gvolkas
Pranešimai: 181
Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė gvolkas »

Ne visi tų esterių nori. Pvz man svarbiau, kad prieskoniai šitam stiliuje eitų prieky mielių charakterio.

Vartotojo avataras
Artis
Pranešimai: 336
Užsiregistravo: 2011-02-20, 12:03

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Artis »

Tokių esterių, kokie čia buvo aprašinėjami ir aš nenorėčiau.

Dar svarstau ar virti visai. Kol kas smalsumas ima viršų :) Bet tikrai pilsiu visą litrą mielių, pusei fermenterio.

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Alchemikas »

Na, aš lyg ir tikiuosi esterių, aišku ne unitazinių.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Lrytas1 »

Atidariau kitą buteli, geriamas :) esteriu minimumas, prieskoniai nuėjo į kartumą.

Vartotojo avataras
gvolkas
Pranešimai: 181
Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė gvolkas »

Arti, nenaudok nemodifikuotų kviečių kaip aš ir varyk. Tikiu, kad bus gerai.

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Alchemikas »

Tiesa, o kokie kviečių dribsniai parduodami SA? Modifikuoti, nemodifikuoti, dalinai modifikuoti?
Kadangi galvojau, jog dribsniai yra nemodifikuoti, salinimą dariau su dekokcija ir ilgos trukmės su visais etapais - užtruko ~3,5 val.

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė Lrytas1 »

Modifikuoti, želatinizacija jiems jau padaryta.

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Kalnapilio WHITE mielės - kiek bus norinčių?

Standartinė puaka »

As litra mieliu supyliau i 45 Ltr.

ATSAKYTI