Fermentacijos grafikai

Diskusijos apie įvairias mielių rūšis.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Fermentacijos grafikai

Standartinė Alchemikas »

Būtų įdomu sužinoti ar ne per greitas tas kritimas žemyn su S-04 mielėmis? Ar manote, kad pasieksiu 1010-1018?
Turiu pasiruošęs dar ir US-05, kurios jeigu ką tikrai pasieks tikslą.
Kokie fokusai būna maišant mieles?
[attachment=10414,615]

Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
Tomas
Pranešimai: 85
Užsiregistravo: 2011-03-06, 16:04

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Tomas »

Manau, čia į temą būtų :)
— Скажи, мудрый Каа, этот банан висит очень высоко?

— Конечно, Маугли, этот банан висит очень высоко...

— А скажи, мудрый Каа, этот банан висит очень высоко, а вот смогут ли

его достать бандерлоги?

— Нет, Маугли, бандерлоги не смогут достать этот банан...

— Скажи, мудрый Каа, этот банан висит очень-очень высоко, а сможет ли

его достать быстрая Багира?

— Нет, Маугли, и быстрая Багира тоже не сможет его достать...

— Я знаю, мудрый Каа, наверное ты сможешь достать этот банан?

— Нет, Маугли, и я не смогу достать этот банан...

— Я понял! Я понял! Я! Конечно же, я смогу достать этот банан!!!

— Это точно, Маугли, ты кого угодно можешь достать..

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Alchemikas »

Aptingo/išsikvėpė mano mielės darbą iki 1022 padariusios.
Ar galiu dėti piktesnes kitos padermės mielikes?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Peckelis »

Aišku, gali dėti. Gali nedėti. Viską gali. Nežinau tavo minčių eigos. Man visais tokiais atvejais iškyla esminis klausimas KODĖL? Ir kam viso to reikia? Jei sau atsakau teigiamai, kad to reikia, darau. Tavo atveju didžiausia vertybė būtų nisgariačyt ir prilaukt. Bet pono valia:)

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė pofke »

Duok 10 dienų pirminei fermentacijai ir nesuk galvos. Su dažnais matavimais, tikėtina, gausi infekciją buteliuose (jei nehigieniškai švarus bus kranelis).

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė runce »

kaip temp mušei ir matavai 24-48 ruože?

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Alchemikas »

runce, temperatūrą mūšiau prisukęs kambaryje. iki penkiolikos numušta nunešus į rūsį. Numušiau, nes buvo tendencija iškilti virš 20°C. Ankstesniame virime dėl to gavosi 'bananas'.
Maistra, grafiką paišau norėdamas tiksliau suprasti mielių gyvenimą :) rezultatus prie skirtingų temperatūrų turėsiu dar po kelių fermentavimu arba kitą kartą padalinsiu į du fermenterius.
Grafiką atnaujinsiu kai tik galėsiu, o dabar su papildoma mielių injekcija ir iki 18°C buvo pasiekta 1018 ir viskas... panašu, kad liko daug nefermentuojamų angliavandenių ir čia mielės jau nebepadės. Reiks pasinagrinėti salinimą ir pH.
Aišku laukiu pastebėjimų, komentarų.

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Alchemikas »

Google spellcheck'as :) pataisiau - injekcija :)

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Alchemikas »

Tiesa, kraniukas potenciali infekcijos vieta, bet aš prieš išpilstant bet kokiu atveju verdančiu vandeniu apšlakstau.
Net jei ir nematuodavau, vistiek norisi paragauti, kas vyksta.

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Alchemikas »

Papildoma US-05 mielių starterio injekcija kažkiek padėjo, bet panaudojimas ne toks efektyvus ekonomiškai.
Visgi, tikslas pasiektas, o ateičiai matyt reikės efektyviau šaldyti, ypač 2-3 fermentacijos dienomis.
[attachment=10501,623]

Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Alchemikas »

Patikslinau skaičius grafike, nes vėliau matuojant kas 12 val. reikėjo pradžią interpoliuoti, kad nusibrėžtų teisinga linija tarp matavimų.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Gytis »

Beje, koks buvo tikslas? Na tas, kuris pasiektas.

Vartotojo avataras
Alchemikas
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 2012-12-28, 10:29

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Alchemikas »

Gyti, tikslas buvo 1018-1010, tačiau su vienu starteriu. Manau dėl staigaus fermentavimosi ir vėlesnio šaldymo, jis tapo netolygus ir taip sulėtėjo. Papildomas starteris padėjo, bet va kad tik ne ekonomiškai tai gaunasi.
Maistra, ačiū už įdomų straipsnį. Kai turėsiu fermentavimo šaldytuvą su dviem rėžimais, bus įdomu pritaikyti skirtingus nustatymus vienam fermenteriui ir kitokius antram.

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė pofke »

Šiaip kažkoks žydiškas temperatūrinis režimas pas tave, kiek man teko skaityti (daugiau nesigilinau, nes neturiu galimybių/noro tai taikyti), dažniausiai pitchinama prie žemesnės, nei optimalios fermentacijos temperatūros ir per 3-7 dienas pakeliama iki optimalios. Tada diacetilo pauzė dienos-dviejų-trijų ir brandinimas.
O šiaip tai ne vien nuo mielių galutinis rezultatas priklauso - salinimo režimas taip pat labai svarbu, prie kokių temp. salinta, kokios salinimo pauzės darytos, kokie salyklai naudoti?

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Vytenis »

Bet juk cia virsutines fermentacijos mieles, kam diacetilo pauze?

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Lrytas1 »

Vyteni> Visos! mielės gamina diacetilitą. Vienos mažiau kitos daugiau, ir fermentacijos pabaigoj jį sėkmingai apvalgo. Liaudiškai 3d po to kai pasėkas FG.

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Vytenis »

tik elio mieles ta padaro darbinej temperaturoj, o lagerio-aukstesnej nei darbine? Fermentuojasi elis siuo metu, pabaigoj niekur nenesu jo is +17 su S-04?

Vartotojo avataras
Lrytas1
Pranešimai: 1149
Užsiregistravo: 2013-03-10, 23:21

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Lrytas1 »

Deja lagerio mieles irgi susitvarko darbinėje temperatūroje, tik ilgiau užtrunka.

Vartotojo avataras
pofke
Pranešimai: 273
Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė pofke »

Visos mielės gamina diacetilą (na, techniškai acetolaktatą, kuris po to oksiduojasi anksčiau ar vėliau į diacetilą), ir visos mielės jį metabolizuoja, bėda tame, kad jos tai daro tik kai nebeliela jokio kito maisto, t.y. kai reali fermentacija yra pasibaigusi. Net jei fg ir nekinta, o diacetilo aluje nesijaučia, jame visvien yra acetolaktato, kuris anksčiau ar vėliau taps diacetilu, dėl ko norint išvengti su diacetilu susijusių skoninių vingrybių, šitą pauzę daryt reiktų tiek lageriams, tiek eliams. Apie temperatūras aš berods net nešnekėjau;)

Vartotojo avataras
Vytenis
Pranešimai: 171
Užsiregistravo: 2013-11-13, 17:51

Re: Fermentacijos grafikai

Standartinė Vytenis »

Supratau, mane tikriausiai suklaidino, kad lyg girdejau, kad diacetilo pauze reikia daryti dar nesibaigus fermentacijai, kai lieka pora padalu iki pabaigos. Ir daryti aukstesnej temperaturoj, tai va ir masciau, kad eliai patys ta pauze ir pasidaro be mano isikisimo. Palaikysiu ilgiau, pasibaigus fermentacijai tuomet.

ATSAKYTI