Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Sveiki,
Kilo mintis nusipirkti 100 g ar net 500 g pakelį "patinkamų" mielių ir taip "suekonominti" jas panaudojant keliems ar net keliolikai alaus virimų (vietoje to, kad pirkti tuos 11-12 g pakelius verdant po 20-22 litrus alaus).
Ar kas yra bandęs taip daryti ir įdomu ar mielėms po pakelio atidarymo ir laikymo šaldytuve (kad ir labai sandariai, tinkamomis sąlygomis, įpakavus ir suvyniojus į kelis papildomus maišelius ir t.t.) nieko blogo neatsitiks???
Aišku, dar variantas "ekonominti" yra po kelis kartus tas pačias panaudoti, bet kažkaip tingisi kolei kas žaistis su visais tais "starteriais" - reikia ir įrangos, ir t.t.
Kilo mintis nusipirkti 100 g ar net 500 g pakelį "patinkamų" mielių ir taip "suekonominti" jas panaudojant keliems ar net keliolikai alaus virimų (vietoje to, kad pirkti tuos 11-12 g pakelius verdant po 20-22 litrus alaus).
Ar kas yra bandęs taip daryti ir įdomu ar mielėms po pakelio atidarymo ir laikymo šaldytuve (kad ir labai sandariai, tinkamomis sąlygomis, įpakavus ir suvyniojus į kelis papildomus maišelius ir t.t.) nieko blogo neatsitiks???
Aišku, dar variantas "ekonominti" yra po kelis kartus tas pačias panaudoti, bet kažkaip tingisi kolei kas žaistis su visais tais "starteriais" - reikia ir įrangos, ir t.t.
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Tai kad su starteriais nereik žaistis, jei pernaudoji mieles po fermentacijos. O šiaip labai švaros prisižiūrėt reik tokiu atveju. Ir laikyt ne poroj maišelių, o normalioj hermetinėj pakuotėj - stiklainy pvz;)
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
> pofke, ta prasme jei kaip tik tą pačią dieną, kada supilstau/subuteliuoju jau išsifermentavusį alų ir tą pačią dieną verdu naują alų, tai tų visų starterių apskritai nereikia? T.y. po išpilstymo/buteliavimo palaukiu kokią valandą, kol viskas, kas liko fermenterio apačioj, nusistovi, atskiriu (išpilu lauk) visas drumzles ir mielių ląstelių lavonėlius, supilu mieles į kokį sterilizuotą stiklainį, gerai uždarau, o tą pačią dieną (ar net po 2-3 dienų) išviręs naują alų, supilu į fermenterį? Teisingai mąstau?
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Taip. Čia net gali pasiskaičiuot, kiek reiks mielių minimum:
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
"Repitching yeast slurry"
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
"Repitching yeast slurry"
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Jei teisingai suprantu, nieko tokio jei mielių bus per daug - svarbu, kad nebūtų per mažai?
- pofke
- Pranešimai: 273
- Užsiregistravo: 2011-02-09, 12:16
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Galima taip sakyti, bet ne visada tai yra tiesa.
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Ant sausų mielių pakelio aiškiai parašyta: nenaudoti, jeigu mielių pakelis pažeistas, nesandarus.
Aš nerizikuočiau. Geriau nusipikrti mažą pakiuką, po fermentacijos surinkti mielių pyragą ir naudoti antrą, trečią kartą. Beje, rezultatas tada būna geresnis.
Aš nerizikuočiau. Geriau nusipikrti mažą pakiuką, po fermentacijos surinkti mielių pyragą ir naudoti antrą, trečią kartą. Beje, rezultatas tada būna geresnis.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Regi, jei tą pačią dieną po surinkimo ar vos po kelių dienų po surinkimo naudoti mieles "pakartotinai", jokių ten starterių, maišyklių ir kitos velniavos nebereikia? Tiesiog jas susirinkti kaip šiame video (http://www.youtube.com/watch?v=XL0NUR5tTNE), pasidėti dienai kitai į šaldytuvą ir supilti į misą? Na, atsargai turėti sausų pakiuką po ranka tuo atveju, jei tos pakartotonai naudojamos "neužsikurtų"?
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Praktiškai taip. Tik aš darau kiek paprasčiau - neperplaunu mielių. Pasiruošiu sterilų stiklainį ir dezinfekuotą plastikinį samtuką. Jis skirtas tik tam ir tik tam naudojamas. Išpylus iš fermenterio alų susirenku dalį švarių mielių nuo dugno ir dedu į šaldytuvą. Prieš kitą fermentaciją mieles reikia išsiimti, kad atšiltų - nebūtų streso. Tam užtenka jas išimti prieš pat virimą. Vienam 25L fermenteriui pilnai užtenka 200ml mielių.
Jeigu nori mieles dar labiau sustiprinti - pamaitink. Apie mielių maistą man papasakojo pofke, tad jeigu ką ne taip supratau jis pataisys: likusias mieles fermenteryje reikia praskiesti nedideliu vandens kiekiu ir užvirti. Trumpai pavirus atvėsinti. Mirusios mielės tampa maistu gyvosioms, pilti kartu į fermentuojamą alų. Kiekių nepamenu
Dėl praplovimo: jis gerai tuo atveju, jeigu buvo šaltas apyniavimas ir mielės liko su apynių dalimis. Tada išsiplauni mieles ir turi švarų rezultatą.
Na ir kaip privaloma - visų procesų metu laikytis sanitarijos, saugotis užkrato, raugintais kopūstais nesimėtyt
Dėl "pasidedi dienai - kitai": ir savaitę - kitą pastovėjusios mielės bus labai darbingos. Ir po mėnesio jos bus darbingos, tik kiek vangesnės starte. Svarbus augant nugazuoti, kad angliarūgštės slėgis jų nenumarintų. Visa kita bus ok.
Jeigu nori mieles dar labiau sustiprinti - pamaitink. Apie mielių maistą man papasakojo pofke, tad jeigu ką ne taip supratau jis pataisys: likusias mieles fermenteryje reikia praskiesti nedideliu vandens kiekiu ir užvirti. Trumpai pavirus atvėsinti. Mirusios mielės tampa maistu gyvosioms, pilti kartu į fermentuojamą alų. Kiekių nepamenu
Dėl praplovimo: jis gerai tuo atveju, jeigu buvo šaltas apyniavimas ir mielės liko su apynių dalimis. Tada išsiplauni mieles ir turi švarų rezultatą.
Na ir kaip privaloma - visų procesų metu laikytis sanitarijos, saugotis užkrato, raugintais kopūstais nesimėtyt
Dėl "pasidedi dienai - kitai": ir savaitę - kitą pastovėjusios mielės bus labai darbingos. Ir po mėnesio jos bus darbingos, tik kiek vangesnės starte. Svarbus augant nugazuoti, kad angliarūgštės slėgis jų nenumarintų. Visa kita bus ok.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Aš paskutiniu metu mielėms saugoti naudoju šlapimo analizams skirtus konteineriukus, kuriuos perku vaistinėje. Labai patogu - nieko nereikia sterilizuoti (jie sterilūs). Praplėši pakelį ir iškart naudoji.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Regi, ar teisingai supratau, kad po "šalto apyniavimo", t.y. "antrinės fermentacijos" mieles yra dar net geriau surinkti, nei po "pirminės fermentacijos", nes visų tų nuosėdų ir šiukšlių būna mažiau (dėl ko antrinė ir daroma). Tad kaip ir nebereikia nieko ten plauti, skalauti ir t.t. (didintis visokių infekcijų tikimybes), o tiesiog sterilizuotame indelyje jos savaime bebūdamos šaldytuve ir gražiai "išsistovi"?
> GiN - originali mintis
> GiN - originali mintis
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Gin vaistinej jei gerai pamenu pora litu kainuoja. Maximoj maciau po 0,99lt yra.
- Zalvarinis
- Pranešimai: 576
- Užsiregistravo: 2013-01-10, 07:55
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
O maximoj sterilus?
- vikingas
- Pranešimai: 495
- Užsiregistravo: 2014-02-25, 12:41
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
ikišiu savo tris kapeikas... kiek teko susidurti tai mieles galima ir užšaldyti... ar jūs čia sakydami į šaldytuva ir turit omeny šaldiklin ??
- Samanis
- Pranešimai: 310
- Užsiregistravo: 2013-03-18, 19:51
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Zalvarinis> maximoj toks pat kaip vaistinej
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
O gal vietoje tų pirktinių sterilių tiesiog "paprastuoju būdu" geriau? Imti stiklinius majonezo indelius (tuos po 220 ml ar kiek ten), nuplauti etiketes, gerai su kokiu "Fairy" vidų išplauti, tada kokias 20 min. pavirinti, atvėsinti, dar papildomai su kokiu Oksi prieš supilant mieles praskalauti ir gal bus didesnė sterilumo tikimybė nei tie visi iš vaistinių ir Maximų? Aišku, nesakau, kad anie blogis, be to ir nebandęs, bet anie dar ir pinigus kainuoja. O visų tie smulkūs indeliai pas mane eina konteinerin...
- Peckelis
- Pranešimai: 971
- Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Vikingas> Nežinau, ką kiti turi omenyje, bet kai sakau šaldytuvan, tai reiškia sloiką šaldytuvan taip iki mėnesio. Kai mielių užšaldymas, tai reiškia paruoštas į šaldiklį ir bent iki pusės metų, gal ilgiau. Būtų rimtas reikalas laikyti ilgiau, rasčiau galimybė dėti ne į buitinį (-18С), o į laboratorinį (-80C).
- Regis
- Pranešimai: 712
- Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Antakalnietis: painioji dvi savokas. Šaltas apyniavimas ir antrinė fermentacija yra ne tas pats. Beje, po taip vadinamos antrinės mielių bus mažai ir rinkti nebus ką. Antra - užkrato teorinė tikimybė didesnė, nes kiekvienas alaus pilstymas yra teorinė galimybė gauti užkratą. Mieles dera rinkti iš pirminės fermentacijos fermenterio, jeigu aromatas nekelia abejonių.
- GiN
- Pranešimai: 723
- Užsiregistravo: 2011-02-04, 19:58
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
@AntaKalnietis: dėl tų vaistinės indelių patikimumo neabejočiau, vaistinė yra vaistinė, jei sako, kad sterilūs, turi būti sterilūs. Verta naudoti kažką kito tik dėl kainos ir jei reikia didesnės talpos, nes aš didžiausius kokius radau, tai apie 150 ml.
- AntaKalnietis
- Pranešimai: 746
- Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00
Re: Didesnio mielių pakelio pirkimas naudoti per kelis kartus
Regi, o tai "šaltas apyniavimas" (kai apynių įmeti dėl papildomo aromato tiesiai į fermenterį) galimas ir "pirminėje fermentacijoje"? Kažkaip buvau įsikalęs į galvą, kad būna tik antrinėje.
GiN, na jo, tokie dalykai, kaip švirkštai, tie indeliai visi - jie iš esmės turi būti sterilūs. Bet bandysiu daryti "alternatyviai" - manau pavirinti gerai išplautus indelius nuo majonezo (kokias 30 minučių), plius dar perplauti su Oksi, gal neįsimes kokia "zaraza"...Pabandysiu jau gal greit ir pasidalinsiu patirtimi (tikiuosi ne karčia
GiN, na jo, tokie dalykai, kaip švirkštai, tie indeliai visi - jie iš esmės turi būti sterilūs. Bet bandysiu daryti "alternatyviai" - manau pavirinti gerai išplautus indelius nuo majonezo (kokias 30 minučių), plius dar perplauti su Oksi, gal neįsimes kokia "zaraza"...Pabandysiu jau gal greit ir pasidalinsiu patirtimi (tikiuosi ne karčia