Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Diskusijos apie įvairias mielių rūšis.
Vartotojo avataras
rimas
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2014-03-29, 11:00

Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė rimas » 2014-04-01, 10:09

Sveiki,
Gal galite pasidalinti patirtimi ir nuomonėmis apie mielių plovimą jų saugojimą ir pakartotinį naudojimą.
Kokiu būdu skaičiuojate išplautų mielių kiekį naujam alui t.t.
Taip pat smagu butu žinoti ar kinta alaus skonis ir fermentacijos laikas jei naudojamos išplautos mielės.
Ačiū.

Nemokama gera klava http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard

Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Standartinė runce » 2014-04-01, 11:18

sveikas, mieles po fermentacijos kitam panaudojimui iš principo visada reiktų plauti, tačiau dėl sudėtingumo ir užkrato galimybės tą darau labai retai, tik tada, kai mielės būna tikrai nešvarios ir brangios. nešvarios, tai su apynių likučiais ar nuo tamsaus alaus, o brangios, tai kurių neįperku naujų=D pats plovimo procesas skamba nesunkiai, bet gan daug darbo kaip su tokiu jautriu daiktu: praskiedi steriliu vandeniu mieles stiklainyje, palauki, kol šiukšlės nusės ant dugno, tada nupili skystį nuo viršaus apačioje palikdamas tas šiukšles, vėl praskiedi, vėl palauki, vel nupili. po kokio trečio karto pastatai šaldytuvan ilgesniam laikui, pvz parai, tada išsėda likusios jau švarios mieles. jas ir naudoji.

bet dažniausiai visai nebūtina taip daryt, tiesiog nuo fermenterio dugno reikia surinti reikiamą kiekį mielių ir jį iškart naudoti.

mielių kiekis skaičiuojamas pagal skaičiuoklę, googlėn vesk pitch rate calculator.

iš skonis ir fermentacijos laikas gali kisti. dėvėtosmielės greičiau pradeda dirbti, jų kiekis dažniau bus pakankamas, todėl trumpės fermentacijos laikas ir skoninės savybės dažnai būna geresnės nei naujų sausų mielių. iš kitos pusės, tai reiškia, kad nemokam tinkamai naudoti ir dozuoti naujų sausų mielių, nes turėtų būti daug maž tasp[ats :)



Vartotojo avataras
rimas
Pranešimai: 7
Užsiregistravo: 2014-03-29, 11:00

Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Standartinė rimas » 2014-04-01, 11:50

Aciu uz patarima reiks bandyti. Tikiuosi nesugadinsiu busimo alaus. :)



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 747
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Standartinė AntaKalnietis » 2014-04-01, 15:41

runce, o kas būtų, jei iš tų pakartotinai naudojamų išplautų mielių į fermenterį įpilčiau per daug? Įtariu, kad nieko? Nebent jų gali būti per mažai ir tada jos neišfermentuos visko tiek, kiek turėtų???



Vartotojo avataras
Paulius
Pranešimai: 65
Užsiregistravo: 2012-10-09, 10:42

Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Standartinė Paulius » 2014-04-01, 15:54

Nieko nebus. Naudokis skaičiuoklėm ir paskaičiuosi - http://www.mrmalty.com/calc/calc.html . Šitas, manau pritars dauguma, labai padorus, tikslus ir paplitęs. Geriau jau daugiau, nei mažiau :)


Čia labai gerai aprašytas procesas, kaip plauti mieles, pats tokį naudoju. 2x20min, tada į mažus stiklainius eina. http://www.homebrewtalk.com/f163/yeast-washing-illustrated-41768/



Vartotojo avataras
runce
Pranešimai: 231
Užsiregistravo: 2011-02-09, 13:14

Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Standartinė runce » 2014-04-01, 17:06

dažniausiai geriau daugiau nei mažiau (nors gali būti ir atvirkščiai, pvz kvietiniam gal. nuo mielių priklauso), bet perdaug irgi negerai



Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 747
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Standartinė AntaKalnietis » 2014-04-01, 20:53

Pagal skaičiuoklę pasimaigiau (itin nekeisdamas "default" parametrų, išskyrus OG) ir ten rodo, kad reiks apie 90-100 ml. Ar teisingai suprantu, kad nieko blogo neatsitiks, jei "su atsarga" supilsiu kokius 150-180 ml and 22 litrų misos? Ir alus bus ne kvietinis, o toks kaimiškas miežinis alelis. Aišku, turbūt kokius 500 ml įpylus jau būtų per daug ir negerai? :)



Vartotojo avataras
traskis
Pranešimai: 83
Užsiregistravo: 2013-03-07, 11:19

Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Standartinė traskis » 2015-01-26, 16:07

Kazin ar tinka Runces' metodas kaip cia pasakyti myrusioms mielems atskirti nu geru,nes sudejau apie 4 men. pastovejusias mieles i misa,po paros dar nerode jokiu gyvybes zenklu,tada dadejau rehidruotu mieliu is pokelio,viskas kaip ir gerai,pradejo dirbti burbuliatorius,galvoju kaip atskirti tas geras dirbancias mieles nuo tu negyvu?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Standartinė Peckelis » 2015-01-26, 21:19

Kito kelio, kaip darytis starterį, nematau. Pirma, bus aiškumas su užsivedimu ir su mielių kokybe. Antra, dalis negyvybingų būna nusėdę ant dugno ir mison susipila tik gyvybingos dirbančios mielės.
P.S. Tuo kaip tik dabar ir užsiimu - ilgai stovėjusias vokiškas kvietines atstatinėju:)

nykštys

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė nykštys » 2015-04-17, 19:57

o negyvos mielės šviesesnė ar tamsesnės? (s-04)

Vartotojo avataras
puaka
Pranešimai: 268
Užsiregistravo: 2013-03-28, 11:58

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė puaka » 2015-04-17, 20:23

s-04 nebrangios mielės, kad reikėtų vargti dėl jų.

nykštys

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė nykštys » 2015-04-17, 21:09

nebrangios, bet pas mus kaime sunku gaut, o vargo tikrai nėra, tu gal nežinai kas yra vargas

nykštys

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė nykštys » 2015-04-18, 13:00

Maistra, dėkui supratau

Domaso

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė Domaso » 2015-11-12, 13:17

O kaip sakykim su tų panaudotų mielių laikymu - kiek laiko galima laikyt šaldytuve? (aš asmeniškai esu girdėjęs kad iki 8 mėnesių)

Sakykim darau tuo paprastesniu būdu - susemiu nuo dugno lagerio mieles, neplaunu - tiesiai į švarų stiklainį ir palieku alaus virš mielių kokius du pirštus, užsuku ir į šaldytuvą. Ar taip apsimoka daryt ar nelabai? Ir kitą kartą visą tą stiklainį suvarius į naują lagerį neplautas? (aišku be to viršutinio alaus sluoksnio)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1764
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė Gytis » 2015-11-12, 14:12

Domaso rašė:O kaip sakykim su tų panaudotų mielių laikymu - kiek laiko galima laikyt šaldytuve? (aš asmeniškai esu girdėjęs kad iki 8 mėnesių)

Sakykim darau tuo paprastesniu būdu - susemiu nuo dugno lagerio mieles, neplaunu - tiesiai į švarų stiklainį ir palieku alaus virš mielių kokius du pirštus, užsuku ir į šaldytuvą. Ar taip apsimoka daryt ar nelabai? Ir kitą kartą visą tą stiklainį suvarius į naują lagerį neplautas? (aišku be to viršutinio alaus sluoksnio)



Aš visada taip darau, kaip tu rašai. Tik ne į švarų stiklainį, o į dezinfekuotą ir praskalautą verdančiu vandeniu. Bet stengiuosi ilgai nelaikyti, O dar geriau, tai iš karto panaudoti kitam alui. Tokiais atvejais net į stiklainį nepilu. Nupilu alų į antrinę, o ant mielių naują misą. Nebent mielių per daug, tada kažkiek nugriebiu.

Domaso

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė Domaso » 2015-11-12, 14:44

Gytis rašė:Aš visada taip darau, kaip tu rašai. Tik ne į švarų stiklainį, o į dezinfekuotą ir praskalautą verdančiu vandeniu. Bet stengiuosi ilgai nelaikyti, O dar geriau, tai iš karto panaudoti kitam alui. Tokiais atvejais net į stiklainį nepilu. Nupilu alų į antrinę, o ant mielių naują misą. Nebent mielių per daug, tada kažkiek nugriebiu.

Na, aš čia aludarių forume taip sakydamas jau įsivaizduoju, kad de facto "švarus" = dezinfekuotas :)
Jei taip iš karto darant kaip tu sakai, "naujas alus į seną fermeterį" - ar nereikia jaudintis dėl po mielėmis nusėdusių grūdų ir apynių dalelių? (aš kažkaip iki šiol galvojau kad apatinio sluoksnio geriau nenaudot..)

O kiek ilgiausiai stiklainiuose mieles laikei?

Vartotojo avataras
DV
Pranešimai: 235
Užsiregistravo: 2011-12-07, 13:04

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė DV » 2015-11-12, 15:01

Jei po stouto ant tų pačių mielių nepili kokio nors pale'o ar IPA, tai nėr ko sukt galvą dėl 'apatinio' sluoksnio. Žodžiu perpanaudojant tokiu būdu mieles, reikia, kad būtų alaus panašumas.
Jei panaudosi stiklainį per 2 savaites -- pili tiesiai. Jei daugiau -- darai starterį. Daugiau mėnesio nelaikyk.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1764
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė Gytis » 2015-11-12, 15:18

Maistra rašė:
Domaso rašė:"naujas alus į seną fermeterį" - ar nereikia jaudintis dėl po mielėmis nusėdusių grūdų ir apynių dalelių?

Va va iš kur tas fainas raugelis pas Gytį, WC alūs tik taip ir verdami. :D


Nėra jokio raugelio, neklaidink naujokų.

Domaso

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė Domaso » 2015-11-12, 15:55

DV rašė:Jei po stouto ant tų pačių mielių nepili kokio nors pale'o ar IPA, tai nėr ko sukt galvą dėl 'apatinio' sluoksnio. Žodžiu perpanaudojant tokiu būdu mieles, reikia, kad būtų alaus panašumas.

Supratau... tai mano planas Oktoberfesto mieles panaudot kokiam Doppelbock'ui ar Schwarzbier'ui ko gero sužlugs.. :(
Mieles kurias planavau panaudot tai "Brewferm Lager" - vienos pigesnių, bet vis tiek 8 eur jau susitaupytų... Jau 200g apynių išeina :roll:

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1764
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė Gytis » 2015-11-12, 16:01

Maistra rašė:Ale tik dabar pastebėjau dviprasmybę, WC alūs. :D Gi tu žinai ką šitas wc reiškia. :)


Ir mano atveju ne WC, o virtuvėje į kriauklę :)

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1764
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Standartinė Gytis » 2015-11-12, 16:05

Domaso rašė:
DV rašė:Jei po stouto ant tų pačių mielių nepili kokio nors pale'o ar IPA, tai nėr ko sukt galvą dėl 'apatinio' sluoksnio. Žodžiu perpanaudojant tokiu būdu mieles, reikia, kad būtų alaus panašumas.

Supratau... tai mano planas Oktoberfesto mieles panaudot kokiam Doppelbock'ui ar Schwarzbier'ui ko gero sužlugs.. :(
Mieles kurias planavau panaudot tai "Brewferm Lager" - vienos pigesnių, bet vis tiek 8 eur jau susitaupytų... Jau 200g apynių išeina :roll:


Be problemų. Svarbu ne po juodos IPA helles'ą daryti. Po oktoberio švarcą, paskui doppelbock'ą, kaip stipriausią, kuriam mielių daugiausia reikia.