Puslapis 11

Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2014-04-01, 10:09
rimas
Sveiki,
Gal galite pasidalinti patirtimi ir nuomonėmis apie mielių plovimą jų saugojimą ir pakartotinį naudojimą.
Kokiu būdu skaičiuojate išplautų mielių kiekį naujam alui t.t.
Taip pat smagu butu žinoti ar kinta alaus skonis ir fermentacijos laikas jei naudojamos išplautos mielės.
Ačiū.

Nemokama gera klava http://gate2home.com/Lithuanian-Keyboard

Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Parašytas: 2014-04-01, 11:18
runce
sveikas, mieles po fermentacijos kitam panaudojimui iš principo visada reiktų plauti, tačiau dėl sudėtingumo ir užkrato galimybės tą darau labai retai, tik tada, kai mielės būna tikrai nešvarios ir brangios. nešvarios, tai su apynių likučiais ar nuo tamsaus alaus, o brangios, tai kurių neįperku naujų=D pats plovimo procesas skamba nesunkiai, bet gan daug darbo kaip su tokiu jautriu daiktu: praskiedi steriliu vandeniu mieles stiklainyje, palauki, kol šiukšlės nusės ant dugno, tada nupili skystį nuo viršaus apačioje palikdamas tas šiukšles, vėl praskiedi, vėl palauki, vel nupili. po kokio trečio karto pastatai šaldytuvan ilgesniam laikui, pvz parai, tada išsėda likusios jau švarios mieles. jas ir naudoji.

bet dažniausiai visai nebūtina taip daryt, tiesiog nuo fermenterio dugno reikia surinti reikiamą kiekį mielių ir jį iškart naudoti.

mielių kiekis skaičiuojamas pagal skaičiuoklę, googlėn vesk pitch rate calculator.

iš skonis ir fermentacijos laikas gali kisti. dėvėtosmielės greičiau pradeda dirbti, jų kiekis dažniau bus pakankamas, todėl trumpės fermentacijos laikas ir skoninės savybės dažnai būna geresnės nei naujų sausų mielių. iš kitos pusės, tai reiškia, kad nemokam tinkamai naudoti ir dozuoti naujų sausų mielių, nes turėtų būti daug maž tasp[ats :)


Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Parašytas: 2014-04-01, 11:50
rimas
Aciu uz patarima reiks bandyti. Tikiuosi nesugadinsiu busimo alaus. :)


Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Parašytas: 2014-04-01, 15:41
AntaKalnietis
runce, o kas būtų, jei iš tų pakartotinai naudojamų išplautų mielių į fermenterį įpilčiau per daug? Įtariu, kad nieko? Nebent jų gali būti per mažai ir tada jos neišfermentuos visko tiek, kiek turėtų???


Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Parašytas: 2014-04-01, 15:54
Paulius
Nieko nebus. Naudokis skaičiuoklėm ir paskaičiuosi - http://www.mrmalty.com/calc/calc.html . Šitas, manau pritars dauguma, labai padorus, tikslus ir paplitęs. Geriau jau daugiau, nei mažiau :)
Čia labai gerai aprašytas procesas, kaip plauti mieles, pats tokį naudoju. 2x20min, tada į mažus stiklainius eina. http://www.homebrewtalk.com/f163/yeast- ... ted-41768/


Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Parašytas: 2014-04-01, 17:06
runce
dažniausiai geriau daugiau nei mažiau (nors gali būti ir atvirkščiai, pvz kvietiniam gal. nuo mielių priklauso), bet perdaug irgi negerai


Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Parašytas: 2014-04-01, 20:53
AntaKalnietis
Pagal skaičiuoklę pasimaigiau (itin nekeisdamas "default" parametrų, išskyrus OG) ir ten rodo, kad reiks apie 90-100 ml. Ar teisingai suprantu, kad nieko blogo neatsitiks, jei "su atsarga" supilsiu kokius 150-180 ml and 22 litrų misos? Ir alus bus ne kvietinis, o toks kaimiškas miežinis alelis. Aišku, turbūt kokius 500 ml įpylus jau būtų per daug ir negerai? :)


Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Parašytas: 2015-01-26, 16:07
traskis
Kazin ar tinka Runces' metodas kaip cia pasakyti myrusioms mielems atskirti nu geru,nes sudejau apie 4 men. pastovejusias mieles i misa,po paros dar nerode jokiu gyvybes zenklu,tada dadejau rehidruotu mieliu is pokelio,viskas kaip ir gerai,pradejo dirbti burbuliatorius,galvoju kaip atskirti tas geras dirbancias mieles nuo tu negyvu?

Re: Mieliu plovimas ir pakartotinis ju panaudojimas

Parašytas: 2015-01-26, 21:19
Peckelis
Kito kelio, kaip darytis starterį, nematau. Pirma, bus aiškumas su užsivedimu ir su mielių kokybe. Antra, dalis negyvybingų būna nusėdę ant dugno ir mison susipila tik gyvybingos dirbančios mielės.
P.S. Tuo kaip tik dabar ir užsiimu - ilgai stovėjusias vokiškas kvietines atstatinėju:)

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-04-17, 19:57
nykštys
o negyvos mielės šviesesnė ar tamsesnės? (s-04)

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-04-17, 20:23
puaka
s-04 nebrangios mielės, kad reikėtų vargti dėl jų.

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-04-17, 21:09
nykštys
nebrangios, bet pas mus kaime sunku gaut, o vargo tikrai nėra, tu gal nežinai kas yra vargas

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-04-18, 13:00
nykštys
Maistra, dėkui supratau

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-11-12, 13:17
Domaso
O kaip sakykim su tų panaudotų mielių laikymu - kiek laiko galima laikyt šaldytuve? (aš asmeniškai esu girdėjęs kad iki 8 mėnesių)

Sakykim darau tuo paprastesniu būdu - susemiu nuo dugno lagerio mieles, neplaunu - tiesiai į švarų stiklainį ir palieku alaus virš mielių kokius du pirštus, užsuku ir į šaldytuvą. Ar taip apsimoka daryt ar nelabai? Ir kitą kartą visą tą stiklainį suvarius į naują lagerį neplautas? (aišku be to viršutinio alaus sluoksnio)

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-11-12, 14:12
Gytis
Domaso rašė:O kaip sakykim su tų panaudotų mielių laikymu - kiek laiko galima laikyt šaldytuve? (aš asmeniškai esu girdėjęs kad iki 8 mėnesių)

Sakykim darau tuo paprastesniu būdu - susemiu nuo dugno lagerio mieles, neplaunu - tiesiai į švarų stiklainį ir palieku alaus virš mielių kokius du pirštus, užsuku ir į šaldytuvą. Ar taip apsimoka daryt ar nelabai? Ir kitą kartą visą tą stiklainį suvarius į naują lagerį neplautas? (aišku be to viršutinio alaus sluoksnio)

Aš visada taip darau, kaip tu rašai. Tik ne į švarų stiklainį, o į dezinfekuotą ir praskalautą verdančiu vandeniu. Bet stengiuosi ilgai nelaikyti, O dar geriau, tai iš karto panaudoti kitam alui. Tokiais atvejais net į stiklainį nepilu. Nupilu alų į antrinę, o ant mielių naują misą. Nebent mielių per daug, tada kažkiek nugriebiu.

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-11-12, 14:44
Domaso
Gytis rašė:Aš visada taip darau, kaip tu rašai. Tik ne į švarų stiklainį, o į dezinfekuotą ir praskalautą verdančiu vandeniu. Bet stengiuosi ilgai nelaikyti, O dar geriau, tai iš karto panaudoti kitam alui. Tokiais atvejais net į stiklainį nepilu. Nupilu alų į antrinę, o ant mielių naują misą. Nebent mielių per daug, tada kažkiek nugriebiu.
Na, aš čia aludarių forume taip sakydamas jau įsivaizduoju, kad de facto "švarus" = dezinfekuotas :)
Jei taip iš karto darant kaip tu sakai, "naujas alus į seną fermeterį" - ar nereikia jaudintis dėl po mielėmis nusėdusių grūdų ir apynių dalelių? (aš kažkaip iki šiol galvojau kad apatinio sluoksnio geriau nenaudot..)

O kiek ilgiausiai stiklainiuose mieles laikei?

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-11-12, 15:01
DV
Jei po stouto ant tų pačių mielių nepili kokio nors pale'o ar IPA, tai nėr ko sukt galvą dėl 'apatinio' sluoksnio. Žodžiu perpanaudojant tokiu būdu mieles, reikia, kad būtų alaus panašumas.
Jei panaudosi stiklainį per 2 savaites -- pili tiesiai. Jei daugiau -- darai starterį. Daugiau mėnesio nelaikyk.

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-11-12, 15:18
Gytis
Maistra rašė:
Domaso rašė:"naujas alus į seną fermeterį" - ar nereikia jaudintis dėl po mielėmis nusėdusių grūdų ir apynių dalelių?
Va va iš kur tas fainas raugelis pas Gytį, WC alūs tik taip ir verdami. :D
Nėra jokio raugelio, neklaidink naujokų.

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-11-12, 15:55
Domaso
DV rašė:Jei po stouto ant tų pačių mielių nepili kokio nors pale'o ar IPA, tai nėr ko sukt galvą dėl 'apatinio' sluoksnio. Žodžiu perpanaudojant tokiu būdu mieles, reikia, kad būtų alaus panašumas.
Supratau... tai mano planas Oktoberfesto mieles panaudot kokiam Doppelbock'ui ar Schwarzbier'ui ko gero sužlugs.. :(
Mieles kurias planavau panaudot tai "Brewferm Lager" - vienos pigesnių, bet vis tiek 8 eur jau susitaupytų... Jau 200g apynių išeina :roll:

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-11-12, 16:01
Gytis
Maistra rašė:Ale tik dabar pastebėjau dviprasmybę, WC alūs. :D Gi tu žinai ką šitas wc reiškia. :)
Ir mano atveju ne WC, o virtuvėje į kriauklę :)

Re: Mielių plovimas ir pakartotinis jų panaudojimas

Parašytas: 2015-11-12, 16:05
Gytis
Domaso rašė:
DV rašė:Jei po stouto ant tų pačių mielių nepili kokio nors pale'o ar IPA, tai nėr ko sukt galvą dėl 'apatinio' sluoksnio. Žodžiu perpanaudojant tokiu būdu mieles, reikia, kad būtų alaus panašumas.
Supratau... tai mano planas Oktoberfesto mieles panaudot kokiam Doppelbock'ui ar Schwarzbier'ui ko gero sužlugs.. :(
Mieles kurias planavau panaudot tai "Brewferm Lager" - vienos pigesnių, bet vis tiek 8 eur jau susitaupytų... Jau 200g apynių išeina :roll:
Be problemų. Svarbu ne po juodos IPA helles'ą daryti. Po oktoberio švarcą, paskui doppelbock'ą, kaip stipriausią, kuriam mielių daugiausia reikia.