Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Diskusijos apie įvairias mielių rūšis.
ATSAKYTI
Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė AntaKalnietis »

Dėl tam tikrų praktinių priežasčių norisi išbandyti M10 Workhorse mieles (tikiuosi SA jų vėl greit turės) ir dėl jų (bei apskritai dėl "Craft Series" mielių) kilo keli klausimai:
1. Gamintojas rašo, kad rekomenduojama darbinė temperatūra lageriams yra 15-20C, o eliams net 20-32C (!!).
Įdomu, ar mano atveju, kada visas fermentavimas vyksta buto (kambario temperatūros) sąlygomis (rūsio neturiu), šias mieles būtų įmanoma "drąsiai naudoti" ir "ne lagerių" (elių, "kaimiško tipo", belgų ir t.t.) fermentavimui per karščius, tokie, kaip dabar (kai lauke būna 30C ir daugiau, o viduje 26-27C, plius dar ir apie du laipsnius pati fermentacija užmeta).

Iki šiol naudojau tik Safale mieles (S-33, S-04, S-05, T-58), tad jau aiškiai pastebėjau, kad esant virš 25C kambario temperatūrai, su jomis geriau alaus nefermentuoti ir didžiuosius karščius apskritai pralaukti alaus darymui, o ir ideali temperatūra joms apie 20C-22C (o ir gamintojas rašo, kad, pvz, S-04 fermentacijos temperatūra rekomenduojama yra 18-24C, kas visiškai atitinka praktinę realybę).
2. O norint "palageriauti", toms pačioms fermentis (kad ir S-23 mielėms), rašoma, kad rekomenduojama temperatūra 9-15 C (ideali -12 C), o M10 Workhorse - 15-20 C.

Tai išeitų, kad su M10 Workhorse, žiemą, kada bute 16-18 C, galėčiau ir lagerius drąsiai gamintis (nes 12C temperatūrai vėlgi sąlygų neturiu)?
3. Ar yra tokių, kas jau praktiškai išbandęs šias mieles prie karščių ar lageriavimui prie kokių 18-20C?
Ir apskritai, gal bandėte kitas "Craft Series" mieles? Kokie būtų bendri įspūdžiai? Kuom jos skiriasi kad ir nuo tų pačių Safale pagrindinių mielių (gera ar bloga prasme)?

Vartotojo avataras
gvolkas
Pranešimai: 181
Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė gvolkas »

Aš aišku ne specialistas, bet įtariu, kad tas workhorse pavadinimas ir yra todėl, kad tos mielės, kaip sakyt, universalios. Lagerio prie 20 nefermentuočiau, nes fermentacija bus labiau elinė, ne tokia švari kaip lagerinė. Tiesiog manau, kad tas temperatūrų intervalas nusako, kad su šiom mielėm gali ir galeriuką prasukt prie +15, ir gal kažkiek belgiškos fermantacijos akcentų išgaut, keldamas temperatūrą iki limito. Tikrai tai nereiškia, kad fermentuodamasd prie +20 gausi lagerį. Čia toks labiau gal rinkodarinis momentas.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė AntaKalnietis »

Na jo, tas didžiulis temperatūrų intervalas kažkaip truputį "įtarimą" kelia. Čia kad nebūtų pagal dėsnį, kad kas tinka viskam, realiai netinka niekam. Aišku, būtų gerai, kad jos be problemų kad ir per dabartinius karščius dirbtų (nieko tokio, jei ir "pipirų" ir kitų susijusių dalykų, išskyrus neigiamus, neprigamintų, nes Safale mielėms tokie karščiai jau virš ribos). Žinoma, geriausia praktikoje pabandyti, kad ir "eilinę fermentaciją" prie 20-22 C. Reiks SA paklaust, kada vėl numato jų turėt.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Peckelis »

Vakar uždaviau M10 tipo lageriui - 16C aplinkos temperatūra, viduj bus koks 18C. Matysim. Truputį pasiskaičiau apie tas mieles. Jokio lagerio jos nedaro - tipinės viršutinės fermentacijos mielės su praplėsta viršutine tolerancijos riba. O rinkodarinis momentas toks, kad žemesnėse temperatūrose išskiria esterius, būdingus lageriams. Daugiau kažko neradau (o ir neieškojau).

Vartotojo avataras
gvolkas
Pranešimai: 181
Užsiregistravo: 2012-04-27, 00:51

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė gvolkas »

Nu va. Ir šiaip matyt nepabrėžiau vieno momento. Elio mielės ir negali daryt lagerio (nebent palagerėjusį elį) :) Jų darbas skiriasi.

Vartotojo avataras
Maegnar
Pranešimai: 330
Užsiregistravo: 2012-01-04, 12:02

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Maegnar »

Susijęs klausimas - ar galutinis rezultatas lagerio mielių VS elio žemuose temperatūruose (Workhorse, Nottingham) skiriasi ant tiek, kad galima būtų užmerktom akim atskirti kur yra lageris, o kur "palagerėjęs" elis?

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Gytis »

Maegnar, priklauso nuo lagerinių mielių ir lagerio fermentacijos sąlygų. 100 procentų atskirti būtų sunku, bet manau, kad atskirti būtų galima dažniau, nei tiesiog spėjimo atveju, t.y. daugiau nei 50 proc.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė AntaKalnietis »

Peckeli, va BŪTENT. Dar tik skaitau pagrindinę literatūrą apie mieles, tai kiek supratau (jei teisingai), lagerio ir elio mielės iš esmės yra skirtingi dalykai - ir metabolizmas skiriasi iš esmės, net lotyniški pavadinimai skiriasi. Galiausiai, su elio mielėmis pagamintas "lageris" gi ir nebus tikras lageris, nebent "į lagerį panašus elis"...Pagal jų "marketingo logikos analogiją" būtų turbūt tas pats, kas teigti, kad "iš šių obuolių išspausite kriaušių sultis". Bet juk realiai neišspausi kriaušių sulčių iš obuolių, nebent tų obuolių kokia tai "ypatinga" veislė, kurių sultys turi nemažai kriaušių sulčių skonio...
Žo būk geras, pasidalink rezultatu kai turėsi galutinį produktą, bus labai įdomu išgirsti tavo kompetentingą nuomonę.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė AntaKalnietis »

Maistra, tai išeitų, kad ir su elio mielėmis puikiai įmanoma lageriuoti ir visa esmė ne pačios "elio" ar "lagerio", "viršutinės" ar "apatinės" mielės, o pati fermentavimo temperatūra (lageriai apie 12C, eliai 18-22 C)?

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė AntaKalnietis »

Galutinis rezultatas (jei tiesiog geras, skanus gerti alus gaunasi) - valio. Bet ir kita medalio pusė, kad viską daryti "pagal knygą" (teorija irgi ne šiaip sau egzistuoja)...Žo kai gausiu to darbinio arklio, reikės prie kokių 18C bandyt "palageriuot", tą patį receptą sekantį kartą su elio mielėmis, o jei kada sąlygos atsiras, ir palageriuoti su geromis lagerio mielėmis prie 12C...

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Peckelis »

M10 per keturias dienas baigė intensyvią fermentaciją, temperatūra ant priklijuotos termojuostelės - 17C. Palaikysiu dar 3-4 dienas, tegul pribaigia, ko nedavalgė. Kvepia skaniai:)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė AntaKalnietis »

Peckeli, čia sausos (iš pakelio)? Ar antrinės?

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Peckelis »

AntaKalnietis> 10 gr. pakelis, rehidratuotos 30C vandenyje 30 min.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Peckelis »

Vakar išpilsčiau. Nu ką aš žinau. Verčiant M10 dirbti kaip lagerines, atenuacija tik 0.66, nors salinta aukštai. Reiks pasižiūrėti eliniame režime:) Gal labiau alkanos bus.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Peckelis »

Per anksti daryti išvadas. Reikia pažiūrėti kitose sąlygose, su kitu salinimu ir t.t., kad pasakyti, jog nekažkas. Pačiu rezultatu kol kas esu patenkintas (taip sakant, mielės "skanios"), matysim, kaip pabrendęs atrodys tipo lagerinis elis:)

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė AntaKalnietis »

OK, imu ir aš jas (savasalus vėl jų turi). Reiks paprasčiausią pilsneriuką išsivirti ir S-33 pakeisti jomis.

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Regis »

M79 maloniai nustebino. "Simple minds" sutvarkė greit ir kokybiškai, aromato ir skoninės savybės privertė nusišypsoti. Žiūrėsiu kas bus po brandos.

Dabar tiesiai ant pyrago supyliau "Jauno derliaus" - po poros valandų jau dirba. Lag fazė labai trumpa. Tai džiugina. Rekomenduoju išbandyt.

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė AntaKalnietis »

Regi, o tos skoninės ir aromatinės savybės jei konkrečiau?

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Regis »

Konkrečiau? Kai tikiesi britiško stiliaus elio, dar tik pilstai į butelius (nebrandintą), o aromatas ir skonis jau džiugina.

Nežinau kaip kitiems, o man taip retai būna, kai dar "žalias" alus jau yra įdomus ir gardus.

Vartotojo avataras
Modeslovas
Pranešimai: 166
Užsiregistravo: 2011-08-25, 09:40

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Modeslovas »

M79 kogero labiausiai patiko ir man iš visų Mangroves

Vartotojo avataras
AntaKalnietis
Pranešimai: 746
Užsiregistravo: 2013-11-08, 04:00

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė AntaKalnietis »

Ar galima būtų teigti, kad M79 iš Safale serijos labiausiai atitinka S-04?

Vartotojo avataras
Regis
Pranešimai: 712
Užsiregistravo: 2013-06-18, 21:24

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Regis »

Nemanau. Gana skirtingi rezultatai, sunku sulyginti.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Peckelis »

Jau kažkiek laiko praėjo, gal kas pasigirs, jei sekėsi, kokie rezultatai su M27 Belgian Ale. Labiau domina aukštesnės temperatūros fermentacijos variantas.

Vartotojo avataras
Gytis
Pranešimai: 1828
Užsiregistravo: 2011-02-03, 22:30

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Gytis »

Dariau vieną alų su M27, fermentacijos palinkos temp 26C. Alus jau buteliuose, bet dar piko nepasiekė. Nepasakyčiau, kad kažkoks stebuklas. Įprastiniai "belgiški" kvapai ir skoniai nelabai intensyvūs, sakyčiau koks 40 proc. nuo to, ko galima būtų tikėtis. Atenuacija 90+ proc.

Vartotojo avataras
Tomas
Pranešimai: 85
Užsiregistravo: 2011-03-06, 16:04

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Tomas »

Atenuacija tikrai aukšta, bet man labai drumstas po pirminės gavosi, savaitė antrinės su želatina tai išsprendė. Kaip Gytis ir sakė - mielės ne stebuklas, bet man labiau patiko nei T-58.

Vartotojo avataras
Peckelis
Pranešimai: 971
Užsiregistravo: 2013-01-12, 10:32

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė Peckelis »

Supratau. Dėkui, bandysiu jomis būtent T-58 recepte pakeist:)

Vartotojo avataras
julius47
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: 2013-08-27, 04:34

Re: Kokia jūsų praktinė patirtis su M10 Workhorse mielėmis ir "Craft Series" mielėmis apskrita

Standartinė julius47 »

Aš irgi pora virimų dariau. Pirmą kart fermentacija vyko šiek tiek žemesnėj, antrą kart ~30C. Tai aukštesnė temparatūra davė savo - kvapai ir skoniai gerokai intensyvesni. Drumstumo problemos po antrinės tikrai nėra. Atenuacija itin aukšta - 0,97 ir 1.

Patiko labiau nei T-58.

ATSAKYTI